Ispaljene rakete na američku bazu u Siriji

SAD vojska u Siriji
7 komentara

Najmanje pet raketa ispaljeno je na američku bazu na sjeveroistoku Sirije, javio je Reuters u nedjelju, pozivajući se na dva neimenovana iračka sigurnosna zvaničnika. Projektili su navodno ispaljeni iz grada Zummara na sjeverozapadu Iraka. Reuters nije precizirao da li ima žrtava.

Grupa Kataib Hezbolah sa sjedištem u Iraku kasnije je objavila izjavu u kojoj se navodi da je odlučila da nastavi napade na američko osoblje. “Ono što se nedavno dogodilo je početak”, rekla je grupa, a prenosi Jerusalem Post.

Milicije koje podržava Iran zaustavile su svoje napade na američka vojna postrojenja u regiji u februaru, nakon što je Washington pokrenuo uzvratne zračne napade na desetine ciljeva u Iraku i Siriji. Militanti su lansirali rakete i bespilotne letjelice protiv američkih snaga na Bliskom istoku više od 150 puta između prošlog oktobra, kada je počeo rat Izrael-Hamas, do februara, nakon napada u kojem su ubijena tri Amerikanca i ranjeno 40 drugih na ispostavi u Jordanu.

Napad u nedjelju uključivao je raketni bacač postavljen na mali kamion, rekao je Reuters. Oficir iračke vojske rekao je da se kamion zapalio u eksploziji neispaljenih raketa i da je očigledno pogođen u zračnom napadu, vjerovatno od strane američkih snaga. Neidentifikovani militanti pobjegli su iz tog područja u drugom vozilu.

Incident se dogodio dan nakon smrtonosne eksplozije na iračkom vojnom komandnom mjestu sjeverno od Bagdada. U eksploziji je navodno poginuo jedan pripadnik iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU), a povrijeđeno je osam osoba. Američki i izraelski vojni zvaničnici negirali su da su umiješani u eksploziju. U zračnom prostoru oko komandnog mjesta u trenutku eksplozije nije bilo dronova ili ratnih aviona, saopštila je iračka vojska.

Porast nasilja uslijedio je nakon sedmice u kojoj su Iran i Izrael međusobno razmjenjivali uglavnom neefikasne zračne napade. Iransko lansiranje bespilotnih letjelica i raketa protiv Izraela 13. aprila bila je odmazda za bombardovanje iranskog konzulata u Siriji od 1. aprila. U napadu na konzulat poginulo je 16 ljudi, uključujući dva iranska generala i pet drugih oficira.

bazaHezbollahSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 dana prije

Hoće to ..

Max
11 dana prije

Front otpora radi punom parom.

Bruno
11 dana prije

Malo.

David
10 dana prije

trebali su to davno učiniti i istjerati ta lopovska govna iz države

tatamata
10 dana prije

, treba ih castiti pivom

xyz
10 dana prije

Samo rokaj…..

Josip
10 dana prije

Istjerajte americke svinje svim sredstvima ne birajuci metode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI