Haftar najavio „nulti sat“ za Tripoli – LNA probila obranu islamista u Ain Zari

Haftar Libija
8 komentara

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci se u Libiji mnogo puta čuo izraz “nulti sat”. Zapovjednik Libijske nacionalne armije, general Kalifa Haftar, i premijer vlade Muslimanskog bratstva iz Tripolija, Fayez Al-Sarraj, razgovarali su u više navrata o “nultom satu”, čak i kada su najavljivali početak operacija s ciljem okončanja libijskog sukoba.

Ali činjenica da je general Haftar to učinio u četvrtak navečer, tijekom napredovanja njegovih snaga prema Tripoliju, nije ostavila prostora za nagađanje.

Haftarov govor

General se na televiziji u četvrtak navečer pojavio u svojoj uobičajenoj uniformi, na kraju još jednog dana obilježenog vijestima o novom napretku LNA prema centru libijske prijestolnice. Prva televizija koja je emitirala govor bila je Al-Arabiya, panarapska televizijska kuća sa sjedištem u Abu Dabiju. Ubrzo nakon toga se govor pojavio na libijskim televizijskim kanalima i na računima Hafatorve Libijske nacionalne armije na društvenim mrežama. Govoru koji trajao nešto više od pet minuta treba dodati nove važne elemente, možda presudne za razumijevanje smjera u kojem se kreće rat u Libiji. Unutar tih pet minuta general Haftar je gotovo odmah izgovorio izraz „nulti sat“.

„Došlo je vrijeme nultog sata. Započinje odlučna ofenziva na zauzimanje Tripolija“, rekao je Haftar tonom i biranim riječima koje obećavaju da je ovo put bez povratka.

Dok je govorio, libijske zastave i transparenti njegove vojske su bili vidno izloženi iza njega, a veliki orao je gotovo u potpunosti prekrivao zid dvorane iz koje je govorio.

“Uskoro ćemo podići zastavu pobjede u srcu Tripolija”, rekao je Haftar u svom govoru.

Onda je na kraju poručio civilima da se ne boje: “Naredio sam svojim vojnicima da poštuju javno i privatno vlasništvo. Essalamu Aleikum.“

Odmah nakon govora Haftara se oglasio Tripoli.

“Sve su snage spremne odbiti napredovanje generalovih milicija”, izjavio je glasnogovornik takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ Mohammad Gunono.

No, Fajez Al-Sarraj se oglasio tek u petak ujutro i rekao: “Nema nultog sata, samo iluzije.“

„Ujedinimo se oko projekta građanske države i neka stanovništvo ostaje nepokolebljivo, vjerujući da su za pravnu državu potrebni institucije, zakon i slobode”, dodao je Fayez Al-Sarraj u ne baš uvjerljivom odgovoru generalu Haftaru.

“Snažno tražim od one manjine naših ljudi da odustanu od iluzornih projekata koji ne služe zemlji i koji su uzrokovali tisuće žrtava samo da bi državom vladao jedan čovjek, koji nam nije donio ništa osim uništenja”, dodao je Al-Sarraj.

Na terenu se rat nastavlja. Haftarovi mediji javljaju kako je Libijska nacionalna armija napredovala još nekoliko kilometara i zauzela strateški lokalitet Ain Zara, gdje se najmanje deset islamističkim militanata predalo Haftarovim snagama.

Libija situaciona mapa 13.12.2019
FOTO: Situacija na bojištu nakon prvih 24 sata borbi

Prema medijskom uredu LNA, vojne jedinice su nametnule kontrolu nad Akademijom policije u četvrti Saladin južno od Tripolija, a vojska je napredovala jugozapadno od glavnog grada osiguravajući put između područja Al-Sa’diyah i Al-Tugar.

Nadalje, glasnogovornik LNA, general Ahmed al-Mismari, tvrdi kako su zračne snage LNA uvele punu kontrolu zračnog prostora nad libijskom prijestolnicom.

S druge strane, snage koje su ostale lojalne Al-Sarraju, kojima okosnicu čine islamisti iz Misrate, tvrde da su ponovno zauzele kamp Yarmouk i kako raspoređuju pojačanja za obranu grada.

Ono što se sigurno može tvrditi jeste da su borbe dosegle ključnu fazu, bez obzira na to je li Haftarova najava „nultog sata“ istinita ili ne. Vrijedi primijetiti i da je sukob ušao u jednu od najintenzivnijih faza nedugo nakon što je ruski ministar vanjskih poslova odletio iz Washingtona, gdje je, kako pišu američki mediji, s Trumpom postigao dogovor „samo“ oko unaprjeđenja trgovinskih i gospodarskih veza između Rusije i Sjedinjenih Država, te o „libijskom pitanju“.

VIDEO: Najava generala Haftara o pokretanju završne kampanje oslobađanja Tripolija

LNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
siofgiufrnguwsefnuaqneufaeqfeaq
4 godine prije

Ako sredi one iz Misrate uradio je posao, oni tamo su u doba osmanlija prešli na islam a inaće su bili judejci, zato su tako protežirani. Pošto je i Erdođani iste fele, dakle islamlija hazarskih korjena onda ne treba ništa čuditi zašto ove iz Misrate brani.

Ivo
4 godine prije

Ne pratim Libiju detaljno, ali znam da psihopate iz washingtona stalno prijete Haftaru, znači ovo je dobra vijest.

Perun
4 godine prije

Gadafijeva djeca imaju Bosansko ,Hrvatsko i Libijsko drzavljanstvo ….. Pukovnik M.El.Gadafi nije repa bez korijena i to vazi iza njegovu djecu….Sofija je Hercegovka ,Ljuta Hercegovka …..Mi ne ostavljamo svoje na cjedilu,na milost ili nemolost ….Krv je krv ….

samo tako
4 godine prije

Je li netko uspio izbrojiti koja je to po redu najava ?
Vjerodostojno 😆

Max
4 godine prije

HrRT tvrdi da je Haftara pojačalo 800 do 1000 Wagnerovaca.

Matko
4 godine prije

Haftar očito ne zastupa baš sve u Libiji pošto nikako da osvoji ostatak 1/3 jihadi Libije. Libijci još izgleda nisu niti zreli za Gadafijevu viziju Libije, sve su sjebali i trpe ekstremiste i budale okolo sebe.

Ivan
4 godine prije

A treba potjerati te americke sluge u ocean da plivaju do italije bas onako kako su oni potjerali milione libijaca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI