Tumačenja medija: Erdogan je prisilio Rusiju na ustupke ili je „lizao čizme Putinu“?

Putin i Erdogan - ozbiljni
105 komentara

SAD su otvoreno najavile namjeru daljnje destabilizacije Sirije, blokirajući izjavu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u znak potpore sporazumima Rusije i Turske o Idlibu. Amerika je zadovoljna kaosom u kojem je moguće nekažnjeno krasti resurse suverene države.

Međutim, zanimljiva je izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koju je dao po povratku iz Moskve u kojoj spominje upravo SAD, što dijelom potvrđuje trenutno bolje strateške odnose Ankare s Washingtonom nego s Moskvom, što sugerira neuspjeh sporazuma o Idlibu i novu eskalaciju nasilja najdalje do ljeta ove godine.

Erdogan: Prisilio sam Rusiju na moje uvjete u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da je prisilio Rusiju da pristane na turske uvjete u Siriji, što je kamuflirao u izjavu kako je prijetio Moskvi američkom intervencijom. Prema turskom predsjedniku, Rusija je bila prisiljena prihvatiti te uvjete, a u protivnom bi Sjedinjene Države intervenirale u Idlibu.

„Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je vojnu pomoć od Sjedinjenih Država. O tome je govorio nakon pregovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Napomenuo je da je Ankara namjeravala tražiti vojnu pomoć od Washingtona, ako ne bude sklopljen sporazum o primirju. Istovremeno, Erdogan još uvijek očekuje da će američka strana Turskoj isporučiti protuzračne sustave Patriot. Predsjednik je naglasio da će Turska koristiti i ruski S-400, usprkos prigovoru Washingtona“, citirajući Reuters izvještava ruski portal Lenta.

Najvjerojatnije vojnu pomoć treba shvatiti kao intervenciju Sjedinjenih Država u sukobu, jer je Turska prethodno od Washingtona zatražila da joj isporuči streljivo za potrebe turske vojske, na što je Pentagon pristao. Međutim, kako preciziraju politički promatrači, takve informacije imaju malo veze s istinom i Erdogan je mogao tražiti od Washingtona što hoće, ali se SAD čvrsto drže politike neuplitanja u izravne oružane sukobe u Siriji, čak i kada su u pitanju bili Kurdi i borbe protiv terorista „Islamske države“ na sjeveru zemlje.

“S obzirom na to kakav je divan “saveznik” Turska, Washington očito ne bi pomogao Ankari. Štoviše, Sjedinjene Države ranije su odbile isporučiti Turskoj sustav protuzračne obrane Patriot, jer je Turska kupila ruske S-400, a što se tiče upotrebe američkih zrakoplova u regiji, Erdoganu je bilo jasno da budući da Turska nije službeno u ratu sa Sirijom, ne može tražiti nikakvu vojnu pomoć s aktivnim sudjelovanjem američkih zrakoplovnih, posebno ne kopnenih snaga“, primjećuje autor članka na ruskom portalu.

Idlib će opet planuti, najkasnije do ljeta

Ruski vojni stručnjak Vladimir Jevsejev kaže kako je Erdogan naučio lekciju u Idlibu, ali ju je platila životima turskih vojnika.

Prema riječima Jevsejeva, turski predsjednik Erdogan je shvatio da se ne smije oslanjati na Sjedinjene Države, koje se nikada neće boriti za njegovu zemlju.

“Erodogan se tome nadao. Gajio je iluziju da će ga SAD opskrbiti sustavima Patriot. Oni se prevoze se zrakom i  mogli su biti isporučeni, ali se Amerikanci i ostale članice NATO-a ne žele miješati u sukob u kojem je Rusija jedna od strana”, objašnjava stručnjak.

Napominje da Sjedinjene Države nisu spremne za izravan sukob s Rusijom. Zato je Washington pokušavao gurnuti Tursku u tu avanturu.

Sada su SAD prisiljene pomiriti se s činjenicom da je Ankara sklopila sporazum s Moskvom, ali predviđa novu eskalaciju već do ljeta ove godine.

“Bez obzira na situaciju, ali ako dođe do nove runde sukoba, a najvjerojatnije će se to dogoditi kako se približavamo ljetu, Erdogan je jasno shvatio da mora postići dogovor s Rusijom, jer Donalda Trumpa neće biti u Idlibu da mu pomogne“,rekao je Jevsejev.

No, ako pogledamo kartu sporazuma o Idlibu, jasno je da su Sirija i Rusija dobitnici, a Erdogan je privremeno uspio zamrznuti sukob, bez ikakvih koncesija od strane Damaska što se tiče oslobođenog teritorija. Štoviše, Turska je na sebe preuzela obvezu deblokade magistrale M4 i udaljavanja terorista šest kilometara sjeverno i šest južno od prometnice, čime bi se stvorio sigurni koridor ukupne širine 12 kilometara kojim bi patrolirale tursko-ruske patrole.

Koji su onda razlozi zbog kojih su SAD u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda odbile podržati primirje u Idlibu između Turske i Rusije, iako mu se Europljani nisu protivili. Štoviše zbog migrantske krize su europske vođe odahnule kada su čule vijest da je Erdogan pristao na navedene uvjete i da će Rusija prizemljiti zrakoplove, a Assad privremeno obustaviti antiterorističku kampanju.

Očito je da su Sjedinjene Države očekivale da će ovaj sukob eskalirati i potpuno uništiti situacijsko partnerstvo Turske s Rusijom i Iranom. Ali kako je Erdogan ustupio, partnerstvo se sačuvalo.

Tom Rogan: U Moskvi je Erdogan klečio pred Putinom

Možda ogorčenje Washingtona ovim ishodom najbolje opisuje Tom Rogan za The Washington Examiner, koji ne štedi riječi kada treba sasuti paljbu po Moskvi, ali mu je ponašanje Erdogana doslovno bilo degutantno.

„Čak i prema standardima Vladimira Putina, koji zna osramotiti njegove strane kolege, njegov apel predsjedniku Erdoganu u četvrtak je bio spektakularan, ali ne baš dobar za turskog predsjednika. Susrevši se s Putinom nakon nedavnog zračnog napada u Siriji u kojem su poginula 34 turska vojnika, od Erdogana se očekivalo da zauzme oštar stav prema ruskom vođi. Ili barem tvrđu liniju od njegove poniznosti u prošlosti. Na kraju, Erdogan vrlo dobro zna da je Rusija ovlastila Bashara Al-Assada da izvrši napad u kojem su mu poginuli vojnici. Rusi su znali da su njegove snage prije napada bile na mjestu napada. U konačnici, Putin je odgovoran za krvavi strateški kontekst i ofanzivu osovina Assad-Iran-Rusija u Idlibu. Zbog grubog kršenja sporazuma o prekidu vatre s Turskom, ofenziva spomenute osovine i njezin namjerni napad na škole i bolnice pokrenuo je egzodus izbjeglica na turski teritorij. Pa da, Erdogan je imao dobar razlog da igra tvrdo u Moskvi. Umjesto toga, odlučio je lizati Putinove čizme“, piše Tom Rogan.

“Želio bih još jednom izraziti sućut zbog smrti vaših vojnika u Siriji”, počeo je Putin, a da Erdogana nije ni pogledao u oči. Nastavio je svoj show mračnog humora i dodao: “Ovo je vrlo velika tragedija.” Tada je bivši pukovnik KGB-a izgovorio glavnu laž. “Nažalost, nitko, pa ni sirijska vojska, nisu znali gdje su”, rekao je Putin i dodao „kako su stradali i sirijski vojnici“. Bilo koji vođa s osnovnim osjećajem samopoštovanja ili nacionalne časti ovdje bi prekinuo Putina. Kao što rekoh, Erdogan zna da je Putin znao gdje su turske snage. Zna da su ove snage napadnute s Putinovim odobrenjem. Dakle, Putinove riječi bile su uvreda za sve Turke. Ali Erdogan je odgovorio nijemo zureći u Putina, ne nudeći ni naznaku bijesa. Putin je pobijedio. Iznenađujuće, Erdogan je odlučio biti još slabiji i uspio je. Ponudio je izgovor i zašto se sastanak održao u Moskvi, a ne u Ankari, iako je on tražio da Putin dođe u Tursku. Erdogan zna da je sastanak održan u Moskvi zato što je Putin želio da se vidi kako je Erdogan došao osobno da mu oda počast i zatraži kompromis. Ali umjesto da odbije taj susret, turski predsjednik je rekao da je prihvatio opciju s Moskvom samo zbog Putinovih ustavnih promjena. Bilo bi smiješno da nije tako patetično“, nastavlja američki novinar.

„Oduvijek je postojala opasnost da će Erdogan dopustiti Putinu da se ponovno igra s njim, ali to je nešto na što vrijedi obratiti pažnju. Sjedinjene Države i drugi saveznici Turske u NATO-u su bili spremni ojačati svoje stavove protiv Putinovog pritiska. Koordinirana ekonomska akcija mogla bi zaustaviti Assada i prisiliti Rusiju da se povuče iz Idliba. Ali Erdogan nije mogao pogledati Putina u oči. Suočen s čovjekom iz KGB-a je popustio. Ataturk se najvjerojatnije okreće u grobu“, svoje viđenje onoga što se dogodilo u Moskvi za Washington Examiner iznosi Tom Rogan.

Koja vam je verzija bliža istini, ona Erdoganova, koji je s prijetnjom američke intervencije u Moskvi dobio što je htio, ili puna gorčine verzija Toma Rogana, koji u sporazumu vidi kapitulaciju „sultana slabića“ pred jakim čovjekom iz Kremlja.

Reuters / Lenta / Washington Examiner

Sirija sporazum
FOTO: „Pobjednički sporazum“ za Tursku
SAAturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
105 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dečko sa ulice
4 godine prije

Putin je uvjerio Erdogana i objasnio mu da njegov pokušaj izazivanja 3 WW, u svakom slučaju PRVO vodi do potpunog uništenja Turske novim oružjem koje ima SAMO Rusija.
Hipersonično oružje za koje nitko, pa ni US nema nikakvu obranu.
Objasnio mu je da bi Turska bila “koleteralna šteta, potpuno uništena u nekoliko sati,
i nakon što bi svijet vidio posljedice, tu bi stalo, to nebi navelo nikoga na nuklearni rat.
Ni US a ni EU nebi previše žalili za TURSKOM, IONAKO SU POSVAĐANI SA SVIMA, ucijenjuju sa izbjeglicama cijelu EU.
Erdogan je KAPITULIRAO, morao je, a ono što su rekli i jedan i drugi bilo je unaprijed dogovoreno da se smire tenzije i proglasi MIR.
Tko jači, taj ima jači argument.
Erdogan je “polizao čizme Putinu”.

Z.A.
4 godine prije

Nijedna verzija nije mi bliska. Obje idu u krajnost . Jedna verzija velica Putina a druga sikanira Erdogana . Po meni moglo bi biti nesto izmedju ove dvije verzije.Reakcija Amerikanaca je takva da se da ocito primjetiti da nisu zadovoljni ishodom stanja na terenu jer oni bi bili zadovoljni da je tamo nastupio veliki rat a to bi ih usrecilo zato i nisu aminovali dogovor Putin Erdogan . Dok reakcija iz Rusije je takva da se Erdogan prikaze totalnim gubitnikom a da velicina i znacaj Ruskoj politici i da se sprijece komentari dali je u nedavnim dogadjanjima u Siriji bilo propusta sa ruske strane . I iz samog teksta autora da se primjetiti da je zauzeo navijacku poziciju koja je na strani Rusije a to onda nevodi objektivnosti samog teksta

Alen
4 godine prije

Mediji danas su samo produzena ruka nečije politike , a mislim oduvjek su i bili..
A stvarnost i istina ne stanuju u medijima..

Eh da , erdogan je računao na reakciju amerike da će biti takva kakva će biti , zato je i trazio uslugu..

čitalac
4 godine prije

“…jer je Turska prethodno od Washingtona zatražila da joj isporuči streljivo za potrebe turske vojske…”
???
Turska vojska kao nema ni streljiva?!? Tamo neka banana sila?!?
Koje gluposti….
Pobjednik/gubitnik?
Pa Sirijci najprije a s njima i svi saveznici su dobili a Erdogan ipak nije izgubio.
Makar je dobio časni izlaz.
Zasad se tako čini.

Tomi
4 godine prije

I sta sad , do kad premirje ! Kače onda ostalo smeče da pociste ! Izgleda da cemo ovu tragediju u Idlibu pratit i u 2021 ;(((

Buh
4 godine prije

Izgleda da nije niti jedno od toga. Voltaire kaze da je cilj usa da unisti tursku. Erdo trazi pomoc od eu i pokazao je sta ce ucinit ako mu ne pomognu. A ostalo je propaganda da se sakriju pravi ciljevi.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Plan je i bio da se oslobodi Saraqeb na sjeveru pa onda deblokada M5 i M4, tada se potpuno rastereti sjever Latakije, ruska baza potpuno bezbjedana i Idlib dolazi na puškomet sa juga i istoka. Međutim, zakoplikovalo se i ispalo ovako ali opet bolje za Damask nego Ankaru i njene džihatlije. Ovo što se dešavalo u Moskvi ne vrijedi komentarisati jer nećemo još dugo dokučiti ni djelić toga.Ostaje nam samo da naglabamo i guramo što nam mediji guraju pod nos.

Alex
4 godine prije

Kao i obično,istina je negdje u sredini,a u biti su obje strane našli zajednički jezik zbog obostranih interesa…od plina, pomidora,s400, građevinske industrije,turista…i tko zna što još… Sa osiguranim zaleđem Rusija-Iran, Turska će imati više vremena da pritisne EU i iscijedi nove milijarde€ na račun izbjeglica…ili se bar tako nadaju. A rat će se ponovno razbuktati čim osloboditelji Syrie dovuku nove snage.

Ana
4 godine prije

,SAD su otvoreno najavile namjeru daljnje destabilizacije Sirije, blokirajući izjavu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u znak potpore sporazumima Rusije i Turske o Idlibu. Amerika je zadovoljna kaosom u kojem je moguće nekažnjeno krasti resurse suverene države.,
Sve isto kao i zadnjih pet stotina i nesto godina (pocevsi s Indijancima).

pravda
4 godine prije

Erdoganu su Rusi rekli da ima dve opcije. Može da odstupi ili da uđe u sukob da Iranom. U čitavoj priči oko rata u Siriji, Rusija je jedina koja se zalaže za mir a ne rat i mora zbog toga da drži na uzdi i Tursku i Iran. Pošto zbog opšte geopolitičke situacije i turskog troličnog ponašanja, i Iran i Rusiji a i EU i SAD nemaju bilo kakvih želja da sa Turcima previše razgovaraju i ispunjavaju im puste želje, Putin je Erdoganu samo dodao čašu vode da ovaj proguta gorku pilulu istine. Turska ne može računati na bilo čiju pomoć jer je pokvarena i trolična zemlja, zemlja kojoj se ne može i ne sme verovati.

shumadinac
4 godine prije

Prvo, Turska ranije nije dobila “Patriot” ne zato što Ameri nisu hteli da ga prodaju već zato što su Turci kupovinu uslovljavali transferom tehnologije tako da slika koju prikazuje ovaj ruski “stručnjak” uopšte nije precizna.

Što se tiče odlaska Putina u Ankaru ne radi se samo o pokazivanju nadmoćnosti dovođenjem Erdogana u Moskvu. Čak i da je hteo Putin nije mogao niti će skoro moći da ode u Tursku jer nema šanse da bi se živ vratio. Čak i ako bi sultan uspeo da obuzda svoje, postoje “određene interesne grupe” koje su izuzetno moćne i koje ne bi žalile sretstava da se Putin elimiše u Turskoj i da za to Turska bude optužena.

Gott mit uns
4 godine prije

Putin lizao cizme Erdoganu zbog toga kad ima NATO partner Erdogan najvecu snagu na Balkanu

Ivex
4 godine prije

Ovo je na razini kafanskih priča kada se krene rasprava o politici pa tipa moj tata jači od tvoga. Prvo ne treba Putin ništa govoriti Erdoganu jer Erdogan i MIT znaju dobro kakve su mogućnosti Rusije. Kao SVK i GU s druge strane znaju dosta o Turcima. Pitanje je samo tko s kakvim pozicija kreće Putin je ovdje imao pole postion Erdo je morao kapitulirati. Tvrdnja da SAD neće pomoći Turcima je smiješna. Riječ je o Geostrateški najvažnijem partneru. Stoga ako misllite da će SAD dopustiti Rusiji da natrlja nos Turskoj preko SAA i Iranu preko Hezz malo sutra. 1970 th su Sovjeti mislili isto kada su počeli naružavati Arapske zemlje pogotovo Siriju i Egipat. Pa su Ameri otvorili račun za Izraelce. Do tada je Francuska davala većinu oružja Izrealu.

ShaCkaL
4 godine prije

Konflikt nije izravan Tursk vs Rusija već proxy Rat u kojem Rusija ipak vrlo teško bi zadržala napad Turske na Siriju.. Bilo bi dosta žrtava sa obje strane. Ali po Rusiju malo teže dovlacenje pomoći Siriji. U svakom slučaju Rusija je pozitivan igrač i izgubilo bi se dosta vremena i sredstava tako da bi napad Turska bio katastrofa za sve dosad postignuto.

Pokušaj3puta
4 godine prije

Neću biti pametan niti u vezi prvog a ni ovog ugovora izmeđju Rusije i Turske. Ono, na što bih skrenuo pažnju jest pisanje američke štampe koja jednozvučno stoji izza AMERIČKIH interesa. To znaći, da će: 1. Ohrabrivati i uveličavati turska vojna dostignuća, kako bi povećavali ratobornost Turaka. 2. Da će crtati ovaj zadnji sporazum kao poraz i izdaju turskih “opravdanih” interesa i zahteva-kako bi potpaljivali vatru protiv odluke Erdogana a verovatno i protiv njega samoga. 3. Da će crtati ponašanje Turske do sada kao one strane, koja se pridržavala sporazuma a kršili ga Assad i Rusi. 4. Da će SAD ućiniti sve, da taj ugovor propadne. Efekti takve politike direktno se dotiću i Evrope i EU, pošto se time EU zbog “generisanog vala izbeglica” ekonomsko i politićki pritišče na EU, da stane uza Tursku protiv Rusije. Pošto ima naznaka, da bi EU mogla polako poćeti menjati stav do Rusije, takve… Čitaj više »

fićo
4 godine prije

Ne znam čemu tolika pažnja jednom susretu koji neće promeniti ništa i kakvih je bilo i ranije.Ionako su realni pregovori na frontu,ovo je samo taktičko zavlačenje obe strane.Ako ga je Putin spašavao od puča eto mu ga.

Boris
4 godine prije

Od svih komentara i nagađanja najvažniji je mir .
Komentar o čitanju čizme rekao bih da ne vrijeđa zdrav razum jer tko to kome liže čizme u ovim vremenima. Doista stoji ono na zapadu ljudi jedu ljude .

PiriReis
4 godine prije

Syria: IRGC General Dabirian, former commander of Palmyra sector, was reportedly killed yesterday in Damascus. Što ga ubiše … a šta će on tamo? Sad će mnogi reći: “Pa šta!?” Jer im ne paše eventualna istina u mogućem odgovoru. Izgleda da isilovske metode i sabotaže nikom nisu strane. Još kad biste čuli priču o hašišinima-asisinima izvorno šiijskim atentatorima-egzekutorima…
Mnogo nešto je truhlo u državi “danskoj”! (nije Hamlet)

igi
4 godine prije

rat do ljeta??…a turistička sezona…a gradnja nuklearke……sultan zna jedno i ono najvažnije..da bi ostvario neoosmanske imperijalne želje mora postati nuklearna sila i na tom putu pratiti iran…a to ne može ostvariti bez rusije i njenog znanja oko upotrebe atomske energije…a to mu amerika nikad neće htjeti dati …

Maki
4 godine prije

Svet se deli na tri vrste ljudi: – predatore na vrhu lanca ishrane, – lešinare koji se počaste ostacima a povremeno i sami budu predatori, – na biljojede koji vredno rade i od kojih se crpe energija koju nagomilaju u nekom periodu vremena. Sve se svodi na nabavku energije. Biljojedi marljivo pasu, odnosno vredno rade skupljajući resurse-energiju, potom ih predatori progutaju i sebe poštede rada i marljivosti, a lešinari u magnovenju pokupe svoj deo, nekad pod zaštitom predatora, nekad u periodu zbunjenosti i omamljenosti biljojeda… Dete od 5 godina savršeno dobro razlikuje dobro od zla i već tada počinje da se opredeljuje ka jednoj od strana. Posle izvesnog vremena vidimo odrasle ljude koji su se jasno priključili jednoj od tri nabrojane vrste: predatori, lešinari, biljojedi. To vidimo u svom okruženju, kao i na komentarima ovog foruma. Svet je jednostavno takav i svako bira pripadnost, sa svim posledicama i rizicima koje… Čitaj više »

puki
4 godine prije

Po mom mišljenju, kojeg sam više puta rekao, Rusiji uopće nisu potrebni nikakvi sporazumi sa Erdom, koji je od početka igrač ciokabale, koji glumi da je kobajagi nezavistan. Ali neću se upuštati u špekulacije, zašto Rusija uvijek od gotovine pravi veresiju i zašto se uvijek, kada gotovo ima sigurnu pobjedu u rukama upušta u nekakave pregovore, koji samo koriste drugoj strani. Tako je bilo i ranije, u slučaju opsade Alepa, i prilikom početka ofenzive na Idlib, itd… Ja i svi mi ovdje ne znamo što se odvija iza kulisa, i koji su sve faktori u igri, koji su razlozi zašto se Rusija upušta u takve pregovore, koji faktički samo produžuju život, Frankeštajnovin čudovištu iz laboratorije CIA-e, Mosada i saudijskih ciovehabija: koljačima ISIL-a…

Max
4 godine prije

Mislim da je tu jasno tko je kome diktirao uvjete.

Alen
4 godine prije

Sputnik javlja proradili kafići u sarahibu , alepo- damask cesta radi bez problema ..

karma
4 godine prije

Tzar Putin und Tzar bomb….utipkajte na youtube mislim 50 MT. htjeli su i 100 napraviti ali avion sa velike visine ne uspije pobjeci od uzasa a krmaca bacena sa pazi padobranom….https://www.youtube.com/watch?v=30EoIh2kADk

Angela
4 godine prije

Dve stvari: sastanak je trajao sest sati! Drugo: Asad je zadovoljan postignutim rezultatom! Putin je poznat po maratonskim sastancima sa stranim predsednicima! Taj covek kao da je vanzemaljac!! Posle zestokog sastanka sa Erdoganom, odmah je nastavio u sitne sate sastanak sa clanovima ruskog saveta u vezi promene Ustava. Kad su ga Rusi pitali da odloze sastanak za sutra, Putin je odgovorio, da je Ustav vazniji! Putin je SAMLEO turkesinu Er(dog)ana (dog-pas, eng)! Davio je turkesinu dok nije postigao sto je planirao! Procitala sam izjavu bivseg ukrajinskog predsednika Potrosenka, da mu je najjteze u zivotu bilo kad se suocio na sastanku sa Putinom u vezi ukrajinske krize, jer je sastanak trajao 16 sati!! Poznato je da Tramp ima kratku paznju, i mpulsivan je i kad ga opali po mozgu, izbacuje rafalno twitove!! Putinova smirenost, visoka inteligencija, gvozdena mentalna snaga, mudrost, sposobnost pregovaranja, dok je turcinova glavna osobina pokvarenost, neiskrenost, prevrtljivost, sedi… Čitaj više »

Minus Collector
4 godine prije

Ma jebo ja sve ovo. Gotovo da nema komentara koji ne demonizira neistomišljenika. Sve same uvrede, pametovanje, ismijavanje, dociranje, izvrtanje logike, manipulacija pojmovima dobra i zla, sve demagogija teška. Svi sve znaju i njihova istina je amenovana od svevišnjeg osobno. Kakvi ego tripovi majko mila draga. Pa drugačije i nije moglo, zato smo se i razbucali, Juga i sve to … jer se ovakva bolesna retorika krenula dokazivati oružjem ! E sad ću da te ubijem, da ti dokažem da sam u pravu !” Dajte se više otrijeznite. Svijet puca po šavovima, ulazimo u veliko finale opstanka čovjeka na ovom planetu, a vi ovdje kokošarite, tko liže dupe Rusima, a tko Amerikancima.
PS Admine briši slobodno ovaj moj post, jer nije na liniji. Neće vama budale kao ja slobodno reći šta misle !

Janjičar iz Srbije
4 godine prije

Sultane nedaj se Balkan je uz tebe!

Anita
4 godine prije

putin je vođa u svijetu boj 1

Bardoli Police
7 mjeseci prije

Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.

Elections
7 mjeseci prije

Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this post

New Delhi
7 mjeseci prije

This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI