Bashar Assad tvrdi da je ruska pomoć u sirijskom ratu označila prekretnicu i da je omogućila uništavanje terorista

Assad
5 komentara

”Rat u Siriji nastavit će se dok se svaki dio državnog teritorija ne oslobodi od terorista”, rekao je sirijski predsjednik Bashar Assad za Sputnjik, podsjećajući kako je rusko sudjelovanje u sukobu na zahtjev Damaska promijenilo tijek događaja i rezultiralo masovnim protuterorističkim napredovanjem.

Ruska vojna pomoć Damasku obilježava petu godinu svog mandata. Sputnjik je pitao sirijskog predsjednika može li nakon ovih pet godina reći da je rat gotov.

“Ne, definitivno ne. Sve dok imate teroriste koji okupiraju neka područja naše zemlje i koji pritom čine različite vrste zločina, to još nije gotovo i mislim da njihovi šefovi žele da se ovaj rat nastavi još dugo. To je ono u što vjerujemo”, odgovorio je Assad.

Sirijski je predsjednik ulazak Rusije u rat naveo kao jednu od tri ključne prekretnice, s prvim oslobađanjem zemalja od terorista Nusra fronte * 2013. godine, a zatim iznenadnim pojavom Daeša *, uz potporu Sjedinjenih Država i njihovim naknadnim zauzimanjem određenih, važnih područja u 2014. godini.

“Tada je druga prekretnica bila kada su Rusi došli u Siriju 2015. godine i kada smo počeli zajedno oslobađati naša područja. U toj fazi, nakon što su Rusi došli u Siriju kao podrška sirijskoj vojsci, rekao bih da je prekretnica bila oslobađanje istočnog dijela Alepa, odakle je započelo oslobađanje drugih područja u Siriji. Ta je akcija bila važna zbog važnosti Alepa i jer je to bio početak velikog postupka oslobađanja zemlje koje se nastavilo kasnije do Damaska i u ostatku Alepa, a nedavno i u ostalim područjima u istočnom i južnom dijelu Sirije”, rekao je Assad.

Na pitanje može li razlikovati neka posebna djela ruske vojske u sirijskom ratu, predsjednik je rekao da ih je “jako puno”, podsjećajući kako su ruski piloti “svakodnevno letjeli nad teroristima, riskirajući svoje živote , a imali ste nekoliko zrakoplova koje su teroristi srušili”.

“Nakon pet godina ove suradnje sirijske i ruske vojske u ovom opakom ratu, mislim da junaštvo postaje nešto što je kolektivni čin”, rekao je Assad. “Ono što ću jednog dana reći svojim unucima, ne odnosi se samo na ovo junaštvo, već ću govoriti i o zajedničkim vrijednostima koje imamo u obje naše vojske, koje su nas tijekom ovog rata učinile braćom. Govorit ću o tome da su ruski vojnici ostali vjerni svojoj misiji i da su branili naše domove i civile”, rekao je.

Rat u Siriji ulazi u devetu godinu. U kolovozu 2015. Damask je zatražio od Moskve vojnu pomoć u suzbijanju oružanih oporbenih snaga, uključujući terorističke organizacije. Ruske snage pružale su pomoć na terenu i nadzirale prekid vatre, kao što su i olakšavale povratak sirijskih izbjeglica i vraćanje države u normalno stanje.

Bez iranskih postrojbi u Siriji

Sjedinjene Države optužuju za prisutnost iranskih postrojbi Siriji, što koriste kao opravdanje kako bi nastavile vlastitu nelegalnu vojnu prisutnost ondje i kako bi nastavljale pružati potporu teroristima, dodao je Assad.

Od sirijskog predsjednika zatraženo je da prokomentira stav SAD-a da u vezi s tim da povlačenje Irana iz Sirije mora biti preduvjet obnove međunarodne suradnje s Damaskom i oporavka njegove ekonomije.

“Prije svega, kod nas se ne nalaze iranske postrojbe i to je jasno”, rekao je Assad.

Kao što je naglasio sirijski predsjednik, iranska pomoć Damasku ograničena je na slanje vojnih stručnjaka koji rade sa sirijskim postrojbama na terenu, ali te postrojbe ne sudjeluju u borbama.

“Iransko pitanje izgovor je za okupaciju sirijske zemlje i potporu teroristima”, naglasio je Assad.

Kao primjer, govorio je o tome kako su SAD prošle godine zatražile od ruskih vlasti neka “uvjere iranske snage neka se udalje 80 kilometara od granice s Golanskom visoravni”, što je bivši, sirijski teritorij, koji je sada pod upravom Izraela, u zamjenu za njihovo povlačenje s područja Al-Tanf, na sirijsko-iračkoj granici. Prema sirijskom predsjedniku, Iran se lako složio, budući da tamo ionako nije bilo iranskih postrojbi, ali američke postrojbe se zato  nikada se nisu povukle s dotičnog područja.

Izrael je uspostavio vojnu kontrolu nad Golanskom visoravni 1967. godine i anektirao je 1981. godine, iako Ujedinjeni narodi aneksiju nikada nisu priznali. Golanska visoravan smatra se izuzetno važnim strateškim područjem, ponajviše zbog činjenice da pruža jasan pogled i na Siriju i na Izrael.

Američki izbori i lobiranje

Sirijski predsjednik također je za Sputnjik rekao da ne očekuje da će predstojeći predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama rezultirati promjenom politike prema Damasku, jer vjeruje da američkom vanjskopolitičkom agendom dominiraju lobiji, bez obzira na to tko je u Bijeloj kući.

“Obično ne očekujemo predsjednike na američkim izborima, očekujemo samo izvršne direktore”, rekao je Assad na pitanje očekuje li da će se politika Washingtona prema Damasku na bilo koji način promijeniti, nakon predsjedničkih izbora 03. studenoga, posebno glede ukidanja ekonomskih sankcija.

Prema sirijskom predsjedniku, u SAD-u postoji “odbor” za donošenje odluka koji ima dovoljno poluga moći za pokretanje interesa banaka, trgovaca oružjem, korporacija i drugih utjecajnih lobija, zaobilazeći sve tri grane vlade.

“Kao što sam rekao, ovaj odbor čine lobiji, što znači da oni provode sve što žele, k tome oni kontroliraju Kongres i ostale [državne institucije] i medije itd. Postoji savez između tih različitih samozatajnih interesnih korporacija u SAD-u”, rekao je Assad kao odgovor na pitanje o pojašnjavanju tko je točno uključen u taj odbor kojeg je spomenuo.

“Dakle, ono što imate je izvršni direktor, a ovaj izvršni direktor nema pravo niti ovlasti za preispitivanje, on mora provesti ono što mu se zapovjedi. To se dogodilo [američkom predsjedniku Donaldu] Trumpu kad je postao predsjednik, nakon izbora iz 2016.”, dodao je sirijski predsjednik.

Kao primjer toga, Assad se prisjetio kako je postupak ”impeachmenta” pokrenut protiv Trumpa, kada je on pokušao “voditi vlastitu politiku”.

“Trump je morao progutati svaku riječ koju je rekao prije izbora. Zbog toga sam rekao da ne očekujete predsjednika, očekujete samo predsjednika uprave. Ako želite razgovarati o promjeni politike, imate jedan odbor, isti odbor neće promijeniti svoju politiku. Izvršni direktor će se promijeniti, ali odbor je i dalje isti, zato ne očekujte ništa”, rekao je.

Trumpova nominacija za Nobelovu nagradu

Assad je izrazio iznenađenje nominacijom američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir te je izjavio kako ne vidi razlog da njegov američki kolega dobije takvu prestižnu nagradu.

“Nominiran je?”, Uzviknuo je Assad na pitanje o tome što misli o nominaciji Trumpa za Nobelovu nagradu za mir, iako Trump nije uspio sprovesti svoje obećanje o povlačenju američkih postrojbi iz Sirije.

“Nisam znao za ovo. Ako želite razgovarati o nominaciji za mir, mir nije samo povlačenje vaših postrojbi. To je korak, to je dobar korak i to je neophodan korak, ali mir se odnosi na vašu politiku i odnosi se na vaše ponašanje. To znači prestajanje sa zauzimanjem zemlje, zaustavljanje rušenja vlada samo zato što one nisu po mjeri SAD-a, prestajanje stvaranja kaosa u različitim dijelovima svijeta. Mir znači slijediti međunarodno pravo i pridržavati se Povelje Ujedinjenih Naroda. To znači mir, tada zaslužujete Nobelovu nagradu za mir”, nastavio je Assad.

Potom se sirijski predsjednik prisjetio Nobelove nagrade za mir, koja je 2009. godine dodijeljena tadašnjem američkom predsjedniku Baracku Obami, koji je rekao da je “tek izabran i da u tom trenutku nije učinio ništa”, osim “preseljenja” iz njegove kuće u Bijelu kuću”.

“Trump će je dobiti za nešto slično. Ne znam što je to, ali definitivno ne mir”, dodao je sirijski predsjednik.

Bijele kacige kao teroristička organizacija

“Bijele kacige samo su oruđe ili sredstvo, oružje koje se koristilo za terorizam. Stvorilo ih je Ujedinjeno Kraljevstvo, podržale Sjedinjene Države i naravno, Francuska te druge zapadne zemlje, a izravno ih koristi Turska”, rekao je Assad.

Upravo te zemlje, “otac i majka” Bijelih kaciga, moraju biti odgovorne za terorizam i druga zlodjela, koja je ova skupina vodila u Siriji, rekao je sirijski predsjednik.

“Moraju odgovarati za zločine i ispred samih Bijelih kaciga”, rekao je Assad. “Moramo se više usredotočiti na počinitelje, stvarne počinitelje, stvarne nadzornike”.

Govoreći o odgovornosti, sirijski je predsjednik izgledao pesimistično u pogledu poštovanja pravde u ovom slučaju, zbog nedostatka mehanizama poštivanja međunarodnog prava.

“Sad je pitanje imamo li međunarodne zakone koji slijede takve postupke? Ne, nemamo”, rekao je Assad.

Kao slučaj, naveo je kako su se SAD uspjele “izvući s počinjenjem svojih zločina” u Iraku, Jemenu, Siriji i drugdje. “Ne samo Sjedinjene Države, već i Francuska, Velika Britanija i druge Zapadne zemlje”, dodao je.

Na pitanje namjerava li Damask pokrenuti bilo kakvu pravnu akciju protiv Bijelih kaciga, sirijski predsjednik odgovorio je: “Da, naravno, oni su kriminalci”.

“Ne kažem ništa drugačije. Prije nego što su bili Bijele kacige, bili su al-Nusra [teroristička organizacija, također poznata kao Nusra Front, zabranjena u Rusiji]. Postoje videozapisi i slike svih tih zločinaca, zbog čega im treba biti suđeno u Siriji. Ali kada govorite o Bijelim kacigama kao instituciji, to je stvorio Zapad. Oni su kriminalci kao pojedinci, ali Bijele kacige su zapadna institucija; ekstremistička teroristička organizacija zasnovana na organizaciji Nusra”, izjavio je Assad.

Planovi za predsjedničke izbore u 2021.

Odgovarajući na pitanje o predsjedničkim izborima, koji se trebaju održati početkom sljedeće godine, Assad je naglasio da još nije odlučio hoće li se kandidirati.

“Još je rano razgovarati o tome jer imamo još nekoliko mjeseci. Ovu odluku mogu donijeti početkom sljedeće godine”, napomenuo je.

Sirija bi trebala održati predsjedničke izbore sljedećeg proljeća.

bashar al-assadrat u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Ruska je intervencija zaista označila prekretnicu U sirijslom ratu . Ruske zračno svemirske snage su svojom intervencijom slomile napadnu moć terorista krstarećim raketama Kalibr uništile zapovijedna središta terorista uništila opskrbu oružjem igorivom i omogućile protuudar Sirijske Arapske Vojske Hezbollaha i Iranske Revolucionarne Garde kojem je u smislu strateškog planiranja golemi doprinos dao pokojni general Qaseem Sulejmani.

jsefjvnseurgnuersgue
3 godine prije

Assade, bila bi prekretnica da je ruska pmoć uništila one koji su izmislili jenkiđihadvoriorse.

Davor drugi
3 godine prije

Očigledno je da bez pomoći Rusije, Assad sada zasigurno ne bi bio tu gdje jeste. Zračnom potporom Rusije i zahvaljujući također aktivnim učešćem i pomoći Irana u sukobu, Sirija je uspjela uspostaviti kontrolu nad većim dijelom teritorije. Iako se rat razvukao na devet godina, ipak još nije završen. Dogovorom Turske sa Rusijom u vezi Idliba na neki način je vezalo ruke Assadu. Ja vjerujem da je nočekivano od strane Rusije, Turska ipak uspijela nametnuti kontrolu nad ostatkom terorista i spriječiti njihovo daljnje provociranje, u suprotnom bi zasigurno dale povod Rusiji za napad i konačni obračun sa teroristima. Rusija u biti uvijek drži do potpisanog i ne želi narušiti dignitet pouzdanog pregovarača, što u konačnici stvara veliki problem za Siriju i Assada tako da ni nakon devet godina teškog rata nemaju oslobođenu domovinu. Kako vrijeme odmiče, to će biti sve teža izmjena slike na terenu, čime se problem može zamrznuti ili… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI