fbpx

Bagdad: „Trump hoće novac?! Oni nama moraju dati najmanje 20 mlrd. dolara“

Donald Trump

Nakon što su vlasti Iraka usvojile zakon o odlasku stranih trupa iz zemlje i uputile u Washington zahtjev da pošalje delegaciju da se dogovori plan povlačenja američkih i koalicijskih snaga iz arapske republike, američki predsjednik Donald Trump je odgovorio u svom stilu, prijeteći i ucjenjujući vladu u Bagdadu.

Zaprijetio je Iraku sankcijama u slučaju bilo kakvog “neprijateljstva” vezanog uz irački zahtjev za odlaskom američkih snaga iz te zemlje, gdje je trenutno raspoređeno oko 5000 američkih vojnika.

“U slučaju bilo kakvog neprijateljstva, ako učine bilo što mi smatramo neprimjerenim, nametnut ćemo vrlo snažne sankcije Iraku”, kazao je Trump i dodao kako bi prema mogućim sankcijama one nametnute Iranu djelovale “pomalo blago”.

Trump je rekao kako bi vlada u Bagdadu trebala nadoknaditi troškove dijela infrastrukture koju su SAD izgradile u Iraku, uključujući i modernu zrakoplovnu bazu čiju su izgradnju, po njegovim riječima, SAD platile milijarde dolara.

“Ne odlazimo ako nam to ne plate”, rekao je Donald Trump.

Glasnogovornica State Departmenta kazala je kako su SAD “razočarane potezom iračkog parlamenta i zahtjevom da američka vojska ode iz zemlje.

“Dok čekamo dodatno pojašnjenje pravne prirode i učinka današnje rezolucije snažno pozivamo iračko vodstvo da ponovno razmisli o važnosti gospodarskih i sigurnosnih veza dvije zemlje i nastavka prisutnosti globalne koalicije za poraz ISIL-a”, rekla je u priopćenju Morgan Ortagus.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova ranije je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti poslalo službenu žalbu zbog američkog napada u kojem su u zračnoj luci u Bagdadu ubijeni iranski general Sulejmani i nekoliko vođa iračkih milicija, uključujući dozapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa.

Žalba se odnosi na “na američke napade i agresiju na iračke vojne položaje i ubojstvo iračkih i savezničkih visokih zapovjednika na iračkom tlu”, stoji u izjavi iračkog ministarstva, koje je napade ocijenilo kao “opasno kršenje iračkog suvereniteta i uvjeta američke vojske nazočnosti u Iraku”.

Bagdad: SAD su te koje nama moraju platiti odštetu od najmanje 20 milijardi dolara

Na ove zahtjeve je jučer odgovorio Salam Al-Shammari, irački parlamentarni zastupnik i član koalicije Saairun šiitskog klerika Muqtada Al-Sadra.

Al-Shammari kaže da su SAD te koje moraju platiti odštetu Iraku od najmanje 20 milijardi dolara za uništavanje njegove zemlje, a ne obrnutom, kako traži Trump da napusti Irak.

“Sjedinjene Države moraju platiti štetu koju su nanijele Iraku, a koja se prema međunarodnim izvorima procjenjuje na više od 20 milijardi dolara”, rekao je Salam Al-Shammari, irački parlamentarni zastupnik i član koalicije Saairun klerika Muqtada Al-Sadra.

Al-Shammari je komentirao izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa ,  koji je ranije rekao „kako SAD neće otići iz Iraka sve dok Bagdad ne plati vojna ulaganja od kojih je imao koristi tijekom proteklih godina“.

Visoki irački dužnosnik i član najveće frakacije u iračkom parlamentu je dodao kako je Trump više puta rekao da bi Irak trebao platiti odštetu njegovoj vladi, ali je zaboravio da su za velika razaranja i pustošenja u Iraku odgovorne uzastopne američke vlade.

“Američka okupacija Iraka i njihovo terorističko ponašanje u ovoj zemlji dosegli su kategoriju masakra i zbog toga ih se mora tužiti pred međunarodnim sudovima, ali i osuditi sve čija su teroristička djela protiv iračkog naroda već dokazana”, rekao je Salam Al-Shammari.

Proces protjerivanja američke vojske počeo je neposredno nakon što su američke snage 30. prosinca bombardirale nekoliko položaja iračke milicije Kataib Hezbollah, koja je dio šiitske Hashd Al-Shaabi armije. Prvi udari su provedeni na položaje ove milicije u okrugu Al-Qaim, u zapadnoj provinciji Al-Anbar.

Međutim, ubojstvo zapovjednika iranskih Quds snaga, generala Qassem Sulejmanija, 3. siječnja, bila je kap koja je prelila čaši iračkog strpljenja i ubrzala proces.

Irački parlament je usvojio zakon u kojem je pozvao na Bagdad vlada odustane od zahtjeva za američkom pomoći i da se okonča prisustvo američkih snaga u okviru takozvane koalicije protiv ISIL-a ili u bilo kojem drugom kontekstu.

Kao što smo naveli, SAD odbijaju napustiti arapsku zemlju koja je, osim velikih količina prirodnih resursa, važna i zbog svog geostrateškog položaja, smještena točno na sredini takozvanog šiitskog polumjeseca koji povezuje Teherana i Bagdad s Damaskom i Bejrutom.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Agresija,okupacija i državni terorizam uz blagoslov UN….kao nekada Dtuštvo Naroda Hitleru i Mussoliniju.Neće biti čudo ako na Bliskom Istoku započne 3.sv.rat.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Teško da će se tramp povući bez kakve naplate , i onako ima iračke milijarde na klik mišem , iračani , nazalost , tu ne mogu ništa..

Alan Ford
Gost
Alan Ford
8 mjeseci prije

To ćemo tek vidjeti. Kako izgleda, Iračani i njihovi saveznici upravo otkrivaju partizanski način ratovanja.
A danas nije vrijeme kao nekada, da se se za jednog ranjenog ili poginulog za odmazdu mogu masovno strijeljati civili. Bar se nadam.
A kakav je mogući ishod? Sve je moguće.

Busola
Gost
Busola
8 mjeseci prije

Ne sumnjaj u Amere, njima civili su brojke koje treba u tim zemljama reducirati …
Tužno je što stručnjaci koji te strategije osmišljavaju uglavnom su obiteljski ljudi u SAD, na prvi pogled mrava ne bi zgazili, djecu šalju u humanitarne misije kako bi popunili životopis, a potezom pera uništavaju slične obitelji na drugom kraju svijeta.

Npr. Stratfor imate za primjer…

Busola
Gost
Busola
8 mjeseci prije

Sjećam se jednog američkog filma po istinitim događanjima u kojem šverceri iz SAD voze oružje za iračku vojsku po nalogu SAD. Cijene strašne, i dođu likovi s oružjem. U bazi zaplijenjena lova od iračke narodne banke i fino s lovom od Iračana Ameri sve plaćaju. Izbroji neki satnik lovu (iza njega u filmu stoje milijarde…) ,još i da nagradu a irački narod po Amerikancima nema love pokrpati jednu vodovodnu cijev.

Paraziti i nasilnici, gdje oni dođu s takvim namjerama te zemlje se ne oporavljaju. Malo perfidnije, ali slično je na Balkanu

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Tuzna realnost , ali tako je kako je.. Dok god im se moze..Nažalost..

Odisea
Gost
Odisea
8 mjeseci prije

Ima jedan kanjon u USA kad dođe vrijeme

Farre
Gost
Farre
8 mjeseci prije

Ovaj fazon sa zahtjevom za “plačanjem” okupacionih vlasti za “troškove” prouzrokovane “stavljanjem infrastrukture na raspolaganje” kolonizovanim, silovanim i opljačkanim su smislili i primijenili Francuzi na Haitiju i Madagaskaru. Obje zemlje se nikada nisu oporavila od ovog novog dužničko ropstva i to jer su Ameri prihvatili i podržali francusku “logiku”.
Ameri, neće nikad napustiti “svoje” naftne izvore u Iraku, bez da ih narod oružanom borbom ne istjera. Političke odluke parlamenta ili bilo kojeg drugog legaliteta tu ne igraju nikakvu ulogu

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Jasno je kako Ameri neće otić iz Iraka i o tome ne odlučuje Trump koji ima samo slobodu na koji će to način reć Iračanima.
Sve da Irak i pristane platit 20 miljardi Ameri se opet nebi povukli i tražili bi ko zna šta, a u međuvrenenu bi i dalje lagali, varali, ucjenjuvali, krali i ubijali sa čime će prestat samo i jedino kad to ne budu mogli, a neće moć tek onda kad se svugdi izvan Amerike njihove diplomatske i vojne misije budu osjećale fizički ugroženima, i to ne samo osjećale nego i budu zapravo protjerane svim sredstvima.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Tačno je da ne bi otišli čak i da Iračani plate ali se postavlja pitanje kako javno da pravdaju dalji ostanak. Šta još mogu da smisle? Do sada su mogli da mažu oči svom narodu koji i onako nije zaiteresovan ali će postati zainteresovan kada bude morao da “brani interese svoje zemlje”. Obzirom da su ciljevi očigledno okupatorski možeš misliti kakav će moral biti angažovane vojske. Možda i nije previsoka cena ne samo za srozavanje morala vojske već i za unošenje dodatnog nemira u već uzavreli SAD.

Sa druge strane, bilo kakvo vojno delovanje na američku vojsku jača podršku njihovog stanovništva političkim odlukama. Izbor je vrlo težak ali se mora napraviti.

Annabella
Gost
Annabella
8 mjeseci prije

Moral angažirane vojske je bitan kad se radi o mobilizaciji običnih građana. Međutim, ovdje se radi uglavnom o plaćenicima, a kakav je njihov moral ne treba ni spominjati (da ga imaju ne bi bili plaćenici u okupaciji tuđe zemlje).

hogar strašni
Gost
hogar strašni
8 mjeseci prije

baš takvima moral brzo padne kad se prestanu osjećati nadmoćno.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

@Annabella
Za rat sa Iranom (a ovde se o tome radi) plaćenici nisu dovoljni. A tada je neophodna podrška javnog mnenja – seti se Vijetnama.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

shumadinac Ali njima triba opravdanje, mogo reć i hula hula . . . Američanima sve isto . . . kad su izmislili Bin Ladena i Al Bahdadija mogu mogu izmislit koga oće . . . bilo kijega novoga boogey man-a . . . najveća terorističkaa država na svitu optužuje druge države za terorizam i neće bit mirni doj god ne proglase sve države svita, koje nisu pod njihovom čizmom, terorističkima . . . Američka vlada funkcionira po školskom psihopatskom obrascu.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Šumi , Racimo primirje i nova podjela karata ili nova balkanizacija bliskog istoka , s jasno definiranim zonama uticaja i pravilima … Moze i rat kakav veći… Status quo nije više moguć..

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Da Alene, dolaskom Rusije na Blistok nova podela karata je neophodna – neizbežna. Problem je što bi svi da dele karte…

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Da , kako god ih podjelio , svi gube.. Zadnji čin je uvlačenje rusije u bliskoistocni pijesak.. Ali tako mora biti…

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
8 mjeseci prije

Bili i ostali konjokradice.

Perica
Gost
Perica
8 mjeseci prije

Otići će, otići. Možda godina…

Bezuhov
Gost
Bezuhov
8 mjeseci prije

Moreno, oni su vec sada fizicki ugrozeni, samo sto to ne vide oni koji o tome odlucuju iz svojih ugodnih kancelarija u Vasingtonu, tako da … treba ih ostaviti, pa im na koncu naplatiti 30-tak milijardi za bezbedno izvlacenje

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Bezuhov Nisan mislija na Irak nego globalno . . . kad bi sve države koje su poluokupirane od Paname i Filipina . . . do Japana i Njemačke izbacili Američku vojsku vanka sve bi se rješilo. Jedna po jedna država, naročito ako je manja ide teško šta ne znači kako Irak u nekome trenutku neće uspit.
Nemogu im ni Turčini nešto puno premda Turska nije mala i slaba, ali Erdogan im se koliko toliko opire i šta se više opire ima i više koristi od njih.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
8 mjeseci prije

Slazem se Moreno, a kako se ponasaju kauboji druga ih sudbina ne ocekuje. Dan za danom gube saveznike i dan za danom neko im se opire, pocev od Dutertea i Filipine, preko Vijetnama, Pakistana, Indije, da ne spominjem da Japan i Nemacka jedva cekaju sansu da se oslobode. Buduci multipolarni svet bice svet pravne sigurnosti i principijelnog ponasanja, sudeci po onome kako se ponasaju Kina Rusija, Iran, Indija …

mladen3x
Gost
mladen3x
8 mjeseci prije

Irak,koliko mi je poznato ima nekih 30 milijardi spremljenih na zapadu.Kad se pogleda malo bolje,oni su i ovako i onako ostali bez tog novca ako žele istjerati Amere.Ajmo onda da im plate odlazak s tim novcima pa nek onda Ameri “izmišljaju toplu vodu” bez pokriča.To bi več bila druga priča…Jedino što neznam jest to da nisam upoznat s odgovorom čiji je to zapravo novac unutar Iračkog naroda,državni sigurno nije,taj novac je od određenih pojedinaca ili grupa unutar Iračkog naroda a formalno se na platnom spisku vodi kao Irački.Pitanje je kako bi ti pojedinci ili grupe dalje formirali vlast i koji bi tu bili prioriteti ukoliko Ameri ipak odu jer taj novac nije samo tako bezveze završio na zapadu,završio je s vezom i razlogom.Uglavnom znam da prioriteti sigurno nebi bili u interesu Iračkog naroda i mislim da tu nastaje največi kamen spoticaja unutar same Iračke vlade.Zapravo jedan veliki cirkus za koji netko bude trebao “platiti kartu” što sve to gleda…..

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak
8 mjeseci prije

Kad popločaju ceste minama, i kada budu auti letjeli a baze raketirane…otići će vrlo brzo.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

Problem :
ameri nisu u pravu
nego u Iraku- itd. !
I kako od ”izuzetnih” (jeftino)
napraviti ”vanzemaljce” ?

KUĆI !!

farree
Gost
farree
8 mjeseci prije

Pa ovdje se ne zna ko je nenormalniji Iracani ili Trump. Pa zar zbilja neko misli da su Bush I Co. Nakon sto su morali srusiti zgrade u New Yorku, nakon sto se Powel blamirao pred UN sa flasicom necega (vjerovatno pijeska), nakon svega toga, oni bi da se povlacimo iz Iraka I prepustimo nasu naftu neodgovornim Iracanima, koji zapravo ne znaju da cijene to sto smo uradili za njih (pljackali silovali I ubijali).

I onda se pojavi Predcjednik koji prica o povlacenju (pa makar i za pisljivih Milijardi $). Pa Nismo ni 20 godina tamo

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Jedina opcija za USA da tamo ostane jest opet naoružati ISIL da imaju protiv koga ratovati. Naravno, opet ispostaviti Iraku račun.
Neće zulumčari tako lako otići, jer tek kad je zulum za njih je pravi tulum.

Trubadur
Gost
Trubadur
8 mjeseci prije

Dali je USrA jača danas nego 2003 i gdje ide trend…. Dali je Rusija slabija nego 2003 i gdje ide trend… Dali je Kina slabija nego 2003 i gdje ide trend…..Ako su odgovori obrnuti onda če netko morat, da skračuje front….

Tramp je biznismen
Gost
Tramp je biznismen
8 mjeseci prije

SAD bi voljele novac za americke usluge … 20 mlrd dolara od Iraka, 25 mlrd od Afganistanaca, 30 mlrd od Sirije … 40 mlrd za baze u Turski

jupiter
Gost
jupiter
8 mjeseci prije

sve tacno…ali cak i da dobiju to, sta posle?…ta suma ne podmiruje budzet americke vojske?!

imalijosnade
Gost
imalijosnade
8 mjeseci prije

30 godina su satanisti zarili i palili-sijali strah i trepet zemaljskom kuglom, a svet je gledao predstavu, i mukac je bio! cak su se mnogi i divili i vidjeli da od krscanstva i ostalih univerzalni doktrina nema nista, samo suplja prica…Drek UN bi sve blagslovio il slijgao ramenima .. niko, čak ni rusija ni kina nisu direktno stale na put, nakon pljackaških pohoda; kad su ko fol izvozili
sato-demonkraciju a ustvari krali i pljackali, instalirali svoje vazalce-trojance i izdajnički vlada u okupirane zemlje. u pljackaskim pohodima vrjedila je parola ko u onoj pjesmi od balkanski turbovolkica: “il se skloni ili se pokloni”… niko nije vise od 30-40 debelih godina svrsavanja mad-max i nakom silnih godisnjih zasjedanja UN-teatra rekao: e sad je vec jednom dosta ovog zla! čak su rusija i kina progutale”
pilulu pretvorbe i postale bjelosvjetska kapital radionica.. a socijalisticke zemalje koje su bile zacrtane za odstrel i unaprjed označene na grand chessboardu *uck of mandžurijanski kandidata, tražile su pomoć i vapaj u ljudskoj pustinji a pomoći nije bilo…mozda je došla kosmička prekretnica?!.mozda je sad jang.

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Nema tog novca kojim se može platiti zlo i tragedija koje su Amerikenjci učinili iračkom narodu.

indy
Gost
indy
8 mjeseci prije

A zašto je ono hičo i musolini bili krivi,ta takav odnos je cjenjen i poželjan.Samo šteta što nisu dobili Nobelove nagrade za teror,pardon mir.Kao ugledni ratni zločinac obama.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Ova situacija me podsjeca na nedavne dogadjaje u Splitu. Ako sam dobro pratio, mali dug je postajao sve veci, dok covjek nije pukao. Na kraju su “zajmodavci” zavrsili vrlo ruzno. Siguran sam, da Irak odluci platiti trazeni iznos, da bi se Trump sjetio jos nekih baza koje su sagradili. Sreca je njegova sto ima jalo osiguranje.

qeiorvwqrfewirfqewrfiqewfqewrf
Gost
qeiorvwqrfewirfqewrfiqewfqewrf
8 mjeseci prije

Kojih 20 milijardi, ovaj slabo računa, pa kad se sve zbroji što su varani sa čemerikom i ostalim slugama uradili i ukrali od Iraka u zadnjih 3 dekade onda se sa kamatama znamenka penje na par tisuća milijardi onoga koga štanca štancaona za pokoravanje svijeta.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

U pravu su nešto slično sam i ja napisao

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Meni se ovaj Muqtada Al-Sadr nije nikad sviđao…tek sad reagira?
I kakav je to izračun? Nadodati naftu. A ljudske žrtve?
Budući da se po svoj prilici nikad neće dokopati onih milijardi vani na računima, neka kažu amerima da to uzmu i – crta.

Branko
Gost
Branko
8 mjeseci prije

Prvo ih treba skinuti sa naftnih polja onda ce i sami otici. Izmislili da Irak prijeti kemijskim oruzjem napali zemlju, ubili lidera i nesto gradili za svoje okupatorske ciljeve i onda traze da im to neko plati, kao da su ih Iracani zvali da dodju i to grade.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
38
0
()
x