Ispaljene rakete na američku bazu u Siriji

SAD vojska u Siriji
7 komentara

Najmanje pet raketa ispaljeno je na američku bazu na sjeveroistoku Sirije, javio je Reuters u nedjelju, pozivajući se na dva neimenovana iračka sigurnosna zvaničnika. Projektili su navodno ispaljeni iz grada Zummara na sjeverozapadu Iraka. Reuters nije precizirao da li ima žrtava.

Grupa Kataib Hezbolah sa sjedištem u Iraku kasnije je objavila izjavu u kojoj se navodi da je odlučila da nastavi napade na američko osoblje. “Ono što se nedavno dogodilo je početak”, rekla je grupa, a prenosi Jerusalem Post.

Milicije koje podržava Iran zaustavile su svoje napade na američka vojna postrojenja u regiji u februaru, nakon što je Washington pokrenuo uzvratne zračne napade na desetine ciljeva u Iraku i Siriji. Militanti su lansirali rakete i bespilotne letjelice protiv američkih snaga na Bliskom istoku više od 150 puta između prošlog oktobra, kada je počeo rat Izrael-Hamas, do februara, nakon napada u kojem su ubijena tri Amerikanca i ranjeno 40 drugih na ispostavi u Jordanu.

Napad u nedjelju uključivao je raketni bacač postavljen na mali kamion, rekao je Reuters. Oficir iračke vojske rekao je da se kamion zapalio u eksploziji neispaljenih raketa i da je očigledno pogođen u zračnom napadu, vjerovatno od strane američkih snaga. Neidentifikovani militanti pobjegli su iz tog područja u drugom vozilu.

Incident se dogodio dan nakon smrtonosne eksplozije na iračkom vojnom komandnom mjestu sjeverno od Bagdada. U eksploziji je navodno poginuo jedan pripadnik iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU), a povrijeđeno je osam osoba. Američki i izraelski vojni zvaničnici negirali su da su umiješani u eksploziju. U zračnom prostoru oko komandnog mjesta u trenutku eksplozije nije bilo dronova ili ratnih aviona, saopštila je iračka vojska.

Porast nasilja uslijedio je nakon sedmice u kojoj su Iran i Izrael međusobno razmjenjivali uglavnom neefikasne zračne napade. Iransko lansiranje bespilotnih letjelica i raketa protiv Izraela 13. aprila bila je odmazda za bombardovanje iranskog konzulata u Siriji od 1. aprila. U napadu na konzulat poginulo je 16 ljudi, uključujući dva iranska generala i pet drugih oficira.

bazaHezbollahSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Hoće to ..

Max
3 mjeseci prije

Front otpora radi punom parom.

Bruno
3 mjeseci prije

Malo.

David
3 mjeseci prije

trebali su to davno učiniti i istjerati ta lopovska govna iz države

tatamata
3 mjeseci prije

, treba ih castiti pivom

xyz
3 mjeseci prije

Samo rokaj…..

Josip
3 mjeseci prije

Istjerajte americke svinje svim sredstvima ne birajuci metode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI