Američki vojni transportni avioni vrše svakodnevne letove za Libiju iz vazdušne baze Ramstein u Njemačkoj

Američki vojni transportni avion
18 komentara

Zemlja je trenutno zahvaćena tekućim građanskim ratom, a sukobi se uglavnom odvijaju između dviju glavnih frakcija – vlade Nacionalnog sporazuma u Tripoliju, odobrene od strane UN, i Libijske nacionalne armije (LNA) generala Halife Haftara, koju podržava Predstavnički dom Libije.

Američki vojni transportni avioni redovno vrše letove iz vazdušne baze Ramstein u Njemačkoj do dva libijska grada, Tripolija i Misrate, rekao je anonimni diplomatski izvor. Oba grada su trenutno pod kontrolom Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA), libijske vlade koju je odobrila UN i zadužene za sjeverozapad zemlje.

Izvor je rekao da postoji mogućnost da ovi avioni prevoze vojni teret u sjevernoafričku zemlju i dodao da Washington razmišlja o učvršćivanju stalnog vojnog prisustva tamo.

Diplomatski izvor je takođe napomenuo da SAD optužuju Rusiju da podržava suparnika GNA, Libijsku nacionalnu armiju (LNA) generala Halife Haftara samo da bi odvratile pažnju sa svoje “ružne” uloge u ovom sukobu. Izvor je rekao da SAD slijede svoje interese, gurajući GNA i LNA da nastave sukob.

“SAD je bila na čelu NATO intervencije u libijskoj Jamahiriya 2011. godine koja je zemlju dovela do trenutnog stanja. Kasnije su se SAD distancirale od kolektivnih napora da se postigne političko rješenje libijskih problema i usvojile stav “sačekaj i vidi “, rekao je izvor.

Podijeljena Libija

Otkako je došlo do NATO napada, Libiju su rastrgale zaraćene grupe od kojih svaka zahtjeva svoje pravo da upravlja dijelovima ili čitavom zemljom nakon što su njenog posljednjeg lidera Muammara Gadafija ubili pobunjenici uz podršku zapadnih zemalja.

GNA trenutno kontroliše glavni grad države Tripoli, ali je ograničena na sjeverozapadni dio zemlje. Većinu istočne i centralne Libije kontrolišu snage Haftarove LNA odane Libijskom predstavničkom domu, koje ne priznaju autoritet GNA. Jug i jugozapad zemlje kontroliše niz manjih grupa poput militanata Tuarega i plemenske milicije Tubu.

AmerikaGNAlibijaLibijska narodna armijaLNAVlada nacionalnog sporazuma
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puki
3 godine prije

Njemačka je velika kabalin korporacija. Iz Ramštajna su također upravljani zločini sa dronama u državama Bliskog istoka, za vrijeme Obamine vlade.

A evo sada kabalini avioni lete u Libiju da pomognu kabalinu vazalsku vladu. Tu vladu na licu mjesta pomaže kabalin čovjek za prljave poslove, glumac, blefer “sultan” Erdogan, ustvari ciionistički burazer svoje braće Netanjhaua, Sorosa, Rotšilda…
I Erdo je 5.5. donirao lovu cioburazeru Gejtsu za masovni pokolj Turaka, od poreskog novca tih istih Turaka..

puki
3 godine prije

Njemačka je okupirana država– reko Xavier Naidoo više puta, velika njemačka pop zvijezda, inače tamnoputi sin indijskih useljenika iz Južne Afrike.

puki
3 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=LNA0W_YYatM

Xavier Naidoo: Njemačka je još uvijek okupirana i ne posjeduje mirovni ugovor

RoPe
3 godine prije

Rusi ce na kraju popusiti na Bliskom istoku, kao sto su i na Balkanu.

Machiavelli
3 godine prije

Ako je Njemacka okupirana zemlja,zbog cega slobodni balkanjerosi cekaju u redovima za Njemacku ili Americku vizu?
Odnosno kako to da iz te okupirane Njemacke,godisnje posalju milijarde eura doznaka svojim obiteljima na slobodnom balkanu ,vracaju se u mirovinu sa dobrim penzijama,izgradili kuce na balkanu,prvo sa Njemackim markama a sada i eurima,svake godine milijuni balkanjerosa koji zive i rade u porobljenoj Njemackoj pune hotele i apartmane na jadranu i ostave milijarde eura u turistickom sektoru balkanjerosa.
Na kraju krajeva postavlja se logicno pitanje,zasto milijuni balkanjerosa zive i rade na trulom i porobljenom zapadu,kada mogu zivjeti svoji na svome u slobodi i blagostanju.
Eto par retorickih pitanja za razbribrigu citaoca portala logicno.

Mujaga
3 godine prije

Naravno da ce Amerikanci pomagati legitimnu vladu Libije kada je Turska tamo odradila sav posao. Uskoro će Turska protjerati i Ameriku i Rusiju sa bliskog istoka i zavladati njime jer je to prirodno pravo Turske. Sa Libijski naftom i Pakistanskim nuklearnim oružjem Turska ce biti najmoćnija sila. Da Balkan pripada Turskoj je dovoljan podatak da je EU zatvorila granice za Balkanske zemlje ali ne treba se brinuti Turska ce za svoju braću sa balkana otvoriti granice.

Max
3 godine prije

Eto razloga Haftarova poraza pred Tripolijem.. Amaerikanci su zajedno s Turskom Katarom i nekim Drugima na strani GNA. Ali čudim se Rusiji UAE Francuskoj zašto ne pomognu svom igraču ili su ga odlučili pustiti niz vodu za neke druge ustupke..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI