Ankara kaže da svaki napad na turske trupe čini Haftarove snage “legitimnim ciljevima”

LNA
6 komentara

Ankara će libijsku nacionalnu armiju (LNA) sa sjedištem na istoku smatrati “legitimnom metom” ukoliko pokuša da napadne turske trupe raspoređene u sjevernoafričkoj zemlji, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar.

“Haftar i oni koji ga podržavaju treba da znaju da će ih svaki pokušaj napada na tursko vojno osoblje učiniti legitimnim ciljevima”, rekao je Akar, a citirala novinska agencija Anadolu.

U subotu je Akar posjetio Libiju na čelu turskog vojnog vrha. Delegacija se sastala sa visokim državnim i vojnim zvaničnicima Vlade nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju i posjetila turske trupe razmještene u zemlji. Nekoliko dana prije posjete, komandant suparničke LNA, Khalifa Haftar, pozvao je svoju vojsku da očisti zemlju od turskih „kolonizatora“.

U januaru je Ankara objavila da raspoređuje trupe u Libiji kako bi podržala GNA sa sjedištem u Tripoliju u dugogodišnjoj borbi protiv LNA, koja kontroliše istok zemlje. Turske snage su i dalje stacionirane u sjevernoafričkoj zemlji, a u utorak je turski parlament dao zeleno svjetlo zahtjevu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za produženje mandat turskih trupa u Libiji za još 18 mjeseci.

Ankarageneral HaftarLNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Kada to radi Izrael u Siriji onda su gadovi a kada to rade turci onda su heroji.
Tako razmisljaju sotonizirani pojedinci.

Dokurčilomi
3 godine prije

A što krepani turski pacove tvoje trupe rade u Libiji. Po svim pravilima su legitimni ciljevi.

Nebojsa
3 godine prije

Nije mi jasno kako Erdoganu dozvoljavaju da se ovoliko sili.On sebe smatra nekakvim panislamskim vođom i pokušava zavoditi red i tamo gdje mu nije mjesto.Turska jest velika zemlja ali mislim da će mu se ovo što radi vrlo brzo obiti o glavu.Sjever Sirije je opljačkao ,iz Alepa je izvukao što se moglo a i naftu je konvojima krao dok ih mu nisu popalili.Mislim da mu vrijeme istiće.

Max
3 godine prije

A što Turci imaju tražiti u Libiji? a još manje prijetiti nekome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI