Bagdad: „Trump hoće novac?! Oni nama moraju dati najmanje 20 mlrd. dolara“

Donald Trump
38 komentara

Nakon što su vlasti Iraka usvojile zakon o odlasku stranih trupa iz zemlje i uputile u Washington zahtjev da pošalje delegaciju da se dogovori plan povlačenja američkih i koalicijskih snaga iz arapske republike, američki predsjednik Donald Trump je odgovorio u svom stilu, prijeteći i ucjenjujući vladu u Bagdadu.

Zaprijetio je Iraku sankcijama u slučaju bilo kakvog “neprijateljstva” vezanog uz irački zahtjev za odlaskom američkih snaga iz te zemlje, gdje je trenutno raspoređeno oko 5000 američkih vojnika.

“U slučaju bilo kakvog neprijateljstva, ako učine bilo što mi smatramo neprimjerenim, nametnut ćemo vrlo snažne sankcije Iraku”, kazao je Trump i dodao kako bi prema mogućim sankcijama one nametnute Iranu djelovale “pomalo blago”.

Trump je rekao kako bi vlada u Bagdadu trebala nadoknaditi troškove dijela infrastrukture koju su SAD izgradile u Iraku, uključujući i modernu zrakoplovnu bazu čiju su izgradnju, po njegovim riječima, SAD platile milijarde dolara.

“Ne odlazimo ako nam to ne plate”, rekao je Donald Trump.

Glasnogovornica State Departmenta kazala je kako su SAD “razočarane potezom iračkog parlamenta i zahtjevom da američka vojska ode iz zemlje.

“Dok čekamo dodatno pojašnjenje pravne prirode i učinka današnje rezolucije snažno pozivamo iračko vodstvo da ponovno razmisli o važnosti gospodarskih i sigurnosnih veza dvije zemlje i nastavka prisutnosti globalne koalicije za poraz ISIL-a”, rekla je u priopćenju Morgan Ortagus.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova ranije je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti poslalo službenu žalbu zbog američkog napada u kojem su u zračnoj luci u Bagdadu ubijeni iranski general Sulejmani i nekoliko vođa iračkih milicija, uključujući dozapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa.

Žalba se odnosi na “na američke napade i agresiju na iračke vojne položaje i ubojstvo iračkih i savezničkih visokih zapovjednika na iračkom tlu”, stoji u izjavi iračkog ministarstva, koje je napade ocijenilo kao “opasno kršenje iračkog suvereniteta i uvjeta američke vojske nazočnosti u Iraku”.

Bagdad: SAD su te koje nama moraju platiti odštetu od najmanje 20 milijardi dolara

Na ove zahtjeve je jučer odgovorio Salam Al-Shammari, irački parlamentarni zastupnik i član koalicije Saairun šiitskog klerika Muqtada Al-Sadra.

Al-Shammari kaže da su SAD te koje moraju platiti odštetu Iraku od najmanje 20 milijardi dolara za uništavanje njegove zemlje, a ne obrnutom, kako traži Trump da napusti Irak.

“Sjedinjene Države moraju platiti štetu koju su nanijele Iraku, a koja se prema međunarodnim izvorima procjenjuje na više od 20 milijardi dolara”, rekao je Salam Al-Shammari, irački parlamentarni zastupnik i član koalicije Saairun klerika Muqtada Al-Sadra.

Al-Shammari je komentirao izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa ,  koji je ranije rekao „kako SAD neće otići iz Iraka sve dok Bagdad ne plati vojna ulaganja od kojih je imao koristi tijekom proteklih godina“.

Visoki irački dužnosnik i član najveće frakacije u iračkom parlamentu je dodao kako je Trump više puta rekao da bi Irak trebao platiti odštetu njegovoj vladi, ali je zaboravio da su za velika razaranja i pustošenja u Iraku odgovorne uzastopne američke vlade.

“Američka okupacija Iraka i njihovo terorističko ponašanje u ovoj zemlji dosegli su kategoriju masakra i zbog toga ih se mora tužiti pred međunarodnim sudovima, ali i osuditi sve čija su teroristička djela protiv iračkog naroda već dokazana”, rekao je Salam Al-Shammari.

Proces protjerivanja američke vojske počeo je neposredno nakon što su američke snage 30. prosinca bombardirale nekoliko položaja iračke milicije Kataib Hezbollah, koja je dio šiitske Hashd Al-Shaabi armije. Prvi udari su provedeni na položaje ove milicije u okrugu Al-Qaim, u zapadnoj provinciji Al-Anbar.

Međutim, ubojstvo zapovjednika iranskih Quds snaga, generala Qassem Sulejmanija, 3. siječnja, bila je kap koja je prelila čaši iračkog strpljenja i ubrzala proces.

Irački parlament je usvojio zakon u kojem je pozvao na Bagdad vlada odustane od zahtjeva za američkom pomoći i da se okonča prisustvo američkih snaga u okviru takozvane koalicije protiv ISIL-a ili u bilo kojem drugom kontekstu.

Kao što smo naveli, SAD odbijaju napustiti arapsku zemlju koja je, osim velikih količina prirodnih resursa, važna i zbog svog geostrateškog položaja, smještena točno na sredini takozvanog šiitskog polumjeseca koji povezuje Teherana i Bagdad s Damaskom i Bejrutom.

ISILNATOus army
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Agresija,okupacija i državni terorizam uz blagoslov UN….kao nekada Dtuštvo Naroda Hitleru i Mussoliniju.Neće biti čudo ako na Bliskom Istoku započne 3.sv.rat.

Alen
4 godine prije

Teško da će se tramp povući bez kakve naplate , i onako ima iračke milijarde na klik mišem , iračani , nazalost , tu ne mogu ništa..

Farre
4 godine prije

Ovaj fazon sa zahtjevom za “plačanjem” okupacionih vlasti za “troškove” prouzrokovane “stavljanjem infrastrukture na raspolaganje” kolonizovanim, silovanim i opljačkanim su smislili i primijenili Francuzi na Haitiju i Madagaskaru. Obje zemlje se nikada nisu oporavila od ovog novog dužničko ropstva i to jer su Ameri prihvatili i podržali francusku “logiku”.
Ameri, neće nikad napustiti “svoje” naftne izvore u Iraku, bez da ih narod oružanom borbom ne istjera. Političke odluke parlamenta ili bilo kojeg drugog legaliteta tu ne igraju nikakvu ulogu

Moreno
4 godine prije

Jasno je kako Ameri neće otić iz Iraka i o tome ne odlučuje Trump koji ima samo slobodu na koji će to način reć Iračanima.
Sve da Irak i pristane platit 20 miljardi Ameri se opet nebi povukli i tražili bi ko zna šta, a u međuvrenenu bi i dalje lagali, varali, ucjenjuvali, krali i ubijali sa čime će prestat samo i jedino kad to ne budu mogli, a neće moć tek onda kad se svugdi izvan Amerike njihove diplomatske i vojne misije budu osjećale fizički ugroženima, i to ne samo osjećale nego i budu zapravo protjerane svim sredstvima.

DJ Krmak
4 godine prije

Kad popločaju ceste minama, i kada budu auti letjeli a baze raketirane…otići će vrlo brzo.

farree
4 godine prije

Pa ovdje se ne zna ko je nenormalniji Iracani ili Trump. Pa zar zbilja neko misli da su Bush I Co. Nakon sto su morali srusiti zgrade u New Yorku, nakon sto se Powel blamirao pred UN sa flasicom necega (vjerovatno pijeska), nakon svega toga, oni bi da se povlacimo iz Iraka I prepustimo nasu naftu neodgovornim Iracanima, koji zapravo ne znaju da cijene to sto smo uradili za njih (pljackali silovali I ubijali).

I onda se pojavi Predcjednik koji prica o povlacenju (pa makar i za pisljivih Milijardi $). Pa Nismo ni 20 godina tamo

Brave new world
4 godine prije

Jedina opcija za USA da tamo ostane jest opet naoružati ISIL da imaju protiv koga ratovati. Naravno, opet ispostaviti Iraku račun.
Neće zulumčari tako lako otići, jer tek kad je zulum za njih je pravi tulum.

Trubadur
4 godine prije

Dali je USrA jača danas nego 2003 i gdje ide trend…. Dali je Rusija slabija nego 2003 i gdje ide trend… Dali je Kina slabija nego 2003 i gdje ide trend…..Ako su odgovori obrnuti onda če netko morat, da skračuje front….

Tramp je biznismen
4 godine prije

SAD bi voljele novac za americke usluge … 20 mlrd dolara od Iraka, 25 mlrd od Afganistanaca, 30 mlrd od Sirije … 40 mlrd za baze u Turski

imalijosnade
4 godine prije

30 godina su satanisti zarili i palili-sijali strah i trepet zemaljskom kuglom, a svet je gledao predstavu, i mukac je bio! cak su se mnogi i divili i vidjeli da od krscanstva i ostalih univerzalni doktrina nema nista, samo suplja prica…Drek UN bi sve blagslovio il slijgao ramenima .. niko, čak ni rusija ni kina nisu direktno stale na put, nakon pljackaških pohoda; kad su ko fol izvozili sato-demonkraciju a ustvari krali i pljackali, instalirali svoje vazalce-trojance i izdajnički vlada u okupirane zemlje. u pljackaskim pohodima vrjedila je parola ko u onoj pjesmi od balkanski turbovolkica: “il se skloni ili se pokloni”… niko nije vise od 30-40 debelih godina svrsavanja mad-max i nakom silnih godisnjih zasjedanja UN-teatra rekao: e sad je vec jednom dosta ovog zla! čak su rusija i kina progutale” pilulu pretvorbe i postale bjelosvjetska kapital radionica.. a socijalisticke zemalje koje su bile zacrtane za odstrel i unaprjed… Čitaj više »

eks
4 godine prije

Nema tog novca kojim se može platiti zlo i tragedija koje su Amerikenjci učinili iračkom narodu.

indy
4 godine prije

A zašto je ono hičo i musolini bili krivi,ta takav odnos je cjenjen i poželjan.Samo šteta što nisu dobili Nobelove nagrade za teror,pardon mir.Kao ugledni ratni zločinac obama.

nessy
4 godine prije

Ova situacija me podsjeca na nedavne dogadjaje u Splitu. Ako sam dobro pratio, mali dug je postajao sve veci, dok covjek nije pukao. Na kraju su “zajmodavci” zavrsili vrlo ruzno. Siguran sam, da Irak odluci platiti trazeni iznos, da bi se Trump sjetio jos nekih baza koje su sagradili. Sreca je njegova sto ima jalo osiguranje.

qeiorvwqrfewirfqewrfiqewfqewrf
4 godine prije

Kojih 20 milijardi, ovaj slabo računa, pa kad se sve zbroji što su varani sa čemerikom i ostalim slugama uradili i ukrali od Iraka u zadnjih 3 dekade onda se sa kamatama znamenka penje na par tisuća milijardi onoga koga štanca štancaona za pokoravanje svijeta.

Max
4 godine prije

U pravu su nešto slično sam i ja napisao

Lucija
4 godine prije

Meni se ovaj Muqtada Al-Sadr nije nikad sviđao…tek sad reagira?
I kakav je to izračun? Nadodati naftu. A ljudske žrtve?
Budući da se po svoj prilici nikad neće dokopati onih milijardi vani na računima, neka kažu amerima da to uzmu i – crta.

Branko
4 godine prije

Prvo ih treba skinuti sa naftnih polja onda ce i sami otici. Izmislili da Irak prijeti kemijskim oruzjem napali zemlju, ubili lidera i nesto gradili za svoje okupatorske ciljeve i onda traze da im to neko plati, kao da su ih Iracani zvali da dodju i to grade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI