Koliko dugo i zašto će američke trupe ostati u Siriji

37 komentara

Naglo povlačenje američkih trupa s velikih područja sjeveroistoka Sirije početkom listopada 2019. i početak turske vojne operacije “Izvor mira” doveli su do nove faze u sirijskoj krizi. To je izazvalo negodovanje među kurdskim civilima koji žive na tom području. Izdajom milicija sirijskih Kurda, Amerikanci su stvorili sve uvjete da pogoršaju situaciju u regiji, izazovu nove krvave sukobe, razaranja i žrtve. Mogu li Sjedinjene Države uopće stabilizirati situaciju i podržati one koje su podržavali od 2014. godine?

Postoji pet razloga zbog kojih Washington neće moći obnoviti mir na sjeveroistoku Sirije i zbog čega će, prije ili kasnije morati otići.

1. SAD uvijek slijede samo svoje interese. Zamišljajući sebe kao vođe svijeta, oni gaze međunarodno pravo, jednostrano napuštaju strateške sporazume i ugovore i izazivaju ekonomske ratove. Nadalje, SAD se nikada nisu plašile izdati svoje saveznike. Nakon što je Washington podržao iračkog predsjednika Sadama Husseina u ratu protiv Irana 1980.-1988., irački vođa je svrgnut 2003. godine, potom je zarobljen i pogubljen. Osim toga, Sjedinjene Države su izdale i Egipat. Washington je 2011. godine egipatskim i stranim nevladinim udrugama poslao 150 milijuna dolara da dignu pobunu u Kairu i svrgnu predsjednika Hosnija Mubaraka. Ista situacija dogodila se i sa sirijskim Kurdima, koje su SAD koristile za račun Izraela i za krađu sirijske nafte. To je priznao i američki predsjednik Donald Trump 25. listopada 2019. Treba imati na umu da krađa nafte nije jedina američka izdaja. Kada je predsjednik Izvršnog odbora Sirijskog demokratskog vijeća Ilham Ahmad zatražio od Washingtona da okonča tursku vojnu operaciju “Izvor mira”, Sjedinjene Države su ga ignorirale i savjetovale da ne donosi ishitrene odluke.

2. Ako izuzmemo neuspjele pokušaje ometanja stvaranja koridora Teheran-Bagdad-Damask-Bejrut, na kraju je nafta jedino za što su SAD zainteresirane u Siriji. Postoje mnoga nalazišta nafte i plina, posebno u provincijama Raqqa, Hasaka i Deir Ez-Zor. Većinu ovih područja kontroliraju YPG milicije. SAD su imale koristi od njih, jer su Kurdi bili protiv Damaska, ali mu se sami nisu mogli oduprijeti. Tada im je Washington pružio vojnu pomoć i poslao trupe u provincije bogate naftom i plinom, kako bi ih držali pod okupacijom što je duže moguće.

3. Sjedinjene Države pate od nedostatka trupa. Prema Donaldu Trumpu, SAD su završile operacije u Siriji, pa je Washington trebao povući snage, osim malih jedinica koje će ostati samo zbog “sigurnosti” sirijske nafte. Zbog toga je tamo ostavio oko 500 američkih vojnika, ali je to toliko mali broj da se ne bi mogli obraniti ni od običnog terorističkog napada, da ne govorimo od napada islamističkih milicija ili militanata „Islamske države“, ako uskrsne. Naravno, potonji neće napadati američke trupe, jer s njim surađuju od prvog dana, što je dokumentirano i snimkama koje je iz Raqqe objavio BBC.

4. Izraelski ciljevi koje štite američke trupe na Bliskom istoku. Izrael je “židovska enklava” među muslimanskim zemljama Bliskog istoka. Tel Avivu je potreban rat između muslimana, jer će Izrael živjeti sve dok postoji rat između arapskih zemalja. Zbog toga će izraelska vanjska politika uvijek biti protiv susjeda, a SAD će pomagati Tel Avivu u destabilizaciji regije.

5. SAD se nisu miješale u tursku vojnu operaciju „Izvor mira”, što je razumljivo. Turska je, kao i Sjedinjene Države, članica NATO pakta, stoga obje zemlje imaju isti pogled na sukob u Siriji. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan destabilizira situaciju na sjeveroistoku Sirije, a kada sirijska vojska i kurdske milicije pokušaju izbaciti Tursku iz tampon zone, Sjedinjene Države će devastirati sirijske rezerve nafte. Druga stvar je da Ankara podržava i sirijsku Al-Qaedu i takozvanu „Sirijsku nacionalnu vojsku“, konglomerat „nešto manje radikalnih“ islamističkih milicija u sirijskom ratu, čije aktivnosti rezultiraju brojnim  žrtvama i uništavanjem infrastrukture.

Budućnost Kurda koji žive na sjeveroistoku Sirije pravi je problem jer je situacija na područjima koje drže YPG milicije vrlo teška. Neljudski stav Sjedinjenih Država prema svim Sirijcima i podrška Turskoj stvaraju daljnje probleme i Kurdima i ostalim narodima na sjeveroistoku zemlje, dok izbjeglički kam Al-Rukban na granici s Irakom i Jordanom izgleda poput koncentracijskog logora u pustinji. Humanitarnu krizu i sukobe u regiji će Sjedinjene Države i dalje podržavati, jer Bijelu kuću zanima samo sirijska nafta i interes Izraela. Ipak, čini se da vrijeme u kojem će se američke trupe zadržati u Sirijskoj Arapskoj Republici ističe i uskoro bi mogli svjedočiti raspletu krize koja arapsku zemlju razara od 2011.

Zadaća Damaska, Rusije i Irana za 2020. godinu
FOTO: Zadaća Damaska, Rusije i Irana za 2020. godinu, nakon čega će se Turci i SAD sami povući iz Sirije
Operacija Izvor miraYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Koliko dugo i zašto ?
14 metara,
a zašto Trump
ne češlja kosu krasno
i zbog promidžbe srdžbe.

Mlata
4 godine prije

Ah, pitanje zašto su tamo….pa oni negde moraju biti! Dobro je dok su tamo, privlači ih nešto i molimo boga da iim interesovanje što duže traje jer se očas prebace na drugo mesto. Balkan im je sigurica, kad god im zafali poligona uvek se tu mogu dovući

Riddick
4 godine prije

Znam da je offtopic ali ANNA je objavila kvalitetan novi video snimak o nedavnim borbama: https://youtu.be/Ng_Eqyiqz-M
Vredi pogledati.

eks
4 godine prije

Razlog broj 1 i 2 što su Amerikanci u Siriji : PLJAČKA I UVEŽBAVANJE SVOJIH DŽIHADISTA ZA POHOD NA RUSIJU .

Ivo
4 godine prije

Pljačkaško smeće čeka dovoljan broj body bagsa, da bi se mrdnuli. Za nadati se da će im se uskoro izaći u susret.

imalijosnade
4 godine prije

rusi izveli uspjsno supersonicno testiranje rakete. svi mediji zapadni terube o tomu a logicno ni rijeci ..

Stjepan Vujec
4 godine prije

Tako dugo će biti u Siriji dok GOSPODIN Putko ne odluči drugačije !!??

samo tako
4 godine prije

Nemaju namjeru otiči, niti su je imali

Z.A.
4 godine prije

Polako sve u svoje vrijeme otice kao i drugi prije njih i vratiti sto su uzeli a sto nije njihovo bilo. Prvo Idlib pa sve ostalo ce se namjestiti samo od sebe. Treba biti bas ono sto kazu glup pa povjerovati da ih sirijci nece istjerati silom ili milom iz njihove zemlje.Glupost je to da su oni tu radi nafte , o kojim kolicinama se radi i kojim cijevovodima je transportuju. Koja je razlika u transportu cijevovodom i cisternama? Drugi razlozi su njihovog ostanka na tlu Sirije.A svijesni su da su izgubili ali jednostavno nemogu da priznaju poraz , nije samo u pitanju Sirija . Suzava im se prostor dijelovanja na BI i svijesni su toga da te prostore popunjavaju rusi , iranci a i kinezi a ovi ne srljaju u konfrotaciju ako nisu sigurni u pobjedu . Ne twituje Tramp bez veze da prestane napad na Idlib eto ko… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Oni bi htjeli tu ostati stalno ali to neće proći.

imalijosnade
4 godine prije

bjelosvjetske mafijase nit je ko zvao mit ko trebao- u koje mi svetu zivi sa perspektive naprednikih civilizacja iz Kosmoa zemljani su cjelokupna kad se uzme jedna primitivna rasa i civilizacija.. i zivotinje malo inteligentnije su nss nadmasile z svim elementima bitisanja. cak mislim da bi trebalo sva ljudska stvorenja kad su jos novorodjencad medicinski ih ‘ sunetit’ i ostranit agrseivni i bolesne sebicni sebicni gen…onda bi sva druga ziva bica mogla da udahnu od pseudoljudskog
pokvarenog Soja. i na zemlji bi za sva druga stvorenja zavladao raj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI