Netanyahu upozorava Assada da se ne ujedinjuje sa iranskim ajatolasima i daje naznake da će se izraelske operacije u Siriji nastaviti

F-16I
25 komentara

Izraelske zrakoplovne snage izvršile su stotine udara u Siriji posljednjih godina, opravdavajući zračne i raketne napade optužbama da je Iran pokušao uspostaviti svoju prisutnost u Arapskoj Republici. Damask je negirao te tvrdnje i optužio Tel Aviv za divlju agresiju.

Izrael će nastaviti vojne operacije protiv Irana u Siriji kako bi spriječio njegov ulazak u tu zemlju, najavio je premijer Benjamin Netanyahu.

“Apsolutno smo odlučni u sprječavanju Irana da dođe u vojnom smislu u našu neposrednu blizinu”, rekao je u utorak Netanyahu, obraćajući se novinarima na početku sastanka s američkim specijalnim predstavnikom za Iran, Brianom Hookom.

„To kažem ajatolasima u Teheranu: Izrael će i dalje poduzimati potrebne radnje kako bi spriječio stvaranje novog terora i vojnog fronta protiv Izraela. A ja kažem Basharu al-Assadu: riskirate budućnost svoje zemlje i svog režima”, dodao je Netanyahu.

Izraelski premijer također je odobrio pojačanje sankcija Iranu kako bi zaustavio njegove navodne ambicije u vezi s nuklearnim oružjem. “Vjerujem da je vrijeme za provedbu snažnih sankcija. Mislim da si ne možemo priuštiti čekanje. Ne bismo trebali čekati da Iran započne s ostvarivanjem svojih nuklearnih planova, jer će tada biti kasno za sankcije”, predložio je.

Hook je sa svoje strane rekao da se Izrael i Sjedinjene Države “savršeno slažu” u pokušaju produljenja embarga UN-a na zabranu korištenja oružja od strane Irana, nakon njegovog roka koji ističe u listopadu i upozorio da će neuspjeh u tome omogućiti Iranu ”slobodan uvoz borbenih zrakoplova, napadačkih helikoptera, ratnih brodova, podmornica i drugog naoružanja”, nakon čega će Iran ta oružja dalje prosljeđivati Hezbollahu, Hamasu, iračkoj miliciji i Houthi miliciji u Jemenu.

Netanyahu je također optužio međunarodnu zajednicu da se ”previše dodvorava” Iranu i to usljed njegovih pokušaja “razvijanja nuklearnog oružja” i njegove rastuće “agresije na Bliskom Istoku i šire”, koja se širi putem naoružavanja, obuke, financiranja i slanja različitih terorističkih formacija”.

Izraelski vojni čelnici ranije su priznali da su izveli „stotine“ zračnih napada na Siriju u posljednjih nekoliko godina, ali obično se suzdržavaju od komentiranja svakodnevnih operacija. Sirija je izvijestila o porastu izraelske agresije; njezin je susjed izveo najmanje tri velika napada ovog mjeseca u Hami i As-Suwaydi.

Tel Aviv je optužio Iran za pokušaj jačanja njegove vojne prisutnosti u Siriji, ali i susjednom Libanonu i palestinskim teritorijima. Damask je negirao optužbe o dodatnom naoružavanju Irana, rekavši da je Teheranovo prisustvo ograničeno na slanje savjetnika i pomoć u naoružanju s ciljem slanja pomoći za borbu koja se u zemlji vodi protiv džihadističkih ekstremista, dodajući da je suvereno pravo Sirije da sama odlučuje čije će vojne snage boraviti na njezinom teritoriju.

Proteklih je tjedana Izrael lobirao Trumpovu administraciju za pojačavanje pritiska i nove sankcije protiv Irana i zatražio je od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da prekine veze s tom zemljom, zbog navodnog iranskog programa nuklearnog oružja. Iran tvrdi da nema namjeru razvijati nuklearno oružje ili oružje za masovno uništavanje bilo koje vrste, te je više puta izjavio da Izrael ostaje jedina država s nuklearnim oružjem na Bliskom istoku. Ranije ovog mjeseca, IAEA je izvijestila da je Iran povećao svoje aktivnosti na obogaćivanju urana iznad razine od 3,67 posto, čistoće koja je zacrtana nuklearnim sporazumom do 4,5 posto. To je još uvijek znatno ispod procijenjenih razina obogaćivanja od 80 do 90 posto, potrebnih za izgradnju nuklearne bombe.

IAEArat u SirijiUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
....
3 godine prije

To Izrael poceo javno pokazivati strah ….

Ante
3 godine prije

Još se sjećam slučaja kada su ovi inspektori za nuklearno naoružanje pokušali prokrijumčariti radioaktivni materijal u Iran u prtljazi označenoj kao diplomatski imuniteti, pa su ih Iranci uhvatili. Sam taj događaj govori koliko im je stalo da pošto poto unište Iran iako nije za ništa kriv.

fbslo
3 godine prije

Iran isporučuje oružje Hamasu, u Jemen,.. pa brine to USA i Izrahel.
Dje je ta briga, kad su iz Bugarske čitave ladje oružja dolazile u Jemen,
pa onda i humanitarnim letovima dostavljeno oružje direkt Isilu,
od novca zalijevskih monarhija,
u režiji Amera i Izraelaca..
Briga je briga je briga.

Pero
3 godine prije

Podrska Izraelu, samo ostro.
Sta bi vi radili kada bi vam sve i jedan susjed rekao da vas treba unistiti?
A susjedi su vam vecinom krvoloci.

Sardelino
3 godine prije

Legitimne granice Izraela su one iz 1948.
Iran je daleko, daleko od tih granica.
A Izrael je isto tako daleko, daleko odmakao od svojih legitimnih granica.
Izvan legitimnih granica Izraela, Iran može legitimno stvarati saveze sa skim hoće a da ne ugrozi legitimne granice Izraela iz 1948 godine.

Teheranac
3 godine prije

Većini komentatora na ove članke još uvijek nije jasno da se regionalne zemlje ne plaše Izraela, kojeg se ne plaše ni goloruki Palestinci, već se plaše Amerike. Izrael i Amerika, odnosno čelnici dvije administracije, su pronašli zajedničku riječ, još od Prvog internacionalnog cionističkog kongresa kada su “promućurni” cionisti – opet naglašavam cionisti a ne Jevreji – vidili priliku da se putem svojih banaka i bogatih investitora koji su većinom finansijski ojačali putem bankovne kamate, što rade i danas dan, ubace među redove uglednih američkih porodica koje posljednjih mjesec dana imaju velikih problema zbog rasizma, rasne diskriminacije, robovlasništva i slično. Amerika je u Prvi i Drugi svjetski rat krenula sa jasnim ciljevima (a zna se ko im je šaptao u uho). Imenujte najvažnije imućne porodice u američkom društvu u posljedjih 150 godina i sve će vam biti jasno. Stoga, region se ne plaši Izraela kao Izraela i njegovih vojnih kapaciteta (pa… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ovaj javno priznaje da je stotinu puta napao susjednu zemlju i prijeti da će je uništiiti to je za međunarodni sud. Sa strateškog aspekta Izraelski napadi su zločinački ali uzaludni. Osovina otpora pokojnog generala Sulejmanija radii punom parom. Iran će se uspješno naoružati i nastaviti s okruženjem Izraela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI