General Šojgu: „Turska ofenziva na Siriju izazvat će obrnutu migraciju terorista ISIL-a“

Sergej Sojgu
8 komentara

Dan uoči susreta Vladimira Putina s turskim predsjednikom Erdoganom u Sočiju je izjavu za medije dao ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

„Turska ofenziva na sjeveru Sirije izazvat će egzodus stranih terorista u njihove zemlje podrijetla“, upozorava ruski ministar obrane.

“Postupci turske vojske uzrokovali su da je osam izbjegličkih kampova i 12 zatvora za strane teroriste ostalo nezaštićeno. To bi moglo izazvati val takozvane obrnute migracije terorista u njihove zemlje podrijetla”, rekao je ruski ministar obrane, general Sergej Šojgu.

U govoru u Kini na Pekinškom sigurnosnom forumu Xiangshan, ruski dužnosnik zatražio je od međunarodne zajednice da udruži snage kako bi se svi zajedno suočili s terorističkom prijetnjom.

„Nadamo se da interakcija s turskim i američkim kolegama neće dopustiti da spustimo, već da povećamo razinu sigurnosti i stabilnosti u ovoj regiji”, rekao je general Šojgu

Prema njegovim riječima, “događaji koji se odvijaju posljednjih dana nas, nažalost, ne vode prema najoptimističnijim razmišljanjima”.

Ministar je napomenuo kako dio kampova u kojima su se držali teroristi više nije pod stražom i teroristi se “počeli širiti”.

General Šojgu je također upozorio na sve veću prisutnost terorističke skupine ISIL u jugoistočnoj Aziji. Kaže da ova islamističke teroristička organizacija, nakon teških neuspjeha u Siriji, već cilja na Indoneziju, Maleziju, Singapur, Filipine i Tajland.

“Ministarstvo obrane Rusije ima ogromno iskustvo u ovom području i spremni smo ga podijeliti s našim partnerima u azijsko-pacifičkoj regiji”, dodaje ruski ministar.

Turska je 9. listopada započela ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi navodno uklonila kurdske milicije s turske granice i uspostavila “sigurnosnu zonu” na sjeveroistoku arapske zemlje.

Turska ofenziva na položaje kurdskih milicija omogućuje ponovno oživljavanje „Islamske države“ u Siriji, nakon što je ova teroristička skupina bila gotovo iskorijenjena iz arapske zemlje. Naime, mnogi kurdski borci su bili prisiljeni napustiti svoje stražarske položaje kako bi se borili protiv Turske.

Kurdske vlasti su izvijestile da je od  prošlog ponedjeljka oko 800 ekstremista bivšeg „kalifata“ s članovima njihovih obitelji pobjeglo iz kampa u gradu Ain Issa zbog bombardiranja Turske.

U izvješću objavljenom u subotu, sirijska službena novinska agencija SANA  otkriva povezanost Ankare i ISIL-a, budući da su, prema lokalnim izvorima, teroristički kampovi za njih i njihove obitelji, koje su na sjeveru Sirije podigle  SAD, bili meta turskog bombardiranja.

Sirijske vlasti su također jasno stavile do znanja da će Damask  “upotrijebiti sva legitimna sredstva koja su mu na raspolaganju za suočavanje s agresijom Ankare i obranu suvereniteta i nacionalnog integriteta zemlje“.

U tom cilju se sirijska vojska udružila s kurdskim milicijama i rasporedila je veliki broj vojnika i naoružanja u sjevernim pokrajinama zemlje, najviše u području Raqqe, Kobanija i Manbija.

VIDEO: Pokušaj bijega terorista ISIL-a u vrijeme napada turske vojske na zarobljeničke kampove

 

ISILXiangshan forum
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perica
4 godine prije

Matematička računica je neizvesna kada ima puno nepoznatih. Ali…čitah da je Tramp nudio eu državama da svaka od njih primi svoje gradjane/teroriste. I one se listom oglušile, a u izgubljenom ratu Tramp ne želi biti ikebana. Ovim putem se našao scenario i “izvodjač radova” (Turska) i pokriće za “ajmo ća” iz Sirije.

milan
4 godine prije

Pitam se gdje ce ti ljudi koje teroristima zovemo! Logistika je nula, gdje da pobjegnu? Sta sa njima? Vidim kod njih isti mentalni sklop, ili vrlo slican, koji je kod JS – ka! Razlika je samo u tome sto ovi Islam -“Svjedoci” sijeku glave onako usput 🙁

Ivo
4 godine prije

Kakvi stranci teroristi?!? U Siriji se vodi građanski rat protiv brutalnog diktatora Assada, nema nikakvih stranaca ni terorista. Izgleda da su i rusi nasjeli na tu propagandu.

iosergrwfguwnefnqewfnuewfwe
4 godine prije

Pa to i jeste cilj al glavnina ide u Irak, Avganistan………………

PKK teroristi
4 godine prije

… i migracije PKK terorista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI