Haftarova LNA ide prema Misrati – Islamističke milicije pred izborom: Ili Tripoli ili Misrata?

LNA - tenk
20 komentara

Haftarova Libijska nacionalna armija napreduje prema Misrati. Ovaj grad je glavno uporište pristaša takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ Fayeza Al-Sarraja.

Nakon zauzimanja Sirte, Haftarova vojska pokrenula je ofenzivu na Misratu. Uspjela je napredovati 80 kilometara i preuzeti kontrolu nad selom Abu Grian. U selu su kao trofeji zarobljeni tenkovi T-55, te samohodni protutenkovski ATGM “Krizantema”, nekoliko terenskih automobila i teške protuzračne strojnice ZU-23-2. Libijska nacionalna armija se sada nalazi 120 kilometara od Misrate.

Kopneni napad prate zračni udari zrakoplovstva LNA, koji su noćas tukli položaje i jedinice islamističkih milicija u pokretu prema istoku, koje su poslane kako bi zaustavile napredovanje Haftarovih snaga.

LNA generala Haftara, koja je, mora se priznati, dobila dronove i novo oružje od UAE i ima vojnu pomoć Egipta, zapravo postupa po „pravilu struke“. Al ne zaboravimo da je Haftar završio „Vojnu akademiju Frunze“ u Moskvi u vrijeme Sovjetskog Saveza, školu koja glasi za jednu od najboljih na svijetu.

Iskoristivši činjenicu da su glavne snage islamističkih militanata raspoređene u  bitci za Tripoli, LNA je krenula u ofenzivu u drugom smjeru. Obavještajni i lokalni izvori iz islamističke utvrde su LNA izvijestili da su nabolje jedinice „Brigade Misrate“ poslane da vode obranu libijske prijestolnice.

Ako Libijska nacionalna armija dođe pred njihov grad, militanti će sigurno napustiti Tripoli i požuriti da obrane svoje uporište. Ova okolnost može značajno promijeniti situaciju u korist generala Haftara, koji je sada prisiljen žuriti kako bi ostvario maksimalan uspjeh prije raspoređivanja turskih trupa u Libiji.

Podsjetimo da je 13. prosinca Khalifa Haftar naredio novi napad na libijsku prijestolnicu. Istog dana njegova je vojska pokrenula novu ofenzivu na Tripoli i uspjela lagano napredovati. Drugog dana ofenzive Haftarove snage su uspjele zauzeti nekoliko objekata u glavnom gradu Libije, ali je tada njihova ofenziva opet stala. 17. prosinca je Turska objavila da je spremna poslati vojnu pomoć milicijama Muslimanskog bratstva u Libiji. Krajem prosinca su jedinice takozvane sirijske „umjerene oporbe“ raspoređeni su u Tripoliju, a 2. siječnja je turski parlament odobrio slanje redovnih trupa u Libiju.

Već sljedećeg dana zapovjednik Libijske nacionalne armije, general Kalifa Haftar, najavljuje opću mobilizaciju za suzbijanje vanjske agresije. 5. siječnja je turski predsjednik Erdogan objavio da je turska vojska već poslana u Libiju. U ponedjeljak je Haftarova vojska brzim napadom oslobodila Sirte, jedan od ključnih gradova u zemlji i sada napreduje dalje prema zapadu.

Do Misrate nema ozbiljnijih prepreka na putu i treba se probiti kroz nekoliko sela u priobalnom području, što ne predstavlja neki problem za dobro opremljenu i motiviranu Haftarovu vojsku. Osim toga, kampanju je iz Omana podržala i dr. Aisha Gaddafi, kćer pokojnog libijskog vođe Muammara Gaddafija, koja je pozvala Libijce na opću mobilizaciju i pružanje otpora „turskoj agresiji“.

Trenutna situacija na fronti sjeverne Libije
Trenutna situacija na fronti sjeverne Libije

FOTO: Trenutna situacija na fronti sjeverne Libije

Twitter / LNA

U rat u Libiji ulaze Egipat i Grčka – LNA napreduje u jugu Tripolija

LNA je oslobodila Sirte – U gradu se vijore zelene zastave pukovnika Gaddafija

Kako je oslobođen libijski grad Sirte i koja je bila uloga Aishe Gaddafi?

LNATurska vojska u Libiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Čitam čula se Predsednici Amerike i Irana, čitam Švajcarci bili karika u kontaktu dve diplomatije….čitam i drago mi a i bome začuđen koliko se i dan danas koriste igrokazima koji stvaraju privid sitog vuka i zadovoljavajućeg broja ovci….
“Iran je završio osvetu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude nove agresije SAD.

„Sve naše akcije su bile proporcionalne ubistvu Kasema Sulejmanija. Ona je završena. Ako SAD više ne budu preduzimale vojne akcije protiv Irana, ni mi nećemo preduzimati takve akcije“, rekao je stalni predstavnik pri UN Madžid Taht-Ravanči.”

Tony
4 godine prije

Može mi netko objasniti, ali onako normalno ljudski, bez ironije i pametovanja, kakav i čiji igrač je taj Haftar ? Vidim da ima podršku redakcije i većine komentatora na portalu, a onda čitam da iza njega stoje Saudijska Arabija i Kuvajt !?

Alex
4 godine prije

Napad s mora završio bi borbe u dva dana…LNA bi trebao pozvati Ruse,ili Francuze u pomoć,ili čak Talijane .Kad su već rušili Ghadafia,neka vrate dug.

Max
4 godine prije

Vrlo mudar Haftarotv manevar prepolovio je protivnike kao dinju.

mop mare
4 godine prije

GOVORITE MOJE TESTIMONEY, DOBRO DAN MOJI LJUDI HRVATSKE ISPITIVANJE O KAKO DOBIO SAM ZAJEDNIK DA KUPIM KUĆU OD NEKRETNINSKE I ŽENSKE ZAJEDNIČKE TVRTKE POZOVIO je gradsku banku. Danas sam VELIKO SREĆAN I BOG blagoslivljam gradsku banku. , Moje ime je Katica, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih 5 mjeseci tražim originalnu tvrtku za zajam, da kupim kuću sve što sam dobio bila je gomila prevare zbog kojih sam ih na kraju vjerovao dana, uzeli su mi novac ne dajući ništa zauzvrat, sve nada mi se izgubila, zbunio sam se i frustrirao, nikad nisam htio imati bilo kakve veze s tvrtkama koje se bave kreditima na internetu, pa sam otišao posuditi nešto novca od prijatelju, rekao sam joj sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći to ona poznaje tvrtku za zajam koja mi može pomoći u bilo kojem iznosu zajma potreban mi je s vrlo niskom kamatnom stopom… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI