Turska pokrenula dosad najveći zračni napad na kurdske snage u Iraku

F-16
24 komentara

Turska je pokrenula val zračnih napada koji su ciljali položaje kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, gdje kurdski borci desetljećima održavaju svoju prisutnost.

Turska vojska priopćila je u ponedjeljak da je uništila 81 sklonište i bunkere koji pripadaju Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) u iračkim planinama Qandil i položajima uz granice Turske i na sjeveroistoku Sirije; napadi su se odvili pod kodnim nazivom “Operacija Orlova kandža”.

“Naši zrakoplovi ruše špilje na glave terorista”, objavilo je tursko ministarstvo obrane na svojoj Twitter stranici.

Broj mrtvih i ranjenih ostao je nejasan. Lokalni dužnosnik u gradu Sinjar rekao je da su u napadima ranjena tri člana grupe povezane s PKK-om.

„Činjenica da nijedna opće priznata skupina ne kontrolira i ne upravlja na prikladan način Sinjarskim područjem, te zbog godina zanemarivanja od strane Bagdada, male snage tamošnje PKK otvorene su za bombardiranje Turske, zbog čega turske snage praktično nisu ni kažnjene“, rekao je Patrick Osgood, irački stručnjak za Kontrolu rizika, što je konzultantska tvrtka za sigurnost.

Videozapis je pokazao ono što je lokalni stanovnik opisao kao izbjeglički kamp, koji se nalazi u blizini sjevernog iračkog grada Makhmur, kao mjesto koje je navodno najviše pogođeno zračnim napadom. Jedan dužnosnik kampa, (za kojeg s procjenjuje da se u njemu nalazi  12.000 turskih državljana, koji su smatrani pristašama PKK-a), rekao je novinskoj agenciji Rudaw da su zračni napadi ciljali položaje u blizini logora, zbog čega je nekoliko djece ostalo bez svijesti, ali nije bilo izvještaja o mrtvim ili ranjenim civilima.

Turska je desetljećima redovito pokretala zračne napade ciljajući položaje PKK-a na sjeveru Iraka, ali rijetko takvog intenziteta, preko tako širokog područja teritorija i s takvim nizom ciljeva.

“Sinoćnja operacija bila je najveća koja je  dosad izvedena u Iraku”, rekla je Selami Haktan, turska novinarka specijalizirana za vojne poslove. Spomenuta je 81 meta koju je pogodilo najmanje 25 lovaca F-16 i nepoznati broj bespilotnih letjelica.

Napetosti između Ankare i PKK, koju su Turska, Sjedinjene Države i Europska unija imenovane i navele kao terorističku organizaciju, desetljećima su doživljavale uspone i padove.

Gospodin Haktan opisao je to kao preventivnu ofenzivu uoči predviđenog vala kurdskih napada.

“Operacija Turske vojske koja je sinoć ciljala PKK bila je odmazda zbog odluke PKK da će povećati svoje aktivnosti na turskom tlu”, kazao je g. Haktan. “PKK već neko vrijeme napada turske pogranične snage. Svi smo znali da se PKK priprema u masovnoj pripremi, i čekali su vrijeme za prelazak granica”.

Ofenziva dolazi u trenutku kada je Turska pokazivala sve veću spremnost da koristi svoje znatne oružane snage za ostvarivanje međunarodnih ciljeva. Proteklih je tjedana turska vojna potpora preokrenula rat u Libiji u korist međunarodno priznate vlade u Tripoliju. Koristeći artiljeriju, zračnu snagu i savezničke kopnene snage, držala je pod kontrolom rusku vojnu ofenzivu, koja je za cilj imala taj da se sjeverozapad Sirije stavi pod kontrolom režima iz Damaska kojim upravlja Bašar al-Assad.

Iako su potencijalno rizične, vojne operacije dobro djeluju među turskim nacionalistima i povećavaju profil u pogledu turske industrije naoružanja, koja je lani izvezla oružje u vrijednosti od tri milijarde dolara.

“Iako se njihov povratak u smislu povećanja popularnosti za vladu smanjuje s vremenom, nema većih ograničenja za ove akcije”, rekao je George Dyson, analitičar iz ControlRisks-a. “Štoviše, upotreba obrambene tehnologije koja se proizvodi u zemlji u ovoj i drugim operacijama služi za oglašavanje obrambene industrije zemlje”.

Napadi također mogu dodatno doprinijeti iračkim problemima. Vlasti na polu-autonomnom sjeveru, kojim upravljaju Kurdi, suočavaju se s napadom ISIS-a, koji se dogodio u subotu, u blizini grada Khanaqina, samo južno od iračkog Kurdistana, u kojem je najmanje sedam ljudi poginulo.

PKK i pridružene skupine u Siriji i Iraku bili su ključna komponenta u petogodišnjem ratu, podržanom od strane Zapada, kako bi se uništio ISIS-ov samoproglašeni kalifat, a mnogi sigurnosni analitičari strahuju od ponovnog uspostavljanja grupe.

Turska kampanja, ako se nastavi, mogla bi izvršiti pritisak na novoimenovanog premijera zemlje Mustafu al-Kadhimija. “Njega trenutno zabrinjava nekoliko domaćih kriza, što bi potencijalno bio razlog da Turska ovom novom operacijom testira stav nove iračke uprave”, rekao je g. Osgood.

Napad se podudara s porastom napetosti između turskih Kurda i vlade u Ankari, koja je uklonila s dužnosti niz izabranih dužnosnika povezanih s kurdskom Narodnom demokratskom strankom (HDP), političkim ”rođakom” PKK-a. Danas će se u Ankari održati prosvjedni marš.

Operacija ”Orlova kandža” također je bila naziv zloglasnog pokušaja američkih komandosa da spase taoce, koje su u američkom veleposlanstvu u Teheranu držali iranski revolucionari.

Operacija Orlova kandžaPKKturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomi
3 godine prije

Rusi puše na qrcu se guše

Armagedon
3 godine prije

Ovo je samo pitanje vremena kad se pocme udarati svak po svakomu.Dokle se ovo stanje moze odrzati , kad svi setaju po ostrici zileta.
Nema ovde vise srice ni pameti.,Vijerojatno ce 2021 biti prelomna godina, godina pakla na zemlji.

but
3 godine prije

Nijemci su delinkventni godinama i duguju NATO milijardama dolara i to moraju platiti. Dakle, mi štitimo Njemačku i oni su delinkventni.
bravo veliki predsjednik Trump

The who
3 godine prije

Prosla “korona” sad po starom do naredne epizode..

vinko
3 godine prije

Turci su jednom vladali s Arapima. Turska je danas prijetnja arapskom svijetu, ako Arapi nesto ne poduzmu imat ce velikih problema s Turcinom.

Ante
3 godine prije

A gdje su sada Amerikanci? Vjerni Kurdski saveznici. To je dokaz da ameri za saveznika priznaju samo snažnu zemlju, jer nju ne mogu samo tako ignorirati. Možda od ovoga nešto nauče i u ovi Hrvatskoj.

Snicla
3 godine prije

Sultan se baš osilio. Kontrira Americi, sa Rusijom toplo hladno, svađa se sa grcima, ratuje u Siriji, Libiji i Iraku. Da ne spominjem svađe sa Egiptom i drugima.Ne mislim kako turska ekonomija to može izdržati. Da ne govorim da je nezdravo zavaditi se sa cijelim susjedstvom. Koga Turska ima za prijatelja danas?

Milivoj
3 godine prije

Erdo već 4 zemlju napada (Grčka, Sirija, Libija, Irak) to je velik pokazatelj da će završit na kolcu i od svojih i od svih kad se ujedine protiv zajedničkog neprijatelja. Završit će troduplo gore od Gadaffija, Sadama i Slobe skupa

Max
3 godine prije

Dragi prijatelji to je to tuku se građani Iraka zbog reklame turskom oružju! Doista gnjusno ali tu je pitanje vojnog pariteta Kada bi Iračani imali prawu protuzračnu obranu npr s 300 i sl onda se nitko ne bi zaljetao owako je lako oštriti kandže..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI