Turska uhićenja u slučaju eksplozije u Istanbulu

Hapsenja
4 komentara

Osumnjičenici su među 49 osoba privedenih u vezi s prošlotjednim bombaškim napadom, a uključuju i navodnog bombaša

Ukupno 17 osoba je odvedeno u istražni zatvor prema sudskom nalogu u vezi s eksplozijom od prošle nedjelje, koja je potresla kultnu aveniju Istiklal, jedno od glavnih turističkih središta Istanbula, izvijestila je u petak novinska agencija Anadolu.

Na popisu se nalazi žena, Ahlam Albashir, koju turske vlasti optužuju za podmetanje bombe. Turski dužnosnici prethodno su je identificirali kao sirijsku državljanku koja je navodno djelovala u ime Kurdistanske radničke stranke (PKK), militantne skupine koju su Turska i neke druge nacije označile kao terorističku organizaciju. Nijedna grupa dosad nije preuzela odgovornost za napad. Uhićeni su među 49 osoba koje je policija privela zbog njihove navodne umiješanosti u bombaški napad, javlja Anadolija, dodajući da je 29 osumnjičenih deportirano po nalogu turskog tužiteljstva. Uz jamčevinu puštene su i tri osobe.

Osumnjičeni su optuženi za “uništavanje jedinstva i integriteta države”, “namjerno ubojstvo”, “namjerni pokušaj ubojstva” i “namjerno pomaganje ubojstvu”, navodi Anadolija. Osim Albashir, novinska je agencija otkrila identitete još dvojice osumnjičenika. Jedan od njih identificiran je kao Bilal H., koji je još u bijegu.

Drugi je Ferhat H., vlasnik radionice u istanbulskoj četvrti Esenler, koji je neko vrijeme ugostio Albashira i Bilala H. u svojoj kući, navodi Anadolija. Također je optužen za povezanost s PKK i širenje “terorističke propagande” na društvenim mrežama. Ranije je ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao da je osumnjičeni organizator bombaškog napada uhićen prije nego što je mogao napustiti zemlju. Njegov identitet nije otkriven. Eksplozija u nedjelju odnijela je živote šest osoba, a 81 je ozlijeđena. Dvoje od njih još uvijek je u kritičnom stanju, javlja Anadolija pozivajući se na sigurnosne izvore. Ruski generalni konzulat u Istanbulu priopćio je u ponedjeljak da su među ozlijeđenima u bombaškom napadu tri ruska državljanina, iako nisu u životnoj opasnosti.

PKKTerorizamturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nonwo
1 godina prije

“Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da je zapovjed za bombaški napad na Aveniju Istiklal dana u Kobaniju, gradu u sjevernoj Siriji, gdje su turske snage proteklih godina izvodile operacije protiv sirijske kurdske milicije YPG.Ankara kaže da je YPG, koji je Washington podržavao u sukobu u Siriji, krilo PKK-a.  Osude napada i sućut obiteljima žrtava stigle su iz nekoliko zemalja uključujući Sjedinjene Države, Europsku uniju, Egipat, Ukrajinu i Grčku. Ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu je govorio o sućuti koju je zbog napada izrazio SAD. “Poruku smo primili, znamo što ona znači. Ne prihvaćamo sućut američke ambasade. Tkogod hrani PYD (Stranku demokratske unije) je počinitelj. Poslat ćemo snažnu poruku na ovu poruku koju smo primili, jako snažnu poruku”, kazao je. Turski mediji javljaju da je napadačica rekla kako su je obučavali pripadnici “PKK/PYD/YPG-ove terorističke organizacije.” Soylu je američku sućut usporedio s “ubojicom koji među prvima stiže na mjesto zločina”. AFP News Agency… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Brzo odrađeno.

tihobl
1 godina prije

Nedavno su turci dojavili rusima da bijeli sljemovi (islamisti pod britanskom kontrolom) spremaju napad dronova na ruske baze. Ruska avijacija je polupala radionice bazu i stab. desetine mrtvih islamista su ostale po rusevinama.

Sad su im britanci vratili, a turci se ljute na britanske sluge, jer ne smiju nista da kazu protiv Londona kao sto niko ne smije da upre prstom u krivca za miniranje sjevernih tokova.

Lucija, prva
1 godina prije

Hm…nešto mi se čini da sam negdje vidjela i da su neke 5,6 uhapsili u Bugarskoj?
Povezane s napadima u Istanbulu? 🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI