Erodgan nudi zajednički nadzor nad sirijskom naftom i Rusima i Amerikancima

Erdogan Putin Soci
27 komentara

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je predložio ruskom lideru Vladimiru Putinu zajedničku upravu nad naftnim poljima u Siriji i da Rusija i Turska mogu kontrolirati naftna polja umjesto „terorista koji ih trenutno drže“, misleći pri tome na kurdske YPG milicije.

Obraćajući se novinarima u avionu na povratku iz Briuxellesa, Erdogan je rekao da je Putin razmišljao o tom prijedlogu kojeg je turski predsjednik izložio tijekom razgovora u Moskvi u četvrtak.

Međutim, ponuda je bila zapravo trik kojim je poslao poruku Moskvi, jer je Erdogan dodao da bi isto mogao ponuditi i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, čiji su vojnici već na poljima Omar i Rmeilan na sjeveroistoku Sirije.

„Qamishli je mjesto gdje se nalazi nafta. Deir Ez-Zor je još jedna teritorija sa naftnim rezervama. U toj provinciji naftne resurse eksploatiraju teroristi kurdskih PKK i YPG snaga. Amerika ovdje ima svoje planove“, precizirao je Erdogan.

„Predložio sam ovo gospodinu Putinu, rekavši mu da bismo mi mogli da budemo ugovorna strana posla, ako oni to financijski podrže“, dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je naveo da je Putin „pozitivno reagirao“ na ovu ideju, ali „kao mogućnost“.

„Ako se takav korak može poduzeti, mogao bih čak istu ponudu dati i Trumpu“, dodao je Erdogan.

„Nafta koju teroristi proizvode je lošeg kvaliteta, neobrađena. Ali ako se dovede u dobro stanje, dat će šansu za obnovu Sirije. I odmah će biti jasno tko želi zaštititi Siriju i osigurati njeno jedinstvo, a tko želi da je podčiniti“, dodao je turski predsjednik.

Moskva nije ni komentirala ovaj Erdoganov prijedlog, niti je navela da je turski predsjednik o tome razgovarao s Putinom u Moskvi.

Međutim, ranije su ruski dužnosnici više puta kritizirali napore raznih zemalja da naruše teritorijalni integritet Sirije ili onih koje pljačkaju njene resurse.

Zanimljivo je da su odmah po objavi ove vijesti Sjedinjene Američke Države ponudile Ankari raketni sistem Patriot, ako ona odustane od puštanja u rad naprednog ruskog obrambenog sustava S-400 kojeg je kupila ranije.

„Sjedinjene Države su se značajno smekšale po pitanju S-400. Sada su stigle do točke gdje traže da obećamo da ih nećemo učiniti operativnim“, rekao je Erdogan novinarima na povratku s putovanja u Bruxelles u utorak.

Washington je prethodno tražio da Ankara vrati sustave S-400, koji se smatraju najnaprednijim obrambenim zračnim sustavom Rusije.

Rusija i Turska finalizirale su sporazum o isporuci tog sustava krajem 2017.god. Turska je dosad primila nekoliko baterija za koje je kazala da ih želi učiniti operativnim u travnju ove godine.

Turski dužnosnik, čiji identitet nije otkriven, za Reuters je rekao da je Washington ponovio svoju ponudu u vezi s vlastitim obrambenim sustavom Patriot.

„Ovoga puta, za Washington će biti dovoljno da vidi da S-400 nisu aktivirani“ rekao je za Reuters.

Turska je ranije od Sjedinjenih Država zatražila da na granici sa Sirijom postave svoje sustave raketne odbrane u jeku turske ilegalne vojne operacije u Idlibu, ali SAD nisu udovoljili željama Ankare.

PKKYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ora
4 godine prije

Volim Erdya. Svako jutro me obraduje sa novim zgodama. Dan bez njega mi je skoro pa besmislen.

Sparkling
4 godine prije

Ovaj Erdoan nije taktičar a nije ni politički pismen. A kad u politici ne povlačiš poteze koji bi ti kasnije bili od koristi, onda sam sebe guraš nepovratno u političku prošlost. I ne izlazi mu iz misli agenda da može sjediti na dvije stolice. Samo još jedan krivi potez kao onaj od nedavno u Idlibu, i Erdoan je bivši. Srušiče ga vlastiti narod. A S-400 će ti postati operativan kad budeš dovoljno pouzdan partner, ne prije.
LP

Alex
4 godine prije

Skoro, skoro,pa bolje i to nego da pljačkaju naftu samo Ameri…No izgleda da se polako razbuktava rat u Iraqu,pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li izvori nafte ponovno gorjeti…i još po nešto drugo…

Duki
4 godine prije

E moj,Sulto !stigla voda do ušiju ,a? Više ne znaš sa kim bi kovao planove , EU=odjebaus,Krampina=fuck-off, Iranci i Grci te “obožavaju” Putin ,briše mramor u Kremlju sa tobom,a ajde majke-ti probaj se sa. Bugarima igrati rata na granici. , Moj Državniče ne piše ti se dobro,Jučer je na portalu uz članak bila slika gdje si okružen kopljanicima !Oprezan budi da se nekom od njih ne omakne koplje !😁😁😁
I

Adriana
4 godine prije

Čuvaj se ovih iz svih zemalja koji se stalno za takuin grabe, al ga ne vade… Ne kane platit piće, ni sladoled, a u takuinu koji je praznjikav, i tako obitava zmija koja traži popunu takuina na tuđ trošak.

Nafta mediterana
4 godine prije

uvjek bila Talijanska, Francuska, Grcka …

Ive
4 godine prije

Ako Erdi ne smrde noge, onda je sigurno neki problem sa mozgom.

Dopizdilomi
4 godine prije

Evo i ja nudim Kurdima cijeli istok Turske i priznajem ga za samostalnu državu a sve uz granicu s njima 100 km prema zapadu nudim EU koncesionarima za korisštenje nafte, rude i drugih resursa.

Bosanac
4 godine prije

Svi oni igraju svoje uloge dodijeljene po scenariju, Vi se trebate sekirat za svoj prostor i pokusat ga ucinit boljim…nema nista od filozofiranja

Bosanac
4 godine prije

Turske sapunice su sad veoma popularne..tako ta ke i ovom live filmu koji zivimo normalno da Erdogan ima znacajniju ulogu u ponekoj zivotnoj epizodi

Juja
4 godine prije

Bog i bogme ja bum Erdoganu ponudil da po istemu principu Evropski del Turske bu smostalna knezevina i da buju mene imenovali za kneza.

jura
4 godine prije

kako se rasparčava tuđa država,nema tu pravde nema boga

Stjepan
4 godine prije

Erdo i dalje balansira, a svom narodu se pokušava prikazati kao poštenjačina … Teška vremena za sve dobre ljude na BI dok tamo vladaju ameri i njihovi vazali i poluvazali …🙏🙏🕊️🍀🍀

Davor drugi
4 godine prije

Ovaj prijedlog u biti nije loš, on jednostavno oslikava cijelo beznađe malog sultana u koje je zapao svojom politikom. Ovakavi prijedlozi, utopljenika koji se i za slamku hvata, mogu biti samo s podsmijehom primljeni na znanje, i ništa vise. Od ovog prijedloga samo je gluplji bio darivanje Idliba sultanu od strane EU kao kompromisnog rješenja. Ovakvi i slični prijedlozi su samo kristalno jasan pokazatelj Damasku i Moskvi koliko su daleko do konačne pobjede.

Bat
4 godine prije

Zaboravio svoj pajdaše Izraelce.

Max
4 godine prije

Što o može nuditi ta polja nisu njrgova NISU negova već Sirijska. A mislim da će skupo platiti bude li htio prevariti Ruse.

EU dismr
4 godine prije

tenKre ..

Red Dog
4 godine prije

Kao u kurdskom delu Iraka.
Ali… to je de fakto funkcionalni Kurdistan. A Erdo je alergican na kurde.
Nesto smrdi ovde.

politicki nekorektan
4 godine prije

….tako je to kada se erdo najede cvaraka….

dulebg
4 godine prije

Kusta za Bregu: “To vam je čovjek koji će vam danas ukrasti novčanik, a naveče vas izvesti na večeru sa vašim novcem”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI