Arapska liga ponovo vraća Siriji njeno članstvo

Arapska liga
9 komentara

Arapska liga složila se u nedjelju da ponovo uspostavi članstvo Sirije u toj organizaciji. Taj potez dolazi uoči predstojećeg samita Lige koji bi se trebao održati 19. maja u Rijadu.

Odluka je usvojena na zatvorenom sastanku najviših diplomata grupe u Kairu, uz prisustvo predstavnika 13 od 22 zemlje članice. Svi su podržali taj potez.

Sirija je suspendovana iz Arapske lige još 2011. godine nakon građanskih nemira u zemlji, koji su došli kao dio širih previranja Arapskog proljeća u regiji i na kraju izazvali građanski rat u zemlji. Većina arapskih nacija prekinula je diplomatske odnose s Damaskom u to vrijeme, a neke od njih otvoreno su podržavale različite protivnike sirijskog predsjednika Bashara Assada.

Tokom godina rata, u zemlji su se pojavili različiti pobunjenici, od militanata takozvane „umjerene opozicije“ , uz podršku različitih stranih aktera, do međunarodno priznatih terorista, uključujući Islamsku državu (IS, bivši ISIS). Međutim, Damask je uspio slomiti većinu njih, povrativši kontrolu nad najgušće naseljenim dijelovima zemlje uz pomoć ključnih saveznika zemlje, Rusije i Irana.

Militanti koje podržava Turska trenutno drže dijelove sjeverne Sirije, dok kurdske milicije koje podržavaju SAD imaju kontrolu nad sjeveroistokom zemlje, a većina njenih naftnih bušotina ostaje pod direktnom kontrolom američke vojske.

Ranije ove sedmice, ministri vanjskih poslova Sirije, Saudijske Arabije, Jordana, Egipta i Iraka održali su sastanak u Amanu na kojem su usvojili zajedničku izjavu u kojoj su pozvali na “prekidanje prisustva terorističkih organizacija” kao i “oružanih grupa” na teritoriju Sirije. Oni su također pozvali na zaustavljanje “stranog miješanja u sirijske unutrašnje poslove” i obećali da će “podržati Siriju i njene institucije da uspostave kontrolu nad cijelom svojom teritorijom i nametnu vladavinu zakona”.

Posljednjih sedmica pojavile su se naznake da se višegodišnji sukobi u regiji, uključujući neprijateljstva u Siriji i Jemenu, možda privode kraju zahvaljujući tekućim diplomatskim naporima različitih strana. Prošlog mjeseca, sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad napravio je probojnu posjetu Saudijskoj Arabiji, koja je nekada bila vodeći pristalica antivladinih militanata u zemlji. Nakon posjete, Rijad je javno podržao sirijsko jedinstvo i integritet i podržao političko rješenje za 12-godišnji rat.

Razvoju je prethodio sporazum između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Kine o normalizaciji odnosa, prekretnici koja je očigledno doprinijela približavanju Sirije, kao i olakšavanju mirovnih pregovora za okončanje osmogodišnjeg sukoba u Jemenu, koji je bio uglavnom podstaknut rivalstvom između Teherana i Rijada.

Arapska ligabashar al-assadsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
UnoF
11 mjeseci prije

Ovo je veliki udarac za kabalu u Washington i u Izraelu.

ForSale
11 mjeseci prije

Evo tome se može reči proljeće naroda.

tuf
11 mjeseci prije

Nakon pobijenih pola milijuna ljudi u Siriji i više od 23 milijuna izbjeglih – SAD i VB još uvijek imaju psihopatske drskosti protiviti se ovoj odluci Arapske lige. Jahači apokalipse znaju samo promovirati smrt i kaos. Da im fokus trenutno nije na Rusiji i Kini vjerojatno bi zabili novi klin sukoba na Bliskom istoku. Ovi tamo mogu slaviti što su ih ameri i britanci barem malo ostavili na miru.

Max
11 mjeseci prije

Nije im ga trebalo ni oduzimati ali to je dobra vijest jer se napaćena Sirija vraća na međuneodnu scenu i zadržava slobodu i suverenitet.

11 mjeseci prije

Asad must go…Sjeća li se još neko onih ludica i ove krilatice 😁…

gogo
11 mjeseci prije

opet je dobio senlac karu !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI