Ko stoji iza misteriozne vazduhoplovne baze na ovom jemenskom ostrvu?

Satelitski snimci misteriozne baze na jemenskom ostrvu
17 komentara

Ostrvo Perim, na arapskom jeziku poznato i kao Maiun, nalazi se na samo 3,5 kilometra od kopna Jemena i široko je prepoznato po svojoj ključnoj strateškoj poziciji. Ostrvo je zauzeto od hutskih militanata tokom preuzimanja 2015. godine, ali su ga kasnije zauzele arapske zalivske snage podržavajući vladu Abdrabbuha Mansura Hadija.

Izgradnja misteriozne vazduhoplovne baze, primećene na jemenskom vulkanskom ostrvu Perim, povezana je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prema anonimnim zvaničnicima koje citira AP.

Satelitske slike kompanije Planet Labs Inc. otkrile su krajem februara 2021. godine da se na ostrvu gradi pista dužine 1,8 kilometara, koja se nalazi usred prolaza Bab Al Mandeb, vitalne pomorske rute koja se koristi za komercijalne i energetske isporuke. Nove slike do kojih je došao AP pokazuju da se do 18. maja čini da je posao završen.

Raniji napori za izgradnju moderne vazduhoplovne baze u Perimu datiraju iz 2016. godine, ubrzo nakon što je ponovo očišćena od Hutijskih milicija. Ali projekat je zaustavljen 2017. zbog poteškoća povezanih sa vulkanskom prirodom ostrva. Prethodni napori uglavnom su bili povezani sa UAE zbog podataka o brodarstvu, kaže AP, dok su neimenovani jemenski zvaničnici iz vlade Hadija tvrdili da Abu Dabi sada stoji iza izgradnje novog odbeglog mesta na odvojenom mestu.

Jemenski zvaničnici iz vojske kažu da nisu bili javno ovlašćeni da razgovaraju sa novinarima o izgradnji, ali priznaju da je kompanija Emiratis poslednjih nedelja prevozio trupe, opremu i oružje u Perim.

2019. godine UAE, koji zajedno sa Saudijskom Arabijom podržava vladu Hadija, saopštili su da su okončali svoje vojno učešće u Jemenu i da povlače trupe iz međunarodne kampanje koja se bori protiv pokreta Huti.

Prema Jeremiju Binnieu iz kompanije Janes, koja godinama prati građevinske radove na ostrvu Perim, čini se da je projekat, ako su ga zaista izvodili UAE, pokazao „dugoročniji strateški cilj uspostavljanja relativno trajnog prisustva“.

Takođe su vojni zvaničnici rekli da su UAE i Hadi nedavno u zavadi zbog zahteva Abu Dabija da potpišu ugovor o zakupu Perima na 20 godina, iako nije bilo zvanične potvrde takvog zahteva.

Ono što je, međutim, jasno je da će onima koji kontrolišu neimenovanu vazduhoplovnu bazu Perim biti lako dozvoljeno da lansiraju vazdušne napade na Jemen ili vode operacije u Adenskom zalivu, istovremeno projicirajući snagu u moreuz.

Ambasada UAE u SAD-u i zvaničnici Abu Dabija nisu potvrdili ovaj izveštaj.

Jemen je teško pogođen oružanim građanskim sukobom od kraja 2014. godine, nakon što su pobunjeničke Huti snage zauzele najveći grad države Sanu, odvozeći međunarodno priznatu vladu Abdrabbuha Mansura Hadija u progonstvo. Međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom od tada se bori protiv pokreta

bazaPerim ostrvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosnjak
2 godine prije

Medjunarodno priznata vlada u vecinski sunitskom Jemenu pozvala Arabiju da joj pomogne u odrzanju reda i mira i borbe protiv podmukle sekte koja je proksi sljedbenicima zauzela i Irak i Siriju,a zeli i Jemen….

Jesus Bin Joseph
2 godine prije

poravnat će to brzo huti sa taktičkim sandalama

Max
2 godine prije

Arapska koalicija jer Hutiji nemaju zrakoplovstva.

Coca Corona
2 godine prije

Protupitanje na naslovno:
Tko stoji iza vazduhoplovne baze u Glamoču?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI