Ankara upozorava na ”ozbiljne posljedice”, nakon što su Haftarove zračne snage otkrile plan o napadu na turske jedinice

Libijski zrakoplov
95 komentara

Turska je u siječnju počela slati trupe u Libiju, kako bi poduprijela Vladu nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava UN. Prije toga, Ankara je pružila GNA-i vojnu opremu za pomoć Tripoliju u tekućoj kampanji protiv vlade, koja ima sjedište u Tobruku, kao i Libijske nacionalne vojske (LNA) generala Khalife Haftara.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova, Hami Aksoy upozorio je da bi to dovelo do ozbiljnih posljedica za snage generala Haftara, ako Libijska nacionalna vojska napadne turske trupe, koje djeluju u Libiji.

“Još jednom naglašavamo da će, u slučaju da naš interes u Libiji dođe pod rizik, to dovesti do ozbiljnih posljedica, nakon čega ćemo Haftarove snage smatrati legitimnom metom za napad”, rekao je Aksoy, obraćajući se novinarima u četvrtak.

Aksoyovi komentari nastali su uslijed primjedbi zapovjednika zrakoplovstva Nacionalne vojske Libije, Saqral-Jaroushija ranije tijekom dana, kada je ovaj upozorio kako će “najveća zrakoplovna kampanja u povijesti Libije” biti pokrenuta “u narednim satima”  te da će biti usmjerena protiv turskih snaga.

„Svi turski ciljevi u okupiranim područjima Libije legitimni su ciljevi borbenih zrakoplova LNA. Želimo uvjeriti svoj narod da ćemo ih braniti svim sredstvima koja su nam na raspolaganju dok ne pobijedimo neprijatelja ili ne propadnemo na našoj, vlastitoj zemlji“, citiran je al-Jaroushi, dodajući da se civili pozivaju da ostanu podalje od tih mjesta.

“Ovo je posljednji put da upozoravamo one prevarene osobe koje su se pridružile redovima GNA milicije: predati se ili budite uništeni; od njihovih tijela neće biti ničega preostalog za ukop”, upozorio je službenik.

Komentirajući primjedbe, Aksoy je rekao kako je „primjetno da je ta izjava data nakon što su novi vojni zrakoplovi raspoređeni u istočnoj Libiji putem vanjske potpore“.

Prošli tjedan FathiBashagha, ministar unutarnjih poslova u vladi GNA-e, tvrdio je da je najmanje osam borbenih mlaznih zrakoplova, uključujući šest MiG-29 i dva Su-24, isporučeno Libiji iz Sirije. Damask je uspostavio diplomatske odnose s vladom sa sjedištem u Tobruku početkom ove godine, obećavši, između ostalog, suradnju protiv “zajedničke turske prijetnje” za obje zemlje. Sirijske vlasti nisu komentirale tvrdnje o borbenim mlažnjacima.

Prema Aksoyu, al-Jaroushijevi komentari su bili “još jedan odraz teških gubitaka koje su Haftarove snage pretrpjele u posljednje vrijeme, čime se pokazuju namjere da se napetosti u Libiji dodatno povećaju”.

Također u četvrtak, visoki turski dužnosnik, kojeg je citirao Bloomberg, rekao je kako je Turska imala dovoljno vatrene snage, koja je koncentrirana u Libiji, za zaštitu svoje baze; radi se o dronovima i ratnim brodovima, koji su stacionirani izvan Tripolija.

Eskalacija tenzija između Tobruka i Ankare nastaje manje od jednog dana, nakon telefonskog razgovora između ruskog ministra vanjskih poslova, Sergeja Lavrova i njegovog turskog kolege, Mevluta Cavusoglua, u kojem su diplomati ponovili potrebu za trenutnim prekidom neprijateljstava u vezi libijskog sukoba te za nastavkom mirovnih pregovora, pod pokroviteljstvom UN-a.

Izvor ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u srijedu za Sputnjik da Moskva podržava bilo kakvu inicijativu, koja ima za cilj zaustavljanje borbi u Libiji te očekuje da će stranke prestati s operacijama barem za vrijeme muslimanskog praznika Eidal-Fitr, koji traje od sredine do kraja svibnja.

Sukob u Libiji

Libija, nekad jedna od najsigurnijih i najbogatijih zemalja u Africi, uništena je u smrtonosnim, duljim od devet godina sukobu, koji traje od 2011., od svrgavanja i ubojstva dugogodišnjeg vođe Muammara Gadafija od strane pobunjenika, koje su podržale zračne snage NATO-a. Nakon toga, sjevernoafrička država podijeljena je između zaraćenih militanata, terorističkih skupina, kriminalnih bandi i krijumčara ljudi. U novije vrijeme, parlament sa sjedištem u Tobruku, koji uživa potporu Libijske nacionalne vojske, i Vlade Nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju, konsolidirali su se kao dvije glavne političke i vojne sile u ratom razorenoj zemlji i svaka je nastojala uspostaviti kontrolu nad cijelom Libijom sve od tada.

U travnju 2019. LNA je započela ofenzivu na Tripoli, prodrijevši u gradska predgrađa. Međutim, u siječnju 2020. Turska je rasporedila ograničeni kontingent borbenih snaga kako bi zaustavila napredovanje i istjerala Haftarove snage izvan grada. Višestruki međunarodni napori da se sukob riješi mirovnim pregovorima do sada su bili besplodni. Posljednja takva konferencija održana je u Berlinu u siječnju, a Rusija, Sjedinjene Države, Europska unija, Turska, Egipat i druge nacije pokušale su pritisnuti GNA i LNA da postignu trajni prekid vatre.

GNAlibijaLNAturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milanče
3 godine prije

Preko Haftara likvidira se utjecaj Rusije u Libiji.Iducih mjeseci doci ce do nemira u Kavkazu.Danas je sjednica clanova Nato saveza..priprema se na likvidaciju Putina, unutar Rusije své spremno, Putin pojedim oblastima Rusije nísta nekontrolira, mediji sú pod kontrolom ruske Elite.Putin pomocu kazalista koronavirus pokusava sto dulje produziti ogranicenja Ali koronavirus kazaliste uskoro zavrsava i on ce moratí své to ukinuti ili ce bití haos.Putinu sú daní odbrojani

Sparkling
3 godine prije

Ja ovu Tursku vanjsku politiku koja se miješa u tamo neki rat tisuću kilometara daleko ne razumijem. Jer moraju postojati neki dugoročni interesi (najprije ekonomski) politički ili kakvi. I ako misliš zadržati postojeće pozicije nakon sukoba (ako pobijediš) nemaš lokalno stanovništvo na svojoj strani a to znači da rat nećeš nikad dobiti.
I još kad uđeš u razgovor s Lavrovom, koji nikad ne priča nešto što ne može ostvariti, onda nisi u nikakvoj prednosti.
Erdo samo može moliti boga da se Egipat posredno ili neposredno ne uključi u sukob, jer onda može pista kući propalo.
LP

NWO
3 godine prije

Djura ce ti oprostiti sto te tukao…

Tek---
3 godine prije

Turci su umislili da su oni kao Amerika…

Ako pane dlaka s glave americkom vojniku cuvajte se, to je poruka koju svaka americka vlada poruciva cijelom svijetu a Turci ih imitiraju.

Turci su zastavljeni u Siriji sad idu na osvajanje sredozemnog mora i na sirenje u Libiju.
Turska misli da su njoj ove sadasnje granice nametnute u Versaju koje ne odgovaraju ni povijesno ni ekonomski Turskoj.

Tek---
3 godine prije

A i Poljsku svrbu prsti i oni bi uzeli komad teritorija, kad vec govorimo o malim igracima.
Do sad su imali monopol samo velike zemlje.

Kkk
3 godine prije

Nema rata bez turaka. Iz Nikoletine Bursac film.

Tek---
3 godine prije

Neki pokusavaju rat u Libiji pretvoriti kao da je to sukob supersila
Amerika i Rusija. To nije istina.
Americi i Rusiji je potpuno svijedno tko ce pobijediti. Rusi i Amerikanci ce i dalje trgovati s pobjednikom.

U ovoj igri imaju najveci ulog regionalni igraci.
Egipat bi trebao uzeti ili anektirati cijelu ili dio Libije i napraviti od njega novi Cipar.
Egipat ima najveci ulog u ovome svemu.
Buduci da im je ekonomija slaba i buduci da imaju problem s svojim domacim teroristima ili demokratima, Egipat samo gleda i galami.

Ostaju kao glavni igraci Turska, Francuska, Grcka i Izrael.

Alen
3 godine prije

Mudra odluka nermine da se uzdigneš iznad navijačkog pisanja o dogadjajima od kojih i onako nemaš nikakve koristi da navijaš.. A i biće slika jasnija kad ne gajiš emocije prema nikom od aktera , bilo pozitivne ili negativne emocije..

Tek---
3 godine prije

U zadnjih 80 godina najveci broj placenika u privatnom kapacitetu je dolazio iz zapadnih zemalja, kao sto su Njemacka, Francuska, Engleska, USA…itd U ono vrijeme nije bilo placenika iz socijalistickih zemalja kao privatne osobe.

Danas placenici iz zapadnih zemalja i iz bivsih socijalistickih zemalja ratuju u privatnom kapacitetu za kojekakve kompanije.

Jedna od tih kompanija je i ona sto je imala ugovor da ubaci placenike u Venezuelu a smjestena je u Americi.

Rusi se u novije vrijeme pojavljuju u ovoj bransi, tako da i oni imaju neke svoje kompanije koje regurtiraju placenike.

U Cecniji ima malo mogucnosti pa jaki i trenirani decki rado idu u Libiju ili na drugo mjesto ratovati za novac za bilo koju stranu.

Jedna mala napomena, nije sve to bas tako
ove sve firme kao ona u Floridi sto je slala placenike u Venezueli su na neki nacin povezani s svojim domacim CIA strukturama.

Ursus
3 godine prije

Haftar i rusi u libiji su kante za napucavanje

Bosanac
3 godine prije

Jedini se tu Haftar bori za svoju zemlju sa tim koje ima da su domaci tu rodjeni…..ovo ostalo je sve iz interesa sto materijalnog sto geo-politickog …..kolk’o ja mogu da vidim u svijetu Rusija i U.S. bi mogle da imaju jedan jak zajednicki interes da ostanu ‘dvije vojne supersile’ al se to ne uklapa u planove globalnog kapitala koji bi jednu veliku zajednicku 1984. gdje bi mi mali ljudi bili radnici robovi ispranog mozda … a gore bi se ovi veliki zajebavali , provodili svoje bolesne rituale itd., a mi svi bi trebali postat malo veci suverenisti i pocet se brinut za nase interese i interese nasih teritorija dok nam ih ne rasprodaju ovi nasi politicari pa postanemo ‘gastajbajteri u sopstvenoj zemlji’, u ovoj mojoj banana drzavici BiH vecina komentara mladih na ovim najcitanijim portalima je da jedva cekaju da bjeze odavde, znaci da su im vec mozak dezorijentisali (dezorijentirali)

Kažun
3 godine prije

– sukob interesa nekih zemalja NATOa ,NATO vs. NATO .
– sporazum GNA – Turska ,koridor koji spaja ove dvije zemlje morem,
koji ima poveznicu sa gore navedenim ( koridor odrezuje neke druge pravce i interese)
– sukob LNA – GNA ( vidi iznad)
– nafta
– razno

Max
3 godine prije

Kakva drskost Turskog dužnosnika koji zemlju u koju je upao kao agresor napao njezne stanovnike . Bombardira i razara pomažući vojsku sastavljenu od terorista proglašava legitimnom metom. Svi mi na ovom portalu znamo da GNA ne bi odbacila LNA u protudaru samo svojim teroristima. Pomogla im je Turska vojska druga po snazi u Nato u topništvom cijevnim i raketnim,, dronovima avionima i vjerojatno regularnom vojskom specijalcima i komandosima. Jer GNA nije imala snage za protuudar jer je bila pred porazom. Ali i Haftar će dobiti pomoć.

Kažun
3 godine prije

Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) ☝️
Syrian Arab Army (SAA) 👉 👌

Ante
3 godine prije

South front i još neke medijske kuće su prenijele vijest da će se Egipat uključiti u izravni rat ako Turska nastavi podupirati terorističke skupine u Libiji.

Tek---
3 godine prije

Danas svatko grabi i jaca svoju poziciju, Egipat da je samo mali jaci, trebao bi anektirati cijelu Libiju. To je napravio i Maroko, to radi Izrael a to su napravili i Rusi.
Bilo je i prije toga anektiranja kao sto je “Amerika” anektirala teritorij od Meksika i pacificke otoke od Japana.
Ako ti vatra gori u susjedstvu ti moras reagirati zato i
bi i Egipat morao uzeti Libiju.
Libija ima nafte a nema stanovnika.
Egipat ima skoro 100 miliona stanovnika ako on nece uzeti uzet ce Turska.

Tek---
3 godine prije

Kakva drskost Turskog dužnosnika koji zemlju u koju je upao kao agresor napao njezne stanovnike . Bombardira i razara pomažući vojsku sastavljenu od terorista ……

Da, tako je i zapadne FAKE NEWS pisu o ruskim placenicima a nitko ih nije jos zarobio i te iste zapadne novine sute o turskim placenicima i teroristima koje su prebacili iz Sirije da ratuju za turske interese i za svoju placu.
A Francuska i EU kazu da oni cuvaju libijsku obalu, koji cinizam.

Libija je puna svih avanturista koji tamo ratuju za novac a novac se dobije prodajem nafte zapadu.

epfvnowerogvneworgwoergwergew
3 godine prije

Ako je istina da su sa barjaktarima uništili 3 pancira onda rusi moraju uzeti pouku iz toga.

Suze Roni
3 godine prije

Ruski su avioni parkirani u Al-Jufra bazi. Danas je jedan turski ofenzivni dron poslan da napadne bazu sa ruskim avionima, ali je skinut. Glupi Turci se obahatili, a tek im slijedi lekcija.

BLuka
3 godine prije

.

Milić od bačve
3 godine prije

6xMIG29 je konačno isporučeno iz Bjelorusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI