Erdogan: „Idlib je turski“, ali ostali ne misle tako

eksplozija bespilotna TAI ANKA

U petak je u Siriji došlo do značajnog razvoja. U ruskom napadu na turski konvoj u Idlibu na sjeverozapadu Sirije poginulo je 36 turskih vojnika i časnika. U znak odmazde, Turska je pokrenula do tada neviđeni napad dronovima, koji je trajao nekoliko sati, što je rezultiralo ubijanjem i ranjavanjem preko 150 sirijskih časnika i vojnika i njihovih saveznika iz Hezbollaha i brigade Fatemiyoun. Turski dronovi su uništili desetke tenkova i raketnih bacača koje je sirijska vojska rasporedila duž linije fronta. Rusija je na jedan dan prekinula zračnu potporu Siriji, što su Turci i Al-Qaida i Islamska stranka Turkestana iskoristili za ovaj napad na sirijsku vojsku i njene saveznike. Što se dogodilo, zašto i kakve će biti posljedice?

U listopadu 2018. Turska i Rusija su potpisale sporazum o uspostavi zone bez sukoba duž autocesta Damask-Aleppo M5 i Aleppo-Latakija M4. Dogovoreno je da se svi naoružani militanti povuku i ceste otvore za civilni promet. Štoviše, odlučeno je da se uklone svi militanti, uključujući one iz  Tadžikistana, Turkmenistana, Ujgure i sve ostale strane borce prisutne u Idlibu, zajedno s Hayat Tahrir Al-Shamom kojeg čine bivši borci ISIL-a  i Al-Qaide u Siriji, Hurras Al-Dinom i Ahrar Al-Shamom sa svojim stranim borcima i svim “neumjerenim” pobunjenicima. Prošle godine Hayat Tahrir Al-Sham preuzeo je potpunu kontrolu nad Idlibom i njegovim ruralnim područjem, sve pod budnim očima Turske.

Više od godinu dana kasnije, Turska nije eliminirala teroriste, niti je otvorila ceste M5 i M4. Sirijska vojska i njeni saveznici, zajedno s Rusijom, složili su se da silom nametnu sporazum iz Astane. Za nekoliko tjedana, obrambene linije terorista su se urušile pod teškim ruskim bombardiranjem.

Prema terenskim zapovjednicima, džihadisti su u svakom selu ostavili manje od 100 militanata, koji su se povukli pod teškim bombardiranjem i radije otišli, da ne bili okruženi sirijskom vojskom i njihovim brzim napredovanjem.

Turska je, prema vojnim zapovjednicima u Siriji, vidjela povlačenje džihadista i odlučila je rasporediti tisuće vojnika u Siriji kako bi izveli protunapad protiv sirijske vojske i njenih saveznika. Ova akcija Rusiji je onemogućila razlikovati džihadiste od turske vojske. Osim toga, Turska se suzdržavala od informiranja Rusije o položaju svojih redovnih snaga, iako je to pristala prema sporazumu o nesukobljavanju između Rusije i Turske. Tada je Rusija, a ne Sirija, bombardirala konvoj u kojem je poginulo 36 turskih vojnika, zajedno sa 17 terorista koji su bili zajedno s turskom vojskom.

Prema izvorima donositelja odluka u Siriji, ruske zrakoplovne snage nisu bile svjesne prisutnosti turskog konvoja kada je gotovo desetkovan u Idlibu. Tursko zapovjedništvo je turska vozila dalo teroristima i poslalo tisuće turskih vojnika da ratuju zajedno s teroristima Al-Qaide.

„Gotovo se čini da je turski predsjednik Erdogan želio da ovoliki broj turskih žrtava, jer je tako mogao zaustaviti uspješan i brz napad sirijske vojske na frontu Idliba i da umanjiti brzo povlačenje terorističkih organizacija na sjever“, piše Elijah J. Magnier.

Prema izvorima, Rusija je bila iznenađena brojem ubijenih turskih vojnika i proglasila jednostrano primirje radi smirivanja fronte i deeskalacije. Moskva je naredila svojim vojnicima da zaustave napad u Idlibu. Ulazak u rat protiv Turske nije dio planova predsjednika Vladimira Putina u Siriji. Rusija je smatrala da je pravo vrijeme da smiri fronte i dozvoli Erdoganu da „oliže rane“.

Ali ove ruske želje nisu bile dio turskih planova u Siriji, iako je Ankara sa zadovoljstvom rekla da pristaje na deeskalaciju. Međutim, istovremeno je premjestila svoju vojnu zapovjednu i nadzornu bazu na granice sa Sirijom, kako bi usmjerila napade na sirijsku vojsku i njihove saveznike. Turski dronovi su pokrenuli do tada neviđen organizirani napad koji je trajao nekoliko sati, uništavajući sirijsku obranu na cestama M5 i M4 i podrivajući učinkovitost sirijske vojske, koju je opremila i obučila Rusija. Osim toga, Iran je obavijestio Tursku o prisutnosti svojih i savezničkih snaga u blizini sirijske vojske i zatražio od Turske da zaustavi napad kako bi se izbjegle žrtve.

Turska, koja još uvijek ima preko 2000 časnika i vojnika na 14 promatračkih mjesta koja su pod vatrenim nadzorom sirijske vojske, ignorirala je iranski zahtjev i bombardirala iranski štab, uključujući vojnu terensku bolnicu u kojoj je ubijeno 30 boraca, od kojih 9 boraca Hezbollaha i 21 brigade Fatemiyoun, te na desetine sirijskih vojnika. Iako je Ankara preuveličala broj ubijenih i rekla da je eliminirala preko 2000 „režimskih vojnika“, zapravo je u  turskom napadu ubijeno i ranjeno više od 150 vojnika sirijske vojske i njihovih saveznika. Ni to nije malo, ali je ova brojka vjerojatno točna, za razliku od turske propagande.

Turci su podržali islamističke terorističke organizacije i strane borce da pripreme napad na položaj sirijske vojske oko Idliba.

Sada je bilo jasno da su Rusija, Iran i njegovi saveznici krivo shvatili predsjednika Erdogana. Turska u borbama u Idlibu brani ono što Erdogan smatra turskim teritorijem Idlib. To je smisao turske poruke, koja se temelji na ponašanju i rasporedu turske vojske zajedno s teroristima.

Ovo nije prvi put da je Rusija zaustavila bitku usred napredovanja. To se događalo prije u Gouti, istočnom Alepu, Al-Eissu, Al-Badiji i Deir Ez-Zoru. Rusija je tražila od sirijske vojske i njenih saveznika da se pripreme za bitku M5 i M4. Vojno gledano, takav napad se ne može zaustaviti ako sve strane ne dogovore primirje na svim frontovima. Primirje dogovoreno u petak i zaključeno u subotu, tijekom razgovora Putina s Erdoganom i na pregovorima međuvladinih delegacija bila je ozbiljna greška, jer Rusija nije predvidjela tursku reakciju, a sirijska vojska je ostala s neaktivnim sustavima protuzračne obrane.

U tom trenutku su Sirija, Iran i saveznici odlučili osigurati zračnu podršku za snage u Idlibu i osigurati neovisnu zaštitu, čak i ako bi Rusija obećala da će voditi budući napad i uspostaviti potpunu kontrolu zraka.

Razumljivo je da Rusija nije u Siriji da pokrene rat protiv Turske, članice NATO pakta. Međutim, NATO je ionako rekao kako neće podržati Tursku, jer je Turska okupirala sirijski teritorij. Ipak, Moskva se ne može pouzdati u ono što obeća NATO i zna da u slučaju izravne konfrontacije s Turskom nije isključena ni intervencija Sjedinjenih Država, kojima je cilj upropastiti osiguranu pobjedu Rusije, Irana i Sirije i minirati njihove planovi za oslobađanje Sirije od terorista i ujedinjenje zemlje. Mogli su se čuti i površni zaključci o raznim tajnim dogovorima Rusije na štetu Sirije, ali sve to nije vrijedno komentara.

Moguća američka intervencija je zabrinula i Rusiju i Iran, posebno kad je predsjednik Erdogan uporno tražio izravnu američku intervenciju i uvođenje zone zabrane leta od 30 kilometara u tampon zoni uz granicu sa Sirijom, da se rasporede američki sustavi Patriot kako bi se zaustavile zračne snage Rusije i „zaštitilo interno raseljene sirijske izbjeglice“, iako je istovremeno isplanirao njihov odlazak u Europu.

Moskva se našla s ograničenim opcijama, iako smo i jednoj od prethodnih analiza objasnili da su u Rusiji dobro svjesni činjenice da im Turci i NATO pripremaju klopku u Siriji i Libiji, a cilj je protjerati Ruse iz istočnog Mediterana.

I na kraju su Rusiji preostale dvije opcije. Ili je sa Sirijom trebalo osigurati protunapad u narednim danima, definitivno prije sastanka Putina i Erdogana, ili će se situacija u Idlibu razvijati u smjeru napredovanja terorista i Turaka, sve dok teroristi u sljedećih nekoliko mjeseci opet ne dođu pred Aleppo i grad stave pod opsadu.

Čini se da je deblokada Saraqiba, proširenje sigurnog područja zapadno od Maarat Al-Numana i ruski zračni udari po području Jabal Al-Zawiya u južnom Idlibu dao odgovor na ovo pitanje, kao i poruka Moskve da ničim neće sprječavati sirijske snage da čuvaju nebo nad Idlibom.

Usput, nakon jutrošnje potvrde oslobađanja Sarqiba upravo je stiglo priopćenje da je SAA opet ušla u grad Hazarin, zapadno od Kafra Nabla, Hezbollah pritišće u smjeru sjeverozapada Arihe.

Vrijedi spomenuti da su ruske zrakoplovne snage su u Siriju, po drugi put od 2016. godine, poslale „superšpijunski“ zrakoplov Tu-214R, jedan od dva u zrakoplovnoj floti Ruske Federacije. Ono što je nejasno jeste činjenica da je zrakoplov u Siriji stigao 26. siječnja kako bi zamijenio Il-20M, koji je više puta „ušao u objektiv“ lokalnih fotografa amatera.

Tu-214R je avion za radio-tehničko i optičko-elektronsko promatranje, napravljen na bazi putničkog aviona Tu-214R kao alternativa za Il-20. Opremljen je multifrekventnim radio-tehničkim sustavom MRK-41, radarskim stanicama bočnog i kružnog pregleda, kao i optičko-elektronskim sustavom visoke rezolucije “Frakcija”.

Oprema zrakoplova Tu-214R također omogućuje presretanje radio komunikacija, opremljen je i sustavom optičkih vlakana visoke rezolucije koji se nalaze u oklopu donjeg dijela trupa koji omogućava primanje površinskih slika u realnom vremenu u vidljivom i infracrvenom rasponu. Ovaj sustav može skenirati ogromne površine i obrađivati sintetizirane “sliku”, koje šalje na ekrane operatora i kopnenom sjedištu. Zahvaljujući radaru koji prodire duboko u zemlju, kao i kroz ruševine i beton, ovaj izviđački zrakoplov može otkriti čak i skrivene predmete pod zemljom, uključujući neprijateljsku živu silu.

Pored ovih funkcija, zrakoplov se može koristiti i kao centar borbene kontrole i za navođenje oružja prema otkrivenim ciljevima. Prema svojim karakteristikama, sposoban je za izviđanje na tlu u dosegu do 250 kilometara s visine od 9 do 12 kilometara, za otkrivanje ciljeva u stražnjim linijama neprijatelja, koji se nalaze na meti ruskih zrakoplova i raketnih sustava, te sustava protuzračne obrane. Radio-obavještajni sustavi sposobni su otkriti radare i druge objekte koji emitiraju, identificirati ih i odrediti njihovu geolokaciju. Oprema može presresti neprijateljsku radio komunikaciju, a zrakoplov je razvio sredstva za prijenos i primanje informacija, uključujući satelitske komunikacijske sustave.

Zašto je zrakoplov Tu-214R poslan u Siriju, ne znamo, kao što to ne znaju ni mnogi u ruskoj vojsci, jer je se njime služi Glavna obavještajna uprava Rusije (GRU), a sve što čini je obavijeno velom tajne. Podsjetimo da GRU zapovijeda i ruskim Specnaz snagama, a ove su postrojbe prisutne u borbama u Idlibu. Prošli put je Tu-214R obavio zadaću skeniranja svih kasnije oslobođenih područja. Što mu je trenutna zadaća, vidjet ćemo.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
171 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
gost

Prije će biti da su Rusi pustili Erdiju “osvetu” i dali mu 24 sata da smiri domaću javnost

Zoran

Nije mi jasno da Rusija još nije shvatila sa kime ima posla, opet pregovori a turci i dalje traže povlačenje SAA sa oslobođenih područja Idliba i o čemu onda više pričati. Kada SAA razbije pacove, rusi pristanu na primirje. Rusi jedan dan uskrate zračnu podršku i štakori to iskoriste i… Pročitaj više »

oddball

Sjeća li se netko što je Putin najavio bilo kojoj strani (pri tome je mislio uglavnom na Tursku) kako će reagirati ako se ručno protuzračno oružje dijeli terororistima, danas je to taktička činjenica da zeleni koriste MANPADS, trenutno protiv Syaf, a što ako i kad sruše ruski helikopter, avion? kako… Pročitaj više »

Ringo10

Rusi moraju da shvate da treba poubijati nekih 20 tisuća Turčina najmanje.

Rusi su previše mlaki prema Turčinima. To treba samo ubijat i ubijat.

Laki Topalović

Evo vijest sirijski L-39 je napao turski F-16 i onda ga je F-16 oboroo, al u ku*cu. Koji L-39 ide napadati F-16 i odakle F-16 u Idlibu. Slike olupine, naravno nema. Ali ima nove opreme što je iskrcao teretnu brod ruske mornarica, koji je Bospor prošao da je “gaz” išao… Pročitaj više »

Savonarola

Da rusi rade odličan posao u Siriji sa takoreči minimalnim sredstvima i kapacitetima teško je shvatiti mnogim citateljima a pogotovo onim koji zakljucke donose na osnovu dnevnih događanja.Trolovi su posebna priča.

Jack

Ovaj Babic sve zna,covjek je genije,kao da spava izmedju cara i sultana i slusa njihova dosaptavanja.🤪

Alen

Rusi su izjavili da nisu gadjali konvoj , mada su znali za isti , iako nije prijavljen.. Vjerovatno i nisu jer nisu toliko nenormalni.. Amerikaci znaju ko je ali neće da kazu , ima izjava espera.. Ko je gadjao konvoj ? Šta mislite hoće li ovako , kad se bude… Pročitaj više »

Jack

Taj GRU i Specnatz spasava siriju isto kao sto su sluzbe drzavne bezbednosti i Niski specijalci spasavali Jugoslaviju.Tko prezivi njihovo spasavanje, pricat ce.

Dečko sa ulice

Upravo srušen sirijski avion od turaka.
Srećom, piloti katapultirali.
Erdogan je upravo prevršio svaku mjeru.
Iran i Rusija bi trebali dignut crvenu zastavicu,
konačno kazniti Turke da dobiju što su zaslužili.

Jack

Najbolji su mi ovi mitomani sto non stop ponavljaju kako sirijci i rusi toboze nesmiju rusiti dronove i avione jer cekaju naredjenje cara a car milosrdan pa mu zao rusit turske, izraelske,americke avione i dronove,ziva komedija. Pa oni ruse sve sto mogu a nemogu nista,mozda talibane na metlama,cim se pojavi… Pročitaj više »

hancack

Turke treba isterati iz Sirije i to je glavni zadatak bez obzira na posljedice.Nema tu nato pakta i ostalih sr.nja.Pregovori sa lažljivim erdoganom nemaju smisla i treba ih otkazati.Do granice kojih 40 km osvojiti u par dana okruziti Idlib pa onda ako treba pregovarati o izlasku svih onih koji nisu… Pročitaj više »

Malivz

A vidim svašta se piše no ako nekome želiš pomoći to je u redu no ipak prvo moraš misliti na svoju sigurnost, atek onda na sigurnost onoga kome pomažeš. Recimo što vrijedi vatrogascu kad ide pomoći žrtvi ako i on sam postaje žrtva. Tako Rusi moraju prvo misliti na svoje… Pročitaj više »

Ringo10

Ja ne znam šta ima Putin pregovarat sa zločincem i kriminalcem koji šalje vojsku da ratuje rame uz rame sa najgorim šljamom koji postoji…

Alex

Uhvati se za K…c I viči :”Idlib je naš!”

Jack

I da zakljucim,sreca po putina sto njegovi dzenerali znaju da u oruzani sukob protiv nato armade ne smiju ni pod razno,ljudi su ipak neki poznavaoci oruzja i tehnologija.Ruski oficiri osobno su se uvjerili pri posjetama nato formacijama da je nato 30.godina ispred rusa,i to tehnoloski,organizacijski,logisticki i znanjem,odnosno obucenosti i profesionalnosti… Pročitaj više »

Lucija

Pitanje je je li i Hatay turski (bivša Alexandreta), pripojena 1938.
Za referendum dovedeni Turci iz drugih dijelova. Onda je to bio dio francuskih kolonijalnih vlasti…vidi se na karti da se radi o “džepu”.

Članak na sputniknews.com
Ali preporučam, koga zanima, i komentare ispod…po kojima nije ništa ilegalno.

Tau

Sruse F 16 raketom zrak -zrak Turkish F-16 fighter jet shot down a Syrian L-39 military aircraft The aircraft was hit by an air-to-air missile launched by a Turkish F-16 fighter. Data on the loss of a combat aircraft was confirmed by both the Turkish and Syrian sides, however, at… Pročitaj više »

Rolling Bluesman

Dam za danasnj digestiv, posto ste svi rucali.
Turska-obojena revolucija ove godine.

burt

pojavili su se novi snimci napada turskih dronova u zadnja 24 sata, dronovi kose sve bez pardona, ovo je najveća dronovska pucačina na neku vojsku u svijetu

Majk Majers

Mislin da su Rusi itekako bili svjesni turskih vojnika u konvoju (u 21.smo stoljeću!) al su ih jednostavno eliminirali-nećete nam odavat di su vam postrojbe? Ok, evo vam deseci tona raketa pa vi vidite, za ubuduće. Tako i trreba

Ringo10

MA nemaju Rusi šta uopće pričat sa agresorom. Bila je greška uopće pristajat na bilo kakav razgovor s njima. S njima se razgovara ovako – “eno ti Damask pa sa njima razgovaraj a mi smo samo podrška jer su nam Sirijsci saveznici. Mi možemo bit samo medijatori.” Erdoganu se samo… Pročitaj više »

eks

Dobro, svako ima pravo na mišljenje. Erdogan misli da je Idlib turski, a Kurdi misle da Turska nije cela turska . Nakon burnih dana, dolazi period smirivanja strasti, pa se to odnosi i na komentatore . Poželimo Sirijcima mir, Turcima takodje, i da se vrate u Tursku, a glavosečama put… Pročitaj više »

Tau

U ovom trenutku, vojska se kreće ka gradu Najrab. BITKA ZA IDLIB: Oboren TURSKI DRON, o novom Asadovom potezu BRUJI CEO SVIJET Borbe u Siriji nastavljaju se i danas nesmanjenim intenzitetom. Turska vojska je u nedelju započela akciju pod nazivom “Prolećni štit”. U toku istog dana Turci su oborili dva… Pročitaj više »

Trt

Erdo je skupio dosta neprijatelja u rekordnom roku -Sirija,Rusija,Iran,SAD, Kina, a sad s pustanjem ISIL-a u EU i sa Europom…neke blefove i prijetnje on sad kao da ce ubacit pa ce svi kleknut pred Sulatanom…a mozda je Sultan vec svima dosadio jer je prebahat pa ce mu sada (bar neki)… Pročitaj više »

Tau

Ovo se u Siriji zaostrava …ali ako krene ovo niko vise nece moc zaustavit. U Mojoj Bivsoj Hrvatskoj koja nije vise u Hrvatskom vlasnistvu …Jako malo ili nimalo se pise o situaciji u kojom moze uvesti cijeli svijet u KAOS i Treci Svijetski rat ali brate o Korona virusu i… Pročitaj više »

Patetika

Ako je snimka obaranja L-39 koju sam vidio autenticna, nema sanse da je oboren od strane F-16 koji je letio na 45 km udaljenosti. Premda je takvo obaranje teoretski moguce, na snimci se vidi da: 1) raketa naizgled dolazi odozdo, sto se kosi sa operativnim principom AMRAAM-a, koji za daljinske… Pročitaj više »

Max

Eto dokaza da RF neće napustiti Siriju jer da je tako ne bi tamo dopremali svoje elitne snage i ultra modernu tehnologiju a i kako bi ostavili svoje jedine baze na Sredozemlju radi nekakvog mitskog dogovora sa sultanom. Dogovora oko čega? Turskih rajčica? Marelica breskvi lubenica? Ne vjerujem. Mislim da… Pročitaj više »

Mis

Koja je uloga Rusije ???

ad astra

Rat u Siriji može se zaustaviti samo političkim putem. Ni jedna oružana sila ne može pobijediti u Siriji. Oslobađanje pojedinih gradova i sela ne znači da je to završena prića. Rat ima svoje korijene. Ako se isti ne detektiraju i ne nađe kompromis, teško da će uskoro završiti sukobi u… Pročitaj više »

Koba

Turci su objavili snimku uništenja još jednog sistema pancir-S1. I ovaj je bio aktivan, no topovi i rakete nisu djelovali.

Miki

Bit če belja.

POVEZANE VIJESTI