Turska želi izgraditi vojnu bazu u Libiji, ali Kairo šalje nove tenkove Haftaru

Truska želi graditi vojnu bazu u Libiji
15 komentara

Nakon nedavno postignutog „međuvladinog dogovora“ s takozvanim libijskim premijerom Fayezom Al-Sarrajem,bkoji je de facto taoc islamističkih milicija Muslimanskog bratstva iz Tripolija i Misrate, prema kojem su Turska i fantomska „Vlada nacionalnog sporzazuma“ dogovorili razgraničenje u istočnom Mediteranu, uzevši u obzir granice nepriznatog sjevernog dijela Cipra kao „međunarodne“, službena Ankara je najavila kako planira izgraditi vojnu bazu u Libiji. Vojna oprema i trupe su, kako prenosi turski list Yeni Safak, „već na putu“.

Lokalni mediji su objavili  u ponedjeljak da će turska baza biti izgrađena u Tripoliju.

Turski list Yeni Shafak citirao je vojne izvore i zahtjev turske vlade ministarstvu obrane da opremi flotu i borbene zrakoplove kako bi se pripremili za prebacivanje turskih snaga u Libiju.

Prema izvorima, proces preseljenja u Tripoli je započeo, a brodovi premještaju bespilotne letelice, tenkove, turske specijalne snage i komandose.

Odluka je pala nakon nedavno održanog sastanla Al-Sarraja i Erdopgana u Ankari, gdje je „premijer“ libijske „Vlade nacionalnog sporazuma“ požurio tražiti pomoć zbog pojačanih napada Libijske nacionalne armije generala Haftara na Tripoli iz južnog i jugozapadnog pravca, gdje se LNA pobila u južna predgrađa libijske prijestolnice.

Tijekom prethodnog sastanka u Istanbulu krajem prošlog mjeseca, Erdogan i Al-Sarraj su potpisali prošireni sigurnosni i vojni sporazum, kao i spomenutu spornu „proširenu pomorsku jurisdikciju“. Sporazum iz studenog je turski parlament ratificirao u subotu.

Egipat odgovori „privremenim slanjem“ tenkova Haftarovoj LNA

Međutim, na novonastalu situaciju je odgovorio Egipat, koji je nakon svrgavanja islamističke vlade Muhameda Mursija. Muslimansko bratstvo proglasio terorističkom organizacijom. Važno je napomenuti da se svrgavanju Mursija i političkim odlukama oko statusa Muslimanskog bratsva nije protivilo ni najprestižnije sunitsko sveučilište u svijetu, „Al-Azhar“ u Kairu.

Situacija u Libiji se pogoršava, jer Egipat i Rusija podržavaju Libijsku nacionalnu armiju na čelu s generalom Kalifom Haftarom.

19. prosinca su egipatski izvori koje je citirao Middle East Monitor potvrdili da je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi odobrio raspoređivanje ruskih tenkova egipatske vojske u Libiji, kako bi snaga lojalne Haftaru u njihovom napadu na Tripoli i prije svega u borbi protiv terorističkih islamističkih milicija koje se bore za Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju.

Izvori su navodno objasnili kako su se egipatski vladini dužnosnici složili s Haftarom da će mu “privremeno” dostaviti te tenkove, pod uvjetom da ih vrati nakon završetka bitke i postizanja njegovih ciljeva u kampanji za Tripoli.

Izvori su za Middle East Monitor su rekli da je sporazum psotugnut tako da se izbjegne kršenje rezolucije Ujedinjenih naroda o zabrani naoružavanja sukobljenih strana u Libiji.

Odluka je donesena nakon što je „Kairo osjetio ozbiljne namjere Turske za izravnu vojnu intervenciju u Libiji u korist Fayeza Al-Sarraja“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da će Turska nastaviti vojnu suradnju s takozvanom „Vladom nacionalnog sporazuma“ i čak će joj pružiti vojnu potporu.

„Ubrzati ćemo jačanje vojnih veza između Turske i Libije. Rekli smo im da smo uvijek spremni pomoći, ako zatreba. Mi smo spremni i za vojnu i sigurnosnu suradnje, do koraka poduzetih u vezi s našim pomorskim pravima“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin imenovali delegacije za razgovore o situaciji u Libiji i da će se dužnosnici sastati “uskoro”.

Kremlj je rekao da će Erdogan i Putin o namjerama turske vlade u Libiji razgovarati tijekom razgovora dvoje vođa sljedećeg mjeseca u Ankari.  tada su razgovarali o Libiji.

Obnovljena ofenziva LNA na Tripoli je u toku. Haftarove snage ostvaruju male, ali značaje napretkem prema okrugu Al-Nahd, blizu centra libijske prijestolnice, objavila je tiskovna služba LNA.

Ranije su probili linije obrane u području kampa Osman i najvažnije točke obrane grada, južne prigradske četvrti Ain Zare.

Ranije je načelnik Haftarove vojske za moralnu obuku, general Ahmed Mahjub rekao za RIA Novosti „da su trupe koje su vodile napad na Tripoli opkolile grad“.

“Oružane snage čvrsto se kreću prema području Al-Nahd i stječu kontrolu nad nekoliko novih položaja, nakon što su se postrojbe povukle sa svojih promatračkih mjesta, tako da su ti položaji postali točke naših oružanih snaga”, navodi se u priopćenju.

Middle East Monitor

Haftar najavio „nulti sat“ za Tripoli – LNA probila obranu islamista u Ain Zari

General Haftar i Libijska nacionalna armija su spremni za ulazak u Tripoli

VIDEO: Elitni 106. bataljnun LNA prije napada na Tripoli

LNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
4 godine prije

Nek im i posade posude jer tenk bez obucene posade je komad zeljeza.

Libanistan
4 godine prije

Znači ako Haftar porazi Fejeza onda će se umiješati UN i nato bombardiranje isto kao i sa Gadafijem. A ovakva situacija status quo svima odgovara odim Libijskom narodu. Ti Libijci su osuđeni na propast sa obije strane.

PiriReis
4 godine prije

Važno je napomenuti da se svrgavanju Mursija i političkim odlukama oko statusa Muslimanskog bratsva nije protivilo ni najprestižnije sunitsko sveučilište u svijetu, „Al-Azhar“ u Kairu. (!!??) Ma nemojte reci, g. autore! Povlačenjem tog “aduta” koji to nije, i ne može biti ama baš nikako, samo ste nepopravljivo obezvrijedili sami tekst. Najprestižnije sunitsko sveučilište u svijetu Al-Azhar u Kairu dobro zna svoje mjesto i polozaj kod diktatora. Na hiljad svrsenika tog Al-Azhara je zavrsilo u “egipatskim gulazima”, a ostatak koji to nije konobariše po egipatskim kafanama i drugdje po arapskom svijetu. Al-Azhar nema snage, uticaja, želje niti hrabrosti da se petlja u odluke “povampirenih generala” pa da to ponovo rezultira novim valom pretrpavanja u ionako pretrpanim egipatskim zatvorima. Vjetar informacija donosi “mirise i smradove” pa nemojte pisati samo o jednom, a zapostavljati ono drugo jer istina nit mirise nit smrdi ali je vrhunac pravednosti i ispravnosti. Al-Azhar nije ni sjena onog… Čitaj više »

Max
4 godine prije

To je bilo i za očekivati Turska hoće Sredozemni plin od od Cipra do Loibije A Rusija i e Egipat podržavaju Haftara.

samo tako
4 godine prije

Sultan bi gradio vojne baze i u Kini… 😆😆

dulebg
4 godine prije

Komentar na video: Vojskica!
e ovo je već vojska
https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=MacKjl08qKo&feature=emb_logo

Pesterac
3 godine prije

Turci Hoce Baze!!?? Pa Turci vec imaju baze i u Libiji,Sudanu,Somaliji…..Ako mogu Rusi, Ameri,Kinezi,Francizi zasto nebi mogli i Turci sta je sporno!!!!??? Trenutno Turska bas podrzava Medjunarodno priznatu vladu!!!!! A to Egipat sto salje tenkove nista strano ionako ce ih Bajraktari pretvproti u Staro gvodje!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI