fbpx

Na koji način američke sankcije cementiraju utjecaj Rusije, Kine i Irana na sirijsku geopolitičku orijentaciju

Sirija SAD

Primjedba američkog izaslanika Jamesa F. Jeffreyja, kao i to da Washington više ne traži Assadovo uklanjanje, trebali bi se uzimati sa zrnom soli, jer promjena režima u Siriji ostaje prioritet Amerike, tvrdi analitičar za međunarodne poslove i sigurnost Mark Sleboda objašnjavajući kako su američke sankcije ubrzale približavanje između Sirije, Rusije, Irana i Kine.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walidal-Muallem naglasio je u utorak da američki Cezarski zakon o civilnoj zaštiti Sirije za cilj ima izgladnjivanje građana Arapske Republike. Pored toga, najnovija skupina sankcija usmjerena je na one koji su uključeni u aktivnosti obnove u ratom razorenoj zemlji.

Cezarski zakon stupio je na snagu 17. lipnja i uveo sankcije 39-orici sirijskih dužnosnika, uključujući predsjednika Bashara al-Assada i njegovu suprugu, te predvidio kazne protiv bilo kojeg globalnog aktera koji posluje s Damaskom. Ipak, sirijski ministar vanjskih poslova izrazio je uvjerenje da će Damask uspjeti prevladati izazov.

Američke sankcije služe za promjenu režima

Jačanje Trumpove administracije u smjeru “ilegalnog ekonomskog rata sankcijama” nametnute Arapskoj republici označava “pomak u metodologiji” u dugotrajnoj politici promjene režima protiv Sirije, kaže Mark Sleboda, američki vojni veteran i analitičar.

Prema vojnom veteranu, SAD su se usredotočile na provedbu sankcija budući da ”proxy” rat s džihadistima, otvorena vojna invazija kao i okupacija sirijskog teritorija i resursa do sada nisu uspjeli ostvariti glavni cilj Washingtona: promjenu režima u Damasku.

“Sankcije su višestruke te su usmjerene zasebno prema: sirijskom predsjedniku, njegovoj obitelji i najvišim dužnosnicima, sirijskoj političkoj i ekonomskoj eliti i većinskom sirijskom stanovništvu”.

Iako Bijela kuća tvrdi da mjere “nisu namijenjene nanošenju štete sirijskom narodu”, ona nastoji učiniti da sirijski narod “vrišti” od pogoršanja ekonomskih uvjeta kako bi, prema riječima Slebode, došlo do “povećavanja nezadovoljstva sirijske elite daljnjim osiromašivanjem i izoliranjem”.

“Evolucija američke politike prema Siriji najbolje se opisuje kao “promijeni režim ili ćemo mi spaliti zemlju. Promjena režima ili okupacija zemlje. Promjena režima ili izgladnjivanje zemlje”, smatra analitičar.

SAD je desetljećima instrumentalizirao svoju sankcijsku politiku protiv Sirije i postupno pojačavao ograničenja od početka građanskog rata 2011. godine. U travnju 2020. Vijeću sigurnosti UN-a, stalni predstavnik Rusije pri UN-u, Vassily Nebenzia, naglasio je kako niz sankcija koje su SAD, EU, Kanada i Turska Siriji nametnule tijekom godina predstavljaju ozbiljan izazov zemlji, usred pandemije koronavirusa, jer sprječavaju sposobnosti i mogućnosti država da medicinski i na druge načine pomognu Arapskoj republici.

”Assad ne mora otići’. Što se nalazi iza napomene Washingtona?

Primjedba posebnog predstavnika za angažman u Siriji Jamesa F. Jeffreya, da SAD više ne inzistiraju na tome da Assad “mora ići” ne znači nikakvu promjenu mišljenja među Washingtonovim političarima, sugerira Sleboda, dodajući da izjava izaslanika o tome da američke sankcije mijenjaju “ponašanje režima”, ne treba uzimati po nominalnoj vrijednosti ili ozbiljno.

“Među dugim popisom sankcija protiv Sirije nisu samo sektorski i sekundarni odjeljci protiv sirijske ekonomije, već i posebne pojedinačne sankcije koje ciljaju na osobu sirijskog predsjednika, njegove visoke dužnosnike, pa čak i njegovu suprugu i obitelj. Promjena režima ‘nije cilj ovog ilegalnog ekonomskog rata, već se radi o obmanjivanju i surovoj sofistici’, naglašava analitičar.

Izjave Washingtona zapravo nisu ništa novo, napominje on, podsjećajući da “datiraju od vremena kada je Trump preuzeo vlast u SAD-a i promijenio ton u Washingtonu u skladu s njegovom predizbornom retorikom protiv politike ‘promjene režima’ u inozemstvu”. Međutim, američka se politika prema Siriji tijekom godina nije mijenjala, samo se promijenila retorika Washingtona.

Protu-sirijske sankcije imaju negativne posljedice na cijelo okruženje

Trumpova politika sankcija nedavno je naišla na neke kritike od strane Stratfora, američke geopolitičke platforme za obavještavanje, koja se ponekad naziva i “CIA-om u sjeni”. Entitet je sugerirao da će sankcije Bijele kuće nametnute Siriji zadržati Arapsku republiku “čvrsto u ruskom i iranskom kutu”. Prema Slebodi, geopolitički utjecaj sankcija je čak i veći nego što se prvotno mislilo te negativno utječe na “gospodarstvo okruženja kao i na stabilnost okolnih država”.

“Već je široko primijećeno u zapadnim i zaljevskim medijima da brutalne sankcije prema Siriji imaju pogubni udar i na gospodarstva i narode Libanona, Iraka, američke marionetske kurdske ”pseudo” države na istoku Sirije, Jordana i drugdje, budući da su te regionalne ekonomije međusobno povezane i međusobno ovisne o međusobnoj trgovini”, ističe Sleboda.

Prema analitičaru, teške posljedice američke sankcijske politike “zasigurno će dodatno politički destabilizirati Levant i Bliski Istok, što će dovesti do začaranog kruga rezultirajućeg vakuuma vlasti.” Pored toga, neki u zaljevskom Vijeću za suradnju osjećaju zabrinutost zbog toga da bi ih sankcije mogle spriječiti da se pomire s Damaskom i sudjeluju u unosnim projektima obnove Arapske Republike, kao i da steknu neke političke utjecaje protiv sirijskih vlasti, smatra Sleboda.

Tako su se Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) našli ispred ”američkih ciljnika” zbog zbližavanja s Assadovom vladom i otvaranja veleposlanstva u Damasku, što se dogodilo 17. lipnja. James Jeffrey opomenuo je UAE, zaprijetivši im primjenom novog Cezarovog zakona: “Svatko tko se bavi ekonomskim aktivnostima, bilo u UAE-ma ili u drugim zemljama …, može biti meta tih sankcija”, rekao je američki dužnosnik.

Čini se da će obnova i ulaganja u Sirijsku arapsku republiku ići isključivo iz Rusije, Irana, Kine i drugih, naglašava Sleboda, dodajući da će se time “dodatno učvrstiti utjecaj tih država na geopolitičku orijentaciju Sirije, ako se ikada sumnjalo u takvo što”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tongo
Gost
tongo
7 mjeseci prije

Kako objasniti ovu pojavu.
NYT je napisao kratki clanak da su oni informirani od CIA ili neke slicne americke organizacije
da su Rusi raspisali nagradu za ubijenog Amerikanca ili bilo kojeg nato-vca u Afganistanu.

Danas se javio Trump i demantirao to.

Moje pitanje je ima li lijeka za ovakvo neodgovorno pisanje western novina?
Zar mora POTUS, D. Trump reagirati na pisanje ovakvih lazi koje su opasne za svijet?

A ako ne reagira, takav clanak se moze prosiriti kao vatra i to s kobnim poslijedicama za cijele narode.

Dalje, da je Trump htio eskalaciju sukoba s Rusijom
on je mogao cak i tu “istinu” potvrditi i to bi bi postala istina bez dokaza s teskim posljedicama za Amerikance i jos kobnije za Ruse.
Rusi ne bi mogli dokazati protivno iako nemaju veze s tom izmisljenom pricom.

Snaga medija je ogromna i moze se zlorabiti.
Medija na zapadu trazu konflikt.
Uzalud im je borba za ljudski zivot za manjine ili stosta kad su ti isti voljni izazvati ratove medju narodima.
A zasto, zar vlasnici takvih novina kao sto je NYT nemaju dovoljno?

Ti Kej
Gost
Ti Kej
7 mjeseci prije
Reply to  tongo

Trumpu nisu dojavili iz centrale pa ne zna?

Jomla
Gost
Jomla
7 mjeseci prije
Reply to  tongo

Oni su uvijek nezasiti! Kad imaju 1 hoće 2, pa onda 4, pa 8, pa 16, pa… na 64. polju već nema u cijelom svijetu zrna pšenice da ih zadovolji, ali oni hoće JOŠ! Može ih se opisati kao matematičku veličinu “i”, koja je drugi korijen iz -1. Dakle, iracionalni i nerealni. U životu besmisleni i beskorisni. Upotrebljivi samo u nekim procesima kao sredstvo, a ne kao faktor. Nažalost, oni su postali faktor, pa ti razmisli kuda vode svijet!

BanOvan
Gost
BanOvan
7 mjeseci prije
Reply to  tongo

tongo, Qrve znaju sta su radili kada su Rusi imali izlet u Afganistanu.

tihobl
Gost
tihobl
7 mjeseci prije

Zanimljivo je da ne pokusavaju da uvedu sankcije ruskim preduzecima u Siriji, cak naprotiv pokusavaju da uspostave saradnju.

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

Evo što je o Zadru i Đokoviću na Facebooku nedavno napisao don Anđelko Kaćunko:

“Odmah nakon proglašenja “debakla” teniskog spektakla u Zadru, po običaju su mnogi preosjetljivi ‘cromoljubi’ požurili s neprikladnim pa i priglupim komentarima, uglavnom potaknuti ‘kratkofitiljnim’ emocijama piše don Kaćunko na svom profilu!

Zato taj najnoviji slučaj treba gledati ŠIRE i DUBLJE. Kako? U sklopu globalne virusne ‘pLandemije’ odnosno ‘covidiotskog koronacizma’.
Dakle, prvo, Đoković je svjetski teniski as br. 1 – jedan od najpoznatijih ne samo sportaša nego i ljudi na svijetu, a javno se očitovao kao ‘ANTIVAKSER’ (protivnik cijepljenja), što je velika antireklama odnosno udarac FARMACEUTSKOM lobiju (neki kažu “farmakomafiji”).
Drugo, Hrvatska, kao “katolička zemlja” (premda je to relativno) na udaru je Sotonerije neprekidno “od stoljeća sedmog”, a Zadar u Hrvatskoj ima posebno mjesto…

Dakle, ništa NIJE SLUČAJNO, nego je štoviše sve tempirano i dobro organizirano. Jer ako – prema p(r)ovjerljivim informacijama ozbiljnih ljudi! – u bolnicama u Bosni teškim bolestnicima nude novac da podpišu da imaju KORONU, onda čovjeku koji ima “zrno soli u glavi” SVE može biti jasno: sve financira SZO (tzv. Svjetska Zdravstvena Organizacija – ili pak S. ‘Zlostvena’ Obmana!). A to onda znači da su jednako tako i bugarskom tenisaču mogli platiti da bude “pozitivan”, jednako kao što se i ‘glumac’ dr. Capak povukao u tzv. samoizolaciju kako bi “bio za primjer drugima”! Itd. A to je odvratno farizejsko licemjerje!

Konačno, zdrav razum kaže kako je “zadarski skandal” zapravo “srednji prst” (= osveta: “Nećeš, razbojniče!”) tzv. SZO Đokoviću… ter ujedno tj. zajedno s tim velika pljuska Hrvatskom narodu, sa čijim sportašima se Nole druži i prijateljuje – um(j)esto da širi mržnju i podpaljuje sukob “ustaša i četnika”, kao što to usp(j)ešno rade POLITIČARI (po planovima globalnih gospodara)!

Nažalost, malo je onih koji vide tu sotonerijsku podvalu, jer većina će nasjesti na medijsku floskulu o širenju ‘teorija zavjere’. A nažalost i većina velikih medija je u službi obmanjivanja naroda – evo opet dr. Rudana ‘Palamudana’ u Večernjaku, sa svojom “znanstvenom analizom” o KORONI (srećom na čak ČETIRI stranice pa nitko neće čitati!) – kao da među uglavnom medijski nepismenim narodom uopće nema razumnih ljudi koji “nešto znaju” i koji se ne daju MANIPULIRATI.

I kao da među vrhunskim svjetskim znanstvenicima i AKADEMICIMA (većima od raznih naših i svjetskih plaćenika ‘palamudana’, ‘štagljarudana’…) nema “crnih ovaca” ili “bijelih vrana” koji se ni poruge ni javnoga blaćenja NE BOJE! Hvala Bogu, i u Crkvi ima još, a bit će ih sve više, proročkih glasova koji “Sionu za ljubav neće šutjeti”! U svakom slučaju – ISTINU nije moguće podpuno ugušiti nikojim medijskim ‘respiratorom’!

Isus nam jamči da “Istina oslobađa”!!!”
———————

Zmijolikima se žuri, pa su sada upregli i svoje prdež zvijezde za propagandu planiranog genocida:
Jučer je u SAD-u održan “dobrotvorni koncert”, pod nazivom “One World-Global goal” (jedan svijet-globalni cilj), a reklamiralo se što brže pronalaženje cjepiva i “pravedna raspodjela”. cjepiva. Čitaj: da što više ovčica širom svijeta dobije nož za klanje…
Na koncertu su sudjelovali Coldplay, Shakira, Usher… i glumci Hugh Jackman, Chris Rock

Koncert je organizirala organizacija “Global Citizen”.

Ovo je vrijeme kada se mora biti jasan i glasan, i stvari nazivati pravim imenom i reći popu pop, a bobu bob.
Taj koncert bio je još jedna sotonska predstava zmijolikih. A sve te posrane prdež zvijezde koje su sudjelovale u tome, vrlo dobro znaju u čemu sudjeluju i što reklamiraju, dakle nema izgovora, da nisu znali, ovako ili onako. Zato sve njih također čeka bandera i točka. Nema diskusije.

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

Zmijolikima se žuri, pa su sada upregli i svoje prdež zvijezde za propagandu planiranog genocida:
Jučer je u SAD-u održan “dobrotvorni koncert”, pod nazivom “One World-Global goal” (jedan svijet-globalni cilj), a reklamiralo se što brže pronalaženje cjepiva i “pravedna raspodjela”. cjepiva. Čitaj: da što više ovčica širom svijeta dobije nož za klanje…
Na koncertu su sudjelovali Coldplay, Shakira, Usher… i glumci Hugh Jackman, Chris Rock, Dianw Krueger

Koncert je organizirala organizacija “Global Citizen”.

Ovo je vrijeme kada se mora biti jasan i glasan, i stvari nazivati pravim imenom i reći popu pop, a bobu bob.
Taj koncert bio je još jedna sotonska predstava zmijolikih. A sve te posrane prdež zvijezde koje su sudjelovale u tome, vrlo dobro znaju u čemu sudjeluju i što reklamiraju, dakle nema izgovora, da nisu znali, ovako ili onako. Zato sve njih također čeka bandera i točka. Nema diskusije.

mladen
Gost
mladen
7 mjeseci prije
Reply to  puki

a bože mili jel ti znaš komentirati o bilo čemu osim o cjepivima i koronavirusu? jel ti uopće gledaš temu članka ili si toliko ograničen da nemaš što reći o bilo čemu drugome!??! trol najgore vrste! ajde dokaži da nisi, pa napiši svoje mišljenje o situaciji u Siriji!

petrus
Gost
petrus
7 mjeseci prije
Reply to  mladen

Mladen pusti ga da piše o koroni i cjepivu jer i to je bolje nego da piše o ustašama i partizanima.

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

evo iz ovoga se može vidjeti, tko je stvarni gazda u SAD-u i da Trampi nema stvarnu vlast, što sam uvijek govorio.
Iz knjige Johna Boltona o Trumpu, izišla je na javnost informacija, da se Trump lani želio osobno sastati sa iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammedom Dschawadom Sarifom na sastanku G7 u Francuskoj. Međutim, Bolton, Pompeo i Netanjahu nisu to dozvolili, tojest nisu dozvoliliu Trampiju da se sastanre sa Sarifom..

https://deutsch.rt.com/international/103749-trump-wollte-direkte-gespraeche-mit/

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

Evo što je o Zadru i Đokoviću na Facebooku nedavno napisao don Anđelko Kaćunko:

“Odmah nakon proglašenja “debakla” teniskog spektakla u Zadru, po običaju su mnogi preosjetljivi ‘cromoljubi’ požurili s neprikladnim pa i priglupim komentarima, uglavnom potaknuti ‘kratkofitiljnim’ emocijama piše don Kaćunko na svom profilu!

Zato taj najnoviji slučaj treba gledati ŠIRE i DUBLJE. Kako? U sklopu globalne virusne ‘pLandemije’ odnosno ‘covidiotskog koronacizma’.
Dakle, prvo, Đoković je svjetski teniski as br. 1 – jedan od najpoznatijih ne samo sportaša nego i ljudi na svijetu, a javno se očitovao kao ‘ANTIVAKSER’ (protivnik cijepljenja), što je velika antireklama odnosno udarac FARMACEUTSKOM lobiju (neki kažu “farmakomafiji”).
Drugo, Hrvatska, kao “katolička zemlja” (premda je to relativno) na udaru je Sotonerije neprekidno “od stoljeća sedmog”, a Zadar u Hrvatskoj ima posebno mjesto…

Dakle, ništa NIJE SLUČAJNO, nego je štoviše sve tempirano i dobro organizirano. Jer ako – prema p(r)ovjerljivim informacijama ozbiljnih ljudi! – u bolnicama u Bosni teškim bolestnicima nude novac da podpišu da imaju KORONU, onda čovjeku koji ima “zrno soli u glavi” SVE može biti jasno: sve financira SZO (tzv. Svjetska Zdravstvena Organizacija – ili pak S. ‘Zlostvena’ Obmana!). A to onda znači da su jednako tako i bugarskom tenisaču mogli platiti da bude “pozitivan”, jednako kao što se i ‘glumac’ dr. Capak povukao u tzv. samoizolaciju kako bi “bio za primjer drugima”! Itd. A to je odvratno farizejsko licemjerje!

Konačno, zdrav razum kaže kako je “zadarski skandal” zapravo “srednji prst” (= osveta: “Nećeš, razbojniče!”) tzv. SZO Đokoviću… ter ujedno tj. zajedno s tim velika pljuska Hrvatskom narodu, sa čijim sportašima se Nole druži i prijateljuje – um(j)esto da širi mržnju i podpaljuje sukob “ustaša i četnika”, kao što to usp(j)ešno rade POLITIČARI (po planovima globalnih gospodara)!

Nažalost, malo je onih koji vide tu sotonerijsku podvalu, jer većina će nasjesti na medijsku floskulu o širenju ‘teorija zavjere’. A nažalost i većina velikih medija je u službi obmanjivanja naroda – evo opet dr. Rudana ‘Palamudana’ u Večernjaku, sa svojom “znanstvenom analizom” o KORONI (srećom na čak ČETIRI stranice pa nitko neće čitati!) – kao da među uglavnom medijski nepismenim narodom uopće nema razumnih ljudi koji “nešto znaju” i koji se ne daju MANIPULIRATI.

I kao da među vrhunskim svjetskim znanstvenicima i AKADEMICIMA (većima od raznih naših i svjetskih plaćenika ‘palamudana’, ‘štagljarudana’…) nema “crnih ovaca” ili “bijelih vrana” koji se ni poruge ni javnoga blaćenja NE BOJE! Hvala Bogu, i u Crkvi ima još, a bit će ih sve više, proročkih glasova koji “Sionu za ljubav neće šutjeti”! U svakom slučaju – ISTINU nije moguće podpuno ugušiti nikojim medijskim ‘respiratorom’!

Isus nam jamči da “Istina oslobađa”!!!”

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

Off Topic total : Đe je od Ive članak ? Ive penzionera, istaknutog druga .. ?
P.S: pretvorio sam se u uho ..

tihobl
Gost
tihobl
7 mjeseci prije

Ti si optimista. Pentagonje predvidio da 2030. postaju regionalna sila koja nece imati para za razvoj novog aviona zbog eksponencijalnog rasta troskova (nakon 2030. mocice da narucuju po 1-2 avona godisnje). Koliko je Britanija sada sila toliko ce i oni biti 2035.
Ova analiza je stara 7 godina. U medjuvremenu doslo je do ubrzavanja procesa pa se rok sa 2030. moze smanjti na 2028 ili cak 2027. Zato imamo sve panicnije izjave iz anglosaksonskog svijeta.

BanOvan
Gost
BanOvan
7 mjeseci prije
Reply to  tihobl

tihobl, jos ce oni bracu Rajt angazovati da ih vade iz g…

Odisea
Gost
Odisea
7 mjeseci prije

Mogu jedino nametati sankcije dok država propada u haosu,a te sankcije više niko ni ne zarezuje.
Jadno je kad si džin,pa te zadesi sudbina da postaneš patuljak,što bi rekli jevreji najgora kletva je imao pa nemao.
Sada USA ide prema nemao a meni zafalilo kokica!!
Koji je ono dan haosa u USA,hoćel skoro građanski???
Ko drugom jamu kopa sam u nju pada , ali ova američka je duboka do Kine

Previše antitjela
Gost
Previše antitjela
7 mjeseci prije

Ne premalo antitijela. Previše antitjela je problem jer oni, koji su ozbiljno bolesni su napravili previše antitijela. Oboljeli su zaradi previše antitjela.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
7 mjeseci prije

Što je to “cementiranje utjecaja na geopoltičku orjentaciju??? Nešto kao bespuca povijesne zbiljnosti ili mrakobjesje?

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Amerika nije direktni krivac kako za sirijski sukob tako i za širi bliskoistočni sukob.. U svojoj srži to je unutar muslimanski sukob , amerikanci su tu recimo druga ruka , koja vješto koristi taj sukob za svoje interese tako i da ovog momenta amerika napusti siriju ili bliski istok , sukob ne bi prestao…
Erdogan , Salman , Ajatolah , imaju svoje računice .. Sve dok se muslimanski svijet ne opameti biće im manje više isto kao sad a opameti se neće , tek će se rasplamsati u nevidjen požar…

Zadranin
Gost
Zadranin
7 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alen

Ne sramoti se.

Ti amerokenjci su napali Irak, Afganistan, Libiju.. to ti je samo za početak dugog popisa amerokenjskih izravnih ratno zločinačkih djela na Bliskom Istoku i u okolici.

Zato, ne kaki.

P***!

xda
Gost
xda
7 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alen
nisam znao da i ti mozes pisati nonsense, zamo pitanje jel ti to vjerujes ili pokusavas radi svoje ljubavi sakeiti krimonalnu priridu anglo0zidiva

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije
Reply to  xda

Momci ,momci , amerikanci ne bi ni primirisali bliskom istoku da su muslimani ujedinjeni , ovako razjedunjeni pustili su ih da pale i zare po BI..
Valjda sad razumijete..

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Siriji su ionako partneri Rusija Kina i Iran . Oni će nastaviti surađivati.

alex
Gost
alex
7 mjeseci prije

Najbolje bi bilo da se svi koji su pod američkim sankcijama ujedine i osnuju svoje zajedničko tržište…i izbace dolar iz poslovanja… Možda i izbace na tržište zajedničku kriptovalutu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik