LNA je oslobodila Sirte – U gradu se vijore zelene zastave pukovnika Gaddafija

Libija Benghazi Tenk T-55
17 komentara

Nakon što je turski predsjednik Erdogan u intervjuu za CNN Turk rekao da je poslao prvi kontingent turskih vojnika u Libiju, jučer, 6. siječnja, jedinice Libijske nacionalne armije generala Haftara su pokrenule napad na grad Sirte i odmah preuzele kontrolu nad zrakoplovnom bazom „Gardabiya“ i ušle u sam grad.

Prema izvješćima s terena, dio milicija iz Misrate, koje su ostale u Sirtu, odane takozvanoj vladi Vladi nacionalnog sporazuma iz Tripolija, prešle su u LNA. Ostali su se povukli iz velikog dijela grada ili su predali oružje.

Na Twitter računu Libya Review su objavljene snimke kako LNA s lakoćom ulazi u Sirte i raspoređuje se u četvrtima rodnog grada bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija.

Kao što smo rekli, dan ranije 5. siječnja je turski predsjednik Recep Erdogan objavio je da su se turske trupe započele raspoređivati u Libiji. Međutim, tursko vojno osoblje neće sudjelovati u izravnim borbama, rekao je turski predsjednik. Osim toga, implementacija je tek započela.  Dakle, nije bilo dovoljno vremena da strateški promijeni ravnotežu u korist milicija koje najvećim dijelom čine militanti Muslimanskog bratstva.

Nakon četiri sata borbi, Libijska nacionalna armija je objavila da je grad Sirte sada pod njenom potpunom kontrolom.

Sirt Libija T-55 tenk
FOTO: Tenkovi T-55 Sirt, Libija

Međutim, kako izvještavaju lokalni mediji, LNA navodno u ovom trenutku neće napredovati prema Misrati, iako ima povoljne uvjete za brzo napredovanje i priobalnoj zoni. Najvjerojatnije da vodstvo LNA planira pregovarati o nekoj vrsti dogovora s vodstvom milicija iz Misrate i ponuditi im da polože oružje.

Trenutno je glavnina snaga islamističkih milicija raspoređena za obranu Tripolija, što je bio glavni razlog zbog kojeg je LNA s lakoćom ušla u Sirte i sada kontrolira grad od preko 200 000 stanovnika, kojeg je osvojila bez razaranja i civilnih žrtava.

Zanimljivo je da Al-Jazeera citira takozvanu vladu iz Tripolija, koja negira da je LNA u gradu, usprkos snimkama i fotografijama, ali i izjavama svjedoka koji su za Reuters jučer poslijepodne rekli „kako su Haftarove jedinice u gradu i da se čuju pucnjevi“.

Stanovnik iz centra grada Sirte je telefonom za Reuters rekao da vidi “konvoje LNA unutar grada Sirte i da oni sada kontroliraju velike dijelove grada“. „Također čujemo pucnjavu”, dodao je.

Mahmoud Abdelwahed iz Al Jazeere, izvještavajući iz glavnog grada Tripolija, rekao je da su, prema vojnim izvorima u samo gradu “Haftarove snage preuzele kontrolu nad nekoliko dijelova grada, uključujući luku i središte grada, zajedno s vojnim bazama na jugu grada”.

“Grad je strateški važan jer je vrlo blizu naftnih polja i naftnih luka u središnjoj Libiji i na obali. Dobivamo i vijesti iz vojnih izvora u Misrate da šalju trupe u Sirte kako bi odvratili napade Haftarovih snaga”, rekao je Mahmoud Abdelwahed, a mediji milicija iz Misrate su kasnije objavili snimke nekoliko jedinica kako se pripremaju za „protunapad“.

Pri pokretanju napada, snage Haftara su ušle u grad Sirte s istoka i juga, a nakon povlačenja islamističkih milicija je LNA mogla napredovati prema zapadu, dok u večernjim satima nije oslobodila cijeli grad.

Nakon što je grad oslobođen u njemu su podignute zelene zastave, simbol snaga Muammara Gadafija, bivšeg vođe Libije i Sirte, što je zapravo bio posljednji grad u kojem se odupirao, gdje je uhićen i ubijen. Iz toga proizlazi da su, unatoč kontroli islamista nad gradom, simpatije stanovništva bile usmjerene prema LNA i generalu Haftaru, što je vjerojatno razlog zbog kojeg su se suparničke milicije tako brzo povukle.

Situacija na bojištu je takva da je LNA napredovala dovoljno prema zapadu da može utvrditi obranu i odbaciti pokušaje protunapada.

Čak i dopisnici iz Misrate priznaju da je oslobađanje Sirte „kritični razvoj događaja, ne samo zbog strateškog značenja, već i zato što će vjerojatno utjecati na organizaciju otpora u Tripoliju, jer Haftaru daje važno sredstvo neposrednog vojnog pritiska na Misratu“.

U posljednjem javljanju sinoć, čak i Al-Jazeera priznaje da je zauzimanje Sirte važan dobitak za Haftara, koji od travnja vodi vojnu ofenzivu na Tripoli.

Sirte je grad smješten na u središtu sredozemne obale Libije, a islamističke milicije su ga držale pod kontrolom nakon što su krajem 2016. godine izbacile suparničke skupine iz takozvane „Islamske države“.

Zapravo svjedočimo logičnom razvoju događaja predviđenom ovom portalu 30. prosinca 2019. Tada smo predvidjeli mogućnost napada LNA na grad u kojem su ostale slabije borbeno spremne islamističke milicije, jer su najbolje raspoređene južno od Tripolija za obranu takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ Fayeza Al-Sarraja.

No, sumnjali smo u tako brzi uspjeh LNA, jer se činilo da Haftarova vojska nema dovoljno vojne opreme i boraca za dvije velike kampanje odjednom, onu u Tripoliju i otvaranje drugog fronta za oslobađanje Sirte. No, kao što smo predvidjeli, pokazalo se da ambiciozna osoba poput generala Kalife Haftara to može napraviti.

Da će milicije iz Misrate imati tešku, možda i nemoguću misiju, potvrđuje brzi napad i zauzimanje grada As-Saddadah, smještenog oko 50 kilometara južno od obale, na pola pute između Misrate i Sirte.

Na jugu Tripolija je LNA zauzela Vojnu inženjersku školu i bolnički kompleks i četvrt Simafro Sidra, te ušla u prve zgrade Stomatološkog fakulteta i prve zgrade u susjedstvu četvrti Salahuddin.

Sve ovo govori da je kampanja ovaj put dobro planirana i da je LNA raspolagala obavještajnim podacima o broju neprijateljskih snaga u gradu Sirte, a mediji takozvane „vlade“ u Tripoliju navode kako su za ovaj poraz „provladinih milicija“ presudni bili oružje i dronovi koje je LNA dobila od Ujedinjenih Arapskih Emirata i, naravno, neizbježna „podrška ruskih plaćenika skupne Wagner“.

Twitter / Libya Review

Libija Sirt situaciona mapa 06.01.2020
FOTO: Situacija nakon oslobađanja libijskog grada Sirte od strane LNA
LNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbb
4 godine prije

Pukovnik je bio zakon!

Jack
4 godine prije

Tako ce i nas u Bosni napast ovaj turcin. Ali Bosna ponosna od stoljeca 7.

Zvrk
4 godine prije

Ovo je bilo brzo.

Mimo
4 godine prije

Izgleda da su vladine snage vratile grad pod svoju kontrolu,?

Red Dog
4 godine prije

Al Jazeera?
Koja je pravila kulise Tripolija u Dohi da bi snimili pobunu protiv Pukovnika?

Radomir
4 godine prije

Super vesti, šaljite ih hitno Alahu i devicama u njihov Raj.
Ramo nastavite dalje prema Misrati gnezdu i obucite ih sve u belo bre, neka lete u vazduh.

Savovic Danilo
4 godine prije

Ocekivano-,rekao Sam da je pitanje samo Dana kada ce se napraviti neki “dil” izmedju LNA I ove famozne vlade,jer je neizbjezno da vojno ne mogu odbraniti nista(Turci su tu samo dosli da spasu Muslimansko bratstvo I osiguraju da Tripoli i ta vlada ne padnu tako brzo jer ima interes oko dila u vodama sredozemlja I treba mu sto bolja pozicija za pregovaranje),pada Sirte,pasce I ostatak prije ili kasnije ako se nastave borbe ali misljenja sam da ce se prije ici na neki dogovor da bi se izbjegle bespotrebne zrtve I iscrpna borba za predgradja jedno po jedno u nedogled. Cinjenica je da je Haftar vojno superiorniji I ima podrsku maltene svih da se ocisti jos to malo extremista I konacno prekine rat u toj zemlji.E sad druga je stvar oko stvaranja vlade I kako ce to ici jer zavisi od dogovora velikih sila koje sve imaju interese u Libiji.

Kajzer Soze
4 godine prije

Istakao Gadafijevu zastavu 🙂 ………Pa taj isti Haftar je izdao Gadafija i vodio pobunu protiv njega pod CIA-e zastavom,sad radi za Saudijce,Jevreje i Amere , realno u ovom trenutku u Libiji ja navijam za Turke !

Siniša
4 godine prije

Povukli se iz Sirta…

Max
4 godine prije

Dobro učinjeno i dobio sam odgovor na svoju sinoćnju brigu može li se Haftarova PZO oduprijeti Turskim tračnim napadima- Mogu s njime su Wagnerovci opremljeni Pancirom S1 i srušili su bespilotnu letjelicu Barjaktar BT2 Turske proizvodnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI