Turska planira da uspostavi dvije stalne vojne baze u Libiji

Turska protivvazdušna odbrana
39 komentara

Turska planira uspostaviti dvije stalne vojne baze u Libiji kao dio svoje stalne potpore vladi Nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava UN, izvijestio je u petak turski list Yeni Safak pozivajući se na vojne izvore.

Prema navodima lista, libijska GNA razmatra da turska vojska koristi nedavno osvojenu vazduhoplovnu bazu Al-Watiya za postavljanje sistema protivvazdušne odbrane i borbenih bespilotnih letjelica. Snage GNA su 18. maja ponovo osvojile bazu od rivalske Libijske nacionalne armije (LNA). Druga baza će, kako se izvještava, biti uspostavljena u luci Misrata za turska mornarička plovila.

Ankara će možda postati suvlasnik offshore naftnih kompanija sa sjedištem u isključivoj ekonomskoj zoni Libije, što znači da će turski ratni brodovi biti potrebni za nadgledanje operacija bušenja, izvijestio je list. Turska takođe vjeruje da su zbog trajnih tenzija sa Grčkom neophodni razmještaji ratnih brodova u regionu.

Turska je pružila opsežnu vojnu podršku GNA od kada je podnesen zahtjev za pomoć krajem 2019. Snage GNA ostvarile su značajne koristi tokom kontranapada na periferiji Tripolija, vraćajući teritoriju od LNA posljednjih nedelja.

Razgovori pod vodstvom UN čiji je cilj postizanje prekida vatre u Libiji nastavljeni su ove sedmice, nakon što su vojni zvaničnici GNA i LNA pozvali na videokonferenciju u formatu 5 + 5 nakon stanke prouzročene eskalacijom nasilja u zemlji i globalnom pandemijom koronavirusne bolesti.

GNAlibijaturskaUNvojna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Živio jahač Erdy.

Bosanac
3 godine prije

Mozda dovuku i s-400 da im cuva bazu 🙂

Milivoj
3 godine prije

A šta Rusija čeka limun??? U Bengaziju bi baš mogla bit njihova nova pomorska baza sa S400 i Bastion/Bal obalnim sustavima,.. pa i zračna baza ne bi bila loša za patroliranje Mediteranom. Rusi baš ste lajbeki šta čekate. E Rusi dajte malo uzgojite jaja a ne samo na kavijar mislit!

Pedro del negro😎
3 godine prije

A sto taj luđak s Bospora ….gubi se van iz Libije van iz Sirije you fuckin lunetic!!!😖😖😣😣

233
3 godine prije

Nema od ovoga ništa. Putin je samo pustio da vidi šta Turci hoće. Nije to Gadafi koji je stalno sarađivao sa Italijom, Francuskom i Engleskom na štetu Libije. Haftar je ruski čovek i neće ga Putin tako lako pustiti.

Mike
3 godine prije

Ne tako brzo, ali rat Turske i Grčke. Jos je ostalo to i Indija i Pakistan, od “Rat-a polumjeseca”…Planiran odavno

Bart
3 godine prije

E Gaddafi bio si pametan jer si Libiju iz ničega pretvorio u ekonomski stabilnu zemlju. Previše je dobro bilo narodu tamo pa su tražili demokraciju. Bio si glup jer si vjerovao zapadu i jako glup jer nisi uložio sve silne pare u moderniziranje vojske. Pogledaj Alžir imaju S300, SU27 avione itd jer znaju da im Francuzi mogu doći glave. Previše si se opustio i sada neće od Linije biti države desetljećima

Hamer
3 godine prije

To sve košta pitanje dali je turska sposobna za to pogotovo sada

xda
3 godine prije

ako je putco pametan
treba se 100% povuci i uzeti kokice
pa nek se drugi / eu zahebavayu s turcinom
htijeli su ga nagraditi sad nek se pipaju s njimen

Šule
3 godine prije

Izgleda da su Rusi odlučili konačno Erdogana malo za uši povući i kazati da je dosta ulaženja u tuđe države kao tzv saveznici a cilj je nafta i plin..zato ide u Ankaru Lavrov i Šojgu..Putin je valjda shvatio da ga Erdogan zajebava godinama a potiho surađuje sa Amerima i širo svoje sultanstvo.

Max
3 godine prije

Turska je u LIbiji agresor i treba je istjerati iz te zemlje. Vjerujem da će doći do Haftarovog protuudara koji će to postići

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI