Ruski borci se povlače iz Libije, javlja Jerusalem Post

Odlazak ruskih vojnika iz Libije
95 komentara

Prijavljeni odlazak Rusa je još jedan udar za Libijsku nacionalnu vojsku (LNA), Khalifa Haftara.

Ruski borci u Libiji ispraćeni su iz grada, koji se nalazi južno od Tripolija od strane svojih libijskih saveznika, nakon što su se povukli s linija fronta u glavnom gradu, rekao je gradonačelnik. Prijavljeni odlazak Rusa predstavlja još jedan udarac Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) istočnog libijskog vojnog vođe Khalifa Haftara i njegovim stranim saveznicima.

Haftarove snage, potpomognute Rusijom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 13 mjeseci pokušavaju ući glavni grad, ali su pretrpjele niz poraza posljednjih tjedana u borbama protiv snaga Tripolija, koje podržava Turska.

U protekla dva dana snage LNA povukle su se s nekih položaja u južnom Tripoliju. Vojnic međunarodno priznate vlade ponovno su ušle u neka od tih područja.

Libija je devet godina bez središnje vlasti, a od 2014. podijeljena je između dvije glavne protivničke vlade na istoku i zapadu. Sukob se pretvorio u posrednički rat između stranih saveznika dviju strana.

Ruski borci udruženi u LNA su se povukli s teškom opremom od glavnog grada do zračne luke Bani Walid, grada koji je oko 150 km (93 milje) udaljen jugoistočno od Tripolija, rekao je Salem Alaywan, gradonačelnik Bani Walida. Za Reuters je rekao da su Rusi sada istjerani iz zapadne Libije u Jufru, do udaljenog središnjeg okruga i uporišta LNA.

“Oni (Rusi) otišli su s tri vojna zrakoplova prema Jufri, gdje su transportirana i njihova vojna vozila”, rekao je.

Glasnogovornik za LNA-a Ahmed Mismari negirao je da se stranci bore s njegovim snagama. No rusku nazočnost naširoko su dokumentirali diplomati i novinari. Na društvenim mrežama objavljene su slike na kojima se navodno prikazuju Rusi, od kojih neki sjede na kamionima u Bani Walidu.

Vlada Tripolija, poznata kao GNA, uz tursku pomoć učinila je iznenadne korake, oduzevši niz gradova od LNA-a, zarobivši i strateški važnu zračnu bazu Watiya, te uništivši nekoliko sustava protuzračne obrane ruske proizvodnje.

“Povlačenje (Rusa) iz većeg područja Tripolija vrlo je značajan događaj, jer time LNA ostaje bez njihovih najučinkovitijih, najbolje opremljenih stranih borbenih snaga na tom ključnom frontu”, rekao je Jalel Harchaoui, znanstveni suradnik Instituta Clingendael.

GNA je rasporedila plaćenike sa sirijskog fronta koje podupire Turskom, dok Haftar također koristi sudanske borce. LNA još uvijek drži grad Tarhouna južno od Tripolija uz pomoć lokalne oružane skupine.

 

 

GNALNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Par se dana vrti slika poginulog pripadnika ove jedinice, Srbin.
Bitna razlika između NATO i Rusije, sumnjam da bi se NATO plaćenici ovako povukli.

roki
3 godine prije

Kratko i jasno Rusi dobili po flauti a mit o njihovom super naoružanju pao u vodu , loše za biznis !

Ursus
3 godine prije

Kao što sam rekao još prošli tjedan, rusi su u libiji dobili po glavi (mnogi su poginuli) te sad rep pod noge i čelom nazad. Vide rusi da nisu dorasli zadatku. Rekli rusi “motaj kabel, peri mješalicu i idemo doma, ovi se ne šale”.

Ursus
3 godine prije

Ovi rusi kud god da dođu tu su kante za napucavanje

Alen
3 godine prije

Tu nema dodjem ti , biće , evo čekam prebacu od emirata i tako tih fazona 😁..

Alen
3 godine prije

Jel to regularna ruska armija (Rusi ) ili plaćenici ?

posmatrac
3 godine prije

Pogledah ovaj video uradak i jedinog Rusa kog sam video, je Lavrov.Nesto sumnjam da je on sedeo u rovu pod Tripolijem.

Fenix
3 godine prije

U Libiji se nalazi oko 1200 pripadnika Wagnera sto je ekvivalent jednog bataljona. Sto nije mnogo i nemaju zračnu podršku nisu Rusi značajno niti angazirani u Libiji sto nemora značiti da nece. Inače Wagner se nije nesto značajno pokazao ni u Siriji dok je Ruska vojska pokazala fascinantne mogucnosti u ratu i veliku mogućnost modernog i visoko tehnološkog ratovanja. Inace nikad nisam bio za plaćenike.

Zvrk
3 godine prije

Što bi mogli stare ruske prdonje koje je vrijeme zgazilo. Turski mehmedići i sirijski revolucionari su pokazali gdje im je mjesto. A uskoro će dobiti privatna Haftarova vojska.

Kkk
3 godine prije

Haftar je duzan wagnerovcima 150 miliona eura. A jadan aleksa nastrado.i par rusa kod tripolija.Ah te abrahamske religije koje sire mir i ljubav.ali sa najmodernijim oruzjem. I tako stoljecima.

Milanče
3 godine prije

Uskoro ce na vidjelo puno stvari o Kinezima i Rusima, njihove pristase bití ce jako razocarane

Arkaj
3 godine prije

Psi rata su ista sorta nezavisno ko ih plaća. Države iz kojih potječu organizatori i pare, bili to USA ili RF gledaju na njih onako kako se gleda na rezervne djelove. Kad ti zatrebaju kupiš i ugradiš u svoju politiku ali te ni na što ne obavezuju. Blackwater tj. academy zapošljavao je ljude posve nezavisno od nacionalnosti i plaćao je bolje od HV u Afganistanu. Čudilo bi me da su Wagnerovci većinom ruski državljani, ili da ih plaća ruska vlada, čak i posredno. Ako Haftar potone Putin će ga otpisat bez imalo uzrujavanja. Ali će od Erdogana tražit kompenzaciju u Idlibu, to budite sigurni….

borg
3 godine prije

Citam prije dva ili tri dana o Faktograf i o fake news. Sad vidim sliku nekog vojnog konvoja koja zajedno s naslovom treba stvoriti u mozgu citaoca da je to ruski konvoj u Libiji. Dakle za siriti fake news i biti oslobodjen, ti se pozivas na Jerusalem Post a zauzvrat ove zhidovske novine se pozivaju na neke “strucnjake” koji imaju svoju agendu ili radu za Mossad ili radu za CIA. Niti Logicno ni Jerusalem Post ne mogu provjeriti ove informacije i ne trebaju, glavno je da se izbacivaju tendenciozni clanci. Jos jedan nacin kako siriti fake news nekaznjeno a to zna svaki novinar je napisati vijest koja je prilicno tocna samo promjenis terminologiju, nazoves terorista buntovnik ili okrenes rijeci sto je tko rekao. Npr. predsjednik Sirije je izjavio “Sirijska vlada ce osloboditi sav teritorij koji drze teroristi u Siriji” Onda ti napises sirijski diktator je izjavio da ce on povratiti… Čitaj više »

Malivz
3 godine prije

Vidim ovdje ima svakakvih kometara, a nitko se nije sjetio da kaže TKO je doveo do ovakvog stanja u Libiji? Tko je jednu zemlju bacio u bratoubilački rat? Kad će više taj TKO odgovarati za svoja djela tj nedjela?

Tomi
3 godine prije

Odkad je nafta u banani nije ni Libija vise interesantna. Mada Rusima i odgovara nestabila i nefunkcionalna Libija jer takva Libija je garant za nesmetan dotok ljudstva iz Afrike u Eu

borg
3 godine prije

Drugi clanak na Jerusalem Post
pise da Turci [ nekaznjeno pred ocima cijelog svijeta ] povecavaju svoju zracnu aktivnost iznad Libije [ i s ratnim brodovima ]

Libya conflict heats up as Turkish Air Force increases activity

Pa ako podrzavas Turke u ovom sukobu, onda presutis sto radu Turci a krenes s nekim neprovjerljivim / nejasnim optuzbama u ovom slucaju Rusa.

Toliko o fake news

Ne znam koja je svrha nama Hrvatima imati interes u bilo kojoj strani.

Hrvatskoj odgovara stabilna Libija, bez rata, bez bilo cijih vojnih baza.
Pogotovo nama u EU ne bi odgovarale turske vojne baze u Libiji ili tursko sirenje po Mediteranu.

Narodnjake za seljake
3 godine prije

Ima i pozeljnijih.

Kajzer Soze
3 godine prije

Mislim ono ako to javlja Jerusalem Post ko sam ja da sumnjam u to,barem jedno dva miliona puta su objavili i da se Rusi povlače iz Sirije pa tako u isti koš mogu da svrstam i ovo !

JumpingJackFlash
3 godine prije

borg Čitao sam svojevremeno na jednom “hrvatskom” portalu (u vlasništvu stranih globalista) naslov kako su tri Hrvata osuđena u Danskoj na ukupno 36 godina zatvora. Onda pri kraju članka stoji izjava jednog od aktera “Oni su mene osudili na 16 godina zato što sam Rom…” Pa sam čitao kako je “čuveni” novinar Boris Dežulović iz Beograda napao mostarske Hrvate da su otprilike nešto kao “đubrad nacionalistička” zato što su uklonili spomenik velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću. Na kraju se ispostavilo da se radilo o spomeniku hrvatskom pjesniku Antunu Branku Šimiću koji su dežurni mostarski “garavi ekolozi” otpremili i prodali u staro željezo (ili broncu). Čitao sam i kako je u Zagrebu ispred centra za azilante neki “nabrijani hrvatski nacionalist” pretukao tražitelja azila iz Iraka. Poslije se ispostavilo da je tog azilanta iz Iraka pretukao jedan poprilično “garavi Hrvat” od nekih 38 godina sa otprilike 18 godina provedenih u zatvoru, a… Čitaj više »

Suze Roni
3 godine prije

Izmisljotina. Mogli su objavit i da se Rusi povlace iz Sirije. Zidovima je muka jer iranski transportni avioni koji voze oruzje u Siriju, slijecu u rusku zracnu bazu Hmeymim i pod zastitom su ruskog protuzracnog sustava. Ne mogu ih gadjati pa onda u ocaju izmisljaju bajke.

Suze Roni
3 godine prije

Prvo je objavljeno da su turski dronovi unistili 9 ruskih Pantsira. Na kraju se ispostavilo da su unistili 3 komada i jedan zarobili i odvezli u Tursku.Jos gore po Turke, ti su Pantsiri stari modeli iz 90-tih i dovezeni su iz UAE. U medjuvremenu su BUK-ovi unistili 17 turskih napadackih dronova.I sto sad ? Rusi se povlace?
Nisu tamo niti bili, nego njihovi placenici koji se ne povlace.

borg
3 godine prije

I za kraj imamo glagol povlace se.

“Ruski vojnici” se povlace ali se ne moraju povuci i mozda se povuku jednog dana…

Bez obzira na koga se odnosilo

mladen
3 godine prije

Oho, odjednom su Reuters, Jerusalem Post i Al Jazeera kredibilni izvori za Logično.
Kada ćete priznati da ste promjenili stranu? Koliko su ponudili?

aefvnaqefbvaefbaewbfviaqebvaqeva
3 godine prije

Haftar nije iste krvi ko oni iz Misrate koji glume klorofilne zato i ne može naprijed.

Max
3 godine prije

Veliki udarac Ali ako se Rusi doista povlače zašto su onda poslali avione Haftarovoj vojsci?

Jole Prvi
3 godine prije

Turski novinari objavili su video u kojem tvrde da je Krimski poluotok teritorijalni dio Turske. Prema novinskoj agenciji TNT, Ankara nastavlja usmjeriti Krim prema svojim teritorijalnim potraživanjima, o čemu svjedoči izvještaj jednog turskog terorista, iza kojeg se nalazi karta, prema kojoj Turska uključuje ne samo poluotok, već i dio kopnenih dijelova Rusije.——- Hahaha,Turci previse šmrću bijelo.Jedva čekam da ih Rusi discipliniraju.

Borik
3 godine prije

Prvi put da Rusi bježe od Turaka, još su im maznuli i Pansir. Sramota.

Adnan
3 godine prije

Uništiše ih turci načisto sa bespilotnim letilicama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI