Vođa Hezbollaha odbacuje nove američke sankcije, kaže kako je njihov cilj izgladnjivanje Sirije i Libanona

hezbollah
24 komentara

“Cezarski zakon”, kojeg je u prosincu 2019. godine potpisao američki predsjednik Donald Trump, cilja nove sankcije sirijskoj vladi i svima koji posluju s Damaskom.

Čelnik libanonskog Hezbollaha, Hassan Nasrallah, izjavio je u utorak da su nove američke sankcije protiv sirijske vlade namijenjene gladovanju, ne samo Sirije, već i susjednog Libanona. Pozivajući se na Cezarov zakon, koji je stupio na snagu, Nasrallah ga je opisao”posljednjim oružjem” Trumpove administracije  protiv Damaska.

“Cezarski zakon ima za cilj izgladnjeti Liban kao što se izgladnjuje Sirija. Sirija je pobijedila u ratu…u vojnom smislu, sigurnosno i politički”, rekao je tijekom televizijskog govora.

Nasrallah je također optužio Bijelu kuću zbog orkestriranja krize vezane za sirijsku valutu, obećavši kako sirijski saveznici neće odustati od svoje borbe. Pozvao je libanonsku vladu da se ne pokorava novom američkom zakonu.

“Saveznici Sirije, koji su stajali na njezinoj strani tijekom rata … neće napustiti Siriju zbog ekonomskog rata i neće dopustiti njen pad, čak i ako sami prolaze kroz teške okolnosti”, rekao je.

Cezarski zakon o građanskoj zaštiti u Siriji predviđa sankcije protiv sirijske vlade Basharaal-Assada i svakoga tko posluje s njime, čime se financijski ograničava veliki dio sirijske gospodarske aktivnosti. Taj potez također je naišao na kritike zemalja kao što su Kina i Iran. Kineski izaslanik pri UN-u osudio je uvođenje novih sankcija i nazvao ih “nečovječnim”. Teheran se založio za jačanje gospodarske suradnje sa Sirijom u svjetlu novih američkih sankcija.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, Kelly Craft istaknula je kako su se SAD obvezale poduzeti odlučne korake kako bi spriječile da Assadova vlada “osigura vojnu pobjedu” u Siriji, prijeteći samo pojačavanjem pritiska i sankcija na tu zemlju ako se ona ne pokori.

“Assadova vlada ima jasan izbor: slijediti politički put utvrđen Rezolucijom 2254 ili Sjedinjene Države neće imati drugi izbor nego da nastavi uskraćivati financiranje obnove, uz uvođenje sankcija protiv Assadove vlade, kao i svih njegovih financijskih partnera, rekla je Craft.

Sirija je u krizi od 2011. godine, kada su na početku uvedene američke sankcije protiv Assadove vlade. Rat u tijeku uzrokovao je veliku humanitarnu krizu i izbjegličku migraciju od oko 12 milijuna raseljenih, što je dovelo do migracija prema Europi, Baltiku i Turskoj. Od tad su prošireme sankcije koje sada uključuju 273 pojedinca i 70 sirijskih organizacija.

Koalicija pod vodstvom SAD-a u zemlji provodi navodne antiterorističke operacije od 2014. godine, bez odobrenja Assadove vlade ili Vijeća sigurnosti UN-a.

Hezbollahrat u Sirijirezolucija 2254
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
3 godine prije

Super zakon , s njim gura siriju i komplet bliski istok u ruke iranu.. Baš pametno , mora da se nisu dogovorili…

Siniša
3 godine prije

Nije ljudi ovo Kramp uradio, znam čoveka…dobrica,sav je tuđi!

Davor drugi
3 godine prije

Nikad kraja problemima Siriji i njenom narodu. Kolika zvjer mora biti čovjek da nakon toliko godina rata, stradanja i rušenja na kraju nastoje uvesti još i ekonomske sankcije.

Ad astra
3 godine prije

Koji je program Hezbolaha i za što se zalažu?

Max
3 godine prije

SAD će spriječiti obnovu zemlje? Pa pomogli su je razoriti..

Machiavelli
3 godine prije

Ako Americke sankcije u nekoj drzavi izazovu glad kao sto to ovaj turbanas sa slike tvrdi,onda po nekoj logici taj narod nije sposoban prehraniti se bez pomoci Amerike,odnosno zapada,isto je sa Sjevernom Korejom,Balkanom,Africkim drzavama,Blisko istocnim,Ukrajinom i nekim ex Sovjetskim Baltickim drzavama,itd.
Meni nije jasno zasto se ti turbanasi ne uhvate pluga i volova,umjesto pusaka i topova, pa lijepo sami proizvedu hranu i nahrane si djecu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI