SAD i Izrael su pokušali odvratiti Siriju od napredovanja u Idlibu

SAD i Izrael mole za primirje u Siriji
64 komentara

Turska i Izrael nastavljaju agresiju na Siriju na sve jasniji i izravniji način, po cijenu onoga malo što je ostalo od njihovog regionalnog ili međunarodnog kredibiliteta. Ovih dana je bilo malo vijesti o nasilju na jugu Sirije, u pokrajini Dara’a na sirijsko-jordanskoj granici, gdje je izbila pobuna kako bi se nastavio isti posrednički rat kojeg su SAD protiv Damaska ​​pokrenule 2011. godine, što samo potvrđuje da su SAD zajednički nazivnik koji povezuje Tursku i Izrael, koji je još uvijek aktivan u nastojanju da ponovno rasplamsa sukob u cijeloj Siriji i promijeni ravnotežu u svoju korist.

Srećom, sirijska vojska je brzo okružila pobunjenike u gradu Sanamaynu, nakon čega su pristali pregovarati s ruskim posrednicima i predali oružje. Sklopili su sporazum s predstavnicima iz Damaska i sve se završilo prije nego se pobuna proširila na jugu Sirije i prije nego su SAD i Izrael preko Jordana poslali naoružane militante iz izbjegličkih kampova ili susjednog Iraka.

Nasilje na jugu Sirije je trebalo biti pojačano sukobima u pokušaju da se sirijske snage razdvoje i odvrate od uspješnih operacija na sjeveru u Idlibu. To nam pomaže otkriti da sukob Turske i Sirije nije bio planiran u Ankari ili u ime turskih interesa, već u Washingtonu i u ime američkih interesa. To nam objašnjava i zašto se vanjska politika Turske prema Siriji nikada nije promijenila u smjeru da odražava turske interese, danas i srednjoročno ili dugoročno u budućnosti, već su turske aktivnosti zapravo posljednji pokušaj pobjede u gubitničkom posredničkom ratu Washingtona i Izraela protiv Damaska.

Nasilje na jugu Sirije je samo u smislu naoružane skupine bilo neovisno o operacijama Turske na sjeveru, ali je bilo jasno koordinirano kako bi podržalo tursku agresiju.

Isto tako, bio je organiziran i obnovljeni propagandni udar od zapadnih medija kako bi se ojačao politički utjecaj nastavka agresije na Damask. U zapadnim medijima još uvijek postoje oni koji predstavljaju organizacije koje financiraju zapadne vlade i koje pozivaju na svrgavanje Assada i na opstrukciju obnove. Bilo je i pokušaja da se zapadni prodor iskoristi kako bi  ovaj sukob dobio „humanitarnu dimenziju“, samo kako bi se demonizirao Damask i izvršio pritisak na sirijsku vladu.

Nekoliko dana u Dara’ai, gdje su se vodile ulične borbe u Sanamaynu, prijetili su da se ponište sva postignuća Damaska, Irana i Rusija u arapskoj zemlji. Ali brza intervencija sirijske vojske i aktivnosti ruski h pregovarača, vjerojatno i ovaj put iz „sunitskih jedinica„ ruske vojne policije, uglavnom iz Čečenije ili Dagestana, osujetili su ovaj plan. I tako je na sjeveru ostala sama Turska, koja sve teže vodi rat protiv sirijske vojske. Kontinuirani gubici u ljudstvu i obaranje dronova ne daju nade u uspjeh turske kampanje.

U vrijeme dok pišemo ovih nekoliko redaka, poslijepodne 3. ožujka, već treći napadački dron turske vojske je u proteklih 24 sata oboren u Idlibu. Za one koji nisu znali, zaključno s 31. prosincem 2019. je turska vojska u arsenalu imala 33 drona „Bayraktar TB2“ i oko 60 manjih letjelica „ANKA“. U Siriji je proteklih dana dokazano uništenih 11 dronova, a još toliko ih oboreno u Libiji.

Turska je, osim svoje kontinuirane agresije na sirijski teritorij, opet koristila izbjeglice koje je poslala u Europu, samo kako bi eksplodirao strah zapadne javnosti. Ankari treba zapadna potpora u vojnim operacijama u Siriji, ali  će je teško dobiti, iako zapadne sile same provode svoje destabilizirajuće planove. Ipak, još jedna proizvedena i iskorištena izbjeglička kriza imala je za cilj dobiti podršku zapadne javnosti kako bi se zapadne vlade mogle agresivnije boriti zajedno s turskim, izraelskim i terorističkim „askerima“.

Ali na kraju, ovo je ponavljanje svih starih trikova koji su već iskorišteni od 2011. Razlika je sada u Sjedinjenim Državama i njihovim trupama, koje zauzimaju manje teritorija u Siriji, ali je manje političara na globalnoj sceni koji se žele sukobljavati s Rusijom i Iranom, koji su već ispekli zanat u borbi protiv nasilja.

Sjedinjene Države unutar i izvan Sirije su nesputane i ova obnovljena agresija na Siriju vjerojatno je očajnički napor da se pokušaju izbjeći ustupci prije konačnog i neizbježnog završetka sukoba. Za to su SAD bile spremne ne gotovo totalni rat koji bi mogao svrgnuti sirijsku vladu i ukloniti Rusiju i Iran sa sve većim utjecajem na teritoriju Sirije, a time i u regiji. Ali apsolutno uvjerenje u vlastitu premoć je najgori neprijatelj. To je sada shvatio Erdogan, a na kraju će to morati prihvatiti i SAD i Izrael koji će se morati pomiriti s činjenico da se sirijska vojska i njezini saveznici neće zaustaviti dok posljednji kvadratni centimetar sirijskog teritorija ne bude oslobođen i granice u potpunosti osigurane. To će se dogoditi, ma što govorili kauč-generali i teoretičari zavjera koji znaju za tajni dogovor Putina i Erdogana i Putina i Netanyahua na štetu Sirije, a tako i na štetu Irana i Hezbollaha.

SAAturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
4 godine prije

Odlicna analiza i potvrda da su Sirija,Rusija i saveznici na dobrom putu.

Ringo10
4 godine prije

50 tih olosa koji su se predali i ne zele da ostanu biti ce transportirano na Sjever Sirije po dogovoru. E vala to mi nije jasno. Ako ih vec nisu pobili nakon predaje trebali su ih potrpat u jedan autobus kao fol da ih prevezu a onda ih u nekoj vukojebini docekat i izresetat ko svicarski sir i zavalit u neki jarak. Nisu valjda ludi da ih puste. Naravno, prvo ih izvest iz autobusa, steta autobusa

Zoran
4 godine prije

Evo baš sjedim na kauču i čitam ovo, volio bih da ste u pravu Gospodine Babiću pa me zanima dali ste tu mislili i na Oslobođenje Golana od Izraelske okupacije? I naravno jedva čekam sutra. Danas ću biti fin pa neću ništa loše reći protiv Rusa. Naprijed SAA.

varjag
4 godine prije

G. Babić živio ti meni 1000 godina, sve ste opisali kako je.
Živila Sirija, u pobjedu naprijed!!!!!!!!!!!

Alex
4 godine prije

Pravi vladari Sirije postaju Rusi,svakim danom sve više… Kinezi vrebaju negdje iz prikrajka i čekaju svoj moment,kad krene obnova zemlje. Ameri će ostati netko koga se mrzi. Hoće li se ta mržnja materijalizirati,to ostaje da se vidi.

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Objasnio čovjek. Svaka čast Babiću. Još jedna potvrda da je angažovanje Čečena i Dagestan aca u vojnoj policiji pun pogodak.

ботовање
4 godine prije

Вест која није повезана са текстом…Опет су поклопили Турке артиљеријом.Двоје их је погинуло.

Duki
4 godine prije

Babiću -BRAVO -izvrstan tekst
,

Siniša
4 godine prije

Izgleda da će Bajden vaskrsnuti kao protiv kandidat.

imalijosnade
4 godine prije

jake tri demokratske zemlje – da si ih na karti trazio, demokratskijih nisi mogao pronaci… sve cvate od reda, ustavnog poredka i demokracije, u sve tri.

Alex
4 godine prije

Zanimljivo je,gotovo neobjašnjivo da Turci nisu u stanju shvatiti da bi morali okrenut ploču i preć na sirijsku stranu…Kad jednom rat završi, trebat će obnova zemlje,a Turska ima jaku ndustriju u toj domeni…Smiješe se milijarde dolaravrijedni poslovi…koje će, gotovo sigurno, preuzet Kinezi.

357
4 godine prije

Pancir uništen? Turci pokazali snimak,na kojoj se stvarno vidi pancir sa uključenim radarom. Problem što je snimak pre I poslije iz dva ugla,okolina je ista ili slična. Pretpostavka ako nije montaža da je pancir napadnut sa dva drona jedan oboren,drugi uništio pancir, pa otuda snimak iz dva ugla

Zoran
4 godine prije

Yusha Yuseef
🇸🇾
@MIG29_
·
5 m
Military source to me : big losses in terrorist groups during the failed attack on SAA near Saraqib

Petar
4 godine prije

A Golan??

nije bitno tko
4 godine prije

Američki trolovi opet zasmrdeli sav forum…..

ad astra
4 godine prije

Osvrnut ću se na dio komentara koji eksplicite navodi US kao inicijatora rata u Siriji. OK, uzmimo da je to tako. Ali upitajmo se nekoliko stvari. Da li je moguće pokrenuti neki proces ako za njega ne postoje osnovni uvjeti. Recimo za vatru su potrebni goruća tvar, temperatura i kisik. Što je potrebno za početak rata u jednoj državi? Svatko može sam sebi dati prilično jednostavan odgovor, nezadovoljstvo nečim. Da li je sirijski režim prije rata bio dovoljno demokratičan? Da li je postojala neka tajna policija koja je imala neograničene ovlasti? I još mnogo pitanja. I dodatak svemu ovome, kako je moguće da su Ameri uspijeli pokrenuti lavinu nezadovoljstva pokraj sve te tajne i ine policije. U Siriju je bilo teško ući, a kamoli djelovati protiv režima. Probajmo okrenuti pitanje. Pobunjenici su započeli rat i očekivali da će Ameri, kao uvijek do sada, pomoći neku vrstu prevrata u državama s… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Odliičan članak pisao sam i ja da će se Turci skršiti u Siriji ali da se može očekivati napad Izraela koji bi mogao pokušati iskoristiti situaciju. Pretpostavljam da su Ruski špijunski avioni tamo zato da to spriječe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI