Izraelski helikopteri napadaju ciljeve na jugu Sirije

Izraelski helikopteri
42 komentara

Izraelska vojska ranije je najavila da oružane snage te zemlje dodatno pojačavaju mjere bezbjednosti na sjevernoj granici, u skladu sa eskalacijom u proteklih nekoliko dana na granici sa Libanonom i Sirijom.

Izraelski helikopteri napali su ciljeve sirijske vojske na jugu Sirije u znak odmazde za municiju ispaljenu prema Golanskoj visoravni ranije tokom dana, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Izraelski helikopteri ciljali su na tri mjesta u Quneitrai na jugozapadu Sirije, što je rezultiralo najmanje dvjema povredma, izvijestila je kasnije SANA pozivajući se na vojni izvor. Sirijsko ministarstvo odbrane je kasnije potvrdilo napad.

“Danas u 11 sati po lokalnom vremenu, izraelski helikopteri ispalili su projektile na tri istaknuta mjesta u provinciji Quneitra”, navodi ministarstvo u izjavi i dodaje da su u incidentu dva vojnika ranjena.

Prema sirijskoj državnoj televiziji, eksplozije su se čule u blizini grada Hader u provinciji Quneitra.

U četvrtak libanonska paravojna grupa Hezbollah izvještava da je jedan od njenih pripadnika ubijen u, kako oni vjeruju, izraelskom vazdušnom napadu na jugu Damaska, glavnog grada Sirije, koji se nalazi sjeverno od granice sa Golanskom Visoravni pod kontrolom Izraela.

IDF je odbio da komentariše izvještaje da je sirijska vazdušna odbrana odbila napad.

Izrael kontroliše Golansku Visoravan otkad je okupirao sirijsko područje u Šestodnevnom ratu 1967. godine, iako Ujedinjene nacije nikada nisu priznale aneksiju.

2018. godine Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se Izrael poziva da odmah povuče svoje snage sa Golanske Visoravni nakon što je ta zemlja organizovala lokalne izbore u toj oblasti 30. oktobra.

Golanska Visoravan smatra se izuzetno važnim strateškim područjem, uglavnom zbog činjenice da nudi jasan pogled i na Siriju i na Izrael.

Prošlog marta američki predsjednik Donald Trump izdao je odobrenje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

IDFNapadrat u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kos
3 godine prije

Insight into My Crucifixion Monday, September 26th, 2011 @ 23:45 My dearly beloved daughter, tonight, for the first time, I gave you an insight into My Crucifixion, which surprised you. Yet what I revealed to you is of huge importance. Many lukewarm believers think that when I was crucified, that somehow, because I Am My Father’s Son, I did not suffer the physical pain that man would. They are also of the opinion that because of My Divine status, I was not fearful, nor could have been, because of the strength I received from My Father. The Truth is quite different. I felt very alone and frightened. My time in the garden was terrifying, because of My human nature. Remember, that I came in the flesh. I had the same feelings of pain and sorrow, just like any man. Many people do not understand this. I felt abandoned by My… Čitaj više »

fićo
3 godine prije

Izgleda da je Izrael jedina supersila bez konkurencije i da ona čini svet monopolarnim.

Tomi
3 godine prije

Guzalica ide dalje…

Tomi
3 godine prije

Prcalica se nastavlja , niko ne sme da pisne

Stara kuka
3 godine prije

Izrael očigledno pod svaku cijenu nastoji rasplamsati rat u Siriji dok je još Trump na vlasti, jer nisu toliko sigurni da bi pomahnitali ultraljevičari iz demokratske stranke tako zdušno stali iza njih i nastavili im slati milijarde dolara finacijske i vojne pomoću svake godine. Jer koliko god “izabrani” u SAD podržavali svakog Trumpovog protivnika svjesni su da su oni vrlo nepredvidljivi i nepouzdani. Zato treba dobar rat u koji se trebaju i SAD što dublje ukopati da se ne izvuku tek tako lako i ostave Izrael na vjetrometini.

nekoime
3 godine prije

Što bi rekli Izraelci kada bi netko Holokaust proglasio legitimnim rješavanjem pitanja unutarnje sigurnosti 3. Reicha.

ivi.tz
3 godine prije

A nece isil da napadne izrahel a a nece ni oni njih.ko ne konta budala je.ali izdrzace SIRIJA.

Mister x
3 godine prije

Gađaju ih sa čim stignu…nažalost!

Cudo
3 godine prije

Ovo je samo dokaz tko vodi međunarodnu politiku/ financije i financira istu.
Nitko ih ne sankcionira ni ne osuđuje, dakle oni koji bi trebali to učiniti ih podržavaju jer su na njihovoj plaći ili uzimaju skupa novce. Jednostavno.
Na kraju dok god Evropljani ne počnu ginuti nema ništa.
Ono mrtvi Sirijci nebitni. Koliko je mrtvih u Jemenu? Nitko ni ne spominje jer su nebitni. To su samo neki čudni ljudi na brdima na jugu Arapskog poluotoka daleko od sjaja Dubai.
Licemjerje Zapada na N-tu.

pantagana
3 godine prije

Ma nema nista od toga, sahista Putin to sve smisljeno radi zato se ne sekirajte u medjuvremenu evo vam nesto da bacite lagani drkanjac do slijedeceg kepecovog velemajstorskog poteza u Kremlju…

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8561297/Russia-flexes-growing-power-Navy-huge-parade-involving-200-warships-St-Petersburg.html

Saša V.
3 godine prije

Kao što sam napisao prije 2 tjedna, Izrael može da radi što hoće, kad hoće i kome hoće i svi mogu samo da šute i popuše im ga. Naravno da sam dobio minuse jer nitko nije ovdje objektivan, svi imaju samo neke ne realne mokre snove

Dokurčilomi
3 godine prije

Treba uvesti demokratski reciprocitet.

Bepo
3 godine prije

ICF
israel cowards force

Max
3 godine prije

Pucaju s okupiranog teritorija Sirije na slobodni dio Sirije. Čista agresija i napad na drugu državu.

Šule
3 godine prije

Izrael radi što želi u Siriji jer smatra njihovog saveznika rusiju obične šarlatane koji su tamo samo da iscrpe naftu i plin i vjerovatno postave onu smješnu bazu kao štit za Siriju..a svi rade šta žele i ubijaju koga žele…moj asade bolje to prepusti SAD pa ćeš mirno spavat a narod konačno može radit.

Ad astra
3 godine prije

Izrael je ozbiljna vojna sila i niti jedna država u okružju joj nije ravna. Dežurni potpaljivači kure raznorazne organizaciju i poslije se svi isčuđavaju kako su ti isti dobili po tamburi. Terorizam je jedno, a ozbiljne vojne operacije nešto drugo. Koliko je smiješno da Izraelci provode razne zračne napade na terorističke skupine, a da mecene tih istih skupina ne mogu ništa.

Davor drugi
3 godine prije

Siriji ovoga momenta posljednje sto bi im trebalo jest zaoštravanje odnosa sa Izraelom. U stanju u kakvom je bila Sirija predsjednik Asad je zaista ostvario, po mome mišljenju, jedan maximum. Pametnom, razboritom i uravnoteženom politikom i uz pomoć njegovih saveznika dobio je skoro izgubljen rat. Stanje oko Idliba jjoš uvijek nije raščišćeno, kao ni područje pod USA/kurdskom kontrolom. Ukupno stanje u kojem je ovog momenta Sirija nikako joj neće ići na ruku i ne smije ni u kojem slučaju otpočinjati bili kakav sukob sa Izraelom. Iskreno se nadam da će Asad i ovoga puta pokoazati razboritost i strpljenje i da neće nasjesti i zagristi u mamac koji mu Izrael svojim provokacijama konstantno nudi. Po svakoj vojnoj i strateškoj analizi Sirija uopće nije spremna niti sposobna za takav jedan sukob, u koji će se USA sa oduševljenjem uključiti, a Rusija zasigurno neće odpocinjati sukobe sa USA i Izraelom zbog Sirije, bila… Čitaj više »

ImasTiStaPara
3 godine prije

Nije mi jasno kako saa ne obori izraelske avione i helikoptere. Ima ovo sa dometom koji bi mogao lagano da sve ciljeve iznad gola da eliminira. Ok, znam da nije u interesu rat na dva fronta ali čisto sumnjam i da bi Izrael odgovorio na to zbog Hezbollaha. Čak ponekada pomislim da je integracijom ovo sistema Rusija lišila Siriju slobode u izboru ciljeva. Razlog zbog čega to mislim je radar s300 koji pokriva većinu Izraela i Libanona a svako bombardiranje prođe ispod radara. Obaraju rakete a ne obaraju avione mada je avion lakša meta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI