Povukla se prva rusko-turska patrola kroz Idlib: Teroristi su je blokirali već kod Nairaba

Ruski turski i americki nacelnik gen
21 komentar

U subotu, 14. ožujka, turska je vojska pokušavala deblokirati autocestu M4 u Idlibu, kako bi jučer, u nedjelju, počele prve rusko-turske patrole kroz ovu sirijsku pokrajinu, kako su se u Moskvi dogovorili turski predsjednik Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, militanti u  Idlibu i njihove obitelji i prijatelji su sa zastavama odavno nepostojeće „Slobodne sirijske vojske“ organizirali blokade na magistrali M4 kako bi spriječili Turke da prođu s vojnim buldožerima, koji su trebali ukloniti improvizirane barikade i otvoriti put prvoj ophodnji. Militanti su na nekim dionicama doveli čak i djecu, kako turska vojska ne bi mogla proći i ukloniti barikade i gomile zapaljenih guma na prometnici.

Poanta situacije je da su Turci morali deblokirati put. A ako ne uspiju, iz bilo kojeg razloga, Moskva će imati argument da optuži Erdogana za kršenje novog dogovora.

VIDEO: „Civili“ Idliba blokiraju autocestu M4

Kao što su mnogi očekivali, prva zajednička rusko-turska patrola autocestom M4 Aleppo-Latakija je završila ubrzo nakon što je konvoj na svoj put krenuo iz grada Saraqiba. Što se točno dogodilo još nije pouzdano poznato, ali lokalni izvori izvještavaju o blokiranoj ruti i pokušajima napada na konvoj.

Islamistički izvori rekli su da je zajednička patrola prošla kroz teritorij kojeg kontroliraju militanti na udaljenosti ne većoj od dva kilometra, iako ih je turska vojska morala udaljiti šest kilometara, nakon čega se, ne stigavši ni od sela Nairab, okrenula i vratila u Saraqib.

Rusko ministarstvo obrane najavilo je završetak prve patrole na “skraćenoj ruti” zbog provokacija militanata koji su, skrivajući se iza civila, planirali napasti konvoj.

„Da bi izveli provokacije, teroristi su pokušali koristiti civile, uključujući žene i djecu kao„ ljudski štit“. Kako bi se spriječili incidenti koji su mogli prouzrokovati patnju civila, zajednički rusko-turski koordinacijski centar odlučio je smanjiti dužinu prve rute zajedničke patrole”, navodi se u izjavi ruske vojske.

Rusko ministarstvo obrane također je priopćilo kako je Turskoj “dano dodatno vrijeme za neutralizaciju terorista” i osiguranje patroliranja autocestom M4. Koliko su točno vremena dobili  turski vojnici, koji aktivno podržavaju militante islamističkog saveza Hayat Tahrir Al-Sham i navodno “umjerene islamiste“ Nacionalnog oslobodilačkog fronta”, nije objašnjeno.

Činjenicu da su se provokacije proturskih

militanata pripremile unaprijed potvrdili i sami islamisti, koji na svojim društvenim mrežama objavljuju fotografije i video zapise oružanih skupina “spremnih za susret s Rusima”.

Doslovno sat vremena prije početka patroliranja u smjeru Saraqiba, koji je pod kontrolom sirijske vojske i ruske vojne policije, militanti su ispalili nekoliko minobacačkih granata.

Kao što smo izvijestili, prema dogovorima koji su  ranije ovog mjeseca postignuti u Moskvi, ruske i turske trupe zajednički bi trebale patrolirati na strateški važnoj magistrali M4, duž koje se stvara “sigurnosni koridor”. Ruska vojska trebala bi patrolirati područjima južno od ovog koridora kako bi spriječila vladine snage da uđu u južni dio sigurnosne zone, a turske snage trebaju patrolirati područjima sjeverno od koridora kako bi izbjegle invaziju militanata “sirijske oružane opozicije” koje podržava Ankara. Turska i Rusija su se složile da koordiniraju svoje aktivnosti u Idlibu kroz zajedničke kontaktne točke.

Podsjetimo, Rusija i Turska su se, nakon rezultata šestosatnih pregovora 5. ožujka u Moskvi, dogovorili o uspostavljanju novog režima primirja u zoni deeskalacije Idlib, koji je stupio na snagu 6. ožujka po lokalnom vremenu. Rusija i Turska su trebale stvoriti sigurnosni koridor širok šest kilometara sjeverno i južno od autoceste M4 na sjeverozapadu Sirije.

Dogovoreno je i da će 15. ožujka započeti zajedničko patroliranje ruske i turske vojske duž dionice naznačene rute od naselja Trumba, dva kilometra zapadno od grada Saraqiba, do sela Ain Al-Khabr. Sporazum je sklopljen kao dodatni protokol Memoranduma iz Sočija, kojeg su ministri obrane Rusije i Turske potpisali 17. rujna 2018. godine.

Prema brojnim analitičarima je ovaj sporazum unaprijed bio osuđen na propast, ali je Putin Erdoganu pristao „popustiti“ oko ovog pitanja kako bi se zaustavile borbe i dao mu još jednu priliku da konačno ispuni odredbe Sporazuma iz Sočija i najnovijeg aneksa u obliku Memoranduma iz Moskve. No sve sugerira da će se problem Idliba na kraju ipak riješiti vojno, uz sudjelovanje sirijske vojske, libanonskog Hezbollaha, proiranskih milicija i savjetnika Quds snaga i ruskog ratnog zrakoplovstva.

Područje u kojem je krenula prva zajednička patrola i nije stigla ni do Nairaba, zapadno od Saraqiba
FOTO: Područje u kojem je krenula prva zajednička patrola i nije stigla ni do Nairaba, zapadno od Saraqiba
Hayat Tahrir al-ShamSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kgfjč
4 godine prije

Sultanovi ljudi Sultanovi ljudima ne daju da se s prijateljima šeću po sirijskoj prirodi.

Alex
4 godine prije

Sve je to glumatanje…malo odmora prije finala. Turcima je jasno da je Idlib pao… pitanje vremena…

Sparkling
4 godine prije

Sve su to velemajstori šaha predvidjeli i još prije nego su počeli pregovori u Moskvi s Erdoanom. Turci su svijesni da ako na silu budu htjeli otvoriti autoput prema dogovoru, ulaze u direktni sukob s islamističkim frakcijama i velikom mogučnosti preljevanja sukoba na Turski teritorij. Sljedećih 20-30 dana će biti ključni što Turska misli poduzeti. Rusi će ih tiho pritiskati da provedu sporazum a znaju da neće biti ništa od toga. I onda kad Turska otvoreno prizna da ne može riješiti problem, SSA s saveznicima će ih pomest sve do Turske granice. A tada je Erdoan politički pokojnik. Srušiti će ga vlastiti narod.
LP

Alen
4 godine prije

” Poanta situacije je da su Turci morali deblokirati put. A ako ne uspiju, iz bilo kojeg razloga, Moskva će imati argument da optuži Erdogana za kršenje novog dogovora.”

Neće Moskva ništa , samo ćeš ti imati razlog da serendaš ko po običaju !

Dopizdilomi
4 godine prije

Pa dobro, moraju se i Rusi malo odmoriti a nakon toga nastavak deratizacije.

Tomi
4 godine prije

Svi su to znali da ce se desit. Putin je iso u to premirje i te dogovore samo da bi dobio pravno opravdanje da krenu dalje sa rokanjem ovaj put se nadam da do kraja da nece bit vise zastoja jer zastoj znaci produzavanje agonije za sve u tom konfliktu

Trt
4 godine prije

Kakv spin novinara…očito ruske vojne patrole žele sprijeciti mirne prosvjede žena i djece kao i demokratske aktiviste HTS-a i ISIL-a u njihovoj borbi da se vapaj potlačenog čuje u slobodnom svijetu.

DJ Krmak
4 godine prije

Ko s vragom tikve sadi o glavu mu se obijaju.

Max
4 godine prije

Kao što sam već rekao , teroristi će pokušati iskoristiti situaciju a jedino rješenje je vojno oslobađanje Idliba.

nije bitno tko
4 godine prije

Iranci, Rusi i Sirijci treba to zločinsko leglo odmah da očiste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI