Iran spreman da pojača odbrambene sposobnosti Sirije

Sirija
4 komentara

Teheran je ranije čestitao Assadu na pobjedi na drugim predsjedničkim izborima otkako je u Siriji izbio razorni građanski rat nakon ustanaka tokom Arapskog proljeća. Damask je uspio da povrati kontrolu nad većinom teritorije zemlje, ali militanti i dalje ostaju na sjeveru Arapske Republike.

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohammad Hossein Bakeri naglasio je spremnost Teherana da pomogne Siriji da pojača odbrambenu moć, pruži pomoć u procesu obnove i riješi druga pitanja koja su rezultat borbe protiv terorista, izvijestio je Tasnim News.

U poruci sirijskom predsjedniku Basharu Assadu u subotu, Bakeri mu je čestitao na nedavnoj pobjedi na predsjedničkim izborima. Assad je ranije zahvalio sirijskom narodu što ga je ponovo izabrao, istovremeno naglašavajući da će sljedeći dan biti početak nove ere izgradnje Sirije onakvom kakva treba da bude.

Bakeri je takođe uvjeravao sirijskog lidera da će “strateška i prijateljska” saradnja između oružanih snaga dviju zemalja samo rasti.

U martu je Sirijska Arapska Republika obilježila tragičnu desetogodišnjicu od početka građanskog rata u zemlji 2011. Do 2021. godine, sirijska vlada uspjela je da obnovi kontrolu nad većinom teritorije koja je prethodno bila pod opsadom oružanih pobunjeničkih grupa i terorista, uključujući i zloglasni Daesh. Militanti iz Hajat Tahrir al Sham (ranije poznat kao Jabhat al Nusra ) i dalje djeluju u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Prema riječima specijalnog izaslanika UN za Siriju Geira Pedersena, vojna situacija u Arapskoj republici ostala je relativno mirna, s tim što je Rusija pomogla smanjenju napetosti u sjeveroistočnom gradu Kamishli, gdje su se sukobili kurdske oružane grupe, koje kontrolišu veći dio grada, i provladine snage.

Tokom protekle godine, sirijski državni mediji takođe su izvještavali o brojnim udarima na njenu teritoriju, za šta je Damask krivio izraelsku vojsku, jer su se mnogi od njih došli sa okupiranih Golanskih visoravni (pravno dio Sirije). Sirijska vlada je više puta pozvala međunarodna tijela da osude izraelske udare kao kršenje međunarodnog prava i sirijskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Prema Pedersenu, Izrael je izveo više vazdušnih napada na Kuneitru, Latakiju i Hama, dok su rakete lansirane iz južne Sirije prema okupiranoj Golanskoj visoravni.

Tel-Aviv obično ne komentariše česte izvještaje o napadima na Arapsku republiku. U decembru je, međutim, načelnik Generalštaba IDF general-potpukovnik. Aviv Kochavi je priznao odgovornost Izraela za udare, rekavši da ciljaju na “iransko ukorjenjenje” u zemlji. Takođe je tvrdio da je izraelska vojska prošle godine izvela otprilike 500 operacija – od vazdušnih do tajnih operacija – u „šest područja“, ali je izbjegao da imenuje države osim Sirije.

Iran je porekao prisustvo svojih trupa u Siriji, osim vojnih savjetnika.

bashar al-assadiransirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
2 godine prije

Čestitka i Splićanima na zanimljivom i izazovnom političkom pravcu kojim su odlučili krenuti.

2 godine prije zadnji put uredio Kora
Max
2 godine prije

Sirijiski rat nije Građanski nego vanjska agresija jer su Sirijci izloženi agresiji stranih plaćenika i terorista uz potporu stranih sila (SAD Izrael) a opstali su uz pomoć saveznika Iran Hezbollah Rusija) a naravno da će pomoći IRan jer je jaki saveznik Sirija na njegovim granicama jamac je i njegova opstanka. Moje mišljenje je da general govori o stvaranju i jačanju Sirijskog raketnog potencijala što se može ostvariti na više načina: Iran može prodati svoje rakete Siriji;; Iranski znanstvenici mogu napraviti transfer tehmologije pa će Sirija poput Yemena imati svoje rakete pod drugim imenom. Ili će Iran razmjestiti svoje rakete i vojsku u Siriji.

Blablabla
2 godine prije

Čestitka i Purgerima te dotepencima u Zagreb na zanimljivom ofarbanom političkome pravcu kojim su krenuli,…otvoreno da otvorenije ne može biti gdje nije bitno čije je što;))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI