Obrat na iračkim izborima – Vode šiitski klerik Sadr i političko krilo proiranske armije iračkih šiita

izbori Irak
12 komentara

Tijekom prebrojavanja glasova nakon parlamentarnih izbora u Iraku je došlo do neočekivanog preokreta.

Nakon polovice prebrojanih glasova, stranka šiitskog klerika Moqtada Al-Sadra je izbila na prvo mjesto, priopćila je izborna komisija.

Iznenađujući je povratak u političku arenu moćnog nacionalističkog šiitskog klerika, kojeg nisu podržale proiranske stranke. Moqtada Al-Sadr je deklarirani protivnik Sjedinjenih Država, ali je tijekom masovnih demonstracija u Bagdadu 2016. zagovarao manji utjecaj Irana na politiku Bagdada.

Prema prebrojanih preko 95% glasova u 10 iračkih 18 pokrajina je Hadi Al-Amiri, politički vođa iračke šiitske armije Hashd Al-Shaabi koju podupire Teheran, izbio je na drugo mjesto.

Čini se da je stranka premijera Haidera Al-Abadija za sada treća.

Moqtada Al-Sadr i Hadi Al-Amiri su pobijedili u četiri od 10 pokrajina u kojima su imali svoje kandidate.

Zanimljivost ovih izvora je da je Moqtada Al-Sadr osvojio znatno više glasova u glavnom gradu Bagdadu, koji daje najveći broj zastupničkih mjesta. Izborna komisija nije objavila koliko je mjesta u svakoj četvrti dobio i navela je kako će to učiniti u ponedjeljak, nakon objavljivanja rezultata iz preostalih pokrajina.

Stranka Haidera Al-Abadija, za kojega kažu da je i Sjedinjenih Država i Irana, treća je u šest pokrajina, ali je tek peta u Bagdadu.

Moqtada Al-Sadr je vodio dvije pobune protiv američkih snaga u Iraku, ali je jedan od rijetkih šiitskih čelnika koji su se, barem deklarativno, udaljili od Irana.

Rezultati su neočekivano pokazali da je bivši premijer Nuri Al-Maliki, kojeg se smatralo za ozbiljnu konkurenciju Abadiju, zaostao za njim.

Nuri Al-Maliki
FOTO: Nuri Al-Maliki

Naravno, ovaj se slijed još može promijeniti, jer rezultati još trebaju biti objavljeni iz osam pokrajina, uključujući Ninivu, koja po broju zastupnika dolazi odmah nakon Bagdada.

Premijer Haider Al-Abadi je uoči izbora bio favorit. Za ozbiljne suparnike su smatrani Maliki i Amiri, obojica bliski Iranu, koji ima veliki utjecaj u Iraku i većinskim šiitskim pokrajinama zemlje.

Sadrova pobjeda, čak i drugo mjesto, za mnoge bi bila Moqtada Al-Sadr “čudo”. Međutim, ne zaboravimo da je Moqtada Al-Sadr kameleon iračke politike.

Sadr je formirao nevjerojatan savez s komunistima i drugim nezavisnim sekularnim kandidatima koji su mu se pridružili u prosvjedima koje je organizirao 2016. godine, kako bi izvršio pritisak na vladu da se suoči s endemskom korupcijom u zemlji.

Veliki dio svog autoriteta vuče iz svoje obitelji. Otaca Moqtada Al-Sadra, visoko cijenjeni veliki ajatolah Mohammed Sadeq Al-Sadr, ubijen je 1999. godine zbog prkosa Sadamu Husseinu. Rođak njegova oca, Mohammed Baqir, ubijen je pod Sadamom 1980. godine.

Njegova politička poruka je danas je irački nacionalizam i protivljenje Sjedinjenim Državama, te strancima općenito, što ga karakterizira još od 2003. U određenim govorima se mogu čuti i kritike na račun Irana u kombinaciji sa zajedničkim nastojanjem da se uspostavi veza s okolnim državama i inozemnim partnerima, kao i europskim metropolama i kompanijama.

Moqtada Al-Sadr
FOTO – Moqtada Al-Sadr

Moqtada Al-Sadr je sazrio kao lider i oko sebe je uklonio sve ljude koji bi mogli štetiti njegovom ugledu, ne samo među šiitima, nego i ostalim etnoreligijskim skupinama u Iraku.

Nakon poraza iračkog premijera Nourija Al-Malikija 2008. godine, Moqtada Al-Sadr je otišao u Iran. Sadrov dragovoljni egzil je imao značajan utjecaj na njegovo političko razmišljanje. Kako su izjavili njegovi suradnici, kada je Sadr stigao u Iran, dočekan je kao heroj i vojskovođa koji se borio protiv američke okupacije.

Sadr je prošao proces “rebrendiranja” i raspustio je armiju Jaysh Al-Mehdi, ali je kasnije utemeljio mirovnu brigadu Saraya Al-Salam, koja samo imenom zvuči manje agresivno i nema sektaški prizvuk.

U borbi protiv “Islamske države” 2015. je Sadr povukao svoje borce čim su se pojavili navodi o zločinima koje su počinili njegovi ljudi. Bježeći od strogo od sektaške prirode svojih snaga, njegovi borci se protiv ISIL-a borili uz sunitska plemena, kao što su borci skupine Albu Nimr u Anbaru. Osim toga, borci njegove paravojne skupine su pozdravili ideju integracije u sastav iračkih snaga, ali samo kada se sigurnosni aparat vlade dokaže kao učinkovit i prije svega legitiman.

Što se tiče Hezbollaha i borbe protiv terorizma, tu su glavni tajnik libanonskog pokreta otpora Hassan Nasrallah i Moqtad Al-Sadr na istoj liniji. U jednom su trenutku postojale naznake natjecanja između skupina Hashd Al-Shaabi i Sadrove vojske Saraya Al-Salam, ali se kasnije pokazalo da su to više bila medijska izvješća, nego stvarno suparništvo.

Ovim se rezultatom Moqtad Al-Sadr pokazao kao pragmatičan političar i nije nikakvo čudo što je trenutno vodi na izborima.

“Po prvi put mogu čestitati vođi i iračkoj osobi. Čestitam mu na osvajanju prvog mjesto u Bagdadu, a Bog će dati da budemo prvi u cijelom Iraku”, rekao je Abbas Allawi, kandidat Sadrove stranke koji je ušao u parlament.

Dokument koji kruži među novinarima u Bagdadu  govori da je Sadr pobijedio s preko 1,3 milijuna dobivenih glasova.

Nakon njega dolazi Hadi Al-Amiri s više od 1,2 milijuna, te Haider Al-Abadi na trećem mjestu s više od milijun glasova.

Haider al-Abadi
FOTO: Haider al-Abadi

Reuters nije mogao potvrditi autentičnost dokumenta, ali se brojke iz svih 18 provincija podudaraju s onima iz izbornog povjerenstva u 10 provincija koje su objavile rezultate.

Tko god pobijedi na izborima, morat će se boriti s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od iranskog nuklearnog sporazuma, jer Iračani ne žele da se njihova zemlja pretvori pozornicu sukoba između Washingtona i Teherana.

Haider Al-Abadi, inženjer obrazovan u Velikoj Britaniji, došao je na vlast prije četiri godine, nakon što je ISIL zauzeo trećinu teritorija Iraka. Prihvatio je američku vojnu potporu iračkoj vojsci, ali i dao odriješene ruke Iranu da slobodno podrži šiitske milicije u borbi protiv terorista “Islamske države”.

Nevjerojatan uspjeh je ostvarilo i političko krilo Hashd Al-Shabi armije, stranka Fateh, na čelu s Hadijem Al-Amirijem, čije su milicije odigrale ključnu ulogu u borbi protiv “Islamske države”. Neki Iračani mu zamjeraju njegove bliske veze s Teheranom, ali broj glasova govori da je prevagnula borba protiv terorističkih skupina, koju su njegove milicije iranski vojni savjetnici vodili diljem zemlje, najviše u zapadnim sunitskim područjima.

Hadi Al-Amiri je bio disident i iz progonstva u Iranu se više od dva desetljeća borio protiv Sadama Husseina.

Tko god da osvoji najviše mjesta još će morati pregovarati o koalicijskoj vladi, koja mora biti formirana u roku od 90 dana od formalnog objavljivanja rezultata.

Hoće li se Moqtada Al-Sadr, “kameleon iračke politike”, udružiti s Hadijem Al-Amirijem ili će pružiti ruku pomirenja Haderu Al-Abadiju, nemoguće je prognozirati. Sve su opcije otvorene i nijedna se opcija ne može isključiti.

Hadi Al-Amiri, Qasem Suleimani i Abu Mahdi Al-Muhandis
FOTO – Hadi Al-Amiri, Qasem Suleimani i Abu Mahdi Al-Muhandis na jednom od sastanaka
ISILIslamska državaKalifatMoqtada Al-SadrNuri Al-Maliki
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
5 godine prije

Bravo.Treba sklopiti snažnu koaliciju protiv Izraela. Čak mislim da Iran,Irak,Sirija,Libanon… trebaju ući u zajednički vojni savez. Kad jedna od zemalja bude napadnuta ostale se uključuju u rat. To će biti kraj Izraela.

Lindita
5 godine prije

Još sinoć su neke Iračke agencije javljale da je počelo pregovaranje Am(e)irija 47 zastupnika, Abadaia 42, Malikija 24 i četvrte Šijitske stranke (mislim Alawi 12) kojima je cilj da se Sadr izbjegne u koaliranju ili da ga se onemogući da formira vlast jer je neprihvatljiv, za nevjerovati i Iranu-koji je ovdje GLAVNI FAKTOR a i Anglocionistima !!!!!! Sadr je najveći broj glasova dobio zbog ekonomskih tema …

tuf
5 godine prije

SAD ne smije ponavljati pricu o WMD oruzju jer su taj dzoker vec iskoristili u Iraku, pa ce ih jednostavno optuziti za suradnju s “teroristickim rezimom” u Teheranu. Jel ce krenuti u intervenciju ili bi javnosti bilo malo tesko ponovo prodati pricu u Iraku koji im je progutao malo previse dolara ?

jafar
5 godine prije

Sadr ce biti u poziciji da bira koalicionog partnera. Ako izabere Abadija blizi je Amerikancima, ako izabere Amirija blizi je Irancima. No zanimljivo je da je u svojoj prvoj izjavi iskazao da bi najradije koalirao sa jednom Sunni partijom i nekoliko manjih partija. Dakle nije spomenuo ni Abadija ni Amirija – ali ce ipak morati sa jednim od njih uprotivnom on bi mogao ispasti iz igre kao sto se to desilo I. Alawiju na prethodnim izborima.

Mildita
5 godine prije

Abadi koji ce najvjerovatnije sada PROMJENITI stranu i sa proiranskim blokom formirati novu vladu (samo jer je on njima-Iranskom bloku prihvatljiviji od Sadra) je bio Anglocionistički igrač i polijednja slamka istih sa zadrže bilo kakav utjecaj na Irak … u smisljenom planu Anglocionisti su ga htjeli predstaviti kao oslobodioca Iraka i zato se pojavio u “dresu” PMU-a kada je Islamska tzv. nestala kao teritorijalni čimbenik u Iraku … isto tako nas je (one koji prate zbivanja u Iraku IZNENEDILA brizna i lakoća kojom su Iračke snage oslobodile od Kurdskih separatista (za koje se znalo da su Anglocionistički igrači u Iraku) prostor koji su Kurdi oslobodili od ISISA a sve je to bio plan Anglocionista da ga Iračanima PREDSTAVE kao velikog vodju … to je se organiziralo uz suradnju jednog djela Kurda … tu treba napomenuti da Kurdski pokušaj odvajanja referendumom nije imao nikakvu šansu da se sprovede jer i snaga… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI