Turska bombarduje Irak nakon terorističkog napada

Erdogan - Turska i Irak
2 komentara

Turski ratni avioni izveli su zračne napade na osumnjičena uporišta Kurdistanske radničke partije (PKK) unutar Iračkog Kurdistana, kao odgovor na samoubilački napad u blizini sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari u nedelju.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je “20 meta koje su koristili teroristi” uništeno u “vazdušnoj operaciji” koja je izvedena u regionima Metina, Hakurk, Kandil i Gara na sjeveru Iraka u nedelju oko 21 sat.

Ankara je saopštila da je cilj zračnog napada “neutralizirati PKK i druge terorističke elemente, spriječiti terorističke napade iz sjevernog Iraka na naše stanovništvo i naše agencije za provođenje zakona i osigurati sigurnost naših granica”.

U nedelju ujutro, bombaš samoubica detonirao je eksplozivnu napravu ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari, dok su snage sigurnosti neutralisale njegovog saučesnika. Žrtava nije bilo, ali su dva policajca povrijeđena u sukobu, prema zvaničnicima.

Militantna grupa navodno je preuzela odgovornost i rekla da je cilj napada bio slanje “upozorenja” turskoj vladi, navodi novinska agencija Firat povezana s PKK.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je eksploziju “posljednjim pokušajem” terora nad Turcima, dodajući da oni koji “ugrožavaju mir i sigurnost građana nisu ostvarili svoje ciljeve i nikada neće”.

PKK i njene podružnice vode pobunu od 1980-ih tražeći političku i kulturnu autonomiju s konačnim ciljem uspostavljanja nezavisne kurdske države, polažući pravo na teritorije u jugoistočnoj Turskoj i sjevernim dijelovima Iraka i Sirije.

Napad se dogodio na dan kada se turski parlament ponovo sastao sa pauze za novu sjednicu, na kojoj je predviđeno da se razmotri članstvo Švedske u NATO-u. Kandidat Stockholma ostaje u neizvjesnosti jer je Ankara zahtijevala da učini više u borbi protiv islamofobije i izruči pojedince optužene za terorizam, odnosno one za koje se tvrdi da su povezani s PKK.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom osudio je napad u Ankari, rekavši u nedjelju da je “zaprepašćen bombom samoubicama” i da njegova zemlja “čvrsto stoji u svojoj dugoročnoj posvećenosti i partnerstvu s Turskom u borbi protiv svih vrsta terorizma”.

IrakPKKTeroristički napadturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
6 mjeseci prije

nema to veze sa Irakom nego podmukli amerokenjci finaciraju bombaše samoubojice

Max
6 mjeseci prije

Kršenje suvereniteta susjedne zemlje pa makar bilo i opravdano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI