fbpx

Ruska vojska protutenkovskim oružjem gasi vatru na Sibirskoj naftnoj bušotini

Ruska vojska gasi požar

Rusko ministarstvo odbrane pomoglo je u gašenju vatre na naftnoj bušotini u Irkutskoj oblasti u udaljenom dijelu Sibira rušenjem zapaljenog vrha bunara vatrom iz protutenkovskog topa.

Vojnici iz Centralnog vojnog okruga, koji još uvijek nose zaštitne maske zbog Covid-19, mogu se vidjeti kako manevrišu T-12 topom iz prikolice i postavljaju ga samo 180 metara od goruće bušotine, a zatim više puta ispaljuju 100 mm granate.

Operacija je izvedena “sa preciznošću zlatara”, navodi se u Ministarstvu odbrane u izjavi uz video.

Rušenjem vrha goruće bušotine vatrogasci su mogli staviti plamen pod kontrolu ubacivanjem cijevi u bunar.

Iako je uobičajeno koristiti eksploziv u rukovanju na naftnim poljima, krajnje je neobično raspolagati vojnim protutenkovskim oružjem u tu svrhu. Podružnica kompanije Irkutsk Oil Company koja je vlasnik terena pozvala je vojsku u petak, jer nije imala sreće u gašenju vatre koja je izbila 30. maja. Oružje i njegova posada doletjeli su iz Samare, udaljene oko 4.500 kilometara.

7
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
miroBorikBoriknessyneko iz mase Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Ante
Gost
Ante

Mađari su upotrijebili stare motore iz miga 21 da ugase vatru na naftinim bušotinama u Kuvajtu.https://www.youtube.com/watch?v=WaRcH8K7yY8www.youtube.com/watch?v=WaRcH8K7yY8

Borik
Gost
Borik

To je stari ruski sistem koji su mađari kopirali ili kupili od rusa.
Najvažnija stvar što se i u videu vidi da sa topom nisu uspjeli ugasiti požar nego su plamen sa hlađenom cijevi izdigli iznad bušotine i plamen prmjestili na višu točku ono što slijedi je oduzimanje zraka plamenu (oksidatora) i plamen se gasi.

Siniša
Gost
Siniša

Čitao sam da su Sovjeti zajebali nešto sa dubinskim bušenjem, bolje reći probušili su u neko žestoko podzemno skladište plina pa kako nisu mogli izkontrolisati curenje duboko ubuše rupu pored i spuste A bombu. Detonacija je dobro rastresla tlo što je zaustavilo curenje.
PS…LP manite me više sa tom validacijom.

Borik
Gost
Borik

To sa A bombom je točno, bombe su bile male snage očigledno. Bile su podvodne bušotine, bilo ih je ukupno nekoliko komada za vrijeme cccp.

neko iz mase
Gost
neko iz mase

Prica se da su Ameri placali u zaljevskom ratu nekom liku milion dolara po ugasenoj busotini

nessy
Gost
nessy

Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze.

miro
Gost
miro

neizmerno sam sretan sto zivim i mogu svedociti o snazi jedne takve sile kao sssr, samo jos da mogu oziveti breznjeva da slini vucica

POVEZANE VIJESTI

Izbornik