fbpx

General Haftar i Libijska nacionalna armija su spremni za ulazak u Tripoli

General Haftar - libija

Može li Tripoli stvarno kapitulirati? To je pitanje koje ovih dana najčešće kruži zapadnim kancelarijama. General Haftar je sa svojom Libijskom nacionalnom armijom napredovao gotovo do ulaza u libijsku prijestolnicu, uspijevajući dati novu snagu vojnoj akciji koja je nekoliko mjeseci bila u zastoju. Sve je više medijskih izvješća da je pomoć iz Moskve, koja je došla s bivšim vojnim osobljem i ruskim pripadnicima Specnaz snaga, koji su sada dio „sigurnosne i zaštitarske tvrtke Wagner“, bila presudna. Ali mogu li Haftarove snage trajno zatvoriti ovaj front u svoju korist? I povrh svega, namjerava li Haftar stvarno ući u Tripoli?

Snage na terenu

Nakon što je general Haftar pokrenuo operacije oslobađanja Tripolija 4. travnja ove godine, rodile su se sumnje u stvarni kapacitet Libijske nacionalne armije za osvajanje grada s gotovo dva milijuna stanovnika. General Haftar u stvari nije ni mislio, niti je planirao pravu vojnu bitku, već samo izbaciti iz Tripolija islamističke milicije. Općenito, general je vjerovao da će, vođeni određenim nezadovoljstvom unutarnjom ekonomskom i političkom situacijom u Tripoliju, milicije zapadne Libije same tražiti sporazum s njegovom vojskom. Dakle, vjerojatno je da će to biti šetnja, koja će biti olakšana sporazumima s vođama i zapovjednicima lokalnih plemena.

Međutim, ta su se predviđanja pokazala pogrešna. Osim milicija iz Zintana, jugozapadno od Tripolija, koje mu se nisu pridružile, ali nisu ni osudile napredovanje Haftarovih trupa, na drugoj strani je ofenziva koju je pokrenuo general učvrstila savez između različitih milicija bliskih vladi premijera Fayeza Al Sarraja.

Skupine bliske Muslimanskom bratstvu iz Misrate su u Haftaru počele gledati zajedničkog neprijatelja protiv kojeg se treba ujediniti. Logična odluka, obzirom da je Haftar prvih dana kampanje „Libijska zora“ 2014. najavio da će iskorijeniti sve naoružane bande s islamističkim predznakom, od „Islamske države“ do Al-Qaede i od Libijske islamske borbene skupine (LIFG) do ekstremista Ansar Al-Sharije.

Ujedinjenje svih ovih skupina, kojima je Haftar zaprijetio uništenjem, značilo je da se front južno od Tripolija počeo pretvarati u veliki rov u kojem se mjesecima vodio sukob koji je ušao u duboku fazu zastoja.

Ubrzo je postalo jasno da Haftar nema dovoljno resursa za ulazak u glavni grad. Njegova je Libijska nacionalna armija ustrojena kao vojska, što je očekivano, obzirom da je Haftar kao mladić završio prestižnu sovjetsku, danas rusku, „Vojnu akademiju Frunze“ u Moskvi. LNA se kao vojska dokazala u pet godina bitaka po cijeloj istočnoj regiji Cirenaici, kada je vođena prva faza operacije „Libijska zora“, pokrenuta 2014. godine protiv islamista. Međutim, čak je i LNA sastavljena od milicija i heterogenih skupina koje su više odane plemenima kojima pripadaju nego samo jednom vođi.

U Libijskoj nacionalnoj armiji su se našle i snage poput 106 brigade, ali se općenito čini se da Haftarova vojska još uvijek nije u stanju podnijeti težinu tako velike bitke.

S druge strane, čini se da skupine koje dolaze iz Misrate imaju resurse i iskustva za borbu na frontu o kojem im doslovno ovisi život. Upravo je intervencija islamističkih skupina posljednjih mjeseci Fayeza Al-Sarraja spasila od kapitulacije.

Kao što smo rekli, general je sada odlučio nastaviti vojnu kampanju. Na terenu su napredni njegovi ljudi južno i istočno od centra Tripolija i svaki dan osvajaju manje ili veće dijelove teritorija, odakle potiskuju milicije Al-Sarraja.

Promatrajući situaciju na terenu, može se reći da je prekinut višemjesečni zastoj u kojeg je zapao sukob s ciljem čišćenja libijske prijestolnice od islamističkih milicija. Prema zapadnim izvorima, to je bilo moguće zbog savjetodavne pomoći ruskih „plaćenika“, pripadnika „zaštitarske tvrtke Wagner“. Podsjetimo Vladimir Putin je nedavno rekao kako su u Rusiji zabranjene privatne vojne tvrtke, ali one zaštitarske, koje upošljavaju ogroman broj bivšeg vojnog osoblja i pripadnika specijalnih snaga, posluju legalno i ne može im se zabraniti da sklapaju sporazum zaštite objekata i infrastrukture u inozemstvu.

I tako, bio to famozni „Wagner“ ili ne, južno od Tripolija i u zapovjednim centrima LNA u istočnoj Libiji je, navodno, prisutno 200 ruskih vojnih savjetnika i bivših pripadnika Specnaz jedinica ruske vojske. Tako barem u opširnoj reportaži piše The New York Times.

„Ali ruska pomoć nije dovoljna da Haftaru jamči sigurnost da će moći izdržati već sukob protiv milicija Tripolija. Libijska nacionalna armija je pokazala ključne nedostatke u travnju, a pokazuje ih i predstavlja. General je toga itekako svjestan“, uvjereni su talijanski vojni analitičari, koji su pristrani u izvještavanju zbog činjenice da Rim i kompanija ENI imaju unosne naftne ugovore s vladom Fayeza Al-Sarraja.

Iz tog razloga, kako vjeruju u Rimu, razumno je zaključiti da je Haftaru prvi i primarni cilj protjerati milicije iz Tripolija, a ne uništiti ih u samoj prijestolnici.

Kako god bilo, njegov napredak stvara nervozu u redovima snaga Al-Sarraja, koje počinju pokazivati sve više nejedinstva, puno više nego prije nekoliko tjedana. No, to je uvijek slučaj s heterogenom islamističkim hordama koje se žele prikazati kao ujedinjeni front, pa čak i vojska s vertikalnom linijom zapovijedanja, kao što je bio slučaj s danas već zaboravljenom Slobodnom sirijskom vojskom samoproglašenog „generala“ Salima Idrisa.

Posljednjih dana, primjerice, neke milicije iz Misrate su opsjedale urede ministarstva financija i predsjedništva u Tripoliju, zahtijevajući isplatu plaća. Čini se da su u trenutku kada je nad Tripolijem počeo lebdjeti duh kapitulacije militanti ove frakcije izgubili borbeni duh i pokušali su iskoristiti priliku da uzmu nešto novca iz državne riznice. Naravno da ovakve akcije, zbog kojih se napuštaju položaji i ostavljaju koridori za napredovanje LNA. Osim što na frontu ovakva „povlačenja“ uzrokuju manjak resursa, dovode i do paralize administrativnih aktivnosti takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“, čak i do zatvaranja nekih televizijskih kanala bliskih vladi, posljedično do situacije koja bi mogla uništiti front koji još uvijek uspijeva braniti Fayeza Al-Sarraja.

General Haftar je u četvrtak navečer najavio početak „nultog sata“, trenutak  konačnog obračuna za oslobađanje Tripolija. Za sada je još uvijek nema pravog intenziteta bitke, iako se ne isključuje da se napad odgađa zbog izračuna da će sporije napredovanje, uz propagandnu kampanju, stvoriti još više straha među onima koji još uvijek podržavaju Al-Sarraja.

Čini se da je Haftar ovaj put shvatio da samo podjelom suprotstavljenog fronta može osvojiti glavni grad, a da pri tom ne pokrene operacije velikih razmjera koje bi uzrokovale civilne žrtve i razaranja.

Haftar najavio „nulti sat“ za Tripoli – LNA probila obranu islamista u Ain Zari

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

A pošto su ulaznice ?

ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
Gost
ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
1 godina prije

Sanjajo je da bude novi Gadafi, možda mu se sudbina osmjehne ako ima dozvolu tame za to.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Njemu je i bolje da ne zauzme Tripoli jer u tom slučaju šahovska ploča se okreče drugačije.Bolje je zadržati ovu poziciju i pregovarati o daljnjoj sudbini stanovništva i cijele države.Zašto to kažem?U sadašnjoj situaciji nisi 1 na 1 več imaš problem,u budućoj situaciji si 1 na 1 i nemaš problem,znači nemaš ni vremena ni izgovora za daljnje postupanje.Zašto?Zato što NATO može pokrenuti operaciju oslobađanja Libije od “nepočudnog” vladara a to znači da na ove Haftarove trupe dolaze NATO trupe koje bi uz avijaciju očistile teren u roku par dana i zavladale Libijom i njihovom naftom,več viđeno u povijesti.Francuzi i Talijani… Pročitaj više »

denis
Gost
denis
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Mladen3x, ima u tvojoj teoriji jedan mali problem , a taj je da su Italija i Francuska po pitanju Libije na suprotnim stranama.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  denis

Da ali su na istoj strani istorije kada je u pitanju Gadafi,bome i Haftar kada je u pitanju
Elem…tvrdnjom da žabari i kokošari nešto mogu uraditi u trenu pada validnost komentara, ni prošli put nisu mogli ništa dok se USA nije uplela i animirala veliki deo MATOa.

Arapska Liga
Gost
Arapska Liga
1 godina prije
Reply to  mladen3x

… pa da zavlada Arapska Liga

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Arapska Liga

Dveli koze na ispašu i rat odmah prestao.
Jaka je Premiership liga. Svi navijaju za Djeda Mraza.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Ako ste sinoc gledali 2htv dokumentarac arabijom sa …. mogli ste vidjeti kako se tamo ratuje.znaci iračani idu da oslobode 10 sele od isila.kad dodju blizi sela daesh ih napada sa ljeva iracani se naslikavaju sa facebook ispale sve tri granate par rafala kad eto stize rucak i sve staje i ekipa ide da ruca.i tako godinama

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Kurjaca

@Kurjaca Jedno vrijeme sam bio u rotaciji sa HV u Tikrit, rodnom gradu Sadama, sve je točno kao u onom dokumentarcu na HTV jučer!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ako zauzme Tripoli to ce biti najveci poraz NATO od njegovog osnivanja.

ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
Gost
ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ako će uvoditi “demokurčiju-životinjska prava-zlobodu” onda i nije. Pitanje svih pitanja tko je on je čija će mu biti centralna banka.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Lik je karikatura, mogao bi komotno glumiti u pink panteru…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Nelson :
Madeleine Albright s brkovima ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

@Nelson :
Ovaj da bi ostao u formi
mora izdat bar pet ljudi dnevno ?

Max
Member
Max
1 godina prije

Haftar nastavlja prema planu. Tripoli je uskoro njegov ako se ne umiješaju izravno Turska ili Amerika.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Niste li nešto slično pisali prije 8 mjeseci? Haftar je došao do Tripolija i doslovno zaglavio, uspio je osvojiti pa je izgubio Gharyan, a od onda traju borbe na južnim prilazima Tripoliju i oko međunarodnog aerodroma.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Saddam

Pa da pročitaš to piše i ovdje, ali i zašto je došlo do zastoja, a sada deblokade kampanje. Još jedan filozof koji komentira naslov……

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Komentiram da nisu sposobni napraviti baš ništa koliko god navijali za LNA

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Na jednom tvitu sam čitao da GNA svojih 90 posto snaga ima u Tripoliju, dok LNA raspolaže sa nekih 20ak posto. Prošli mjesec je bilo dosta pojačanja u oružju za njih tako da ne čudi što se ponovno zagrijava tripolitansko bojište.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Sad je objavljen video iz Cirenaice, 10 000 ljudi s kamionima i pick-upovima s teškim strojnicama ide na zapad, prema Tripoliju. Usput. LNA je uspjela uništiti najveće skladište oružje, streljiva i eksploziva u Misrati, taman došlo svježe iz Turske. Ovoje potvrđeno snimkama od večeras i danas popodne (nedjelja). Nagađanja i postovi bez slika i videa , jasnih, ne uzimam u obzir..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Bi li pi*kio bi li ka*ao pitanje je sad ? Dok iz Misrate slobodno dolaze islamistički borci u Tripoli, snop petrodolara se deblja

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  samo tako

samo tako
Dobro si ‘upiknuo’. Ja bih presjekla vezu Misrata – Tripoli. Zašto nihe krenuo prvo na Misratu ?
Odgovor: Mi nemamo infornacija. Ni o tome koliko ljudi iopreme, teškog naoružanja ima Haftar, koliko islamističke milicije?
Sve – nagađanja.
Mislim da je Erdo napravi grešku što je potpisao dogovor s ovima iz Tripolija, ne zbog Grka (zašto se ne dogovore o bušenjima zajedničkim, nego ih je uvodno već napao na ceremoniji otvaranja ‘Južnog toka’ ?), već mi se čini da su na Haftarovoj strani veliki igrači…mada, za sada, 200 ljudi ne čini bitnu razliku. Vjerojatno su instruktori.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Lucija

@lucija
Haftar je školovani ganeral koji jako dobro zna da Turska ne iskrcava bombone sa crtom 505 u Misrati. Zna i koliko je stateški važno presječi komunikaciju Misrata-Tripoli, prije samog napada na Tripoli.
Da li je uzrok nečinjena njegova slaba vojna moč ili se i tu radi i o nečem drugom, ne znam.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Vele na 10 km od cetra Tripolija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Imaš slike na Twitteru LNA, u svim rubnim predgrađima jug – jugozapad,

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Rusi su tamo svojim poslom i veze nemaju sa bilo kakvom obukom LNA. Rusi cuvaju ono sta im je dato u koncesiju a narod Libije je skoro 10 godina u ratu ili poluratu tj rat im je postao nacin zivota. Nema te jedinice na svetu od foka i SAS-ovaca preko specnaza i kineskih specijalnih jedinica koji mogu bilo sta nauciti Libijce. Od rukovanja i takticke upotrebe naoružanja koje koriste do strategije u specifičnim uslovima kakvi tamo vladaju Libijci mogu sve pomenute nauciti nečemu. U Libiju se ide na minimalac od 150t rublji, nema “bojeve zarplate” od 350+t rublji i svi… Pročitaj više »

ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
Gost
ioiufnawrfiuawenfuwnefniweifwef
1 godina prije
Reply to  Oko

Ima toga što zboriš.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

To sto je LNA stavila Tripoli u poluokruzenje pa povukli rucnu i zaustavili se pola godine je iscrpilo rezerve islamista pa zato zavise od strane pomoci i zato , ako je tacno, ovi iz Misrate dizu bunu oko plata, otimaju i pljackaju. Od pocetka rata su lojalni Tripoliju imali vece plate od LNA iako su sva naftna polja na istoku. Kroz Tripoli prodje 90% africkih migranata ( milioni ljudi za 10 god ) a islamisti uzimaju pomoc EU i sveta “za pomoc” migrantima, naplacuju oko 2000$ da ih puste na slobodu, odvezu van teritorijalnih voda i predaju humanitarnim brodovima. Drze… Pročitaj više »

Cadjo
Gost
Cadjo
1 godina prije
Reply to  Oko

Moze jos neka informacija o “2 kamiona pobijenih SAS-ovaca. Gdje kada i od koga..
Nisu mogli prevesti mrtve u jednom kamionu pa su im trebala 2. To bi bilo barem 30 do 40 mrtvi.
Hvala.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Cadjo

Gdje – Izmedju Dume i Dare u Siriji.
Kada – prije “hemijskih otrova” i oslobadjanja okolice Damaska.
Od koga – naletjeli su na specnaz, tj. ruske instruktore pjesadijske paljbe.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Oko

“U Libiji su borci skoro 3,5 puta duze sa puskom na ramenu 24/7”
Ruše F35 sa pola okvira metaka, tromblon neću ni spominjati, zato je usa povukla nosače na remont, kobajagi.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Oko

Oko, vidi se da poznas vojske i rat. SAS- ovce bi potamanili islamisti 😂! Bataljon na bataljon? SAS ne djeluje kao bataljon u borbama, nego u bitno manjim formacijama. Malo prouci nacin regrutucije i koji su bitne stvari koje mora imati u sebi buduci SAS-ovac ( nesto za sto nema obuke). Jos uvjek su No 1, ni Spetznac nema sanse sa njima, budi siguran u to.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Vojska generala Haftara nema snagu da vojno porazi raznorazne islamisticke milicije koje su dobro ukopane u Tripoliju sa trenutnim ljudstvom I tehnikom koju posjeduje cak I uz ogromne zrtve u ljudstvu nije siguran u pobjedu.Na sto ce on ici je dopremanje malo sofisticiranije vojne tehnike iz Egipta I UAE I normalno francuza I italijana(da kojima ce napraviti deal da njihovi interesi ostanu netaknuti kad preuzme vlast) a cim ojaca sa tehnikom I ljudstvom izvrsice napad sa mogucnoscu ostavljanja koridora preko sredozemlja kuda bi se islamisti “casno” mogli povuci

norbert bolf
Gost
norbert bolf
1 godina prije

Turski predsjednik Erdogan poručio je tijekom jučerašnjeg dana kako je spreman libijskim vlastima u Tripoliju poslati “svu vojnu potporu koja bi im bila potrebna” jako interesantno u kontekstu Turskih trenutnih odnosa sa USA i Rusijom, i svojih geoislamskih ambicija na Bliskom istoku i središnjoj Aziji… Turska je u svakom slučaju treći značajni igrač u Libyi. Ono što čini Libysku političku scenu nepredvidivom i trusnom je “plemenska demokracija Libyskoga značaja” koju Zapad ne shvaća, koju Haftar kao i pok.Gadafi jako dobro razumije i svoju aktivnost podešava prema pllemanskim odnosima u Libyskom društvu. Jedno je sigurno, sa vojničkoga stajališta Haftar nije želio… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik