Veliki obrat u Libiji – Haftar izgubio ključnu vojnu bazu

Preuzeta baza u Libiji
45 komentara

Snage odane međunarodno priznatoj vladi u Libiji, uz potporu Turske, preuzele su kontrolu nad strateškom zračnom bazom, na jugozapadu glavnog grada Tripolija od Khalife Haftara.

Vlada Nacionalnog sporazuma (GNA), koju su podržali Ujedinjeni narodi, najavila konačno osvajanje zračne baze al-Wattiya, nakon šest mjeseci intenzivnih borbi.

Video prikazuje borce kako, u svitanje zore, zumiraju pustinjsku zračnu bazu, pored utvrđenih bunkera i olupina uništenih aviona, uzvikujući “Allahu akbar” ili “Bog je najveći”, dok su kutije streljiva vide ostavljene u bazi.

GNALNAPancir S1
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
357
3 godine prije

pancir ostavljen u bazi već je na putu za tursku

Bosanac
3 godine prije

U dobrim filmovima radnja je neizvjesna do pred sam kraj filma 🙂

čoban
3 godine prije

Vijesti ovoga tipa su šture,rat je nemilosrdan ,i on mijenja odnose na terenu.Ne znači da gubitkom jedne baze pa bilo to i uzletišta znači i poraz Haftara.Nisam za to da me netko svrsta kao navijača ili još gore ljubitelja ratova ali rat kao takav je ne predvidljivi,i nije pozitivan .Moram znati od znatiželje što se dešava ali,igrači tog filma gube živote i neći to više čitati ,zbog protesta.

Dimitrije
3 godine prije

Vijest stara par dana. Turske elitne postrojbe uz potporu dronova razbili Haftara (generalisimusa školovanog u Rusiji – Fruze) i ruske plaćenike. Patetična izvedba Haftara i rusa

Alen
3 godine prije

U nedostatku dogadjaja iz idliba nešto mora napisati , slabo mu sultan daje materijala za pisanje , a skočili su bili kao bijesni..

Kažun
3 godine prije

Tko je dobio nije izgubio.
Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat.
(Kolega) Grunf.
Dok Erdo troši vrijeme u Libiji,Sirija dobiva na vremenu.

nevjernintomo
3 godine prije

Iskustveno: iz videa se da zaključiti da je LNA organizirano napustila te objekte… Očito je ili da je držanje iste ne svrsi shodno ili je postignut dogovor o podjeli teritorija.
Jeftinije je prepustiti Z Luku pa je dalekometno bombardirati po potrebi, nego obratno….

Ante
3 godine prije

Te dvije vojske koje se bore u Libiji ionako se ne bore za neovisnu Libiju nego za podjelu Libijskog plijena. Obadvije vojske se bore za strane interese. Jedna vojska se bori za neke Europske države koje su postavile šape na Libijsko bogatstvo, dok druga vojska se bori za Tursku. Kada je Gadafi još bio živ, onda su Rusi trebali pomoći Libiji. Sada je ta pomoć Libiji tek toliko da se Rusi osvete Turcima. Libija kao država više ne postoji ,opljačkali su je i uništili. Postala je kao sve druge Afričke države sa diktatorskom vladom koja je tamo samo zato da strancima osigura nesmetano pljačkanje bogatstva te države. Kao što to rade u ostatku Afrike.

Servacij
3 godine prije

Ono o Kini je totalni bla bla bla..

Zvrk
3 godine prije

Čudna neka situacija. Slično sam znao viđati na sirijskom bojištu. Koji tjedan ranije su odbili jak napad gdje sa više desetaka žrtava. E sad zašto su praktički bez borbe predali tu bazu veliko je pitanje. Strateški je ovo veliki gubitak kojim LNA gubi efektivnu moć na krajnjem zapadu zemlje. Jedina smislena teorija je da jačaju snage za operacije u Tripoliju i možda Misrati. Što se tiče zaplijenjenog oružja. Militanti će psihološki se napuniti samopouzdanjem i stalnim slikavanjem. Međutim ta oružja, između ostalih i zaplijenjeni Pancir su najvjerojatnije onesposobljena prije povlačenja tako da od toga jedino mogu služit za slikavanje i preprodaju u dijelove.

istrazuj
3 godine prije

Kako vrijeme prolazi – pod ovom laznom “pandemijom” – postaje sve jasnije i jasnije da je tzv “GEOPOLITIKA” – jedno obicno smece za odvlacenje paznje – vec vijekovima zaglupljenoj ljudskoj vrsti. Dakle, nemam sumnje da se to radi i u ovom slucaju – bukvalno ove besmislene “geopoliticke” igre. Naprosto – postaje jasno da su desetljeca “politickih analiza” i tzv “geopolitike” – samo jedna prevara onog vrha piramide, za kojeg sad svi vidom, nema nikakvih problema da na osnovu – prljave lazi bez i jednog jedinog fakta – naprosto blokira cijeli Svijet! Da li se radi o – “dubokoj drzavi”, cionistima, masonima, Vatikanu, satanistima ili “Stvoru” (ili mozda o svima njima zajedno!) – apsolutno je nebitno. Radi se naprosto o tome – da tzv “geopolitika” prakticno promatra – SAMO donji dio piramide moci – tj samo onaj generalno najodvratniji soj ljudi zvani “politicari” ! Dakle – tesko DNO piramide moci –… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Loša vijest a ima još i gora , LNA je u toj bitci izgubila Pancir S1 i MI 35. Izvor topwar.ru

Kkk
3 godine prije

Lna jje izgubila 10 kom pantcira, turski tb2 dronovi su ih unakazili.razlog je los rarad na panciru od samo 5 km, iako bi trebo do 20km.ttb2 dron roka sa 8 km i kosta 15 mil.

Nenad
3 godine prije

Bilo je ovakvih situacija i u Siriji. Sačekaćmo malo da vidimo ko se zadnji smeje.

sedban
3 godine prije

Ova vlada ili oruzana grupacija sto se nalazi u Tripoliju ima podrsku Turske. Turska je najvise upletena u ovaj rat i zaglibit ce dobro. Ako cemo se igrati rijecima, demokratsku opoziciju podrzavaju otvoreno mnoge znacajne zemlje a to su: Egipat, Saudijska Arabija, Grcka, Izrael, Francuska a stime EU. Rusiji ne znaci nista Libija, ako neke grupacije ili kompanije iz Rusije mogu zaraditi nesto OK , inace tko god pobjedi Rusija ce provati s njima dobro. Rusija nema ni malo jake interese u Libiji i zato nece ni zaglibiti tamo. Turska ce nahebati. Ne zato sto je druga frakcija jaka nego zato sto ne odgovara ovim imenovanima da se Turska siri na Libiju. Amerika nema nikakav interes. Neke americke kompanije pravu novac iz obe strane konflikta. A to sto su se neki uhvatili da je ona oruzana grupa u Tripoliju “priznata od UN” ne znaci nista, pa priznata je i vlada… Čitaj više »

indy
3 godine prije

Ima nešto u tome.Ako ništa na trudu.Sad mi se neda ovo proučavat,jer proučavam povjesno Indiju specifično Indisku nacionalnu armiju.Al ti malo neštima odma u startu sa Ujgurina.Imam zapisa,al nepodudaraju se tvoji i moji.I ni problem.Al je drukčije sa Ujgurima.?.?

Jole Prvi
3 godine prije

Vidjet ćete kad Egipat uleti u borbu sa Turcima.Sisi je već dao zapovijed za punu borbenu spremu.Turci će pušiti ovako ili onako.

Ursus
3 godine prije

Haftar i rusi su išamarani gdje god da dođu. Ruska vojna tehnika su kante za napucavanje, a rusofili su zbir debilčeka. Rezultat je bio očekivan. Nego kad će rusi ući u 20.st., priča li se što

Milić od bačve
3 godine prije

Turski ratni brod koji je bio blizu obale prije nekih sat vremena, pogođen raketnim projektilom nakon kojg se zapalio i čulo se još nekoliko eksplozija.Taj je vjerovatno na putu prema dnu.U tijeku je žestoka ofenziva iz zraka na sve turske ciljeve.Turci če pušiti gadno u Libiji.
Jedino još nije poznato da li su se ofenzivi priključile egipatske zračne snage ,koje su za Turske ozbiljan izazov.

Jole Prvi
3 godine prije

Izgleda da je stvarno egipatsko zrakoplovstvo ušlo u bitku oko Tripolija i da bombardiraju turske brodove.

Jole Prvi
3 godine prije

Izgleda da se ne radi o egipatskoj avijaciji,nego da je onih 6 komada renoviranih MIG-29 što su Rusi poslali za Siriju,prebačeno u Libiju kod Haftara,uz još 2 komada SU-24.Izgleda da ti avioni bombardiraju tursku vojsku u Libiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI