Assad dolazi u prvu posjetu arapskoj zemlji od početka rata u Siriji

Bashar Al-Assad
13 komentara

Sirijski predsjednik otputovao je u UAE na razgovore sa liderima zemlje o proširenju bilateralnih odnosa.

Sirijski predsjednik Bashar al Assad pojačao je napore da odmrzne odnose sa arapskim zemljama koje su mu se suprotstavljale tokom rata koji je pustošio njegovu zemlju 11 godina, putujući u Ujedinjene Arapske Emirate na razgovore o poboljšanju veza sa naftom bogatom državom.

Assad se u petak u Dubaiju sastao sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Zayedom u Abu Dabiju i sa prestolonasljednikom Mohamedom bin Rashidom Al Maktumom u Dubaiju, u njegovoj prvoj posjeti drugoj arapskoj zemlji od početka borbi u Siriji 2011. Lideri su razgovarali o proširenju bilateralne saradnje – posebno u smislu investicija i ekonomskih odnosa – promociji „težnji dva bratska naroda“, saopštila je Assadova administracija.

Bin Zayed je navodno potvrdio podršku UAE teritorijalnom integritetu Sirije i potvrdio potrebu za povlačenjem „svih stranih snaga koje nelegitimno postoje na sirijskim teritorijama“. Assad je rekao da s obzirom na sve veću nestabilnost širom svijeta, „moramo nastaviti da se pridržavamo naših principa, suvereniteta naših zemalja i interesa naših naroda“.

Administracija predsjednika Joea Bidena reagovala je na razgovore rekavši da je „duboko razočarana i uznemirena ovim očiglednim pokušajem legitimisanja“ Assada. „Pozivamo države koje razmatraju angažman sa Assadovim režimom da pažljivo odmjere užasne zločine koje je režim počinio nad Sirijcima tokom posljednje decenije, kao i stalne napore režima da uskrati velikom dijelu zemlje pristup humanitarnoj pomoći i bezbjednosti“, navodi se u saopštenju portparola State departmenta Ned Price.

Washington je podržao pobunjeničke borce, uključujući islamiste koji putuju u Siriju iz drugih zemalja, u nastojanju da iznude promjenu režima u Damasku. Assad se takođe suočio sa opozicijom bliže svojoj kući. Sirija je izbačena iz Arapske lige nakon što je izbio građanski rat, a neki od njenih susjeda, uključujući Saudijsku Arabiju i Tursku, podržali su borce opozicije.

Assad je dobio prednost u ratu, uglavnom zahvaljujući pomoći saveznika Rusije i Irana, ali djelovi njegove zemlje su i dalje u ruševinama, dok su neki od regiona bogatih naftom i dalje pod kontrolom pobunjenika koje podržavaju SAD. Više od 500.000 ljudi je ubijeno, a milioni su pobjegli iz Sirije kao izbjeglice.

Assad je rijetko napuštao Siriju tokom sukoba, navodno je putovao samo u Rusiju i Iran. Ministar spoljnih poslova UAE sastao se sa Assadom u Damasku prošlog novembra. Baš ovog mjeseca, Assad je bio domaćin posjete iračkog političara Faleh al Fayyada, predsjednika Bagdadskih narodnih mobilizacionih snaga.

bashar al-assadbilateralni odnosisirijaUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Nevjerovatnu pometnju su stvorili ameri u Arapskom svijetu.
Sa podmičivanjem, prodajom oružja, političkom podrškom, kojom su omogučavali i čak sami, pobijali one, koji su se protivili… Znamo, Kashoggi, Sulejmani, da ne zalazimo u priču sa Osamom, u SAD školovanim …
Asad je preživio, kao i mnogo drugih, demokratsko izabranih voditelja svjeta, samo zbog potpore Rusije.
I u zadnje vrijeme primječujemo prešutno podršku Rusiji u nekim zemljama.
Koje su uz daljnoručno projekciju shvatile, da zapad propada. U dekadenciji je…
UAE su jedan od tih…
I nije ostale neprimječeno, 40.000 Sirijca ponudilo se, da vrati uslugu Rusiji…
A u propaloj Europskoj zajednici, to niko ne smije priznati…. Kriju pred ljudima…
EU ih izjednačuje sa onima islamistima, koje je jedino Rusija protjerala iz Sirije.
I tako dalje…

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Arapi su počeli međusobno razgovarati…
Sjedinjene Američke Države su time ”duboko razočarane i uznemirene”…
Iznenadjene i uvrijedjene, rekao bi Šojić.

P.S.
Nemojte reći Bidenu, herc će ga strefiti…
Rusi su zauzeli New York.
Tako su prije nekoliko godina Ukrajinci preimenovali nekadašnje selo Novgorodskoye u Donbasu.

Veria
2 godine prije

Izuzetan covek, dobar predsednik, od onih koji se brinu o svom narodu…

norbert
2 godine prije

Tko je pratio rat u Siryi od početka (prije 10 godina) vidjeti će puno sličnosti rukopisa postupanja USA i NATO „nacista“ u slučaju Ukraine, Libiye, Sirye… ( menzes revolucija, instalacija oktroiranih vlada, koja omogućuje pljačku prirodnih resursa, proxy vojne snage koje provode vojnu diktaturu (multinacionalni plaćenici i domaće ideologizirane budale) u cilju ostvarivanja globalističke agende korporativnih oligarhija Rusi su se pravodobno uključili shavtivši kamo to vodi i da će doći i oni na red. Arapska feudalna tribalistička hegemonija, svrstavala se uz diktat US kauboja jer nisu imali alternative znajući da US kerberi mogu lako pokrenuti demokratske revolucije i detronizirati njihove anahrone feud-tiranije. Sirya je opstala i sada je za očekivati da će uz pripomoć Kine i Rusije, Arapski svjet okrenuti leđa US-SS ideologiji i papirnatom $-novcu bez pokrića, koji obezvređuje naftu a koju su uvjetovano dužni predavati globalnim korporacijama koje onda na burzama iste kroz mešetarenja financiskim derivatima (ne nafta… Čitaj više »

Weteran
2 godine prije

Od Dekadentnog Zapada priznati: Svetlana Tihanovska (Belorusija) i Huan Gvaido (Venecuela) lagano i opušteno posećuju dućane po Londonu?!
“Hugo, pazi novičok !!!!”
“Hvala ti Svetlana, spasila si mi život”
Ha, ha, ha ……

Keki
2 godine prije

Izdržao.

Max
2 godine prije

Assad se održao i svi ga priznaju.

Jimmy
2 godine prije

Bravo Assad!

HAJDUCI
2 godine prije

Da poslije ovog rata svijet neće biti isti . Svi oni koje je Amerika izmanipulirala doći će sebi i popraviti odnose , zato je Amerika nervozna , trče po svijetu i prisiljavaju druge da osuđuju Rusiju . Jedino su Evropu ubijedili da je jedino ispravno što oni kažu i žele. Po cijelom svijetu rade štetu i nasilje i onda Evropi trpaju izbjeglicama iz oni područja gdje su zaratili i kako oni kažu imaju svoje interese . Kad se drugi ujedine posebno Arapski svijet , onda će oni izmisliti ili zakuhati građanski rat u Evropi Ako se Evropa što prije ne osvijesti onda joj je bolje da se raspadne jer će i tako doći do rasula građanskim ratom. Da bi to izbjegla bolje joj je da se što prije raziđe i da se više nikad ne ujedinjuje. Jedino onda sve te izbjeglice koje je Amerika natrpala u Evropu neće imati snagu… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI