Iranski predsjednik odlazi u Siriju da “proslavi pobjedu”

6 komentara

Ebrahim Raisi postat će prvi iranski predsjednik koji je posjetio Siriju u više od deset godina kada ove sedmice otputuje u Damask na razgovore koje je ambasador Teherana u Damasku rekao kao “prekretnicu ” u regionalnim odnosima.

Dvodnevno putovanje u Damask podstaći će bliže veze između zaraćenih nacija koje se protive dominaciji Zapada u svijetu, rekao je ambasador Hossein Akbari u nedjelju u intervjuu za iransku državnu novinsku agenciju IRNA, očigledno aludirajući na američku hegemonističku vanjsku politiku. “Ovo putovanje neće biti od koristi samo Teheranu i Damasku, već je to vrlo dobar događaj koji mogu iskoristiti i druge zemlje u regionu.”

Tajming posjete čini je još važnijom zbog promjena koje se dešavaju u regionu, rekao je Akbari. Iran i Saudijska Arabija navodno planiraju otvoriti ambasade u svojim zemljama u roku od nekoliko dana nakon što su se prošlog mjeseca dogovorili o normalizaciji odnosa prema sporazumu koji je posredovala Kina. U međuvremenu, neke arapske zemlje normaliziraju odnose s Damaskom nakon godina pridruživanja SAD-u u podršci pobunjeničkim borcima u propaloj kampanji promjene režima protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijska pobuna počela je 2011. godine, izazvavši rat koji je ubio preko 500.000 ljudi i stvorio ogromnu izbjegličku krizu. Assad je izašao kao pobjednik, povrativši kontrolu nad većim dijelom svoje zemlje, uglavnom zahvaljujući vojnoj i ekonomskoj podršci Irana i Rusije. Iranski zvaničnici se nadaju da će uspjeh inspirisati druge nacije koje se protive američkoj hegemoniji.

“Ovo putovanje može otvoriti prostor i poglavlje interakcije između zemalja koje se protive sistemu dominacije, posebno zemalja koje su u zoni sankcija i imaju zajedničke interese”, rekao je Akbari . “Druge zemlje ga također mogu koristiti.”

Mohammad Jamshidi, zamjenik šefa kabineta predsjednika Teherana za politička pitanja, rekao je da će Raisijevo putovanje u Siriju biti “proslava” za takozvanu “osovinu otpora”. Dodao je: “Zapadna Azija je prošla kroz napet period geopolitičkih promjena s dva rezultata: pobjedom Irana i neuspjehom SAD-a.”

General Qasem Soleimani, iranski vojni komandant kojeg su ubile američke snage u januaru 2020., naučio je lidera svoje zemlje da je “uspješna diplomatija ukorijenjena u tome da bude moćna na terenu”, rekao je Jamshidi.

Posljednji iranski predsjednik koji je posjetio Damask bio je Mahmoud Ahmadinejad, koji je otputovao u glavni grad Sirije 2010. godine.

bashar al-assadEbrahim Raisiiransirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Prije nekoliko dana Amerikanci su tanker Suez Rajan, sa iranskom naftom za Kinu, preusmjerili u SAD.
Pa su Iranci vrlo brzo zatim tanker Advantage Sweet, sa kuvajtskom naftom za SAD, preusmjerili sebi.

U slijedećem nastavku pogledajte…

P.S.
Neki kažu da se plaćanje američkih igara i softvera u Iranu smatra nemoralnim…

Max
11 mjeseci prije

Dokaz savezništva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI