fbpx

SAD i Turska dogovorili 120 sati primirja u Siriji, ali će se sve riješiti u utorak u Rusiji

Recep Tayyip Erdoğan Donald Trump

Nakon što je dan ranije na kongresu vladajuće Stranke pravde i razvitka turski predsjednik Erdogan rekao kako se Turska nikada neće predati i da je poručio sirijskim Kurdima da polože oružje, uklone postavljene mine, te da se povuku s područja u dubini od 35 kilometara od turske granice južno u Siriju i tako će time prestati provođenje vojne kampanje “Izvor mira“, jučer je povukao ovaj ultimatum.

Nakon pregovora s američkim izaslanstvom u Ankari, kojeg je predvodio potpredsjednik Mike Pence, američki predsjednik Trump je na Twitteru napisao kako „lijepe vijesti stižu iz Turske“.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da će se kampanja “Izvor mira“, koja se vodi južno od turske granice, na istoku rijeke Eufrat, obustaviti u narednih pet dana.

Cavusoglu je rekao da ovo nije prekid vatre, već „pauza“, i vrijeme koje je Ankara u narednih pet dana dala YPG snagama sirijskih Kurda, koje Ankara smatra ogrankom separatističke organizacije PKK u Turskoj, povući s južne turske granice i „osloboditi sigurnosnu zonu“ koja za Ankaru mora biti teritorij spomenutih 30 do 35 kilometara dubine i oko 340 kilometara širine.

Cavusoglu je održao konferenciju za novinare nakon sastanka s američkim izaslanstvom kojim je predsjedavao potpredsjednik ove zemlje Mike Pence.

Istakavši da je s američkim izaslanstvom „dogovoreno povlačenje kurdskih terorista, oduzimanje njihovog teškog naoružanja i uništavanje njihovih položaja i utvrda, Cavusoglu je kazao da će se sa SAD-om koordinirano raditi i na uništavanju terorista ISIL-a u Siriji.

Ovdje treba naglasiti kako SAD nisu u stanju provesti ovaj dogovor, niti imaju bilo kakav utjecaj na situaciju, obzirom da se na južnoj turskoj granici i području Manbija raspoređuju sirijske trupa i ruska vojna policija. Stoga je adresa na koju se Ankara treba obratiti Moskva, koja je i obećala da će dogovoriti sastanak u Sočiju visokog turskog i sirijskog izaslanstva, kako bi tako raspravili ovo pitanje i spriječili eskalaciju sukoba.

Cavusoglu je rekao i da Turska nije dala nikakvo obećanje u vezi Kobanija, ili Ain Al-Araba, kako je pravo ime ovog grada prije nego ga je preimenovala kurdska uprava.

„Cilj nam je da u regiji dubine 32 km i istočno od rijeke Eufrat do iračke granice ne ostane ni jedan terorist, te uspostava sigurnosti u cijeloj regiji“, rekao je Cavusoglu.

Međutim, čak i Kobani će biti tvrd orah za tursku vojsku, jer su tamno već sirijske trupe koje službeno u borbama podržava rusko zrakoplovstvo. Rusija ne želi sukob s Turskom, što je razumljivo, ali neće dopustiti ni invaziju na područje u kojem su sada već raspoređene sirijske snage, te ruska vojna policija i pripadnici obavještajnih službi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je jučer s Penceom iza zatvorenih vrata razgovarao oko sat i 40 minuta, što je bio prilično dug razgovor, a potom je predsjedavao proširenim sastankom izaslanstava dviju zemalja.

Nakon sastanka je Pence je rekao kako će se operacija obustaviti u narednih 120 sati i da će SAD u tom vremenskom razdoblju uvjetovati povlačenje YPG snaga najmanje 20 kilometara od turske granice. Kako to Washington misli provesti, zaista nije jasno, osim ako ne bude tajnih pregovora s Moskvom, ali Rusija insistira na rješenju prema ugovoru Sirije i Turske iz Adane, potpisanog 1998. godine, dok je Dmitrij Peskov rekao kako je za Moskvu nephivatljivo trajno raspoređivanje turskih snaga u bilo kojem dijelu Sirije, posebno ne na ovako velikom području kako je zamislio turski predsjednik Erdogan.

Pence je istakao da su Turska i SAD u potpunosti suglasne kada je u pitanju uništavanje terorističke organizacije ISIL na sjeveru Sirije, iako Kurdi kampove u kojima drže zatočene teroriste predaju nadzoru sirijskih sigurnosnih snaga, a južno od Eufrata, u pustinji istočnog Homsa teren čiste isključivo vladine snage i proiranske milicije.

Nedugo nakon sastanka u Ankari, Trump je na Twitteru napisao kako dolaze lijepe vijesti iz Turske.

“Milijuni života će biti sačuvani”, napisao je Trump te se zahvalio predsjedniku Erdoganu, takoreći isti dan kada su medij objavili sadržaj pisma kojeg je Trump ranije poslao Erdoganu u kojem mu je poručio „da se ne ponaša kao siledžija i da ne bude budala“. Pismo je Trump poslao Erdoganom nakon nedavnog razgovora s generalom Mazlumom, glavnim zapovjednikom kurdskih snaga, među kojima je i 5000 Arapa, poručivši turskom vođi kako može postići „super dogovor“ i da je general Mazlum rekao da je spreman na ustupke koje ranije nije ni sanjao da će ponuditi Ankari.

Međutim, dio tog razgovora je bilo i traženje američke zaštite i da Pentagon ne povlači trupe s granice s Turskom, jer će se Kurdi u tom slučaju obratiti za pomoć Rusiji i sirijskom „režimu“, što se na kraju i dogodilo.

Iskreno govoreći, Mike Pence je dao puno obećanja, ali nijedno koje bi mogao ispuniti, jer SAD više niti imaju snage na terenu, niti Kurdi više ne žele suradnju s „izdajnicima“, kako sada zovu Amerikance.

Vođe Kurda su poručile kako je ovo bio težak izbor između turskog genocida i kompromisa s Damaskom i oni su odabrali zaštiti svoj narod i suradnju s Assadom, uz neslužbeno pokroviteljstvo Rusije i još tajniju suradnju s Iranom, koja YPG također smatra ogrankom PKK gerile u Turskoj i sestrinskom iranskom kurdskom terorističkom organizacijom PJAK. No, čak i za Teheran su trenutno to detalji koji su manje važni od „Gordijskog čvora“ u Siriji, gdje Iran želi da Damask uspostavi punu kontrolu nad cijelim teritorijem Sirijske Arapske Republike.

U dosadašnjim operacijama turske vojske i njihovih islamističkih milicija iz sjevernog Aleppa i Idliba je sa sjeveroistoka Sirije izbjeglo 200 000 ljudi, a ubijeno je oko 200 civila. Žrtve u redovima dviju sukobljenih strana se broje u stotinama, ali svaka strana iznosi različite podatke.

Sigurnosno područje Turske
FOTO: „Sigurnosna zona“ plus područje Manbija koju želi Turska i koju je neslužbeno odobrio Trump „uz minimalnu upotrebu sile“

Odluka će pasti u Rusiji

Kao što smo ranije pisali, prije dolaska Pencea u Ankaru je turski predsjednik Erdogan nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina s kojim je razgovarao o eskalaciji sukoba i njegovim planovima u Siriji. Već smo naveli stav Moskve da se protivi kampanji ovog opsega, etničkom čišćenju skoro 12 000 kvadratnih kilometara sirijskog teritorija, ali ruski vođa nije htio telefonom razgovarali o osjetljivim pitanjima i rekao je Erdoganu da ga što prije očekuje u Sočiju, gdje se ovakvi razgovori mogu voditi u punoj tajnosti.

Erdogan je poziv prihvatio, što je vjerojatno i bio uzrok hitnog putovanja Mikea Pencea u Ankaru.

Odmah po isteku „primirja“ Erdogan putuje u Soči

Kako je sirijska vojska izbila na cijelu granicu s Turskom, gdje su ih dočekale kurdske snage, ali još oduševljenije lokalno stanovništvo, sljedećih 120 sati će vjerojatno biti malo sukoba, a borbe se vode samo u gradu Ain Issa, kojeg su okružile turske snage, dok YPG milicije pružaju snažan otpor.

Zbog velikog broja civila, stanovnika grada i okolnih sela koji su pobjegli iz sela okupiranih od strane Turske, vjerojatno će Erdogan narediti da se smanji vojni pritisak na sam grad, jer bi neselektivna bombardiranja uzrokovala smrti stotine, civila, što si Ankara u ovom trenutku ne može dozvoliti.

Čini se da će ključni dogovor pasti u utorak u Sočiju, 22. listopada, na izravnim pregovorima Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana. Kao što je slučaj s Rusima, nema nikakvih detalja o mogućim prijedlozima, niti se Kremlj i ministarstvo vanjskih poslova Rusija žele očitovati o ovoj temi.

Sve što je Kremlj htio reći medijima je da će predsjednik Erdogan u Rusiji boraviti u jednodnevnoj posjeti i da će se u Sočiju trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ranije smo naveli da je Rusija bila suglasna da Turska provede ograničenu operaciju nekoliko kilometara u dubini sirijske granice, zbog čega je Rusija ranije i uložila veto na rezoluciju protiv turske kampanje u Siriji u Vijeću Sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Napredovanje sirijske vojske i ruskih obavještajaca
Napredovanje sirijske vojske i ruskih obavještajaca

FOTO: Sirijska vojska i ruski obavještajci, na nekim dijelovima i vojna policija, izbili su na sva područje sirijske granice s Turskom i u Manbiju, osim u području Tal Abyada i Ras Al-Aina na sjeveru zemlje

No, vjerojatnije je to bila poruka Kurdima da se, ako ostanu američki saveznici ne obraćaju Moskvi za bilo kakvu pomoć. Pokazalo se da su nakon mjeseci obavještajnog rada i tajne diplomacije pobjednici Damask, Moskva i Teheran, a što će se dogovoriti Putin i Erdogan, to se nitko ne usuđuje predviđati.

Idealno rješenje za Rusiju je sastanak sirijskog i turskog izaslanstva u Sočiju i povratak još uvijek važećem sporazumu iz Adane iz 1998. godine, što bi riješilo i probleme Damaska, jer bi se YPG snage morale integrirati u sirijsku vojsku i stati pod zastavu SAA, a Turska bi imala pravo na provedbu kratkih antiterorističkih operacija 5 kilometara u dubini sirijskog teritorija i to samo na područja iz kojih bi, hipotetski, bio proveden napad turski teritorij, što bi bila teža zadaća bez minobacača i topništva, ili tamo gdje bi turske obavještajne službe utvrdile da su YPG ćelije upale u Tursku u provele terorističke napade na tursku vojsku ili civile.

Prema tom sporazumu se Damask obvezao da će sa svoje strane učiniti sve da takvih napada ne bude, stoga je za Moskvu ovo idealno rješenje za spor između Damaska i Ankare, ali i za spas brojnih civila iz područja kojeg je Turska de facto želje etnički očistiti kako bi naselila najmanje 2 milijuna sirijskih izbjeglica koji postaju prevelik teret za turski proračun, ali i sigurnosna prijetnja, jer su u Tursku pobjegli uglavnom sunitski Arapi i sirijski Turkomani tajno odani Muslimanskom bratstvu u Siriji, a kasnije dodatno radikalizirani učenjem propovjednika sirijske Al-Qaede ili još gorom takfirističkom interpretacijom islama koju propovijeda ISIL.

Stoga bi, iako u ovom trenutku mnogi misle da je nemoguća, suradnja u okviru Ugovora iz Adane bila najbolje rješenje za sve, osim za one koji su od Sirije htjeli odcijepiti „Sjeverni Kurdistan“ i za jastrebove u Ankari koji su uvjerili Erdogana u suludu ideju etničkog čišćenja 12 000 kvadratnih kilometara samo u ovoj operaciji, obzirom da su to već učinili u operaciji „Štit Eufrata“ između Jarabulusa i Azaza i tijekom kampanje Maslinova grana u takozvanom „kantonu“ Afrin.

U utorak navečer ćemo vjerojatno saznati nešto od tajnih pregovora između Putina i Erdogana i na temelju toga i naknadnih aktivnosti ruske vojske prosuditi kakve su bile pregovaračke sposobnosti ruskog predsjednika u ovom prilično delikatnom trenutku za turskog kolegu, koji je na unutarnjem planu turskom narodu i njegovim sljedbenicima obećao previše i sada treba naći načina za „častan izlazak“ iz sukoba kako ne bi ispao najveći gubitnik. Na takvo rješenje bi turski vođa vjerojatno pristao, dok drugo ne dolazi u obzir bit će prisiljen na nastavak kampanje, iako će takvo odluku najviše platiti Turci, koje čekaju američke i europske sankcije i ograničenja i ruske mjere, naizgled nevidljive, ali koje ozbiljno podrivaju „tursko ekonomsko čudo“.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
36 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
Gost
erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
1 godina prije

Dobi igrač švarci zadovoljštinu u obliku 30 km bez kurda uz granicu, to se znalo i prije ove predstave od 3 dana.

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Politika je kurva. Veliki j..u a raja plaća. Za nadat se da su se neki umišljeni sultani i njihovi pandani u SAD osvijestili i shvatili da ovaj put u Siriji ne mogu proći lišo kao u Iraku i Libiji. Ako bude mira mogli bi i Kurdi da isposluju neka prava-… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Snicla

Ne razumijem, zašto “rusa”, a “Kurda”?

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije
Reply to  Toni

Jer sam tipkao na mobitelu. Zar se svaka greška u pravopisu mora stavljati pod povećalo i inputirati neke skrivene namjere?

John
Gost
John
1 godina prije

San svakog graničara je da se susjed povuče u svoj teritorij pa može u miru pit kavu

burt
Gost
burt
1 godina prije

opet Trump tweeta gluposti a Kurdi su mu okrenuli leđa, srušili koncecpiju i pozvali SAA da uđe u njihovo područje, sve je to konfuznost Trumpove administracije jer ne znaju kako riješit ovu fluidnu situaciju, SDF i SAA ne priznaju Trumpove odluke i upravo sve rade suprotno, dovode pojačanja i utvrđuju… Pročitaj više »

erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
Gost
erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
1 godina prije
Reply to  burt

Dobro su te obučili u travistoku.

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ erfirza… – bolje bi bilo da su ga obucili u Woodstock-u. Kakav god da su mu glas i pjevacke sposobnosti, ne mogu biti losije od njegovih komentara.☺

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije
Reply to  mars

Burt je obučavan u Allan Fordu…takvi su mu i komentari 😂

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
Čuja san kako u Tavistock uopće ne triba ić i da se tečaj more odradit dopisno nakon čega varani na kućnu adresu pošalju certifikat ☺

erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
Gost
erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pogledaj i poslušaj Vućka (kako su ga obučili), za njega Lučić veli da je toliko uvjerljiv u spici da i njega natjera da mu povjeruje a zna da ne smije.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije
Reply to  burt

GENIJALNO! Ovo je za Superstrip biblioteku.
Neka te!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  burt

burt A ja ovako zamantan cilo vrime mislija kako je Trump okrenija leđa Kurdima i reka in kako oni nisu bili sa Amerikancima pri iskrcavanju na Normandiju . . . kad vidi vraga, Kurdi okrenili leđa Trumpu . . . lažu svi ovi zapadni mediji kako je Trump ostavija Kurde… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Moreno

On, Milance i onaj sasdafneovndfsxcv su presveto trojstvo istinoljupstva. Da nam nije njih, ne bismo ih imali…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  CPGS

CPGS Istina nije bitna, najbitnije je da je dobra zajebancija ☺

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa, valjda si do sada ustanovio da su Burtove informacije uvijek iz prve ruke, a da se njegove prognoze ostvaruju u velikom broju slucajeva. Ipak je on na izvoru informacija, svaki dan cita Modru Lastu, i poznati magazin za tinejdzere Bravo. Ponekad i 24 sata.

Godzilla
Gost
Godzilla
1 godina prije
Reply to  burt

Jebo članak bez burtovog komentara👊🏼

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Godzilla

Apsolutno se slaže, donosi dobru karmu Damasku

Arapska Liga
Gost
Arapska Liga
1 godina prije

Arapska liga treba da rijesi Siriju … ne mozes rijesiti Sirije u rusiji

erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
Gost
erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
1 godina prije
Reply to  Arapska Liga

Koja arapska liga kad nju vode bradersi onima iz okupirane Palestine.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

De se smiri, lupetaš kao i uvijek, koja je najmoćnija država A. Lige? Alžir vojno i na strani je Assada, Egipat je najmnogoljudnija i vrlo moćna a KSA je možda najbogatija, možda, ali ne vrijedi ništa, a oni klikeri od petromonarhija nisu ni države. Sve tri su zabranime Muslimansko bratsvo,… Pročitaj više »

erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
Gost
erfirzaewbfewzrfzewrfwbzfw
1 godina prije

Ivona Živković, od nje bi mogao štošta nučiti. Egipat i Alžir ne odlučuju u arapcioligi nšta već saudi gore na vrhu a ostali slušaju.

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

A da se počneš ponašati kao odrasli a ne kao pubertetlija, Laki?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miha

Jel i ti čitaš Ivonu Živković, koja kaže da je Assad sam inscenirao rat u dogovoru s reptiloidima? Ili da se rak liječi pijavicama, a ne modernom trijadom kirurgija-radio-kemoterapija. Hahahahaa, ali ko što rekoh, ranije, neka ima pare desetka tisuća sljedbenika, kupce knjiga, slušanje plaćanih predavanja, nije ni luda. Onaj… Pročitaj više »

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

Ja pričam o tvom ponašanju, kako se ponašaš prema subu. Evo npr., meni je tvoje pisanje smiješno, usko, što bi se reklo staromodno (ali ne u pozitivnom smislu, ima dosta staromodnoga što je vrlo dobro), pa te nitko ne tjera i ne upotrebljava pogrdne riječi. Čuo sam jednom priču, da… Pročitaj više »

evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
Gost
evinfruqwefucqwuedcuweudcnwudscw
1 godina prije
Reply to  Miha

Vidim Miha da si vispren i metodičan u zastupanju svog stava, možda si odvjetnik tko zna. Meni je ego ko Rusija tako da me Lakijeve doskočice zaobilaze al nisam ego manijak al znam bit manijakalan u određenim okolnostima. Ima Laki i dobrih osobina nekad nađe nešto što ima težinu jer… Pročitaj više »

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

Odvojiti žito od kukolja, baš tako. Slušao sam jednom Mišaka, koji je objašnjavao da većina ljudi razmišlja “aristotelovsko” u smislu “ili – ili”. Primjer: Jedni ljudi smatraju nekoga herojem, a drugi zločincem (izaberi nekoga, u Sloveniji je takva figura Broz). A što ako je i jedno i drugo (nešto je… Pročitaj više »

posefvqwerbcqewfcqweifwie
Gost
posefvqwerbcqewfcqweifwie
1 godina prije
Reply to  Miha

A ima tu kod vas na onim sajtovima puno toga, iscrpno i obimno. Ono sub je bilo jer sam msilio da me zezaš jer je to suprotno od dominantan jer me ovdje oni koji znaju oslovljavaju sa subaru što mi je stari nik.

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

Ni slučajno, prijatelju, ni slučajno nisam pomislio nešto takvo. sub je bila samo skraćenica od subaru, mislim da te netko jednom tako nazvao (Alen možda?). I ako sam te 4b ili bilo kako, ne mijenja suštinu. Svako dobro.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

To sto radi Trumpova administracija je ziva blamaza. Ono, “Pence dogovorio.” Jedino sto su napravili je to da su dali Erdoganu neko pokrice i nesto cime moze mahati pred kamerama (“eto! mi smo bili spremni za primirje ali teroristi Kurdi nece!”) za unutrasnju upotrebu (u Turskoj i SAD) jer, realno… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  CPGS

Evo, sudeci po raznim izvjescima, Kurdi su odgovorili na ovaj “dogovor” na jedini primjereni nacin: “prihvatili” pa ignorirali. 🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  CPGS

@CPGS I Trump i njegova administracija postali su svjetska smijurija, baš kao i većina administracije i državnika (pogotovo na Zapadu), uključivši i Hrvatsku. Totalna globalna “comedia dell’arte”! 🤡 🤹‍♂️ Evo, hrvatski premijer negoduje što i on (pretpostavljam “za siću” i “opće dobro”) radi 15-16 sati dnevno, a nitko ga zbog… Pročitaj više »

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Kora

Tibokca, mislim da ste ovaj put pogodili u sridu! Ako je ovo commedia dell’arte, Trump je fakat Pulcinella!

Tra tra tra
Gost
Tra tra tra
1 godina prije

Zona od 32 km u dubinu i 400 km dužine, to traži Erdogan, danas je rako da nema ništa protiv da SAA kontrokiše tu zonu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Na današnji dan pre dvije godine…. R.I.P…… Brko legendo i heroj…

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

“…Istakavši da je s američkim izaslanstvom „dogovoreno povlačenje kurdskih terorista, oduzimanje njihovog teškog naoružanja i uništavanje njihovih položaja i utvrda, Cavusoglu je kazao da će se sa SAD-om koordinirano raditi i na uništavanju terorista ISIL-a u Siriji…” Ovde hebe lud zbunjenog…, koliko juče-prekjuče pročitasmo, USrA se povukla te je neshvatljivo… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik