Sirijski predsjednik Bashar Assad pobijedio je na ponovnim izborima sa 95,1 % glasova

Assad
43 komentara

Predsjednik Bashar Assad izabran je za četvrti mandat sa preko 95 % glasova, pobijedivši dvojicu izazivača – uključujući bivšeg visokog zvaničnika pobunjeničke koalicije, objavile su sirijske vlasti.

Izlaznost na izborima u srijedu bila je 78 %, a Assad je osvojio preko 13 miliona glasova, prema Hammouda Sabbaghu, govorniku sirijskog zakonodavnog tijela.

Mahmud Ahmad Marei, koji je ranije bio na funkciji generalnog sekretara pobunjeničke koalicije Nacionalni front za oslobođenje Sirije, dobio je oko 470.276 glasova, ili 3,1 %, dok je na trećem mjestu Abdullah Sallum Abdullah iz Socijalističke unionističke partije sa oko 213.968 glasova, ili 1,5 %.

Ukupan broj glasača sa pravom glasa bio je 14.239.140 od 18.107.000 Sirijaca koji se trenutno nalaze u zemlji ili izvan nje, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Muhammad al-Rahmoun.

„Hvala svim Sirijcima na visokom osjećaju za nacionalizam i zapaženom učešću”, rekao je Assad u izjavi nakon objavljivanja rezultata. „Za budućnost sirijske djece i njene omladine, započnimo od sutra našu kampanju rada na izgradnji nade i izgradnji Sirije“.

Zapadne sile su izbore unaprijed proglasile „nelegitimnim“ i „niti slobodnim niti poštenim“, tvrdeći da je „Assadov režim“ uskraćivao glas raseljenim i dijaspori. Dok je Damask raspisao izbore u skladu sa sirijskim ustavom, ministri inostranih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije protestovali su da su oni održani „van okvira opisanog u Rezoluciji 2254 Savjeta bezbjednosti UN“.

Sirijci su uzvratili da je razlog zbog kojeg mnogi njihovi sugrađani u dijaspori nisu mogli da glasaju taj što su ove vlade i njihovi saveznici zatvorili sirijske ambasade tokom protekle decenije. Pet država koje su osudile izbore takođe podržavaju militante koji žele da svrgnu vladu u Damasku od 2011. godine.

Sukob se pogoršao pojavom terorističke grupe Islamska država (IS, ranije ISIS) koja je zauzimala veliki dio zemlje, sve dok Rusija nije poslala ekspedicione snage na Assadov zahtjev krajem 2015. godine.

Sirija je pozvala međunarodne posmatrače izbora iz Rusije, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, Venecuele, Kube, Nikaragve, Bolivije, Ekvadora i Jermenije.

bashar al-assadIzborisirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
2 godine prije

Eto Assad pobijedio na izborima i to s 95% glasova.
Da su vlasti htijeli mogli su nastimati izbore i reci pobijedio s 55% glasova kao Biden u Americi [ ili s 20% negdje u Europi ] ali nisu…Zapad ne moze shvatiti da Assad ima podrsku 95% naroda u Siriji – normalno pod kontrolom ove vlade u Damasku koja je priznata od UN ali ne od pohlepnog zapada..

Jackson
2 godine prije

Cestitke, on zbilja drzi do svog naroda!

burt
2 godine prije

to nisu nikakvi demokratski izbori i neće ih priznati ni jedna zapadna demokratska država i institucija, svi izbori u Siriji za vrijeme Hafeza i Bashara su bili namješteni a tzv. protukandidate Assad je sam izabrao da budu dekor, takve budalaštine su nekad bile i u Libiji kad je Gaddafi tvrdio da narod vlada a u stvari su u narodnim vijećima bili Gaddafijevi poslušnici i špijuni ili u Sjevernoj Koreji u kojoj su glasači po zakonu dužni glasati za Kima

o-oiytpa
2 godine prije

Lijepo mu je zapad sje*bao zemlju.

Stara kuka
2 godine prije

Opet su prokleti ruski hakeri namjestili izbore.

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
nekoime
2 godine prije

Sirijci još ne uživaju u čarima razvijene liberalne demokracije kao Amerikanci, pa da i kod njih pobjednik bude onaj koji osvoji manje glasova, ali se sviđa Facebooku i Twitteru.

Don
2 godine prije

Veliki čovjek, veliki državnik. Čestitke sirijskom narodu na velikom vođi.
Cio-vehabijski zločinci će proslavljati 😄

onaj najve... Dalton
2 godine prije

‘Assad must Go!!”
Go…
– Barack Obama
– Hillary Clinton
– John Kerry
– John McCain
– Donald Trump
– Rex Tilerson
– Nikky Haley
– John Bolton
– Mike Pompeo
– Nicolas Sarkozy
– Francois Hollande
– Kralj Abdulah
– Saud Al Faisal
– David Cameron
– Theresa May
– Mohamed Morsi
– Ahmet Davutoglu
…..Dopizdilo mi više nabrajat…
Imam ja i važnijeg posla… pišem Lukašenku…
P.S.
”Poštovani predsjedniče Lukašenko!
Moja punica će biti na letu kompanije Ryanair na liniji Pariz – Moskva, a preko Bjelorusije.
Osobno sam za ručkom čuo kako govori sve najgore o Vama i Vašem režimu.
Unaprijed se zahvaljujem… i nema na čemu!”

2 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
2 godine prije

ovo su vec drugi ratni izbori gdje narod ovolikom vecinom daje podrsku svom predsjedniku.
narod sirijski voli asada.

Gost C
2 godine prije

“Zabrinutim” kuharima “Arapskog proljeća” predsjednik Asad ne valja – navodno nije ni legitiman ni legalan – a u tri mandata (izbornim inžinjeringom od strane tih istih “zabrinutih” i bošnjačkim glasovima) Hrvatima u BiH nametnuti Sejdo Komšić je skroz okey?! Također su okey i lažni Hrvati (čitaj Bošnjaci) nametnuti Hrvatima u Dom naroda parlamenta u BiH. Ono što na Bliskom Istoku ne valja, licemjerima je u srcu Europe “demokracija”. Od Hrvata u BiH veća prava imaju čak i razbježani isilovci iz Sirije. Kad ćemo pročitati tekst: Zapadne sile su izbore u BiH unaprijed proglasile „nelegitimnim“ i „niti slobodnim niti poštenim“, tvrdeći da jednostrano nametnuti “Izborni zakon“ anulira izbornu volju Hrvata u BiH i dijaspori. Dok je Sarajevo raspisalo izbore u skladu s nametnutim ustavom i Izbornim zakonom, ministri vanskih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije prosvjedovali su da su oni održani „van okvira opisanog u Poveljama UN-a o demokratskoj… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI