Pobjednik iračkih izbora Moqtada Al-Sadr: “Američke trupe moraju otići”

Moqtada Al-Sadr
18 komentara

Jučer je irački Vrhovni savezni sud zbog navodnih nepravilnosti tijekom glasovanja odbio poništiti rezultate parlamentarnih izbora održanih u zemlji 12 svibnja.

Naime, irački parlament je vršio pritisak na Visoko izborno povjerenstvo i tražio ručno prebrojavanje elektroničkih glasova.

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda u Iraku Jan Kubis je 17. svibnja dao izjavu kojom poziva Visoko izborno povjerenstvo na neposrednu i temeljitu istragu svih pritužbi vezanih uz izbore.

Iračka vlada je naložila istražnom timu da ispita nepravilnosti. Međutim, neke stranke i kandidati koji vjeruju da nisu dobili svoj pravi udio glasova kritiziraju istražni postupak.

Određene stranke i pojedinci trenutno se međusobno optužuju za manipulaciju izbornih rezultata.

irak izbori 2018
FOTO – Omjer snaga u iračkom parlamentu nakon izbora 12. svibnja

100 zastupnika, uključujući predsjednika parlamenta, potpisali su tužbu kojom je zatraženo od Ujedinjenih naroda da ručno prebroji glasove.

Zastupnici koji su potpisali peticiju sumnjaju u legitimitet sljedeće vlade i da će ovakav scenarij rezultirati političkom krizom ili potencijalnim ustavnim vakuumom.

Odakle dolazi inicijativa nije teško pretpostaviti. Naime, pobjednici izbora se koalicija šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra, koja je osvojila je 54 od 329 mjesta u iračkom parlamentu. Savez Al-Fatah, kojeg vodi Hadi Al-Amiri, glavni tajnik Badr organizacije, političkog krila šiitske Hashd Al-Shaabi armije u Iraku je druga politička snaga s 47 zastupničkih mjesta, a treća je koalicija Nasr premijera Haidera Al-Abadija s 42 zastupnička mjesta.

Nakon izbora 12. svibnja i odluke Vrhovnog suda, trenutno su u tijeku pregovori između iračkih stranaka kako bi se formirala nova vlada.

Zapadni mediji navode “kako bi vlada u kojoj bi glavnu ulogu imao klerik Moqtada Al-Sadr mogla biti i antiamerička i antiiranska i da će je karakterizirati irački nacionalizam”.

Moqtada Al-Sadr prekinuo šutnju: “Ostajem pri antiameričkom kursu”

Irački šiitski klerik Moqtada Al-Sadr, čija je koalicija osvojila najveći broj mjesta na iračkim parlamentarnim izborima, ponovio je svoju antiameričku politiku, rekavši kako nema promjene u tom stavu.

Moqtada Al-Sadr je u subotu zamoljen za neizravni kontakt s Washingtonom “kako bi se riješio problem blokiranja nekih od članova njegovog saveza za formiranje nove iračke vlade”.

Irački klerik je odgovorio “kako je već riješio taj problem”.

“Mi smo zemlja čija se načela i stavovi nisu promijenili i neće se mijenjati”, stoji u priopćenju na Sadrovoj službenoj internetskoj stranici.

Čelnik bloka Moqtada Al-Sadra u iračkom parlamentu, Dhia Assadi, dao je izjavu u kojoj potvrđuje predanost koalicije iračkog klerika na insistiranju da ostatak američkih trupa napusti zemlju i da njihovom prisutnost u Iraku “smatra okupacijom”.

Moqtada Al-Sadr je 2004. sa svojom “Mahdi armijom” vodio ustanak protiv američke okupacije, kada su njegove trupe nanijele teške gubitke Amerikancima i saveznicima. Uvijek je bio glavni protivnik ostanku američkih okupacijskih snaga u Iraku. Isti stav ima i proiranska Badr organizacija Hadija Al-Amirija, dok se Haider Al-Abadi zalagao za postupno povlačenje američkih i NATO trupa.

VIDEO – Moqtada Al-Sadr ostaje pri zahtjevu za odlaskom američke vojske iz Iraka

Erdogan i Moqtada Al-Sadr razgovarali telefonom

Prošlog petka je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čestitao je Sadru na izbornoj pobjedi.

Tijekom telefonskog razgovora je Erdogan poželio uspjeh Sadru u formiranju nove vlade i naglasio podršku Ankare jedinstvu Iraka, navodi se u priopćenju turskog predsjedničkog izvora.

Erdogan je također zatražio istragu zbog navodnih izbornih nepravilnosti u turkomanskim područjima iračke pokrajine Kirkuk, ali je s jučerašnja  odluka Vrhovnog saveznog suda Iraka zatvorila to pitanje, koje ne može biti u nadležnosti stranih diplomata ili organizacija.

Nezadovoljni zastupnici i čelnici frakcija tvrde kako je elektronički sustav glasovanja “bio hakiran”, što vjeruje i premijer Haider Al-Abadi.

Abadi je pokrenuo postupak stvaranja istražne komisije i imenovao čelnika, koji bi trebao istražiti pritužbe na nepravilnosti vezane uz novi irački elektronički sustav glasovanja.

Moqtada Al-Sadr
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Globalista
5 godine prije

Dezinformacije na kvadrát,nista od Toga.Otice kad to drugi odluce a ne Irácká vláda.

Goran Bare
5 godine prije

Red bi bio da odu pokupili su zlato nema nuklearki i bojevi glava šta hoćete više…ponesite sebi malo i nafte u kanisteru nek ima

mars
5 godine prije

Imaju li Iračani svog Ibn Sergia-Al-Mattarellu?

Siniša
5 godine prije

Odvratan prizor,duhovni vodja politicki prvak!

Spartak
5 godine prije

Sad će se još i Iračani međusobno potući, na opće veselje Usanaca, koji tome kaosu i dalje kumuju. jer ovaj Moqtada im nije po volji. Pa će ga “demokratske” snage u Iranu pokušati spriječiti. Dolari za podmićivanje medija, stranaka i “narodnih zastupnika” će se lako naštampati.

bbbb
5 godine prije

Ovaj je kadar nosonja, uloga pravljenja kaosa koji će se preliti na Iran.

Lindita
5 godine prije

Nekoliko napomena .. kao prvo proiranski blok nije ostvario očekivane rezultate, zatim bilo koja vlada da se formira će kroz parlament zahtijevati odlazak Amera, zatim proiranski blok (Amiri, Maliki i Kurdski PUK) bi morao napraviti kompromis sa Sadrom i Abadijem kako bi skupa formirali vladu jer bi vlada formirana bez njih dovela do najgoreg mogućeg scenarija a to su unutarnji oružani sukobi i Iran mora pristati na taj kompromis jer je i to u ovom trenutku vanjskih utjecaja i Anglocionitičkih pritisaka na Iran najbolje kratkoročno rješenje ..

Lindita
5 godine prije

Sve u svemu najbitnije je da se formira vlada koja će inzistirati da Ameri dobiju rok odlaska makar to bila vlada koja će imati i odmak od dominatnog Iranskog utjecaja a sto u konačnici i ne mora biti loše za novi Bliski istok

wetzer maja
5 godine prije

pa logicno, da ih nitko ne zeli u zemlji, kad su napravili takav genocid i uranom ozracili iracku djecu – deadly dust.

wetzer maja
5 godine prije

– deadly dust-. to je to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI