Fantomska libijska vlada iz Tripolija generala Haftara optužila za ratne zločine

Libija Sirt T-55
13 komentara

Vrhovno vijeće i takozvani „Parlament Libije“ u Tripoliju su u zajedničkom priopćenju naglasili nužnost suprotstavljanja napadima snaga pod zapovjedništvom generala Kalife Haftara, kojeg su optužili za različite ratne zločine poput ubijanja i protjerivanja građana i uništavanja infrastrukture.

U priopćenju struktura vlade Muslimanskog bratstva Fayeza Al-Sarraja se pozivaju sve strane da obustave proizvodnju i izvoz nafte.

No, Fayez Al-Sarraj zapravo ne kontrolira ništa. Prisiljen je živjeti gotovo u kućnom pritvoru Tripoliju, a jedino područje kojem može pristupiti, iako se ne kreće iz sigurnosnih razloga, je utvrda islamističkih milicija u Misrati, gdje su na vlasti snage koje ga vojno podržavaju, zajedno s plaćenicima iz Sirije i turskim vojnicima koje je poslao Erdogan.

Libija je od svrgavanja i likvidacije Muamera Gadafija podijeljena između dvije vlade na istoku i zapadu zemlje, od kojih takozvana „međunarodna zajednica“ priznaje onu zapadnu u Tripoliju, pod vodstvom Fayeza Al-Sarraja, a Libijsku nacionalnu armiju i vladu Zastupničkog doma s istoka podržavaju brojne zemlje, među kojima su Egipat, UAE, neslužbeno Rusija i Francuska, te Saudijska Arabija i druge.

Muhammad Ammari, član takozvanog Predsjedavajućeg vijeća u Tripoliju, kritizirao je ulogu Arapske lige u libijskoj krizi. Međutim, od arapskih zemalja Fayeza Al-Sarraja bezrezervno podržava samo Katar, koji je desetljećima dom Muslimanskog bratstva i svih njegovih članova koji su pobjegli iz zemalja u kojima je aktivnost ove organizacije zabranjena.

„Nakon godinu dana od početka napada na Tripoli, snage Vlade nacionalnog sporazuma se odupiru se regionalno-međunarodnom projektu čiji je izvršilac general Haftar, dok Kairo, Abu Dabi, Moskva i Pariz imaju koristi od tog rata“, požalio se Muhammad Ammari.

Muhammad Canunu, glasnogovornik snaga takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ Fayeza Al-Sarraja, zatražio je od međunarodne zajednice da pokrene kazneni progon generala Haftara i zemalja koje ga podržavaju, iako je to nemoguće, obzirom da su među tim zemljama Francuska i Rusija, članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U međuvremenu, na terenu su snage LNA odbile napad “sirijskih plaćenika” u području Ain Zare, južnog  predgrađa glavnog grada Tripolija.

Član ureda za informiranje, Aqeela Al-Saber, izjavio je da su “operativne snage Libijske nacionalne vojske uzvratile na napad sirijskih plaćenika u Ain Zari.

“Milicije koje podržava Turska i sirijski plaćenici pokušali su u petak napasti naše isturene položaje kako bi povratili ono što su izgubili u posljednja dva dana. Napadačke snage su u potpunosti činili

Sirijci i operacija je okončana značajnim gubicima u njihovim redovima i preuzimanjem kontrole nad mjestima koja su držali“, rekao je Al-Saber.

Sirijske plaćenike je Erdogan prvi put rasporedio u Libiju krajem prosinca 2019. godine. Međutim, od njihovog dolaska nisu uspjeli preokrenuti rat u korist vlade koju podržava Turska.

Nadalje, zabilježena su izvješća o velikom nezadovoljstvu sirijskih plaćenika, koji su optužili Tursku da im ne isplaćuje plaće, niti ispunjava druge obveze iz ugovora o odlasku na libijski front.

Neka izvješća potvrđuju da su deseci sirijskih plaćenika napustili front u Libiji i otputovali su za Italiju zbog dobivanja azila.

Redovita izvješća s fronta pod Tripolijem na svojoj službenoj stranici objavljuje Libijska nacionalna armija (LNA), gdje se iznose dokazi o sporom, ali kontinuiranom napretku Haftarovih snaga u kampanji u kojoj je obećao „očistiti Libiju od islamističkih terorističkih skupina bilo koje boje i zastave“.

Twitter / LNA

Libija Tripoli 06.04.2020
FOTO: Trenutna situacija pod Tripolijem
GNALNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gost
3 godine prije

Oće li više taj Haftar oslobodit cijelu Libiju, dosadno je ovo mrcvarenje koje traje grilijun godina :flop:

Bili
3 godine prije

“deseci sirijskih plaćenika napustili front u Libiji i otputovali su za Italiju ”

Talijansko proljeće na vidiku.

Mali Mujo
3 godine prije

Sve mi se cini da bismo uskoro mogli gledati gradjanski rat u Turskoj i razbijanje Turske nasastavne djelove. Erdo se prearcunao i umislio da je neka sila i faktor odlucivanja, Biti ce to jos jedna narandzasta revolucija.

Dopizdilomi
3 godine prije

“Ilegalna naci organizacija iz Tennesseea optužila Trumpa za ratni zločin.” To mu dođe na isto iako su ovi iz Tennesseea bliži jer je Trump sporo djelovao. Ili varijanta dva: Mirna “židovska oporba” proglasila Netaniahua nacistom i ratnim zločincem. I ovo bi možda bilo moguće da tamo ima oporbe.

Alex
3 godine prije

Ako padne Tripoli, pada Libija, Erdogan, a štetu će osjetit i Trump.

Max
3 godine prije

čovjek čija su vojska teroristi optužuje druge za zločine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI