fbpx

Erdogan prijeti velikom vojnom kampanjom i „deblokadom turskih vojnika“ u Siriji

Erdogan

Turski geopolitički poker u Idlibu se zakomplicirao. Odbijanje Moskve da ugovori izvanredni sastanak Vladimira Putina s turskim predsjednikom Erdoganom je više nego jasna poruka Ankari da nema pregovora oko sudbine terorističkih skupina u Idlibu i za njih će se pobrinuti kopnene snage sirijske vojske i rusko zrakoplovstvo, bilo među njima turskih vojnika ili ne.

Erdogan je vidno uznemiren zbog toga i priznaje da je za vojnu kampanju tražio američku podršku.

„Sjedinjene Države obećale su Turskoj potporu po pitanju sirijskog Idliba i američki vođa Donald Trump o tome je govorio tijekom telefonskog razgovora sa mnom. Međutim, do sada od Washingtona nije primljena posebna pomoć“, izjavio je u srijedu, 26. veljače, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Po svemu sudeći morat ću ponovno razgovarati o Siriji s Trumpom“, dodao je Erdogan i dotaknuo se pitanja predstojećeg multilateralnog summita između Rusije, Turske, Njemačke i Francuske o Siriji.

“Datum i mjesto sastanka u Idlibu dogovoreni su 5. ožujka, najvjerojatnije u Istanbulu. Trenutno se razgovara o formatu sastanka uz sudjelovanje dvoje ili četiri čelnika”, objasnio je turski predsjednik, misleći pod „prvo dvoje“ na sebe i ruskog kolegu Putina, budući da je Dmitrij Peskov rekao da je moguć susret čelnika Kremlja s Erdoganom, ali da ministarstva o tome još uvijek ne pregovaraju.

Erdogan je opovrgnuo izvješća o medijima o spremnosti američkog saveznika u NATO paktu za prebacivanje sustava Patriot u Tursku.

“SAD nisu izrazile spremnost za isporuku protuavionskih raketnih sustava Turskoj. Ankara je američkoj strani rekla da je spremna za kupnju Patriota iz Sjedinjenih Država, ali dopuštenje američkog Kongresa treba donijeti u Washingtonu, a ne u Ankari”, naglasio je turski čelnik, čime je uspješno skrenuo pozornost s ove teme na višegodišnje pregovore Turske i Sjedinjenih Država o kupnji ovih sustava, za koje Pentagon i američki vojno-industrijski kompleks ne žele ustupiti dio tehnologije, kako traži turska strana.

Podsjetimo da je Trump, komentirajući ishod telefonskog razgovora s turskim kolegom Erdoganom prije toga, 18. veljače rekao kako „predsjednici Sjedinjenih Država i Turske zajedno rade na rješavanju situacije u sirijskom Idlibu”. Prema čelniku Bijele kuće, „između Washingtona i Ankare uspostavljena je bliska interakcija u vezi s pitanjem Idliba“.

Podsjetimo, NATO ne razmatra mogućnost pomoći Turskoj u avanturi u Siriji. Prema izvorima iz Sjevernoatlantskog saveza, tijekom nedavnog sastanka ministara obrane zemalja članica vojnog bloka, pitanje podrške Ankari nije ni otvoreno.

Prema prevladavajućem mišljenju u Bruxellesu, smrt turskih vojnika u Siriji nije razlog za intervenciju NATO pakta ni za aktiviranje njegovih mehanizama kolektivne obrane. Ističe se da, budući da su turski vojnici poginuli na teritoriju druge zemlje, ti incidenti nisu obuhvaćeni 5. člankom povelje NATO pakta, koji predviđa kolektivnu pomoć saveza njegovim članovima koji su izloženi vanjskoj agresiji. Između ostalog, većina zemalja NATO pakta ne podržava tursku vojnu intervenciju, ne samo na sjeverozapadu susjedne provincije Idlib i Aleppu, već i na sjeveroistoku Sirije.

Nakon što nije dobila pomoć NATO pakta i nema značajnu potporu Sjedinjenih Država, koje su se, iako su to ranije navodile u izjavama o Idlibu u kojima podržavaju Ankaru, povukle kada je trebalo pružiti stvarnu pomoć Turcima u ovoj regiji, Turska sada pokušava riješiti ovo pitanje u izravnim pregovorima s Rusijom.

Erdogan i dalje prijeti

No, Erdogan i dalje ne smiruje ratnohuškačku retoriku i nastavlja slati snage na granicu sa Sirijom.

„Turska širi svoju vojnu prisutnost na sjeverozapadu Sirije i poduzima sve korake kako bi spriječila humanitarnu krizu u Idlibu“, na sastanku parlamentarne frakcije vladajuće Stranke pravde i razvoja u Ankari je jučer rekao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prema turskom čelniku, glavni problem s kojim se Turska trenutno suočava u Idlibu je uporaba sirijskog zračnog prostora u vojne svrhe, javlja agencija Anadolu.

“Trenutno je najveći problem za akcije turskih oružanih snaga u Siriji nemogućnost korištenja zračnog prostora. Nadamo se da ćemo usko riješiti to pitanje“, rekao je turski čelnik.

Prema njegovim riječima, Ankara ne namjerava učiniti ni najmanju ustupak Idlibu.

“Pristalice Bashara Al-Assada nužno se moraju povući izvan linije kontakta definirane Sporazumima iz Sočija. Assadovo vrijeme istječe. Osigurat ćemo povratak civila kućama“, rekao je vođa turske države.

Istovremeno je izrazio žaljenje zbog činjenice da u Rusiji “ne mogu shvatiti osjetljivost Turske na humanitarna pitanja”.

„3,7 milijuna izbjeglica iz Sirije već je u Turskoj. Naša zemlja neće moći prihvatiti još milijun izbjeglica koje su se već nakupile na granici u Idlibu“, naglasio je turski predsjednik.

“Vrijeme koje je Turska odvojila za snage koje blokiraju turske promatračke položaje u zoni deeskalacije Idliba ističe. Turska planira na ovaj ili onaj način probiti blokadu do svojih promatrača u Idlibu. Priprema za operaciju bit će gotova prije kraja veljače”, rekao je Erdogan.

U međuvremenu, tursko zapovjedništvo nastavlja koncentrirati trupe zapadno od Aleppa i južno od grada Idliba, administrativnog središta istoimene provincije. Snažne napadačke skupine pokušavaju postići svoj glavni cilj, a to je prisilno vraćanje sirijskih vladinih trupa na bivšu liniju deeskalacije u Idlibu, dogovorenu Memorandumom o Sočiju 2018. godine.

Ranije ovog mjeseca je predsjednik i vrhovni zapovjednik turskih oružanih snaga Recep Tayyip Erdogan uputio Damasku ultimatum i najavio vojnu operaciju u „Velikom Idlibu“, uključujući uporabu turskog zrakoplovstva. To je izjavio unatoč činjenici da cijeli zračni prostor sjeverozapadne Sirije kontrolira sustav protuzračne obrane ruske borbene u zračnoj bazi Hmeymim i svjestan činjenice da je Rusija odabrala stranu u ovom sukobu i neće dozvoliti povratak islamističkih terorističkih skupina u oslobođena područja.

Specijalne snage turske vojske su izravno uključene u borbe na frontu u Idlibu i zapravo pokrivaju islamističke militante od ruskih zračnih napada. Upotrebu sirijskog zrakoplovstva komplicira prisutnost učinkovitih sredstava za borbu protiv zračnih ciljeva u neprijatelja, prvenstveno američkih prijenosnih sustava protuzračne obrane. Ranije ovog mjeseca je sirijska vojska već izgubila dva helikoptera u Idlibu i od tada zračne udare i operacije izviđanja i praćenja provodi rusko zrakoplovstvo.

Turski generali su nezadovoljni

Bugarski portal  na engleskom jeziku navodi kako opći rat u Idlibu samo može spriječiti sastanak čelnika Rusije, Turske, Njemačke i Francuske u Istanbulu.

„Propadanje ovog sastanka može dovesti do katastrofe, sve do izravnog sukoba ruske i turske vojske”.  Piše bugarski portal.

„Ako Moskva i Damask uspiju osigurati razvoj događaja prema optimističnom scenariju, svi nedavni uspjesi snaga sirijske vlade u Idlibu nakon nadolazećih razgovora će ocrtati nove kontrolne zone i demarkacijske linije na sjeverozapadu Sirije. Zato Bashar Al-Assad ne zaustavlja ofenzivne operacije ni na jedan dan, pokušavajući od islamističkih militanata koje čuva Turska oduzeti maksimalan broj naselja, strateških visina i cesta u regiji Velikog Idliba, koja uključuje provincije Idlib i Hama, dijelove provincija Aleppo i Latakija“, napominje list, što je djelomice točno.

„Proteklog dana je tursko-islamska alijansa uspjela pomjeriti svoje položaje na istoku Idliba, u blizini sela Nairab i grada Saraqiba, ali je odmah primila udarac na drugom dijelu fronte, gdje je sirijska vojska izbacila militante iz brojnih sela i gradova južno od Idliba. Turska vojska povremeno pada pod vatru sirijskih vladinih trupa, koje reagiraju granatiranjem na turska promatračka mjesta u zoni deeskalacije, koje su Turci pretvorili u uporišta i vatrene položaje. Ruske zrakoplovne snage aktivno podržavaju snage Damaska, pružajući im zračnu nadmoć. Međutim, Ankara je islamistima dostavila američke sustave protuzračne obrane i jasno je dala do znanja da od Sjedinjenih Država očekuje konkretnu podršku u obliku razmještanja sustava proturaketne obrane Patriot na jugu Turske“, podsjeća Bulgarian Military.

Rizik od izravnog sukoba Rusa i Turaka i dalje je velik, stoga citiramo bivše visoke turske vojne dužnosnike, koji su ocijenili umiješanost svoje zemlje u sukob s Rusijom.

Vojni komentatori navode kako se nakon suzbijanja pokušaja puča u srpnju 2016. godine atmosfera u turskoj vojsci dramatično promijenila. Oružane snage bliskoistočnog boka NATO pakta bilježe porast nacionalističkih osjećaja, iako je svima jasno da će svako suočavanje s Rusijom, čak i ako dobije stvarnu podršku Sjedinjenih Država, biti puno negativnih posljedica za Ankaru.

Postoji osjećaj da vanjske snage Turskoj nameću igru čiji bi rezultati mogli biti žalosni po tursku naciju. Umirovljeni turski generali zbog toga dijele zabrinutost.

Tako je bivši admiral turske mornarice Turker Ertürk u intervjuu za lokalne medije rekao: “Našoj zemlji nije isplativo raditi protiv sirijske središnje vlade i snositi teret rata kojeg su uzrokovali imperijalisti.”

Umirovljeni brigadni general Erdal Schener smatra da Turska danas nema jasno formuliranu politiku u vezi Sirije, a „sigurnosne zone“ koje pokušava uspostaviti u susjednoj arapskoj zemlji za predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana su „instrument utjecaja na regionalnu politiku“.

Admiral Turker Ertürk je također sklon Tursku smatrati „opunomoćenikom“ Washingtona za vođenje neizravnog rata protiv Rusije. Po njegovom mišljenju, Erdogan šalje turske vojnike u smrt “zbog interesa Sjedinjenih Država, radi povećanja rejtinga i popularnosti vlastite stranke”.

Umirovljeni generali vjeruju da je u interesu Turske da povuče svoje trupe iz Idliba. Međutim, postoji unutarnji sukob između vojnih i civilnih dužnosnika koje je Erdogan postavio u sustave Glavnog zapovjedništva i Ministarstva obrane Turske.

“Kadrovski časnici, koji su na položaje došli školovanjem i radom, nezadovoljni su nekompetentnim, ali apsolutno odanim vodstvom turskom vođi”, složili su se admiral Ertürk i general Schener.

Sada je sve vidljivije i ranije prigušeno nezadovoljstvo u vojsci zbog činjenice da se časnički korpus turskih oružanih snaga mora boriti zajedno sa stvarnim bandama, od koje su za terorističke neke proglašene i od strane same Ankare, kao što su Jabhat Fateh Al-Sham, bivši Al-Nusra Front.

„Osim toga, časnički korpus turskih oružanih snaga je sve nezadovoljniji što vojnici moraju davati svoje živote za interese “tamo nekih Arapa”, citirajući turske časnike piše portal Bulgarian Military.

Usprkos svemu, Erdogan je izjavio kako i dalje insistira na povlačenju sirijskih trupa iza linije razdvajanja kakva je bila proje pokretanja kampanje „Zora Idliba“, pozivajući se na Sporazume iz Sočija. Na ovaj bi se sporazum možda mogao pozivati da je Turska ispunila svoje obveze i osigurala trajno primirje, deblokirala prometnice M4 i M5, razdvojila „umjerenu“ od „radikalne“ opozicije i „eliminirala“ potonju, što očito nikada nije bio plan Ankare. Moskva je ukazala na ove nedosljednosti u provođenju sporazuma i zbog toga podržava sirijsku vojsku u ispunjenju ovih uvjeta nužnih za normalan život civilnog stanovništva.

Podsjetimo, Rusija, Iran i Turska u svibnju 2017. u Astani, sada Nur-Sultanu, dogovorili stvaranje četiri zone deeskalacije u Siriji. U 2018. godini tri su došle pod kontrolu Damaska. Većinu četvrte, koji se nalazi u provinciji Idlib, dijelom i u susjednim pokrajinama Aleppo, Hama i Latakija, još uvijek kontroliraju militanti islamističkog saveza Hayat Tahrir Al-Sham, kojim upravlja sirijska Al-Qaida. U rujnu 2018. su Rusija i Turska u Sočiju potpisale memorandum o stvaranju demilitarizirane zone u Idlibu prema kojem se Ankara obvezala osigurati odvajanje terorista od “umjerenih” militanata iz Nacionalnog oslobodilačkog fronta kojeg podržava Turska. Međutim, Turska ne samo da nije ispunila svoje obveze, već je osigurala blisku suradnju Hayat Tahrir Al-Shama i takozvanog  Nacionalnog oslobodilačkog fronta u borbi protiv snaga sirijske vlade, a na kraju je počela otvoreno podržavati teroriste u napadima na sirijsku vojsku u Idlibu. Sve ovo su okolnosti koje zaista mogu dovesti do izravnog sukoba između turskih i ruskih vojnika u ratom zahvaćenoj sirijskoj pokrajini. Svi se nadaju da je u turskog predsjednika ostala trunka razuma i da se ipak neće odlučiti na takvu avanturu, jer će najveći račun na kraju platiti turski narod, a ne Erdogan, kao ni visoki dužnosnici AKP stranke, a posebno ne jastrebovi iz koalicijske Stranke nacionalističkog pokret (MHP) Devleta Bahçelija, koji gotovo svakog dana u izjavama traži „veliku pobjedničku kampanju u kojoj će turska vojska umarširati u Damask“.

Bulgarian Military

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
91 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ovo će biti najkraći rat u povijesti.

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Traje skoro 8 godina, sitnica.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije
Reply to  Ora

Da, proxy traje 8 godina.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Tbilisi
Bit će kratko samo ako Rusi strahovito poklope ove u Siriji, a Erdu njegovi ‘smotaju’.
Turska jest sila, kao druga vojska Nato pakta sa 80 mil.ljudi. Ali Rusija je velesila.
Ovaj sukob je davno planiran.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Poklopit ce u vrlo kratkom roku. Sukob je neminovan i jedna vrsta treninga za Ruse.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Najkraći rat u povijesti je službeno trajao nekih 38 minuta.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Ovaj je završio već jučer. 🙂

Tau
Gost
Tau
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Ovo je tek predigra…..

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Jedno tursko pokvareno pseto!Marš van iz Sirije!

Švabo
Gost
Švabo
1 godina prije

Kada sve završi, pitam se čega će Asad biti predsjednik ? Sve je srušeno. milijuni izbjeglica. Sirija je vraćena u srednji vijek. Ruse i Amere boli briga. Kupuje se i troši njihovo naoružanje. Zarada njima, a izbjeglice Turskoj, Grčkoj i Europi.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije
Reply to  Švabo

Ako je jednom izgrađeno, opet će se izgraditi. Ljudi su kapital, novac je samo sredstvo.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  Švabo

Bez brige švabo. Sirija je bogata zemlja.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Švabo

Švabo, a ne kontas u koji vijek BC bi se vratili da su im bradonje zasjele da vladaju. Sada bi trebali da sve prepuste PFerdi pa da budu koji vijek moderniziraniji od varijante sa glavosjecama

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Dosadan je…

Glas razuma
Gost
Glas razuma
1 godina prije

Prosto je nevjerojatno da jedan portal i njegovi komentatori sa tolikom mitomanijom i strascu navijaju za rat.Pogotovo ako znamo da smo i sami imali ne tako davno krvavi rat.I sto se je promjenilo na bolje nakon tog rata,tko je pobjednik a tko gubitnik? U ratu nema pobjednika, svi su gubitnici,ratom… Pročitaj više »

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Znači ovi što su pokrenuli arapsko proljeće i pokušali uvesti zapadnu demokraciju kod njih možemo očekivati rat uskoro,#Tko poziva na rat,na vrata mu zakuca!
Pamet u glavu.#jel i to važi za francuze,engleze,amere…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Glas NErazuma, zato imamo ovdje smorove trolovske koje sire blentomaniju da svako treba da se pokori jacemu i da nosi jaram na vratu. Sloboda kosta . Mozda bi ti Vijetnamci mogli o tome malo vise reci – o USrAnskim napalm bombama.

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije

Брка ће или уништити Турску или ће је значајно повећати.Трећа опција је да га неко изнутра спречи да баци на коцку будућност Турске.
Надам се трећој опцији.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Ali stvarno je sramota za jednu naciju da joj vojnici ratuju rame uz rame sa najgorim šljamom i ljudskim smećem i da taj šljam pomažu, naoružavaju i hrane u akciji okupacije tuđe zemlje. Turcima će ovo biti jedna od najsramnijih epizoda u povijesti. Ali Osmanlije nikad nisu imale ni morala… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ne budi licemjer i ne svaljuj sve na jednu naciju !
Sad nabroj sve nacije koje su rame uz rame s teroristima !
Hoćeš da ti ja nabrojim !

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Nema većeg šljama od prevaranata, koji su mislili iskoristit Erdogana za vlastite interese i njemu prepustiti na budžet njegove države trošak sirijskih imigranata. Do sad je potrošio 40 milijardi dolara za te sirijske izbjeglice ,radi nečijeg vjerskog sukoba. Uostalom, najveći prevaranti u tom slučaju su EU, a ne USA, niti… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

ботовање
Ova treća opcija se može na više načina protumačit, a nadam se da nisi mislio na onaj, radi kojeg se može po službenoj dužnosti kazneno gonit.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

I što sad ? Sultan prijeti ! Evo se gaće tresu😁kome ? Pa izgleda turskim vojnicima u Siriji! Možda ih. Sultanov S-400 zaštiti,onaj koji je kupio od Rusa i koji ne radi kada na radaru vidi SU 25-34,ILI KALIBAR ;A od Krampine če dobiti 👻👻🖕🖕mooda I još se nada pobjedi… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije

“… Kadrovski časnici, koji su na položaje došli školovanjem i radom, nezadovoljni su nekompetentnim, ali apsolutno odanim vodstvom turskom vođi…” … Sta je ovaj Izraelac ….pardon “predsjednik Turske”…napravio od zemlje, pa to je za nepovjerovati… Postavio je svoje dönmeh (izraelce) tj “vehabije” na najvise komandne polozaje. Sta vise ne samo… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Istražuj@Zbog ovog egocentričnog starkelje i njegovih krivih izbora nadrljaće turski narod…Mladi ako ih uplete u još veći ratni kaos, a i svi ostali kad im “nato prijatelji” nakon doktrine šoka(kad završi ratni dio) dovedu ekonomske ubojice… Prije cc desetak godina turska ekonomija je cvjetala,mladi su bili zaposleni i imali mirnu… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

@Istražuj :
Erdogan sa obrazovanjem prodavača bureka (Burek Obama) jest od svojih mentora poprskan svim pesticidima pa izgleda da mu nitko ništa ne može,a toliko je pun crva da zagadjuje kompletno političko kazalište lutaka (slava coroni) .Postavljen dosada protiv Assada od Mossada,sada i odsada (a i SAD-a)?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Naglasak na dosada !

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa
Do sada – dosada. 😊
Od sada, sredstvo usuda?
Usud kao usuditi se…?
Ili, u – sud?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Luce :
Kilogramatika (za jake) !

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Pas koji laje ne grize.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Alex

@Alex :
Pas koji grize ne ujeda .

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Erdoan je več sada duboko u sukobu s Rusijom. Rusi se suzdržavaju da jače ne udare po Turskim linijma. Još uvijek vjeruju da Erdo ima malo razuma i da će shvatiti da je pretjerao. Onog trenutka kad Iranci pošalju dodatne trupe i kad Rusi počmu udarati s kalibrima, vrag je… Pročitaj više »

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Iranci nikada neće poslati dodatne trupe, jer nemaju novaca, pa to rade indirektno preko terorističkih organizacija.

trumba
Gost
trumba
1 godina prije
Reply to  Ora

I za indirekt treba para.

Makaki
Gost
Makaki
1 godina prije
Reply to  Ora

@guest_372139 reci mi koje to teroristicke organizacije sponzorira Iran?

Ora
Gost
Ora
1 godina prije
Reply to  Makaki

Makaki
Hezbolah na prvom mjestu i gomilu bezimenih islaističkih milicicija koji siju teror po aziji i Evropi.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Ora

Samo se ti drži one…. Bolje ispasti glup, nego iz aviona i sve če biti dobro….Samo tako napred….

zowa
Gost
zowa
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Bravo ++

basso
Gost
basso
1 godina prije

Dijagnoza = paradnoidni poremecaj licnosti.

mladen delic
Gost
mladen delic
1 godina prije
Reply to  basso

f 320-29 medjunarodni kod bolesti ICD

trumba
Gost
trumba
1 godina prije

Ponovno su izbili na autocestu M5;
Erdogan se rješava viška pa šalje janjičare naprijed.
Nada se da će mu Rusi napraviti uslugu.

Dobro je stari Josef rekao;
“no man, no problem”.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  trumba

trumba@ Pricaj ti sto hoces ali neznas ti sta je turska pjesadija..

trumba
Gost
trumba
1 godina prije
Reply to  Tony

Svako pobjeđuje slabije od sebe.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Definitivno pao Saraqib.
Na jugu oslobođeno: Kansafrah, Mawzarah, 2 Brda Kafr Njouz i Al-Baraghithi, stavljen u okruženje još jedan turski punkt kraj Shir Maghara, Al-Ankawi,Al-Amaqiyah,Qalideen,Jisr bayt Al-Ras, Al-Shirkah,Rasha,Qurat Jurn,Shoulin,Dayrounah.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zagor

7.00 Ruska vojska: Snage sirijske vojske uspjele su uzvratiti napad naoružanih frakcija na grad Saraqib ??????????????????????????

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

oliko puta su u 9 godina ulazili istočnije u Khannser, jedina obična cesta za Aleppo? Samo 2017. i 2018. deset puta. Probili su blokadu istočnog aAleppa, zauzeli Kafr Nabudu ili Khan Shaykun, ne sjećam se, i uvijek su iznova protjerano, Palimru čak, da ne zaboravimo, tako da Saraqib nije pao,… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Linija se srušula u afisu , stara boljka je u pitanju , istavili su hrpu oruzja u afisu , opet totalna dezorjentacija saa , ovi elitni su na jugu..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

Kakva stara boljka o cemu pricas. Turska ima bolje i dalekometnije oruzije od sirijaca. Kad je Nayrib napadan rusi nisu mrdnuli ni prstom , sta mislis zasto ? Samo su dva razloga za odgovor na ovo pitanje. Nisu rusi jednom odkazali podrsku sirijcima kad im je najpotrebnija bila. Nije ovo… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Nije do toga , ovo se već dešavalo , nije prvi put.. Pa ne sastanče povazdan nizi nivoi bezveze , takodjer tamo na terenu se redovno kontakti odrzavaju , kakva igra je u pitanju znaćemo kad se magla razidje.. Ja sam već napisao svoje mišljenje o lemu se tu radi… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

I sam kazes da se igre igraju ali preko ledja sirijaca. Pusti Alene bistrenje i nagadjanja niti ja a ni ti, ni ini pojma nemamo sta se desava. Vidi onaj sto ga zovu reptil(vrijedjaju ga ) je 1000000% u pravu. Ako sutra bude ovako branio Rusiju …bice pisi kuci po… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

E jesi sad enigmu veliku otkrio ! Svaka čast genijalac .. Dakle ne znaš hoćel putin , nećel , plus sve je u pat poziciji.. No baš i nije… Ja sam ti napisao o čem se radi , pa eto prati da li sam u pravu ili nisam.. Nemaš potrebe… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

Eto ja sam genijalac a ti celofan .Dakle neznas hoce li Putin , nece li plus sve je u pat poziciji (znas li ti sta je pat pzicija?.).No bas i nije …Ja sam ti napisao o cemu se radi , pa eto prati da li sam u pravu ili nisam..… Pročitaj više »

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije

Nažalost pao je, ima snimaka pacova iz centra grada. Ali bitno je da SAA riješi M4 i onda nadam se oslobode grad Idlib i ponovo naprave kotlić za pacove. Sada će biti puno teže jer moral pacova je do neba i sada će moći krenuti prema M4 i napadati SAA.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zoran

Ima najnovija snimka na YT gotovo izravno Baladi-News Network / Yout Tube, ali opet, gdje je problem, Vidim da je dolje Al-Ghaab sav obojen u crveno i do večeras bi trebali doći do M4. A što onda? Ovdje kao da su ostavljene NDF milicije i da brane koliko mogu, da… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Oko 20 km, Ariha je samo na putu, Malo “gore udesno” 23-25 kilometara. I ova borbena skupina izbija iza leđa ovima što su se uvukli u kotao . … Nisam završio vojnu akademiju, ali ovako lako da ih puštaju. doslovno, otvara neka pitanja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Od sarahiba krenuli su dole juzno , uzeli su i jabus , imaju još taj dio M4 kojim se kreću do sarahiba pa ka jugu uz cestu M5 se kreću.. Nije im cilj da se dublje zavlače tj istočnije od m5.. Mozda se nadju na sredini dole juzno ili mozda… Pročitaj više »

Alfa33
Gost
Alfa33
1 godina prije

Izgleda da su bradonje malo smanjili izbočinu kod Saraqiba,poravnali su malo linije,a Sirijci su sad trenutno kod Sirmaniyah 6-7km od m4,a ovo kod Saraqiba mi malo olako palo. A da je bilo planski povlačenje Sirijaca pa ne bi ostavljali tenkove i druga mobilna oružja(barata se sa brojkom oko 10ak tenkova)još… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nije bilo nikakvog branjenja… Prepustilo se Saraqib bez boja… Inače, još ni izbliza orci ne nadziru Saraqib…. Zašto se pustilo bez boja, si si sam odgovorio…. Sa totalnim padom juga ( Ghaab ravnice ), kompletan Idlib a boga mi i Zish al Shugur, se nalaze u totalnoj strateškoj banani… Sam… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ode i dadikh…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ruski mo izjavljuje napad odbijen , ovi se slikaju po sarahibu i na raskrsnici M5

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa sramota ikog reci da je pao , rusi nece priznati jos za 2 dana..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Zagor

Turnaba zapadno , farma istočno , takodjer izgubljeni..

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Zagor

DA, ovo je stvarno teška blamaža

Ali eto, SAA je potpuno ovladala nekakvim planinama južno od M-4, Al-Zawiya Mountains, uključujući Shashabo Mountains koje su navodno bile nepremostiva prepreka i sad navodno imaju otvoren put ka sjeveru

https://www.almasdarnews.com/article…uthwest-idlib/

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Naćiće se na sredini , ovo mi mogla biti prava makljaža do poslednjeg teroriste !

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Hebote ponovo ostavili tenkove , transportere , ovi kazu od 2015 nisu toliko tehnike osvojili..

Darko Krvavec
Gost
Darko Krvavec
1 godina prije

Recept mu je izdan a ovaj ne troši lijekove. I tako već godinama.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije

Teroristi podpomognuti turskom vojskom zauzeli Sarquib i presjekli autoput M5😡😒😟

America first
Gost
America first
1 godina prije

5.godina citam na ovom portalu o mitskim pobjedama rusa u siriji,ej 5.godina oni vode borbe protiv neandertalaca sa par kalasnjikova,osvoje(poruse) jedno selo pa izgube dva,5.godina tuku avijacijom,sve su porusili,tuku s mora ,kopna vazduha i svemira, kalibrima,tosovima,crnim labudovima,kuznjecovim,fragatama,podmornicama,S200,300,400,suhoji ,migovi,samohodke,topovi,patovi,vbr,kacuse,livade i poljane,na kraju ce bacit tzara i jos nece “oslobodit” siriju. Dok… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  America first

Pa što ih ne skineš ?

Grgica
Gost
Grgica
1 godina prije
Reply to  America first

Tu su Ameri nenadjebivi

X3M
Gost
X3M
1 godina prije
Reply to  America first

Ko tvoji u Afganistanu, Iraku, Jemenu…

Snadala ratni ih gaze ko mrave.

A ove “extremno umjerene glavosjece” ste opremili na razinu NATO standarda. Od Stingera pa nadalje. Imaju vise i bolje tenkove od danasnje Njemacke vojske

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  America first

Jadan ti. Dosadjujes se vec 5 godina citajuci o uspjesima ruske vojske u Siriji. Šteta sto si gubio vrijeme kad si vec skoro 20 godina mogao pratiti uzbudljivu sapunicu u Afganistanu gdje Pentagon rastura polugladne borce u sandalama. Koliko je samo u Hollywoodu snimljeno filmova i serija o tim kolosalnim… Pročitaj više »

Tico
Gost
Tico
1 godina prije

Hahahaha čitam i ne vjerujem.. Ko da zivite dolje.. Toliko ste eksperti i upoznati🤣🤣.. Heehe ja se iskreno ne trudim ni ime gradova orocitati…. Clanak uopće ne čitam jer u komentarima više piše 😀😀.. Strasni ste😁

BPC
Gost
BPC
1 godina prije

Sprema se kotlić kod Idliba, biće fešta🥳

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  BPC

Kompletna dolina Al Ghab je pod kontrolom SAA i ako bude sve u redu vrlo brzo, možda već sutra će izbiti na M-4 sa južne strane. A onda će se kanibali u onome klinu oko Saraqiba sa svojim osmanlijskim jaranima naći u velikim problemima. Osim ako sultan ne krene u… Pročitaj više »

trumba
Gost
trumba
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Yepp. Što budu išli dalje od M5, više će sebi noževa pod vrat staviti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Koji klin ? Idu dole ka jugu uz M5 već su prilično uzeli…

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Sad ce Putin traziti dogovor sa Erdoganom da se nebi mora evakuisati iz Hmejmija i Tartusa .

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Optimist, mogao bi Erdogan trazit Putina da ga opet spasi. Gulenisti cekaju u niskom startu da Ameri sruse Prdogana.

America first
Gost
America first
1 godina prije

Rat u siriji ce zavrsiti,kada na slijedecim izborima u americi pobjedi amerikanac i makne sa vlasti ovog populistu,ruskog spijuna i klauna.Nakon toga slijedi potezanje za usi cara i sultana od strane NATO i dovodjenje za pregovaracki stol radi uspotave konacnog mira i prestanak rusenja i protjerivanje civilnog stanovnistva i stvarenje… Pročitaj više »

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  America first

Trla baba lan da joj prodje dan. Kad u SAD pobijedi Amerikanac, onda tamo nece biti duboke drzave i njenih zločinačkih pripadnika, kojima ce biti suđeno po uzoru na naciste u Nurnbergu.

Canadian dream
Gost
Canadian dream
1 godina prije
Reply to  America first

Rece covek kome je nick America first.

Mlayak
Gost
Mlayak
1 godina prije
Reply to  America first

America first
Na čemu si ti?
Vidi se da udara jako

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Mlayak

na talmudu, pa vidis li?

burt
Gost
burt
1 godina prije

danima su objavljivani članci u kojima se pisalo da se nesposobna turska vojska po Idlibu besmisleno vozika amo tamo i da Erdogan šalje većinu islamista u Libiju jer je prekrižio Idlib a u stvarnosti se pokazalo da turski generali i stratezi sve rade planski i sistematično, turska vojska kad je… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

A čija je daska ? Kad već šaluješ medje 😂👍..

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Uskoro cete imati puno vise detalja o tome kako je ruska avijacija razbila turske teroriste i njihov islamisticki kukolj.

Medo
Gost
Medo
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Razbili su lijepi kurac

dada
Gost
dada
1 godina prije
Reply to  Medo

deseci stradalih turcina

Max
Member
Max
1 godina prije

To je upravo ono o čemu sam pisao. Turska vojska obezglavljena njome nema tko zapovijedati stručne časnike zamijenili lojalni lojalni i ako krenuurat doživjet će katastrofu.

puki
Gost
puki
1 godina prije

citat iz članka: “Erdogan je vidno uznemiren zbog toga i priznaje da je za vojnu kampanju tražio američku podršku.” ovim je sve rečeno. čitaj: zatažio pomoć svoje cionističke braće. prikriveni pripadnik izabranog naroda, (krije svoje porijeklo iz Gruzije), lažni turski nacionalist i lažni veliki musliman. Erdoganov čovjek iz stranke AKP,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik