fbpx

Turska želi izgraditi vojnu bazu u Libiji, ali Kairo šalje nove tenkove Haftaru

Truska želi graditi vojnu bazu u Libiji

Nakon nedavno postignutog „međuvladinog dogovora“ s takozvanim libijskim premijerom Fayezom Al-Sarrajem,bkoji je de facto taoc islamističkih milicija Muslimanskog bratstva iz Tripolija i Misrate, prema kojem su Turska i fantomska „Vlada nacionalnog sporzazuma“ dogovorili razgraničenje u istočnom Mediteranu, uzevši u obzir granice nepriznatog sjevernog dijela Cipra kao „međunarodne“, službena Ankara je najavila kako planira izgraditi vojnu bazu u Libiji. Vojna oprema i trupe su, kako prenosi turski list Yeni Safak, „već na putu“.

Lokalni mediji su objavili  u ponedjeljak da će turska baza biti izgrađena u Tripoliju.

Turski list Yeni Shafak citirao je vojne izvore i zahtjev turske vlade ministarstvu obrane da opremi flotu i borbene zrakoplove kako bi se pripremili za prebacivanje turskih snaga u Libiju.

Prema izvorima, proces preseljenja u Tripoli je započeo, a brodovi premještaju bespilotne letelice, tenkove, turske specijalne snage i komandose.

Odluka je pala nakon nedavno održanog sastanla Al-Sarraja i Erdopgana u Ankari, gdje je „premijer“ libijske „Vlade nacionalnog sporazuma“ požurio tražiti pomoć zbog pojačanih napada Libijske nacionalne armije generala Haftara na Tripoli iz južnog i jugozapadnog pravca, gdje se LNA pobila u južna predgrađa libijske prijestolnice.

Tijekom prethodnog sastanka u Istanbulu krajem prošlog mjeseca, Erdogan i Al-Sarraj su potpisali prošireni sigurnosni i vojni sporazum, kao i spomenutu spornu „proširenu pomorsku jurisdikciju“. Sporazum iz studenog je turski parlament ratificirao u subotu.

Egipat odgovori „privremenim slanjem“ tenkova Haftarovoj LNA

Međutim, na novonastalu situaciju je odgovorio Egipat, koji je nakon svrgavanja islamističke vlade Muhameda Mursija. Muslimansko bratstvo proglasio terorističkom organizacijom. Važno je napomenuti da se svrgavanju Mursija i političkim odlukama oko statusa Muslimanskog bratsva nije protivilo ni najprestižnije sunitsko sveučilište u svijetu, „Al-Azhar“ u Kairu.

Situacija u Libiji se pogoršava, jer Egipat i Rusija podržavaju Libijsku nacionalnu armiju na čelu s generalom Kalifom Haftarom.

19. prosinca su egipatski izvori koje je citirao Middle East Monitor potvrdili da je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi odobrio raspoređivanje ruskih tenkova egipatske vojske u Libiji, kako bi snaga lojalne Haftaru u njihovom napadu na Tripoli i prije svega u borbi protiv terorističkih islamističkih milicija koje se bore za Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju.

Izvori su navodno objasnili kako su se egipatski vladini dužnosnici složili s Haftarom da će mu “privremeno” dostaviti te tenkove, pod uvjetom da ih vrati nakon završetka bitke i postizanja njegovih ciljeva u kampanji za Tripoli.

Izvori su za Middle East Monitor su rekli da je sporazum psotugnut tako da se izbjegne kršenje rezolucije Ujedinjenih naroda o zabrani naoružavanja sukobljenih strana u Libiji.

Odluka je donesena nakon što je „Kairo osjetio ozbiljne namjere Turske za izravnu vojnu intervenciju u Libiji u korist Fayeza Al-Sarraja“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da će Turska nastaviti vojnu suradnju s takozvanom „Vladom nacionalnog sporazuma“ i čak će joj pružiti vojnu potporu.

„Ubrzati ćemo jačanje vojnih veza između Turske i Libije. Rekli smo im da smo uvijek spremni pomoći, ako zatreba. Mi smo spremni i za vojnu i sigurnosnu suradnje, do koraka poduzetih u vezi s našim pomorskim pravima“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin imenovali delegacije za razgovore o situaciji u Libiji i da će se dužnosnici sastati “uskoro”.

Kremlj je rekao da će Erdogan i Putin o namjerama turske vlade u Libiji razgovarati tijekom razgovora dvoje vođa sljedećeg mjeseca u Ankari.  tada su razgovarali o Libiji.

Obnovljena ofenziva LNA na Tripoli je u toku. Haftarove snage ostvaruju male, ali značaje napretkem prema okrugu Al-Nahd, blizu centra libijske prijestolnice, objavila je tiskovna služba LNA.

Ranije su probili linije obrane u području kampa Osman i najvažnije točke obrane grada, južne prigradske četvrti Ain Zare.

Ranije je načelnik Haftarove vojske za moralnu obuku, general Ahmed Mahjub rekao za RIA Novosti „da su trupe koje su vodile napad na Tripoli opkolile grad“.

“Oružane snage čvrsto se kreću prema području Al-Nahd i stječu kontrolu nad nekoliko novih položaja, nakon što su se postrojbe povukle sa svojih promatračkih mjesta, tako da su ti položaji postali točke naših oružanih snaga”, navodi se u priopćenju.

Middle East Monitor

Haftar najavio „nulti sat“ za Tripoli – LNA probila obranu islamista u Ain Zari

General Haftar i Libijska nacionalna armija su spremni za ulazak u Tripoli

VIDEO: Elitni 106. bataljnun LNA prije napada na Tripoli

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Nek im i posade posude jer tenk bez obucene posade je komad zeljeza.

Libanistan
Gost
Libanistan
1 godina prije

Znači ako Haftar porazi Fejeza onda će se umiješati UN i nato bombardiranje isto kao i sa Gadafijem. A ovakva situacija status quo svima odgovara odim Libijskom narodu. Ti Libijci su osuđeni na propast sa obije strane.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Libanistan

Ovo je prikrivena intervencija Egipta na strani Haftara jer će u tim tenkovima biti egipatske posade i oficiri koji će naređenja dobivati od Kaira, što je u neku ruku i dobro, jer će Erdy biti izbačen iz afrike, migranti će prestati dolaziti preko libije, Talijani će zadržati naftu, francuzi će ostati kratkih, rukava, a englezi će kupiti lovu sa centralnom bankom. Sve po starome.

Tra tra tra
Gost
Tra tra tra
1 godina prije
Reply to  bbb

Francuzi podržavaju Haftara, Italijani malo da, malo ne, zar ti nije malo sumnjičavo to izbacivanje Erde iz igre?? Kome to zapravo odgovara??

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije
Reply to  bbb

@bbb—Kako će ostati francuzi kratkih rukava, kada od prije podržavaju Haftara. Haftaru rusi tiskaju novac, a englezi Fejezu. Prekomplikovano

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Epiktet

Francuzi imaju miljarde libijskih dolara, zajedno sa beneluksom, koje trebaju za obnovu zemlje. Pa će se polako vraćati nazad ili kao keš ili u naturi.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije
Reply to  bbb

A šta ako se Francuzi zaborave da su to libijski novci?

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije

Važno je napomenuti da se svrgavanju Mursija i političkim odlukama oko statusa Muslimanskog bratsva nije protivilo ni najprestižnije sunitsko sveučilište u svijetu, „Al-Azhar“ u Kairu. (!!??)

Ma nemojte reci, g. autore!

Povlačenjem tog “aduta” koji to nije, i ne može biti ama baš nikako, samo ste nepopravljivo obezvrijedili sami tekst. Najprestižnije sunitsko sveučilište u svijetu Al-Azhar u Kairu dobro zna svoje mjesto i polozaj kod diktatora. Na hiljad svrsenika tog Al-Azhara je zavrsilo u “egipatskim gulazima”, a ostatak koji to nije konobariše po egipatskim kafanama i drugdje po arapskom svijetu. Al-Azhar nema snage, uticaja, želje niti hrabrosti da se petlja u odluke “povampirenih generala” pa da to ponovo rezultira novim valom pretrpavanja u ionako pretrpanim egipatskim zatvorima.
Vjetar informacija donosi “mirise i smradove” pa nemojte pisati samo o jednom, a zapostavljati ono drugo jer istina nit mirise nit smrdi ali je vrhunac pravednosti i ispravnosti. Al-Azhar nije ni sjena onog šta je nekad bio i to njegovi dekani vrlo dobro znaju, a znaju i to da im je najbolje da šute.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  PiriReis

Taj potpisani je prije povlacio adut da vecina twitter izvjesca o brutalnoj represiji protesta u Iraku ne dolazi iz Iraka, i to u vrijeme kad je iracka vlada odsjekla pristup internetu u zemlji, pa…

A mozda i nije bio “on” nego “kolega”, no – isti …, isto pakovanje.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  PiriReis

@PiriReis
Kojim to vještinama barataju “svršenici” naj sveučilišta, da se mogu prehraniti svojim radom, kojeg je netko spreman platiti?

PiriReis
Gost
PiriReis
1 godina prije
Reply to  samo tako

@samo tako
Vjeruj mi na riječ da ti ne vrijedi objašnjavati. Mislim da te, blago rečeno, apsolutno ne zanima tema koju sam komentarisao.

Max
Member
Max
1 godina prije

To je bilo i za očekivati Turska hoće Sredozemni plin od od Cipra do Loibije A Rusija i e Egipat podržavaju Haftara.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Sultan bi gradio vojne baze i u Kini… 😆😆

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Komentar na video: Vojskica!
e ovo je već vojska
https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=MacKjl08qKo&feature=emb_logo

Pesterac
Gost
Pesterac
8 mjeseci prije

Turci Hoce Baze!!?? Pa Turci vec imaju baze i u Libiji,Sudanu,Somaliji…..Ako mogu Rusi, Ameri,Kinezi,Francizi zasto nebi mogli i Turci sta je sporno!!!!??? Trenutno Turska bas podrzava Medjunarodno priznatu vladu!!!!! A to Egipat sto salje tenkove nista strano ionako ce ih Bajraktari pretvproti u Staro gvodje!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik