Francuska optužuje Bashara al-Assada za zločine, ali zaboravlja na vlastita nedjela, uzvraća Bassam Tahhan

Sirija
10 komentara

Kako sirijski sukob traje desetljeće, ministar obrane Jean-Yves Le Drian izdao je izjavu optužujući Bashara al-Assada da je odgovoran za trenutnu situaciju. Mišljenje s kojim se nikako ne slaže francusko-sirijski politolog Bassam Tahhan, prema kojemu se Francuska može smatrati odgovornom.

Što se tiče Sirije, francuski je diskurs, a šire i zapadni, dobro uspostavljen. Bila je to predobra prilika da je ponovno iskoristimo na ovu katastrofalnu desetu godišnjicu sirijskog sukoba. Tako je Jean-Yves Le Drian, ministar obrane, pojavio u javnosti s optužnicom objavljenom 15. ožujka: „Prije deset godina desetci tisuća Sirijaca mirno su se spustili na ulicu tražeći poštivanje svojih najosnovnijih prava. Brutalni i neselektivni odgovor režima Bashara al-Assada i njegova uloga u sukobu koji je uslijedio pokrenuli su jedan od najozbiljnijih zločinačkih pothvata i humanitarne krize od Drugog svjetskog rata.”

“Francuski prezirni i nepravedni odnos prema sirijskom narodu i njihovoj legitimnoj vladi nije se promijenio ni za trenutak”, osudio je francusko-sirijski politolog Bassam Tahhan na Sputnjikov mikrofon.

Bivši arapski predavač na Ecole Polytechnique vjeruje da Francuska “prijeti” zbog “lažnih optužbi”. Bassam Tahhan posebno se osvrće na denuncijacije kemijskih napada koje su snage zapadne koalicije podnijele protiv sirijske vlade. “Dokumentirana i nepobitna uporaba ovog oružja od strane sirijskog režima u brojnim je prigodama, uključujući i nakon pristupanja Konvenciji o kemijskom oružju u rujnu 2013., neprihvatljiva – i neće biti prihvaćena”,  upozorio je Jean-Yves Le Drian.

Pariz kaže da je “u potpunosti mobiliziran za odgovarajući odgovor” radi kažnjavanja kemijskih napada. Francuska je 2018. sudjelovala, zajedno s Washingtonom i Londonom, u bombardiranjima kao odgovor na kemijski napad koji su, prema zapadnim prijestolnicama, pokrenule snage Bashara al-Assada u Doumi, što sirijska vlada i dalje niječe. Stav koji dijeli Bassam Tahhan:

“Zahvaljujući Rusima koji su tamo prisutni, znamo da su islamisti poduzeli posebnu akciju usmjerenu na optuživanje Damaska ​​da je podrijetlo kemijskih napada. Jean-Yves Le Drian me nasmiješi kad govori o nepobitnim dokazima. Sjećamo se, na primjer, studije MIT-a iz 2014. ”

Stručnjak se ovdje poziva na dokument od dvadeset i tri stranice koji su o masakru u Ghouti 2013. godine napisali Richard Lloyd, bivši UN-ov inspektor, stručnjak za rakete i Theodore Postol, profesor na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT). , dvojica stručnjaka potvrdili su da su kemijski napadi pokrenuti s područja koje su držali sirijski “pobunjenici”.

Jean-Yves Le Drian “francusko strašilo”

Bassama Tahhana teško iznenađuje ton kojim se služio Jean-Yves Le Drian. Francuzi će nastaviti “svoju odlučnu akciju protiv terorizma u Siriji”, ali ubrzava: “Podsjećam da je Jean-Yves Le Drian bio ministar obrane Françoisa Hollandea kada je isti 2013. odobrio isporuku oružja Francuskoj skupini takozvanih umjerenih pobunjenika u Siriji.”

“Jean-Yves Le Drian francusko je strašilo ovog sirijskog sukoba, u koji je uključen gotovo deset godina”, uznemireno će naš govornik.

Prema Bassamu Tahhanu, francusko stajalište koje je izrazio Jean-Yves Le Drian optimalni je cinizam. Značajno kada nas šef diplomacije uvjerava: “Francuska se već dugo zalaže za to da svi zločini počinjeni u Siriji ne prođu nekažnjeno.”

“Sudovi su otvorili i nekoliko istraga u Francuskoj, kao i u Njemačkoj. Francuska vlada će dati bilo koji koristan doprinos unapređenju pravde i smanjenju nekažnjivosti”, rekao je ministar.

Sinteza “zapadnjačkog licemjerja”

“Kad se ministar služi izrazima poput ‘Međunarodni, nepristrani i neovisni mehanizam’, igra se vatrom”, upozorava Bassam Tahhan, prije nego što dodaje: “Francuska također može biti predmet optužbi sirijskog naroda, posebno ljudi koji su izgubili svoje bližnje zbog francuskog upletanja, bilo u Alepu, Damasku ili negdje drugdje.”

Francuske odgovornosti mogle bi se jednog dana angažirati, smatra naš sugovornik: “Moramo se prestati skrivati ​​iza obrambene tajne”, potiče.

2014. godine sedam je sirijskih civila – čiji su bližnji bili žrtve “pobunjenika” – zatražili od upravnog suda u Parizu simboličnu naknadu od jednog eura. Naknada “za osobne greške koje je počinio ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u svojim funkcijama”. Javni izvjestitelj zatražio je odbijanje zahtjeva tužitelja, smatrajući da je upravna pravda bila nenadležna u pogledu “akata vlasti”, izvještava Le Figaro.

“S druge strane, zapadni sudovi nadležni su za suđenje Sirijcima”, rekao je Bassam Tahhan.

U konačnici, priopćenje Jean-Yvesa Le Driana, prema Tahhanu, sinteza je “zapadnog licemjerja” u sirijskom dosjeu. Kao i dokaz o “osrednjosti” francuske diplomacije. “Najšokantnije ostaje da mu je žao što 80 % sirijskog stanovništva živi ispod granice siromaštva, osiguravajući da Francuska nastavi podržavati to isto stanovništvo od početka sukoba”, buni se Bassam Tahhan. I da zaključim:

“Pazi da ne govori o međunarodnim sankcijama protiv Sirije u kojima sudjeluje Francuska i koje imaju katastrofalne posljedice za sirijski narod.”

bashar al-assadBassam Tahhanfrancuskasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

U svibnju 1940. nekoliko milijuna Nijemaca mirno se ušetalo u Francusku tražeći poštivanje svojih najosnovnijih prava. Brutalni i neselektivni odgovor francuskog režima i njegova uloga u sukobu koji je uslijedio pokrenuli su jedan od najozbiljnijih zločinačkih pothvata i humanitarne krize u Drugm svjetskm ratu.

3 godine prije zadnji put uredio nekoime
cctv
3 godine prije

Bar bi ovaj portal trebao izbjegavati rijeci rezim ili rezimske snage a koje se odnose na siriju jer svi dobro znamo gdje je pravi rezim…

Muppet shou
3 godine prije

Francuska vratila Libiju u kameno doba. Visine morala sa makaronom.

Kažun
3 godine prije

Alžirci su mirno prosvjedovali.Francuski režim
ih masakrirao 1954- 1962.
Slabo pamćenje uobraženih kolonijalista.

A švabe vas pregazile u 7 dana,kao plitak potok.
Jedini pravi otpor u gostioni kod Renea Artoisa.

Kako je samo lako ratovati protiv slabih i civila.

 Dien Bien Phu

Malimali
3 godine prije

Pa naravno da je Asad kriv za probleme Francuza, ko bi drugi. SVe vrijeme njegovi pajdaši divljaju po Francuskoj i tjeraju Francuze u bijeg preko granica.Nije bez razloga Francuska postala zemlja u kojoj se ne da živjeti.

Max
3 godine prije

Francuska politika je umnogome kriva za stanje na Bliskom istoku jer ga je ona djelila; Al Assad će pobijediti teroriste i ovo je još jedan pokušaj medijsko obaviještajne pomoći ieroristima.

tihobl
3 godine prije

Franczi optuzuju Asada za terorizam, a britanci njegovu zenu.

Drima
3 godine prije

Čovjeka proglasiti ‘blaženim’ kako je reagirao što su spremili za njegov narod. Skoro kao hrvatski branitelji 90tih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI