Koalicija Moqtada Al-Sadra i proiranskog Fataha – Bliži se formiranje iračke vlade

Moqtad Al-Sadr
13 komentara

Irački šiitski klerik Moqtada Al-Sadr je u utorak priopćio za mnoge “iznenadni” politički savez s Hadijem Al-Amirijem, čelnikom proiranske stranke Fatah. Podsjetimo, na izborima u svibnju je koalicija Sairoon klerika Moqtada Al-Sadra osvojila najveći broj glasova, a Fatah je na opće iznenađenje izbio na drugo mjesto.

Sada Moqtada Al-Sadr i Hadi Al-Amiri, koji je uz političku gradio i vojnu karijeru u borbi protiv Islamske države, pokušavaju stvoriti vladu nacionalnog saveza, koja će Irak voditi tijekom iduće četiri godine.

Odluka Moqtada Al-Sadra, koji se suprotstavlja vanjskom uplitanju u unutarnja pitanja Iraka, pa tako i iranskom, bila je neočekivana, jer je općepoznato da je Hadi Al-Amiri blizak Teheranu i osobni prijatelj iranskog generala Qassema Suleimanija, zapovjednika Quds snaga Iranske revolucionarne garde. Sada se odlučio na koaliciju s Amirijem i njegovim blokom bivših proiranskih boraca.

Međutim, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Hadijem Al-Amirijem u šiitskom svetom gradu Najafu, Moqtada Al-Sadr je pozdravio formiranje “istinskog saveza koji će ubrzati formiranje nacionalne vlade koja će biti daleko od bilo kakvog dogmatizma”.

Analitičari su prilično zbunjeni, jer su u koaliciji Sairoon šiitskog klerika i irački komunisti s kojima je pobijedio na izborima. Gledajući iz europske perspektive, čudno je da politički pokret jednog klerika uopće izlazi na izbore u koaliciji s komunistima, ali ne zaboravimo da govorimo o Bliskom istoku i arapskom svijetu u kojem se isprepliću političke ideologije i islam, što traži dublju analizu od površne tvrdnje kako je moguće da nacionalisti i sljedbenici šiitskog klerika koaliraju s komunistima, da bi potom sastavili vladu također sa šiitskim pokretom koji je de facto političko krilo proiranske vojske iračkih šiita. Kao što vidimo, sve je moguće i na Bliskom istoku se nikada ništa sa sigurnošću ne može prognozirati, kao što je prije nekoliko godina rekao stručnjak za Bliski istok Robert Fisk.

Zbog sve većih optužbi za izborne prijevaru, prošlog tjedna je irački parlament naredio ponovno prebrojavanje glasova i raspustio komisiju koja je nadgledala biračka mjesta.

“Ovo je apel svima koji se brinu za nacionalne interese. Osnovat ćemo odbore kako bi razgovarali sa svima onima koji je stalo da ubrzamo izradu vladinog programa”, rekao je Hadi Al-Amiri, čija je frakcija Fatah, pod imenom Hashd Al-Shaabi armija, odigrala ključnu ulogu u porazu “Islamske države” u zemlji.

Kritičari navode kako su izbori u svibnju zabilježili rekordan broj suzdržanih, jer mnogi Iračani ne žele glasati za korumpiranu elitu koja je dominirala zemljom od američke invazije 2003. kojom je srušen Sadam Hussein.

Mnogi dugogodišnji irački politički akteri su za obične ljude samo naizgled drugačiji od Husseina i shvatili su da su na njegovo mjesto došli drugi ljudi s istim manama.

Međutim, Moqtada Al-Sadr, bivši vođa milicija koje su digle dva ustanka protiv američke okupacije Iraka, razlikuje se od političara poput Nurija Al-Malikija ili Haidera Al-Abadija. Prije svega poziva na veću neovisnost Iraka od vanjskog utjecaja. Traži smanjenje iranskog utjecaja na politiku Bagdada, ali i hitni odlazak američkih trupa iz zemlje.

Formiranjem koalicije s Hadijem Al-Amirijem, Moqtada Al-Sadr se približava dobivanju većine u parlamentu od 329 zastupničkih mjesta.

Pobjednik iračkih izbora Moqtada Al-Sadr: “Američke trupe moraju otići”

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
5 godine prije
Lindita
5 godine prije

Moqtada je shvatio da vrag stiže (postojala je mogućnost gradjanskog rata i što je još gore, unutar Šijitskog obračuna) i da JEDINO vlada koja će imati DOMINATNO proiranski liniju MOŽE garantirati unutarnju i vanjsku sigurnost i da bi svaki pokušaj da formira vladu bez proiranskog bloka (koji je ujedno i najjači sa direktna 92 mjesta u parlamentu s tendencijom rasta jer tu nije ubrojan Abadijev blok koji je višestrujni) bio katastrofalan !!! MUDRA ODLUKA, ISTINA ZA SADRA IZ NUŽDE ALI NJEMU I OVAKAV POLOŽAJ ODGOVARA, ODNOSNO NIJE MU MRZAK? !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.