Krhko primirje na sjeveru Sirije – PKK priznao da se protiv Turske bori u Ras Al-Ainu

eksplozija napad sirija
12 komentara

O primirju na sjeveroistoku Sirije, na koje je Turska u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala do pregovora turskog predsjednika Erdogana s Vladimirom Putinom u Sočiju u utorak, oglasila se i Kurdistanska radnička stranka (PKK) u Turskoj.

Rukovodstvo Kurdistanske radničke stranke zapravo je odbilo službeno primirje na sjeveru Sirije.

PKK će podržati primirje samo ako ono dovede do povlačenja turskih trupa iz okupiranih regija sjeverne Sirije. Bilo koju drugu varijantu PKK neće prihvatiti i nastavit će se boriti protiv Turske.

Sve točke sporazuma Erdogana i Mikea Pencea, osim primirja kao takvog, PKK smatra nelegitimnim s moralnog i političkog stajališta. PKK neće napustiti opkoljeni Ras Al-Ain i nastavit će pružati otpor, što komplicira situaciju za sirijske Kurde, koji su ovim proglasom formalno proglašeni ogrankom Kurdistanske radničke stranke, što Erdogan tvrdi od početka sukoba u Siriji, a vlasti u Ankari od nastanka PKK snaga u Turskoj i YPG milicija u Siriji.

Erdogan je komentirajući situaciju rekao kako  turske trupe neće otići dok se ne uvjere da u sigurnosnoj zoni dubine 30 kilometara nisu ostali militanti YPG i PKK snaga.

Ako Kurdi to područje ne napuste do utorka navečer i ne provede se sporazum Erdogana i Pencea, operacija će se nastaviti sve do pobjedonosnog kraja turske vojske.

Prema Erdoganu, pregovori s Vladimirom Putinom narednog utorka bit će presudni za stvaranje “sigurnosne zone”. Erdogan očekuje da će Rusija sudjelovati u jamčenju sigurnosti sjeverne Sirije.

U međuvremenu, borbe u Ras Al-Ainu se nastavljaju.

Prekid vatre jr primijećen samo u određenim područjima. Stranke su jučer izvijestile da su na dan primirja okupirana sva sela oko grada u takozvanoj „sigurnosnoj zoni“, kao što pokazuje karta objavljena u sirijskim i turskim medijima.

Ras Al-Ain
FOTO: Ras Al-Ain je u okruženju turskih snaga

Općenito, predstojeći utorak bit će događaj koji će odrediti obrise novih sporazuma između Rusije i Turske, a postat će jasno i kakav će biti status Kurda iz granica okupiranog područja Tal Abyada i Ras Al-Aina i hoće li se milicije povući vojno ili diplomatski.

Zanimljiva je opaska Erdogana koji Rusiji praktično nudi da bude jamac zaštite južnih turskih granica, što bi Moskva mogla prihvatiti u vrijeme trajanja predaje vlasti nad tim područjima vladi u Damasku.

Iako se o tome malo izvještava, u Ras Al-Ainu traju teške borbe između kurdskih milicija u turskih snaga. Oboren je čak i jedan turski vojni helikopter, a gubitke u ljudstvu prijavljuju obje strane, iako Ankara uglavnom o poginulima iz redova islamističkih milicija koje se bore na strani Turske.

Prema Kurdima, turski helikopter je pogođen vatrom s tla, pao je i posada je stradala. Prema Turcima, helikopter se srušio zbog tehničkih problema i onda je olupina uništena udarima turskih zrakoplova. Za tursko ratno zrakoplovstvo ovo je prvi gubitak, ne računajući bespilotne letjelice. Što se tiče modela helikoptera, to je bio UH-60. Sudbina pilota nije poznata.

Ostaci turskog helikoptera u području Ras Al-Aina
FOTO: Ostaci turskog helikoptera u području Ras Al-Aina

Što se tiče neprijateljstava, ona ne prestaju, ali njihov je intenzitet manji nego jučer. Kurdi su rekli da su Turci danas koristili topništvo, bespilotne letjelice i zrakoplove, uključujući u zoni 30 kilometara koja je proglašena “zonom primirja”. Turska propaganda tvrdi da se Kurdi ne drže sporazuma, što dovodi do nastavka neprijateljstava. Ipak, do sada nije bilo osobito značajnog napretka turskih snaga i situacija će do utorka vjerojatno ostati nepromijenjena.

U međuvremenu je sve više sirijskih snaga na istočnoj obali Eufrata. Vladine snage su zauzele sve svoje bivše objekte, zračne luke i baze iz kojih su se povukle američke trupe. Sirijska vojska drži i sve ključna prometnice i granične prijelaze s Irakom i Turskom osim Tay Abyada i Ras Al-Aina.

U Ras Al Ainu, koji je odsječen od puta južno prema Tal Tameru, nastavljene su ulične borbe, a Turci i islamističke milicije su koristili artiljeriju i napadačke dronove.

Novinari s područja grada navode da je evakuacija civila izuzetno teška. U borbama tijekom posljednjeg dana obje strane pretrpjele su gubitke, a u uličnim borbama poginuo je visoki terenski zapovjednik iz islamističke Brigade Hamza, formirane 2013. u gradu Mare u provinciji Aleppo, a trenutno je vodi bivši pripadnik „kalifata“, samoproglašeni „pukovnik“ Saif Abu Bakr.

Rukovodstvo Sirijskih demokratskih snaga već je optužilo Tursku za kršenje primirja. Istovremeno, na područjima koja formalno nisu pod primirjem relativno je mirno i glavna neprijateljstva se i dalje odvijaju u turskoj “sigurnosnoj zoni”.

Očito je da će stranke pokušati prebaciti odgovornost za prekid primirja jedna na drugu kako bi protivnika predstavili kao krivca za nastavak krvoprolića u očima „međunarodne zajednice“.

Bivši militanti Islamske države uz potporu Turske zele u bitku za manbij

Sirija 18,10,2019
FOTO: Trenutna situacija s rasporedom snaga na sjeveroistoku Sirije
PKKSAAYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
4 godine prije

“…PKK smatra nelegitimnim s moralnog i političkog stajališta. PKK neće napustiti opkoljeni Ras Al-Ain i nastavit će pružati otpor, što komplicira situaciju za sirijske Kurde, koji su ovim proglasom formalno proglašeni ogrankom Kurdistanske radničke stranke, što Erdogan tvrdi od početka sukoba u Siriji,…”
Evo dokaza zašto Kurdi nikad nisu stvorili, niti će stvoriti državu – jer su idioti.

burt
4 godine prije

Kurdi su držali 5% Sirije i došli do 30% i naftnih polja i nije im bilo dovoljno jer su pohlepni ali Erdogan ima na svom teritoriju 3,5 mil. sirijskih Sunita uglavnom anti assadovskog raspoloženja koji moraju iskazati svoju političku anti assadovsku volju pa tako i imati uobličen teritorij u Siriji na kojemu će iskazivat svoju političku volju, kurdski kriminalci su ušli u kompu s Assadom i dozvolili da SAA uđe na njihov teritorij ali Erdogan i njegovi vojni zapovjednici uz sve moguće osude raznih EU, SAD i ruskih dužnosnika i razmještaj SAA na granicu Turske znaju što treba raditi a to je pod svaku cijenu potisnut SDF i YPG sa spornih teritorija a posebno sa turske granice, vidljiva je taktika SDF-a da zaustave prodore turske vojske i FSA prema Manbiju, Kobaneu i Qamishliju u koja su pozvali SAA da uđu i blokiraju pravce koji vode sa turske granice u unutrašnjost… Čitaj više »

Karlo
4 godine prije

U suštini, Kurdi i dalje igraju igrice nesvjesni situacije. I dalje šuruju sa amerima kao da još ne vjeruju da će ih oni pustiti niz vodu. Po ovoj karti SAA je preuzela jako malo teritorija i meni se čini da su ih Kurdi izigrali. Na početku su stizale vijesti da je SAA “pokrila” puno više teritorija ali sad vjerujem da je ovo bliže istini. Erdogan izgleda ima još aseva u rukavu pa sumnjam da SAD i EU mogu da ga zaustave. Putin će mu sigurno izvući uši ali Erdogan će dobro iskoristiti vrijeme do sastanka i vjerovatno zadržati stečene pozicije. Situacija mi sad izgleda puno složenija nego prije intervencije Turske.

Poli
4 godine prije

Izgleda da je ipak na kraju doslo do dogovora, jer su svi Kurdi evakuirani iz grada. Dzihadisti nisu uspjeli u svojim namjerama da ih sve …
“Today, we have evacuated the city of Ras Al-Ain from all SDF fighters. We don’t have any more fighters in the city” – Kino Gabriel SDF spokesperson.

Max
4 godine prije

Sve po starom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI