Bivši italijanski premijer tvrdi da je Francuska oborila putnički avion

Memorijalni muzej Ustica u Bologni
10 komentara

Bivši italijanski premijer Giuliano Amato je u novom intervjuu tvrdio da je incident “masakr u Uštici” 1980. uzrokovan neuspjelim pokušajem Francuza i SAD-a da obore avion za koji su vjerovali da je prevozio pokojnog libijskog lidera.

Tačan uzrok smrtonosnog incidenta sa Itavia letom 870 iz Bolonje za Siciliju 27. juna 1980. još uvijek je misterija, a počinioci su i dalje neidentifikovani. McDonnell Douglas DC-9 srušio se između ostrva Ponza i Ustica, pri čemu je poginula sva 81 osoba.

Neki vjeruju da je uzrok teroristički bombaški napad, ali kritičari ukazuju na nedostatak dokaza o ostacima eksploziva u ostacima koji su pronađeni. Druga teorija tvrdi da je avion slučajno oboren u navodnoj zračnoj borbi između libijskih, francuskih i američkih borbenih aviona u pokušaju NATO-a atentata na ” važnog” libijskog političara.

“Najvjerodostojnija verzija je ona o odgovornosti francuskog ratnog zrakoplovstva, u saučesništvu s Amerikancima i koje je učestvovalo u ratu na nebu te večeri 27. juna”, rekao je Amato u eksplozivnom intervjuu za la Repubblica objavljenom u subotu .

“Pokrenut je plan da se pogodi avion kojim je Gadafi leteo”, tvrdi Amato, insistirajući da je NATO pokušao da “simulira vežbu, sa mnogo aviona u akciji, tokom koje je trebalo da bude ispaljen projektil”.

Gadafi je navodno trebao da se vrati sa sastanka u Jugoslaviji vojnim avionom kroz isti zračni prostor, ali prema Amatoovim riječima, Italija ga je upozorila i libijski lider je promijenio svoje planove. Zvaničnici NATO-a negirali su bilo kakve vojne aktivnosti na tom području u noći tragedije.

Jelisejska palata odbila je da komentariše Amatovu izjavu u subotu. Sadašnji premijer Italije, Giorgia Meloni, rekao je da tvrdnje njenog prethodnika “zaslužuju pažnju” , ali ga je pozvala da podijeli dokaze ako ih ima.

Amato je u intervjuu priznao da nema čvrste dokaze, ali je usudio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da potvrdi ili opovrgne navode, kako bi “otklonio sramotu koja opterećuje Francusku”.

Optužbe o umiješanosti Francuske nisu nove, jer je talijanski predsjednik i premijer u vrijeme incidenta, Francesco Cossiga, također okrivio za pad francuskog projektila i rekao da su italijanski špijuni zaista dojavili Gadafiju o pokušaju atentata.

Muamera Gadafija su na kraju brutalno ubili pobunjenički borci koje podržavao Zapad usred NATO bombardovanja, vođene pod izgovorom zone zabranjenog leta tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine.

francuskaGadaffiGiuliano Amatolibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patak
7 mjeseci prije

U distopijskoj budućnosti svi će tekstovi biti na razini članaka prevedenih s engleskog na logicno com. Usuđujem vas da taj užas zamislite. Giorgia Meloni se isto zgrozio. Otišao je na brod s Prigožinom od jada.

Max
7 mjeseci prije

Lako,moguće-

Jednostavno receno
7 mjeseci prije

Ovo mi zovemo kurvanjska politika. Isto ona glumica što nakon 50g. prijavi da ju je režiser silovao…. Gdje si bio prije 40g. sada savjest progovorila….

nekoime
7 mjeseci prije

Bitno je da je Iran teroristička država.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI