fbpx

Obrat na iračkim izborima – Vode šiitski klerik Sadr i političko krilo proiranske armije iračkih šiita

izbori Irak

Tijekom prebrojavanja glasova nakon parlamentarnih izbora u Iraku je došlo do neočekivanog preokreta.

Nakon polovice prebrojanih glasova, stranka šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra je izbila na prvo mjesto, priopćila je izborna komisija.

Iznenađujući je povratak u političku arenu moćnog nacionalističkog šiitskog klerika, kojeg nisu podržale proiranske stranke. Moqtada Al-Sadr je deklarirani protivnik Sjedinjenih Država, ali je tijekom masovnih demonstracija u Bagdadu 2016. zagovarao manji utjecaj Irana na politiku Bagdada.

Prema prebrojanih preko 95% glasova u 10 iračkih 18 pokrajina je Hadi Al-Amiri, politički vođa iračke šiitske armije Hashd Al-Shaabi koju podupire Teheran, izbio je na drugo mjesto.

Čini se da je stranka premijera Haidera Al-Abadija za sada treća.

Moqtada Al-Sadr i Hadi Al-Amiri su pobijedili u četiri od 10 pokrajina u kojima su imali svoje kandidate.

Zanimljivost ovih izvora je da je Moqtada Al-Sadr osvojio znatno više glasova u glavnom gradu Bagdadu, koji daje najveći broj zastupničkih mjesta. Izborna komisija nije objavila koliko je mjesta u svakoj četvrti dobio i navela je kako će to učiniti u ponedjeljak, nakon objavljivanja rezultata iz preostalih pokrajina.

Stranka Haidera Al-Abadija, za kojega kažu da je i Sjedinjenih Država i Irana, treća je u šest pokrajina, ali je tek peta u Bagdadu.

Moqtada Al-Sadr je vodio dvije pobune protiv američkih snaga u Iraku, ali je jedan od rijetkih šiitskih čelnika koji su se, barem deklarativno, udaljili od Irana.

Rezultati su neočekivano pokazali da je bivši premijer Nuri Al-Maliki, kojeg se smatralo za ozbiljnu konkurenciju Abadiju, zaostao za njim.

Nuri Al-Maliki

FOTO: Nuri Al-Maliki

Naravno, ovaj se slijed još može promijeniti, jer rezultati još trebaju biti objavljeni iz osam pokrajina, uključujući Ninivu, koja po broju zastupnika dolazi odmah nakon Bagdada.

Premijer Haider Al-Abadi je uoči izbora bio favorit. Za ozbiljne suparnike su smatrani Maliki i Amiri, obojica bliski Iranu, koji ima veliki utjecaj u Iraku i većinskim šiitskim pokrajinama zemlje.

Sadrova pobjeda, čak i drugo mjesto, za mnoge bi bila Moqtada Al-Sadr “čudo”. Međutim, ne zaboravimo da je Moqtada Al-Sadr kameleon iračke politike.

Sadr je formirao nevjerojatan savez s komunistima i drugim nezavisnim sekularnim kandidatima koji su mu se pridružili u prosvjedima koje je organizirao 2016. godine, kako bi izvršio pritisak na vladu da se suoči s endemskom korupcijom u zemlji.

Veliki dio svog autoriteta vuče iz svoje obitelji. Otaca Moqtada Al-Sadra, visoko cijenjeni veliki ajatolah Mohammed Sadeq Al-Sadr, ubijen je 1999. godine zbog prkosa Sadamu Husseinu. Rođak njegova oca, Mohammed Baqir, ubijen je pod Sadamom 1980. godine.

Njegova politička poruka je danas je irački nacionalizam i protivljenje Sjedinjenim Državama, te strancima općenito, što ga karakterizira još od 2003. U određenim govorima se mogu čuti i kritike na račun Irana u kombinaciji sa zajedničkim nastojanjem da se uspostavi veza s okolnim državama i inozemnim partnerima, kao i europskim metropolama i kompanijama.

Moqtada Al-Sadr

FOTO – Moqtada Al-Sadr

Moqtada Al-Sadr je sazrio kao lider i oko sebe je uklonio sve ljude koji bi mogli štetiti njegovom ugledu, ne samo među šiitima, nego i ostalim etnoreligijskim skupinama u Iraku.

Nakon poraza iračkog premijera Nourija Al-Malikija 2008. godine, Moqtada Al-Sadr je otišao u Iran. Sadrov dragovoljni egzil je imao značajan utjecaj na njegovo političko razmišljanje. Kako su izjavili njegovi suradnici, kada je Sadr stigao u Iran, dočekan je kao heroj i vojskovođa koji se borio protiv američke okupacije.

Sadr je prošao proces “rebrendiranja” i raspustio je armiju Jaysh Al-Mehdi, ali je kasnije utemeljio mirovnu brigadu Saraya Al-Salam, koja samo imenom zvuči manje agresivno i nema sektaški prizvuk.

U borbi protiv “Islamske države” 2015. je Sadr povukao svoje borce čim su se pojavili navodi o zločinima koje su počinili njegovi ljudi. Bježeći od strogo od sektaške prirode svojih snaga, njegovi borci se protiv ISIL-a borili uz sunitska plemena, kao što su borci skupine Albu Nimr u Anbaru. Osim toga, borci njegove paravojne skupine su pozdravili ideju integracije u sastav iračkih snaga, ali samo kada se sigurnosni aparat vlade dokaže kao učinkovit i prije svega legitiman.

Što se tiče Hezbollaha i borbe protiv terorizma, tu su glavni tajnik libanonskog pokreta otpora Hassan Nasrallah i Moqtad Al-Sadr na istoj liniji. U jednom su trenutku postojale naznake natjecanja između skupina Hashd Al-Shaabi i Sadrove vojske Saraya Al-Salam, ali se kasnije pokazalo da su to više bila medijska izvješća, nego stvarno suparništvo.

Ovim se rezultatom Moqtad Al-Sadr pokazao kao pragmatičan političar i nije nikakvo čudo što je trenutno vodi na izborima.

“Po prvi put mogu čestitati vođi i iračkoj osobi. Čestitam mu na osvajanju prvog mjesto u Bagdadu, a Bog će dati da budemo prvi u cijelom Iraku”, rekao je Abbas Allawi, kandidat Sadrove stranke koji je ušao u parlament.

Dokument koji kruži među novinarima u Bagdadu  govori da je Sadr pobijedio s preko 1,3 milijuna dobivenih glasova.

Nakon njega dolazi Hadi Al-Amiri s više od 1,2 milijuna, te Haider Al-Abadi na trećem mjestu s više od milijun glasova.

Haider al-Abadi

FOTO: Haider al-Abadi

Reuters nije mogao potvrditi autentičnost dokumenta, ali se brojke iz svih 18 provincija podudaraju s onima iz izbornog povjerenstva u 10 provincija koje su objavile rezultate.

Tko god pobijedi na izborima, morat će se boriti s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od iranskog nuklearnog sporazuma, jer Iračani ne žele da se njihova zemlja pretvori pozornicu sukoba između Washingtona i Teherana.

Haider Al-Abadi, inženjer obrazovan u Velikoj Britaniji, došao je na vlast prije četiri godine, nakon što je ISIL zauzeo trećinu teritorija Iraka. Prihvatio je američku vojnu potporu iračkoj vojsci, ali i dao odriješene ruke Iranu da slobodno podrži šiitske milicije u borbi protiv terorista “Islamske države”.

Nevjerojatan uspjeh je ostvarilo i političko krilo Hashd Al-Shabi armije, stranka Fateh, na čelu s Hadijem Al-Amirijem, čije su milicije odigrale ključnu ulogu u borbi protiv “Islamske države”. Neki Iračani mu zamjeraju njegove bliske veze s Teheranom, ali broj glasova govori da je prevagnula borba protiv terorističkih skupina, koju su njegove milicije iranski vojni savjetnici vodili diljem zemlje, najviše u zapadnim sunitskim područjima.

Hadi Al-Amiri je bio disident i iz progonstva u Iranu se više od dva desetljeća borio protiv Sadama Husseina.

Tko god da osvoji najviše mjesta još će morati pregovarati o koalicijskoj vladi, koja mora biti formirana u roku od 90 dana od formalnog objavljivanja rezultata.

Hoće li se Moqtada Al-Sadr, “kameleon iračke politike”, udružiti s Hadijem Al-Amirijem ili će pružiti ruku pomirenja Haderu Al-Abadiju, nemoguće je prognozirati. Sve su opcije otvorene i nijedna se opcija ne može isključiti.

Hadi Al-Amiri, Qasem Suleimani i Abu Mahdi Al-Muhandis

FOTO – Hadi Al-Amiri, Qasem Suleimani i Abu Mahdi Al-Muhandis na jednom od sastanaka

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
12 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Branko
Gost
Branko
2 godine prije

Bravo.Treba sklopiti snažnu koaliciju protiv Izraela. Čak mislim da Iran,Irak,Sirija,Libanon… trebaju ući u zajednički vojni savez. Kad jedna od zemalja bude napadnuta ostale se uključuju u rat. To će biti kraj Izraela.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Branko

Dobio si plus ?

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Lindita

@Lindita
Boli me uvo sti si mu dala + a ja tebi –

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Branko

@Branko
Zalosno je sto tako pricas. Svaka zemlja ima pravo da zivi i radi. Ako je nesto pogresno u njoj krivi su politicari a ne obican narod. Zna se da vise nema prave demokratije. Narod je postao topovsko meso.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Još sinoć su neke Iračke agencije javljale da je počelo pregovaranje Am(e)irija 47 zastupnika, Abadaia 42, Malikija 24 i četvrte Šijitske stranke (mislim Alawi 12) kojima je cilj da se Sadr izbjegne u koaliranju ili da ga se onemogući da formira vlast jer je neprihvatljiv, za nevjerovati i Iranu-koji je ovdje GLAVNI FAKTOR a i Anglocionistima !!!!!! Sadr je najveći broj glasova dobio zbog ekonomskih tema …

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Lindita

Naravno u tu koaliciju bi usao i bar dio Kurda (ovi istočni mislim PUK) ako ne i svi Kurdi 57 zastupnika … i naravno još neke stranke s malo ili manje zastupnika i manjinske stanke je za većinu treba 165 zastupnika … Sadr je dobio 52 zastupnika a sve napisano je bez Dohuka i Kirkuka gdje se ručno prebrojava zbog nekih problema i protesta … ovo što pišem je nakon 92% prebrojanih glasova na nivou cijele države i još da napomenem da je kod Kurda bilo i velikih protesta i nekih stanackih sukoba …..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Lindita

Moguće, vrlo lako, ta bi kombinacija mogla biti djelotvorna, ali nemojte podcjenjivati Sadra. Nije on nikakav američki igrač, jer je dva ustanka vodio i kako piše u Iranu dočekan kao vojskovođa. Čak je nedavno prije odlaska u Ryad, što je svima bilo nevjerojatno, prvo bio u Teheranu. On je pragmatik i irački nacionalist, Arapin, ali i šiit, koji je koalirao s komunistima. Za ne vjerovati. Iranski mediji ga se nimalo ne boje, niti vide opasnost.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

SAD ne smije ponavljati pricu o WMD oruzju jer su taj dzoker vec iskoristili u Iraku, pa ce ih jednostavno optuziti za suradnju s “teroristickim rezimom” u Teheranu. Jel ce krenuti u intervenciju ili bi javnosti bilo malo tesko ponovo prodati pricu u Iraku koji im je progutao malo previse dolara ?

jafar
Gost
jafar
2 godine prije

Sadr ce biti u poziciji da bira koalicionog partnera. Ako izabere Abadija blizi je Amerikancima, ako izabere Amirija blizi je Irancima. No zanimljivo je da je u svojoj prvoj izjavi iskazao da bi najradije koalirao sa jednom Sunni partijom i nekoliko manjih partija. Dakle nije spomenuo ni Abadija ni Amirija – ali ce ipak morati sa jednim od njih uprotivnom on bi mogao ispasti iz igre kao sto se to desilo I. Alawiju na prethodnim izborima.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  jafar

Sadr ima samo TEORETSKE šansebda sassravi vladu … kao prvo on ni teoretski ne može biti premijer (neki njihov bi mogao) jer se nije ni kandidirao a samo kandidat na izborima MOŽE …. kao drugo; on i Abadi čak i da mogu skupa ne bi mogli doći do 165 zastupnika a NE MOGU zajedno jer Abadi je bio (namjerno pišem bio jer će sada biti primoran da bude Iranski igrač) proamericki igrač ali nije zatvorio vrata Teheranu a Sadr je napravio distancu prema Iranu zadnjih godina ali je jako nezamislivo da bi pristao da bude Anglociinitički igrač jer je ne… Pročitaj više »

Mildita
Gost
Mildita
2 godine prije

Abadi koji ce najvjerovatnije sada PROMJENITI stranu i sa proiranskim blokom formirati novu vladu (samo jer je on njima-Iranskom bloku prihvatljiviji od Sadra) je bio Anglocionistički igrač i polijednja slamka istih sa zadrže bilo kakav utjecaj na Irak … u smisljenom planu Anglocionisti su ga htjeli predstaviti kao oslobodioca Iraka i zato se pojavio u “dresu” PMU-a kada je Islamska tzv. nestala kao teritorijalni čimbenik u Iraku … isto tako nas je (one koji prate zbivanja u Iraku IZNENEDILA brizna i lakoća kojom su Iračke snage oslobodile od Kurdskih separatista (za koje se znalo da su Anglocionistički igrači u Iraku)… Pročitaj više »

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Mildita

Zaključak::: Qassem Sulejmani (gazda bliskog istoka) je jučer doputovavo u Baghdad u namjeri da složi proiransku koaliciju … dvije su opcije … da li će Abadija privoljeti da udje u koaliciju, odnosno da prihvati istu i više ne bude dvostruki igrač ili da Sadra privoli na isto !!! KRAJ PRIČE jer opcija da Sadr i Abadi pokušaju formirati koaliciju odmaka od Irana najmanje bi odgovarala Iranu ali je i malo vjerojatna !!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik