Turska poziva Haftarove postrojbe na povlačenje iz Sirta i Jufre

Erdogan
28 komentara

Jedinice libijske Nacionalne vojske, na čelu s feldmaršalom Khalifom Haftarom, moraju se povući iz Sirta i Jufre, a ako to ne učine, bit će pokrenuta vojna operacija protiv njih, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Haftar se mora povući iz Sirtea i Jufre. To smo rekli ruskoj strani. Vojne pripreme za operaciju u Sirtu su u tijeku, iako još uvijek čekamo nagodbu za pregovaračkim stolom. Ali ako se on ne povuče, pokazat ćemo odlučnost”, rekao je Cavusoglu, a njegovu izjavio prenio je TRT.

Turska vjeruje da se kriza u Libiji može riješiti samo politički, naglasio je ministar vanjskih poslova.

“Iako se primirje trenutno održava, ono ne služi interesima libijske vlade, budući da postoji bojazan da Haftar možda nije iskren. Vjerujemo da pokušava osvojiti vrijeme te da se opet priprema za napad. Libijska vlada misli kako je najprije potrebno vidjeti kartu puta, a ako karta puta sadrži pogodne uvjete, tada će se dogovoriti prekid vatre. To je pravilan pristup”, dodao je Cavusoglu.

Sjevernoafrička država sada je podijeljena, usred rata, između vlade Nacionalnog sporazuma, sa sjedištem u Tripoliju i Libijske nacionalne vojske, pod vodstvom Haftara. Turska je prethodno pružila opsežnu vojnu potporu GNA-u nakon što su Ankara i Tripoli potpisali pakt o vojnoj suradnji. Kao odgovor, Haftar se zakleo da će se suprotstaviti turskim snagama i optužio Ankaru da se miješa u libijske unutarnje stvari.

GNALNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
3 godine prije

Turci ce vrlo skoro dobiti po njuski i to jako bolno. Petljaju po Siriji, petljaju po Libiji i previse su se zaigrali.

Pero
3 godine prije

Sutra ce se povuci a mozda vec i danas.
I Rusi ce se povuci iz Moskve a Egipcani iz Kaira.
Ova turcad stvarno nisu normalni.
Sotonjare

Emi
3 godine prije

Početak kraja sultana Erdija, inače etničkog kurda.Sada će se i Egipat umješati. Moja prognoza je da će sukob oko Sirta trajati tri do pet dana dok se ne ostvari dominacija nad nebomm od strane Egipta i Haftara.Zatim slijedi polagano povlačenje Erdya prema Tripoliju zbog raspadnutog fronta. Uglavnom ja bi prvi preventivno udario po Erdyu i tako mu smanjio ofenzivne kapacitete.

Roki
3 godine prije

Suze Roni vidi se da ne poznajes turke niti sta o turskoj vojsci ne kazem da je uredu to sto rade ali rade i ostali pa recimo sta je tu bolji izrael ili bilo koja evropska drzava koja podrzava izrael i na kraju bolje da turci upravljaju sjebanom libijom nego francuzi ili izraelci ili recimo amerikanci….

Ante
3 godine prije

U međuvremenu SouthFront je objavio satelitske snimke gdje je napadnuta Turska baza u Libiji. LNA tvrdi da je u napadu iz aviona uništeno nekoliko Turskih protuzračnih sredstava.

Zvrk
3 godine prije

Ovdje nešto smrdi. Skoro svaka njegova javna izjava je kontradikcija sama po sebi. Bez ikakvog smisla. Zlobno bih pomislio da ima savjetnike koji mu savjetuju sigurno hodanje po putu popločanom korama banana.

piždro
3 godine prije

pasha Erdogan, htio bi biti moćni sultan
da povrati minule dane ocvale osmanlijske slave..

aiefbvipaufviuaqbrbaewvauwedvawedv
3 godine prije

Kako jedan od najačih stvorovih operativaca sije kaos gdje stigne, zna da tata voli kaos. Isto kao što je sa Aja Sofijom otvorio religiozni razdor između monoteista varanskih. Egipat se hvali kao harpunima potapa brodiće, di je Siciosi da zarati sa bratom u Libiji jer im tata sadista voli ratove da puštaju krv zemljanima koji misle da ratuju za “nacije” i “države” stvorene od iste djece tatine.

Lucija
3 godine prije

Ako pređu Turci liniju kod Sirta…iza je nafta…ulijeću Egipćani. Rekli i potvrdili?

Max
3 godine prije

Nema Turska što pozivati Libjce da napuste Libiju. Bit će žestoka bitka jer Turci au dovukli Tuniske ekstremiste s područja Idliba A maršal Al Siisi otvoreno prijeti intervencijom jake Egipatske vojske ako Turci krenu na Sirt ; ( što mu je parlament u Tobruku i odobrio. Mogao bi izbiti regionalni pa i kontinetalni rat,

Pesterac
3 godine prije

Bolje je da poslusaju,Rekao im je da zauzeti aviobazu Al-watia i uradio je to……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI