Sukob Rusa i Amerikanaca u Siriji – Video

Sukob Rusa i Amerikanaca
25 komentara

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su američke trupe umiješane u opasni incident u Siriji prethodno obaviještene o vojnom konvoju koji se kretao u to područje – ali namjerno su blokirali njegov put, izazivajući ruski odgovor.

Vrijedi upamtiti da je ruska vojska u Siriji legalno, po međunarodnom pravu, dok je američko prisustvo nezakonito. Damask nije napao SAD, niti je pozvao Washington da pošalje trupe.

Izvještaji da Rusi održavaju “nasilne” smetnje duboko na sjeveroistoku Sirije vrte se u američkim i britanskim medijima od srijede, kada je Politico prvi put iznio vijest. Pozivajući se na uobičajene anonimne izvore, izvijestilo se da je četvoro američkih vojnih osoba povrijeđeno kada se rusko oklopno vozilo zabilo u američko, ostavljajući članovima posade „potres mozga“.

Pentagon je, naime, prestao da izdaje službenu izjavu i predao je taj zadatak Savjetu za nacionalnu bezbjednost (NSC), ključnom vladinom organu, koji je izvještavao Bijelu kuću. Priču su brzo pokupile i druge zapadne medijske kuće, od kojih su neke citirale NSC-ove zvaničnike koji su gurnuli Moskvu zbog “nesigurnog i neprofesionalnog ponašanja” svojih trupa.

U četvrtak je rusko ministarstvo odbrane ponudilo vlastitu verziju događaja iza prepirke. Valery Gerasimov, šef ruskog Generalštaba, preko direktne linije posegnuo je za svojim američkim kolegom Mark Milley, podsjećajući ga da je komandna koalicija zapravo bila svjesna da bi ruski konvoj trebao proći tim prostorom.

“Ipak, američko vojno osoblje pokušalo je blokirati rusku patrolu, kršeći postojeće (sigurnosne) sporazume”, navodi se u saopštenju ministarstva. Ruskim trupama nije preostalo drugog izbora nego da preduzmu „neophodne mjere da spriječe incident i dalje izvršavaju svoje dužnosti“.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci suprotstavljanja, na kojima se očigledno vidi kako je nekoliko ruskih oklopnih kamiona zasijano američkim M-ATV vozilima.

U ostalim video snimcima, navodno snimljenim na licu mjesta, vidi se kako vojni helikopter juri iznad njega dok se suprotstavljanje nastavlja.

Ruska i američka vojska djeluju u neposrednoj blizini ovog dijela Sirije, ilegalno u drugom, a legalno u prvom. U ovoj regiji, vojnici odani Damasku pokušavaju ugušiti preostale džepove otpora koje drže islamističke grupe i milicije podržane od strane Washingtona. Obje strane su prije nekoliko godina uspostavile vojnu liniju za dekonflikciju kako bi se izbjegle potencijalno opasne sukobe njihovih snaga.

Barem jednom, ruske snage su, navodno, igrale ulogu u razbijanju pucnjave između američkih trupa i naoružanih mještana. Povratak u februaru, američki konvoj zaustavljen je na kontrolnom punktu sirijske vojske u selu u blizini grada Qamishli, a civili i vojnici su ispalili svoje AK na američka vozila.

Sukob je okončan kada je intervenisala ruska vojna policija, nekako uspevajući da smiri situaciju.

Američka vojskaRuska vojskasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novak
3 godine prije

Kao sto je vecina komentatora prepostavljala pokazalo se ispravnim.
Putin je rekao na televiziji da su oni ruski “placenici” u Bjelorusiji bili namamljeni prevarom da dodju pa su ih bjeloruske vlasti uhapsile.
Po rijecima Putina iza tog projekta su bile ukrajinska obavjestajna sluzba i Amerika.

Feniks
3 godine prije

Sto ponizavaju Rusi Amerikance u Siriji nije ovo prvi put haha. Inace Putin je danas u intervju rekao da su bili formirali rezervne snage vjerojatno Nacionalne garde da intervenisu ako za to bude bilo potrebe u Bjelorusiji. I da ako ekstremisti iz BJ oporbe palili i zauzimali objekte drzavnih institucija da ce Rusija intervenirati ali da za sada za tim nema potrebe. Inace jako jasno i direktno upozorenje mislim da od Majdana nema nista pakujte se djeco.

Kajzer Soze
3 godine prije

izvijestilo se da je četvoro američkih vojnih osoba povrijeđeno kada se rusko oklopno vozilo zabilo u američko, ostavljajući članovima posade „potres mozga“……..ništa se neće primjetiti pošto im mozgovi i tako rade kao da imaju potres mozga od rođenja !

Grdi
3 godine prije

Rusi safari u siriji na americki divljac ………………………….

roki
3 godine prije

Slabije naoružani Rusi se branili od Amerikanaca ! zanimljivo štivo ali nema veze sad će još koji general da padne za dobrobit Rusije !!!

Zsphere
3 godine prije

Kako ce pobjeci pa Kamaz je uvijek prvi u reliju

Weteran
3 godine prije

Izuzetno spora oklopna vozila SAD !?

hiber
3 godine prije

Osnovno pravilo legalnost vlastodržca je da mu je vlast “legitimna” onoliko koliko je kadar da žrtvuje vlastitih “podanika” u svrhu opstanka na vlasti. Upravo je toliko legalna prisutnost Rusa u Siriji. I upravo je to karta na koju je igrao Lukašenko u Bjelorusiji.

Kažun d.d.
3 godine prije

Pi.čkice opet cvile.Odgovor Rusije za smrt generala u DEZ,koji je
naletio vozilom na IED,koji je dostavljen iz zabranjene zone Al Tanfa.
Kruže glasine da je 20 elitnih ruskih generala zatražilo žešće mjere
protiv nepozvanih smradova,čija se zemlja guši u građanskim sukobima.
Zamalo zaboravio,postavljeni novi pontonski mostovi preko Eufrata,za
“bolju opskrbu stanovništva ” na istočnoj strani Eufrata.

Kažun d.d.
3 godine prije

Chocolates and toys arrive in Hmeimim from Russia.

Kažun d.d.
3 godine prije

There are rumors in Idlib that HTS killed Bilal Abdul Karim

Kažun d.d.
3 godine prije

Ne brinite se. Komentar samo čeka validaciju zbog velikog broja provokatora koji ometaju naš rad. Brzo ćemo pogledati poruku i validirati je. Hvala na razumijevanju…

NSU
3 godine prije

Hahahaha CCCP 1 – 0 USA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI