Put do ponovnih izbora: Većina Sirijaca vjeruje da je Assad jedini vođa koji se može suprotstaviti Zapadu

Assad-Sirija
32 komentara

Iako je u sirijskom građanskom ratu poginulo gotovo 400.000 ljudi, dok su milijuni raseljeni, Bashara al-Assada i dalje smatraju osobom najsposobnijom za stajanje na čelu ratom zahvaćene zemlje. Lokalni stručnjak tvrdi da će vjerojatno on pobijediti u predsjedničkoj utrci u srijedu.

2014. godine, kada je Daesh* bio na vrhuncu u Siriji, predsjednik Bashar al-Assad pobijedio je u predsjedničkoj utrci, dobivši oko 90 posto glasova. U srijedu, kada se Sirijci vrate na birališta, očekuje se da će još jednom odnijeti pobjedu.

U Assada vjerujemo

Taleb Ibrahim, politički analitičar sa sjedištem u Damasku, tvrdi da su rezultati predstojećih izbora prilično predvidljivi i da to proizlazi iz toga što velika većina stanovništva podržava svog predsjednika i što žele da on i dalje ostane na vlasti.

“Smatraju ga vođom koji je vodio zemlju kroz ovaj komplicirani rat. Također ga doživljavaju kao osobu koja može čvrsto stajati pred zapadnjačkim nadiranjem te da je on je taj koji može sirijskom narodu pomoći u uspostavi stabilnosti i mira.”

Kritičari neće prestati

Assadovi kritičari misle drugačije. Čak i prije erupcije Arapskog proljeća u Siriji u ožujku 2011., Assada su često kritizirali zbog “ugnjetavanja” i “potiskivanja” manjina i oporbe u zemlji te zbog neuspjeha u provođenju prijeko potrebnih socijalnih i ekonomskih reformi.

Kad je izbio građanski rat, kritiziran je zbog toga što nije napustio dužnost kako bi napravio mjesta za usvajanje rascjepkane oporbe, za napade na prosvjednike i za pokretanje rata u kojem je poginulo gotovo 400.000 ljudi, nakon kojeg su milijuni raseljeni.

Na Zapadu su ga kritizirali i zbog nepridržavanja demokratskih procesa i oslanjanja na Iran i Rusiju u borbi protiv elemenata, koje međunarodna zajednica smatra legitimnim, iako je Damask više puta naglasio da se borio protiv ekstremista.

Njegova su postignuća, s druge strane, uglavnom prošla nezapaženo. On je bio taj koji je zemlju povezao s internetom, otvorio je više banaka, omogućio obrazovanje širokim masama, uveo niz ekonomskih reformi i pružio priliku oporbi za izražavanje.

Zapadu, kaže Ibrahim, to nije bilo dovoljno.

“Zapad će se uvijek suprotstaviti svima koji se ne uklapaju u njihov dnevni red. Pružit će podršku diktatoru, ako taj diktator odgovara njihovim ciljevima. Sirija ne pleše po melodijama SAD-a i to je razlog zbog kojega je SAD ne podržavaju.”

Erupcija građanskog rata u Siriji nije poboljšala odnose između Sirije i Zapada. Tijekom desetljeća žestokih borbi, SAD je u nekoliko navrata bombardirao Siriju. Za vrijeme administracije Baracka Obame i kasnije Donalda Trumpa, zračni su napadi izvedeni kao odgovor na navodne napade sirijske vojske kemijskim oružjem.

Sada su, pod predsjednikom Joeom Bidenom, napadi usmjereni na suzbijanje iranskih milicija smještenih u tom području.

Ekonomski pritisci neće se smanjiti

Ali Ibrahim kaže da američki pritisak nije ograničen samo na vojni, nego i na ekonomski aspekt.

“Ne sjećam se vremena kada Sirija nije bila pod zapadnim sankcijama. Ovo je dio njihove politike, koja kažnjava one koji se ne pridržavaju njihovih pravila. Vidjeli smo to u Iraku, Iranu, Rusiji i drugim mjestima. Sirija nije iznimka.” Najnoviji val sankcija Siriji uveden je početkom svibnja, kada je američki predsjednik Biden odlučio proširiti pritisak Washingtona na Damask, uključujući zamrzavanje imovine određenih ljudi i zabranu određenih dobara i usluga u zemlji.

Ibrahim je siguran da se ova politika neće mijenjati s vremenom, a to je i razlog zašto misli da Sirija mora usko surađivati s raznim međunarodnim igračima, kako bi osigurala opstanak svojih interesa.

“Sirija mora ojačati suradnju s Rusijom, Iranom, Kinom i drugim igračima. S tim zemljama treba stvoriti ekonomski i vojni savez, jer je to jedini put prema naprijed.”

bashar al-assadsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Assad je pobijedio u ratu . Zajedno sa Sirijskim narodom i narod ga cjeni,,

muzika
2 godine prije

Asadova obitelj je najbogatija u siriji, kontrolira energente, financijski sektor, građevinski sektor, prehrambeni sektor, narko biznis, institucije sistema, vojsku, policiju, pravosuđe. Svi oni žive od Asadovih para, naravno da Asad pobjeđuje.

2 godine prije zadnji put uredio muzika
Mirko Ratkić
2 godine prije

Drž se Assade i potjeraj turčina iz Idliba i Rojave ako treba pomoć samo zovi da ih malo izmasiramo leđa po gerilsku

kiklop
2 godine prije

i slijepac bi vec progledao. ne tako davno americka administracija je hvalila uspjesno odrzane izbore u avganistanu. cijeli svijet je vidio tu farsu i jad, ali degenerici s one strane okeana su i dalje verglali svoju pricu. najnaprednije arapske zemlje su bili libija, irak i sirija. pogledajte ih danas – ruzan san. sirija se poucena tuznim i ruznim iskustvom “revolucija” oduprla i kako stvari stoje i pobijedice. sve te nasilne i brutalne promjene sistema su izvodjene pod mainstream sifrom obojene revolucije, arapsko proljece. ljeto, zima… kako ta revolucija izgleda upecatljivo pokazuje libija i irak. s druge strane “progresivne, demokratske” i blablabla arapske drzave postujuci demokratsku proceduru i odluku vecine doslovno kasapi svoje drage gradjane – pocev od saudija, do jordana, emirata… sve mi to vidimo a degeni nas opet i dalje ubjedjuju,zasipaju i zavaljuju nekakvim frazama, floskulama lazima o “demokratiji” “ljudskim pravima” “slobodi” itd itd ja licno mislim da ce… Čitaj više »

no comment
2 godine prije

comment image

kimi
2 godine prije

Bog, Asad, Sirija!

Realno
2 godine prije

Eto Assad pobijedio na izborima i to s 95% glasova.
Da su vlasti htijeli mogli su nastimati izbore i reci pobijedio s 55% glasova kao Biden u Americi [ ili s 20% negdje u Europi ] ali nisu…Zapad ne moze shvatiti da Assad ima podrsku 95% naroda u Siriji – normalno pod kontrolom ove vlade u Damasku koja je priznata od UN ali ne od pohlepnog zapada..

Don
2 godine prije

Da nije ovih Šija nikada nebi smo znali šta je pravi Islam. Živjeli bi u uvjerenju da je ova karikatura od vjere Sunni-tzv.Islam ono sto je objavljeno preko Poslanika.
Na sreću, shvatili smo da je “karikatura” samo jedna odpadnička sekta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI