Ruska vojska protutenkovskim oružjem gasi vatru na Sibirskoj naftnoj bušotini

Ruska vojska gasi požar
7 komentara

Rusko ministarstvo odbrane pomoglo je u gašenju vatre na naftnoj bušotini u Irkutskoj oblasti u udaljenom dijelu Sibira rušenjem zapaljenog vrha bunara vatrom iz protutenkovskog topa.

Vojnici iz Centralnog vojnog okruga, koji još uvijek nose zaštitne maske zbog Covid-19, mogu se vidjeti kako manevrišu T-12 topom iz prikolice i postavljaju ga samo 180 metara od goruće bušotine, a zatim više puta ispaljuju 100 mm granate.

Operacija je izvedena “sa preciznošću zlatara”, navodi se u Ministarstvu odbrane u izjavi uz video.

Rušenjem vrha goruće bušotine vatrogasci su mogli staviti plamen pod kontrolu ubacivanjem cijevi u bunar.

Iako je uobičajeno koristiti eksploziv u rukovanju na naftnim poljima, krajnje je neobično raspolagati vojnim protutenkovskim oružjem u tu svrhu. Podružnica kompanije Irkutsk Oil Company koja je vlasnik terena pozvala je vojsku u petak, jer nije imala sreće u gašenju vatre koja je izbila 30. maja. Oružje i njegova posada doletjeli su iz Samare, udaljene oko 4.500 kilometara.

požarrusijaRuska vojskasibir
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
3 godine prije

Mađari su upotrijebili stare motore iz miga 21 da ugase vatru na naftinim bušotinama u Kuvajtu.https://www.youtube.com/watch?v=WaRcH8K7yY8www.youtube.com/watch?v=WaRcH8K7yY8

Siniša
3 godine prije

Čitao sam da su Sovjeti zajebali nešto sa dubinskim bušenjem, bolje reći probušili su u neko žestoko podzemno skladište plina pa kako nisu mogli izkontrolisati curenje duboko ubuše rupu pored i spuste A bombu. Detonacija je dobro rastresla tlo što je zaustavilo curenje.
PS…LP manite me više sa tom validacijom.

neko iz mase
3 godine prije

Prica se da su Ameri placali u zaljevskom ratu nekom liku milion dolara po ugasenoj busotini

nessy
3 godine prije

Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze.

miro
3 godine prije

neizmerno sam sretan sto zivim i mogu svedociti o snazi jedne takve sile kao sssr, samo jos da mogu oziveti breznjeva da slini vucica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI