fbpx

Ruska vojna operacija u Siriji pet godina kasnije: vojni uspjeh svakako, no kako to pretvoriti u dugoročan, politički dobitak?

Ruska vojna operacija u Siriji

30. rujna navršava se pet godina otkako je Rusija pokrenula prve zračne napade na terorističke ciljeve u Siriji. Pa, koji su politički i strateški rezultati te vojne kampanje?

Prema ruskom Ministarstvu obrane, prije pokretanja operacije, vojna snaga je potajno bila raspoređena u zračnu bazu Khmeimim u Siriji. Obuhvaćala je 50 zrakoplova, kao i borbenog i pomoćnog osoblja, snaga osiguranja i specijalne operativne snage. Aktivna faza ruske vojne operacije u Siriji trajala je 804 dana: od 30. rujna 2015. do 11. prosinca 2017. godine.

Ukupno su ruske zrakoplovne snage izvršile više od 44.000 naleta. 20. studenog 2015. ruski avioni izvršili su 139 misija, što je najveći broj naleta u jednom danu, pogađajući džihadističke ciljeve. Dometni bombarderi Tu-22M3 izveli su 47 grupnih napada na teroriste, navodi ministarstvo. Završili su 369 naleta, prelazeći udaljenosti do 2.500 kilometara.

Za neutraliziranje prioritetnih prijetnji korištene su visoko precizne krstareće rakete velikog dometa Kalibr i X-101, brodovi i podmornice mornarice izveli su 100 napada, dok su strateški bombarderi raspoređeni u 66 navrata radi uništavanja neprijateljske infrastrukture.

Kao rezultat toga, izjavljuje ministarstvo, Islamska država (IS, prije ISIS ili ISIL) zauvijek je zbrisana. Raspoređujući svoje trupe na Bliski istok i ne zaboravimo pritom da je Sirija pozvala Rusiju u pomoć, Rusija je uspješno održala ravnotežu snaga na tom području, okončala građanski rat u Siriji i spriječila raspad zemlje.

No razjasnimo najprije neke činjenice. Više od 44.000 naleta između 2015. i 2020., je li to puno? Uz to, 139 borbenih letova u samo jednom danu, je li to novi rekord? Za referencu, Koalicijske su snage pokrenule oko 700 do 800 naleta dnevno tijekom akcije Pustinjska oluja, u Iraku 1991. godine. Zračna kampanja protezala se 39 dana, a ukupan broj naleta dosegao je 110.000. Naravno, zračne sposobnosti savezničke koalicije daleko su premašile one zrakoplovnih snaga Rusije u Siriji, u pogledu broja i vrsta zrakoplova. Drugim riječima, da bismo usporedili to dvoje, moramo imati na umu razliku u redoslijedu veličine.

Neosporne dobrobiti kampanje u Siriji

Prvo, prema Ministarstvu obrane, prilikom izvršavanja svojih misija na tom području, ruske oružane snage stekle su značajno iskustvo u pogledu taktičkog planiranja, raspoređivanja vojnika, uspostavljanja potrebne infrastrukture, organizacije logistike i tehničke podrške te provođenja borbenih operacija, prvenstveno u pustinjskim sredinama, na planinskim terenima i u urbanim uvjetima. Uz to, postrojbe su mogle usavršiti svoje vještine organiziranja i izvođenja izviđanja, protuzračne obrane i elektroničkog ratovanja.

Drugo, ministarstvo također izvještava o tome da je značajan dio oružanih snaga dobio borbeno iskustvo na terenu, uključujući i sve zapovjednike vojnih okruga, zapovjednike vojske kombiniranih oružanih snaga, zapovjednike zračnih i protuzračnih obrambenih snaga, zapovjednike divizija, brigada i pukovnija, 90 posto pilota, 78 posto inženjerijskih postrojbi, više od polovice stručnjaka za protuzračnu obranu te više od 60 posto osoblja Ruske mornarice.

Treće, glavni rezultat sirijske kampanje bilo je trajno uspostavljanje dvije ruske vojne baze u Siriji. Jedna od njih, zračna baza Khmeimim, prvorazredno je uzletište koje podržava sve vrste zrakoplova. Druga vojna baza, smještena u Tartusu, zatvoreno je područje s najsuvremenijim plutajućim molovima, koji primaju na desetke brodova. Svi molovi opremljeni su sustavima za održavanje plovila, istovarnim platformama i kompleksom za servisiranje te održavanje manjih popravaka.

Problemi koji ostaju u vezi sa Sirijom

Općenito se vjeruje da je građanski rat u Siriji gotov. Međutim, nije jasno jesu li iskorijenjeni temeljni uzroci nastanka rata. Osim toga, nitko ne može jamčiti da se raznolike skupine unutar sirijskog društva neće sukobiti i u budućnosti.

Kurdsko pitanje u Siriji još uvijek nije riješeno. Američka vojska isto tako zadržava određeno prisustvo u zemlji. Iran također pojačava svoje vojno sudjelovanje u Sirijskoj Arapskoj Republici. Uz  sve to, ostaje nejasno kako na najbolji način pristupiti svim tim problemima.

Jedno od najvažnijih pitanja danas je, naravno obnova Sirije. Veći dio zemlje leži u ruševinama, a čak i prema najskromnijim procjenama trebalo bi najmanje 100 milijardi dolara kako bi se raščistio nered i kaos te kako bi se ondje mogao uspostaviti normalan život. Rusija, umorna od dugotrajnog gospodarskog usporavanja koje je doživjela, nema toliko odmah dostupnih resursa. Pa čak i da posjeduje, nejasno je kako bi ruska domaća publika, sa svojim vlastitim interesima i prioritetima, reagirala na takav čin dobročinstva prema Siriji, zemlji koja je udaljena na tisuće kilometara.

Za sada je očito kako Zapad neće dati ni centa za obnovu Sirije; sto ili dvjesto milijardi dolara nije toliko velika stvar za zapadne ekonomije, sve dok vlada Bashara Assada ostane na vlasti.

Osim toga, nema jasnog razumijevanja i percepcije u vezi s tim kako bi izgledala budućnost ruskih vojnih baza u Siriji, nakon promjene vodstva u Damasku, što je nešto do čega će kad-tad doći, na ovaj ili onaj način.

Zaključno, sirijska kampanja ruskih oružanih snaga bila je bez sumnje, uspješna. Rusko Ministarstvo obrane izvršilo je sve misije u vezi s kojima je dobilo zadatke. Međutim, još uvijek nije jasno mogu li se pobjede na terenu uspješno pretvoriti u dugoročne političke rezultate. Za to ćemo morati pričekati daljnji razvoj događaja.

4.3 17
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
qints
Gost
qints
25 dana prije

Postovani novinaru Samir, niti jednom niste spomenuli Israel, e bas ta drzava ima najveci ulog u Siriji vec 70 godina.
Ulogu Israela u Siriji je nemoguce zaobici a Amerika je tek izvrsitelj njihovih zelja u ovoj drzavi koja nece nikad vise biti u svojim bivsim granicama.

Da, za nesrecu drzave kriv je i sam narod.
Pa mislim da se to moze dogoditi svuda samo treba dovoljno dugo turpijati izvanka.
Npr. Italija je zasticena od toga samo zato jer nema vanjskih faktora.
Kad bi se udaralo po prozorima, vratima i zidovima i po krovu Italije, to jest kad bi se otvoreno financirao svaki klaun i mudrac tko zeli razbiti Italiju, Italija bi prestala postojati.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
25 dana prije

Za uc u Berlin
su bili brzi (rukovocstvo) ?

Mrki
Gost
Mrki
25 dana prije

Rusija je svoje obavila sad treba pustiti Iran da završi započeto.
Treba kaznit Kurde, Jude, Turke i Amerikance a tko će to riješavat??

Gorki
Gost
Gorki
25 dana prije

Mozda bi Kurdima trebalo dati autonomijua u Siriji a ostale Kurde u Turskoj dobro naoruzati, opremiti i da traze svoju drzavu, da se povampireni Erdogan umiri a Grci sa jedne strane pa Rusi, pa Iranci, Jermeni da se unisti Zlo Tursko za vijek vjekova..

Ante
Gost
Ante
25 dana prije

Gdje ti usporedi Irak i ove pustinjske krvoloke?
Vidi se na snimkama kako žohari bjeze ispred Ruskih aviona, sta da im gađaju?

Daba
Gost
Daba
25 dana prije

Vojnih uspjeh???
Rat dulji od 5 godina je agonija

Po omjeru snaga ovdje vidjenog
Da smo 1968 zaratili s Rusima. .
Krim bi bio naš
🙂

Mrki
Gost
Mrki
25 dana prije

Nije to nikakav vojni uspjeh glavosjeke su poslali su ih u druge krajeve. Nema tu pobjednika a najveći gubitnik je Sirija, neće se oporavit još bar 50 godina. A onda opet ovi glavosjeci se budu vraćali kao pobjegli od režima itd… Zato ih Rusi žele uništit a Turci i Židovi ih vrte i rotiraju u krug.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
25 dana prije

Rat dulji od 5 godina je
blagoslov za banke i pripadajucu im mafiju !

tihobl
Gost
tihobl
25 dana prije

Zaboravio si da su se rusi borili protiv koalicije SAD + 66 zemalja. Britanci su priznali da ih je rat u Siriji kostao 15 milijardi funti, a rusi nisu toliko potrosili za ovih 5 godina kad uracunas i ono brasno koje su besplatno dijelili po sirijskim pekarama.

Daba
Gost
Daba
25 dana prije

Gledajuci sve ratove nakon ww2
Zakljucak?
I Rusi I ameri znaju samo napraviti jos veci need !!!
Niti jedna njihova pomoc, intervencija nije donijela mir
Al sto mogu porusiti. ..cudo jedno
🙂

miroslav lončar
Gost
miroslav lončar
25 dana prije

1.kurdi su pičke,u baš zbog toga nikad nebu imali državu,a mogli su imat’ lijepu autonomiju u siriji,no ne! amerma se vjeruje…oke
2.u idlibu pustiti tursku koja se tak’i tak rastočila okolo da hrani ono zatečeno miroljubivo stanovništvo par godina
3.izrael?golan hezbolah-ma oni imaju milion problema mada se kurče,no ni njima baš ne bi bio u koži…

Max
Member
Famed Member
Max
25 dana prije

Ruska intervencija će dugo biti primjer kako treba izgledati takva . Dobro isplanirana precizna i ubojita a RF je zadržala svoje Sredozemne baze testirala nova oružja krstareće rakete bacače i sl ISil je uništen A Iranska prisutnost nije problem on je prednost. Iranski vojnici i generali su dali živote za spas Sirije i kad je ta zemlja u pitanju kod njih nema dvostruke igre. Proboj SAD i Turske u Siriju jest problem koji priječi oslobođenje zemlje a tu je i agresija Izraela s područja Libanona i okupiranog Golana.

Daba
Gost
Daba
25 dana prije

Boze sacuvaj nas od takvih pomoci/intervencija

Bolje biti okupiran nego ovako oslobadjan

santa007
Gost
santa007
25 dana prije

Nemaš pojma s kime su Sirija i njeni saveznici , Rusija , Iran i Hezbolah imali posla. Sa Izraelom, Amerikom, Britanijom, Turskom, i cijelim tzv globalnim zapadom Nato i Eu, sa Saudijskom Arabijom i Katarom… prema jednom izvještaju koji se vrtio u Un-u 2016. u Siriju je do tada poslano 360.000 džihadista. Sirija je Staljingrad Novog svjetskog poretka.

RoPe
Gost
RoPe
25 dana prije

Posebno Aleppo. Oko toga su se najvise potrosili, ali bezuspjesno. Cak su i MSM zrtvovali kredibilitet. Wikileaks, Snowden, Maning, Asange…
To su junaci novog doba, ali nazalost Hollywood nece o nijima nista snimit.

Zadranin
Gost
Zadranin
24 dana prije

Ti namjerno pišeš gluposti.. ili?

P***!

santa007
Gost
santa007
25 dana prije

Točno je da u odnosu Sirije i Irana nema dvostruke igre, tako se ponašaju saveznici. Resursi i financijka pomoć Irana tokom rata je ogromna i ključna za obranu Sirije isto kao i ruska vojna prisutnost poslijekao i prije zračne intervencije, ali vojniici i generali koji su dali živote za spas Sirije najvećim dijelom došli su iz Libanona (Hezbolah).

medo1
Gost
medo1
25 dana prije

@ Max
Super
Ja, i oni tzv. prijatelji Sirije…cijeli zapad se obrusio na unistenje Sirije a perjanica u Tel Avivu i sve to narod zaboravio.
Zaboravio narod onu fotografiju gdje sjedu zamisljeno jedan Slaven ( Putin ) i jedan crnac, predstavnik novih anglo-saxa ( Obama ).

Zaboravio je narod posjetu americkog kongresmena McCain teroristima u Siriji i podrske arapskih zemalja tim istima, zaboravili su da niji jedan strani vojnik nije dosao pomoci Rusima a mogli su doci barem Bjelorusi u svojstvu medicinara i bolnicara a nisu htijeli dok na stran Amerikanaca u Afganistanu ratuje jedno 50-tak drzava i gube rat.

Fistolero
Gost
Fistolero
24 dana prije

U Siriji je Putin napravio pravi “carski” potez. U pravom momentu poduzeo prave mjere. Ima maksimalni dobit sa vojnom bazom na Mediteranu, vjernog partnera u Assadu, sirijsku naftu na raspolaganju i obnova Sirije u kojoj ce igrati najvecu ulogu ce mu donjeti i financijski dobit. Absolutno perfektan potez sa Sirijom, iako nisam njegov pristasa.
Problem su Turci, preblag je sa njima. Jasno je i zbog cega, Turci nisutoliko mocni koliko se bahate ali su u NATOu. To znaci svaki otvoreniji sukob izmedju Rusije i Turske po automatizmu sporazuma medju NATO drzavama primorava i ostale clanice NATO da sudjeluju. Znaci Erdo se puse tudjom snagom kao da je njegova. A riskirati 3 vsjetski ne zele ni Rusi ni zapad, jedino taj bolesnik sa Bospora. Nadam se da ce se naci modalitet kako mu i zapad i Rusija elegantno izvrnu usi svako sa svoje strane.

Daba
Gost
Daba
24 dana prije

Rusi tvde da su u bili 136.000 ljudi
Na 44.000 na leta plus ostalo…
Oni I dalje ne Paze na potrosnju
🙂

Isilovaca bilo oko 130.000
Danas ih ostalo oko 80.000
PA KOGA SU ONI ONDA UBIJA LI ????

ILI SU samo cuvali Asadovu guzu I svoju toplo bazu
I bilo ih briga za ostalo
Zato se I hvale uspjehom, BAZA je ostala

Zadranin
Gost
Zadranin
24 dana prije

Ruska potrošnja je i dalje par puta manja nego što su amerokenjci i njihovi saveznici potrošili na potporu i opremanje terorista u Siriji.

Win win za Rusiju.

P***!

Daba
Gost
Daba
24 dana prije

Tu se slazeno
Dobro za Ruse
Ko sljivi Sirijce
***ko

Zadranin
Gost
Zadranin
24 dana prije

Aj mi ne kenjaj o “moralu i pravdi”, briga tebe za Sirijce.

Glavno da *ereš po Rusima i Asadu..

Reci, tko bi trebao biti alternativa za Asada?

P***!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x