Zapadnjaci ne priznaju rezultate izbora … čak i prije nego što su održani

Bashar Al Assad
42 komentara

Sirijski predsjednički izbori održat će se 26. svibnja pod budnim okom ruskih, kineskih, iranskih, kubanskih i alžirskih promatrača. Ali zapadne zemlje ne namjeravaju priznati rezultat, kao što su to objavile mjesec dana prije glasanja. Predsjednički izbori u Siriji, koji će se održati 26. svibnja, bili su u središtu rasprava 28. travnja u Vijeću sigurnosti UN-a, tijekom mjesečnog zasjedanja. Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija tako su već najavile da neće priznati njegov rezultat, što je Moskva osudila kao predstavljanje oblika “uplitanja” koji se protivi međunarodnom pravu.

Nazvavši buduće glasanje “lažnim”, američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield pozvala je sirijske vlasti da uzmu u obzir “sudjelovanje izbjeglica, prognanika i dijaspore na bilo kojim Sirijskim izborima”. Dok to ne bude slučaj, “nećemo se zavaravati”, dodala je.

Usvajajući liniju sličnu onoj u Washingtonu, francuski veleposlanik Nicolas de Rivière upozorio je da Francuska na ovim izborima neće priznati “nikakvu valjanost”. Iako su sirijske vlasti pozvale parlamentarce iz petnaest savezničkih zemalja kao promatrače, diplomat je uvjeravao da će se glasovanje održati “pod isključivom kontrolom režima, bez međunarodnog nadzora”.

“Izbori u nedostatku sigurnog i neutralnog okruženja, u klimi trajnog straha, kada milijuni Sirijaca ovise o humanitarnoj pomoći … ne daju politički legitimitet, već pokazuju prezir prema sirijskom narodu”, rekla je Sonia Farrey za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Moskva žali zbog protivljenja “samoj ideji” glasanja

Pročitajte i 10 godina “agresije bez presedana od strane međunarodnog terorizma”: Sirijski sukob u Moskvi, Rusija, također stalna članica Vijeća sigurnosti, žali zbog stava zapadnog principa u ovom slučaju. Primjerice, ruski diplomat Vassilij Nebenzia smatrao je da je “uznemirujuće vidjeti da su neke zemlje neprijateljske prema samoj ideji o predstojećim izborima i da su ih već požurile proglasiti nelegitimnima”.

Predstavnik Rusije, koji je intervenirao u sirijskom sukobu na zahtjev predsjednika Bashara Al Assada (kako to dopušta međunarodno pravo), izrazio je žaljenje zbog “negativne medijske pozadine oko budućih izbora”. Stoga je smatrao da se takav stav protivi radu sirijskog ustavnog odbora, odgovornog za izradu novog ustava i okupljanje moći i oporbe.

“Unatoč svim poteškoćama, sirijske vlasti ulažu napore kako bi osigurale funkcioniranje države”, dodao je Vassilij Nebenzia, osuđujući štoviše “miješanje u unutarnje stvari Sirije […] neprihvatljivo i protivno postojećim međunarodnim zakonskim normama”.

Kinezi, Rusi, Iranci i Kubanci koje je Damask pozvao, 51 kandidat, uključujući sedam žena, službeno su se prijavili za sirijske predsjedničke izbore prije roka 28. travnja, navodi državna novinska agencija Sana. Da bi bila prihvaćena, njihova kandidatura sada mora prikupiti potporu 35 od 250 zastupnika sirijskog parlamenta. Još jedna potreba kandidata: živjeti “kontinuirano” u Siriji najmanje 10 godina. Među kandidatima je i trenutni predsjednik Bashar Al Assad, na vlasti od 2000. godine, kada je naslijedio oca Hafeza al-Assada. Kandidirat će se za četvrti mandat.

Kako je izvijestila sirijska tiskovna agencija, vlasti su pozvale parlamentarce “iz bratskih i prijateljskih zemalja da prate postupak izbora predsjednika Sirijske Arapske Republike […] kako bi saznali o njegovom napretku”. Među 14 pozvanih zemalja bile su Rusija, Kina, Iran, Alžir, Venezuela, Kuba, Ekvador i Bolivija.

Drugo glasanje organizirano od početka rata 2011. godine. Sirijski predsjednički izbori moraju se održati u teškom kontekstu, između obnovljenih napetosti na terenu. Godinama suočen s pobunama terorističkih i islamističkih skupina, predsjednik Bashar Al Assad uspio je ponovno osloboditi velik dio nacionalnog teritorija, izuzev određenih područja, uključujući posebno ona koja su okupirale kurdske snage na sjeveru zemlje.

No, osim vojnog aspekta, deset godina nakon početka sukoba, potreba za političkim rješenjem ostaje značajna, ako to žele organizatori kaosa.

bashar al-assadIzborisirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Ugledajte se na Ameriku po pitanju poštenih izbora.

Mali Ivica
2 godine prije

Kakvi se to izbori pripremaju ako Amerikenjci ne određuju tko će biti predsjednik Sirije.
O demokaranskim izbornim krađama najbolje pričaju izbori Bidnoga za predsjednika Jamerike.

Mlata
2 godine prije

Tako se i referendumi raspisuju…logistika se prvo odradi, mrtvi se probude, penzioneri poplaše, pitanje na listiću ne baš jasno i eto članstva u razne organizacije

Stara kuka
2 godine prije

Znači o ishodu izbora u nekoj zemlji ne odlučuju glasovi birača nego odlučuje hoće li ih “priznati” strani centri moći. Daleko je dogurala ta demokracija.

Žvuž
2 godine prije

Nemojmo si lagati, točno je to što u ovome slučaju govore zapadnjaci, nismo djeca. Ono što je problem je licemjerje zapada koji je i izmislio tzv. demokraciju i njezina pravila igre, a ključ je da se pravila igre mijenjaju s obzirom na interese zapada glede tzv. izbora. Poanta je da slobodnih i poštenih izbora na nacionalnoj razini nema nigdje, sve je namješteno. Tzv. izbori u SAD krajem prošle godine su skinuli sve maske s nakaradnog lica tzv. liberalne demokracije.

piždro
2 godine prije

Bravo Asad , Sirija, Iran, Rusija..!! Spasili ste čast, dostojanstvo i totalnu rasturačunu od ‘demokrata’, zapada, glavosječa i globalnog cio(n) terora

2 godine prije zadnji put uredio piždro
seugušikolikopuši
2 godine prije

Pobjeda Svjetla !
javljanja će usljediti.

Abe 04
2 godine prije

Valjda trebaju glasati svi ovi u Europi od unazad 6-7 godina.. sirijske izbjeglice iz bangladeša, afganistana. Onda bi bilo pošteno.

Jomla
2 godine prije

Ali priznaju rezultate izbora u kikiriki državama poput USA, Francuske i sl…
C-c-c…

Singidunum
2 godine prije

Naravno da ne priznaju. Volju naroda su videli na poslednjim izborima u USA!
Ne znam da li će u Siriji glasanje biti poštom i da li pravo na glasanje imaju pokojnici. Ako su zabranili glasanje poštom i pravo glasa pokojnicima, onda takve izbore ne treba priznavati!

Stara kuka
2 godine prije

comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
duki
2 godine prije

Zapadna demon-kracija izgleda ovako::
kamere,čipovi,digitalni otisci,radari,senzori,a sada i nano tehnologija u hrani i cjepivu
ustvari sve ,sve pod potpunom kontrolom
SLOBODA MA QURACC!!
🙈🙊🙊
NE vidim,ne čujem -se.em !

hiber
2 godine prije

Imaju i pravo. Nema sjevernokorejskih promatrača.

Marlov
2 godine prije

Šteta da logično. com nije višejezićna, npr. na njemačkom ili engleskom, bilo bi puno više posjeta. Hvala

Max
2 godine prije

Siriji nije važno mišljenje onih zemalja koje su Arapsku Republiku napadae ucijenjivale plijačkale komadale itd. To su agresori i sponzori terorizma koji nemaju nikakvo pravo glasa u ratom napaćenoj Siriji.

Messimontana
2 godine prije

Drag mi je Asad ali uvijek mi je čudno kako samo u državama (Tađikistan, Turkmenistan, S. Koreja, Sirija…) sa nekakvim “velikim vođama” isti uvijek dobiju min 70% glasova💪😂😂😂😂

ivi.tz
2 godine prije

Kad čujem zapad, naježim se,😡više volim čut marsovci ili neznam ni je više šta zapad=hijene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI