LNA uspješno „čisti“ sirijske plaćenike u Tripoliju, a ljude gubi i turska vojska

Tenk T-55
14 komentara

Dok se za sirijsku pokrajinu Idlib može reći da se poštuje režim primirja i nema većih vojnih operacija, eksplodirao je odnedavno „ujedinjeni front“ Damaska i Libijske nacionalne armije generala Haftara, koja je pokrenula napade na islamističke milicije i turske snage u više pravaca i nanijela im teške gubitke.

Libijska nacionalna armija je prvo pogodila zračnu bazu s turskim trupama u Tripoliju. Udari su provedeni na samu zračnu luku Mitiga u Tripoliju i područje oko nje. Turska novinska agencija Anadolu je izjavila da je pogođena zračna luka Mitig u kojoj su koncentrirani turski plaćenici, odnosno militanti koji su iz Idliba prebačeni na libijsku frontu.

U borbama 25. ožujka i u ranim satima 26. ožujka je Libijska nacionalna armija generala Kalife Haftara navodno postigla značajan uspjeh u borbama oko Tripolija protiv islamističkih milicija takozvane Vlade nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja, bliskog saveznika turskog predsjednika Erdogana.

Kao odgovor na napad islamističkih militanata na zračnu bazu Al-Watiya, LNA je zauzela 5 gradova od neprijateljskih snaga, granični prijelaz s Tunisom i opkolila grad Zwarah. Kako drugih graničnih prijelaza s Tunisom nema, to bi značilo da LNA sada u potpunosti kontrolira državnu granicu sa zapadnim susjedom. Trenutno se pregovara s vladom u Tunisu oko osiguranja graničnog prijelaza i uspostave bilateralne suradnje vlade iz Bengazija i LNA s vlastima Tunisa.

Na svom računu na Twitteru je LNA pokazala više ubijenih boraca koji su se u Libiju došli boriti iz Idliba. Većina od njih su navodno Sirijci, koje je u Libiju prebacila Erdoganova tajna služba MIT u suradnji s oružanim snagama.

Prema izvorima obje strane, LNA je „zbrojila“ mrtve i tijekom bori proteklih dana su „sirijski dobrovoljci“ imali 103 mrtva u svojim redovima. „Druga legija“ je izgubila 71 militanta, „Brigada Sultan Murad“ je izgubila 35 boraca, frakcija „Al-Mutasim“ 9 i „Brigada Hamza“ je ostala bez 27 boraca, uključujući zapovjednika Abu Hassana Al-Hindawija.

Odmah nakon napada islamista na Al-Watiyu, glasnogovornik Libijske nacionalne armije, general Ahmed Al-Mismari, održao je tiskovnu konferenciju.

Prema njegovim riječima je takozvana „Vlada nacionalnog sporazuma“ u Tripoliju uhitila 16 do 20 sirijskih plaćenika pod sumnjom da su pozitivni na koronavirus i prebacila ih u kamp Al-Rahba u mjestu Tajouri.

Tijekom svog govora pozvao je sve Libijce da se pridržavaju sanitarnih i higijenskih mjera za sprečavanje infekcije koronavirusom i komentirao je borbe nakon neuspjelog napada snaga Tripolija na zračnu bazu Al-Watiya.

“Ovo je sve plan Turske. Turske skupine povezane s militantima u Misrati, na aerodromu Mitiga i drugdje, svi su oni strani borci, sirijski plaćenici, a s njima je i turska vojska s modernim oružjem. Svi su prevezeni ovamo kako bi podržali militante Zapadne regije i Erdogan im je naredio da izvrše veliki manevar s napadom na bilo koje od važnih vojnih položaja, bilo istočno od Misrate, bilo u regiji Tarhuna, bilo na fronti u Tripoliju ili u podnožju Al-Watiye”, rekao je general Al-Mismari.

“Svakog dana iznova pokušavaju provesti vojne operacije i izvršavaju nove neuspješne napade. Borili su se u Tripoliju, a prije 3 dana poslali su pojačanja, koja se sastojala od čadskih pobunjenika i sirijskih terorista, istočno od Misrate, u područje grada Abu Grain.  Turci koriste i različita sredstva elektroničkog ratovanja. Postoje i skupine plaćenika koje su koncentrirane u regijama Msallati i Zliten”, dodao je Al-Mismari.

Konačno je govorio o milicijama koja se povezala s turskim trupama u zračnoj bazi Mitiga, a koje su sudjelovale u napadu na Al-Watiyu.

„Milicija Osame Juwaleija, posebno povezana s Turcima smještenim u zračnoj bazi Mitiga, izvela je napad na teritorij zračne baze Al-Batuy. Ova baza je najzapadnija zračna baza Libije i naša strateški važna točka. Ova zračna baza s vrlo velikom površinom iznosi oko 50 četvornih kilometara. Usporedo s napadom na zračnu bazu izvedeni su i napadi na naše snage u Tripoliju. Bataljun koji štiti zračnu bazu tamo ima administrativno sjedište, a osoblje se proteže uz granicu baze, gdje postoji ograda duga oko 40 kilometara. Glavne neprijateljske snage uspjele su ući na teritorij baze, ali su branitelji uspjeli brzo odgovoriti i odbiti napad. Razgovarao sam s časnicima koji su branili bazu.

Svi su mi potvrdili da je neprijatelj odbačen više od 20 kilometara natrag od baze. Naše trupe izvele su uspješan protunapad. Ovaj je napad vrlo ozbiljno kršenje primirja”, dodao je glasnogovornik LNA.

I islamističke milicije su 25. ožujka izdale priopćenje o tome što se dogodilo.

Prema njihovom priopćenju, u protekla tri dana traje granatiranje glavnog grada Tripolija, a 25. ožujka su napadi izvršeni na području Abu Salima i Al-Sabe, što je, kao što je uvijek bio slučaj u Siriji, “dovelo do civilnih žrtava u svojim domovima, koji su tamo bili zbog obveze karantene“.

„Dana 25. ožujka su snage LNA pokušale granatiranjem uništiti stanicu hitne pomoći, kao i skladište odjeljenja za medicinsku nabavu“, izjava je islamističkih milicija iz Tripolija, koja se podudara s izvješćima iz Idliba, ranije iz istočnog Aleppa i drugih područja u kojima su trajale antiterorističke operacije sirijske vojske i saveznika.

Njihov operativni stožer navodi kako je pokrenuo operaciju „Oluja svijeta“, tijekom koje je napao položaje i topničke posade koje su pucale na Tripoli i da su snage „Vlade nacionalnog sporazuma“ izvele „uspješnu operaciju u zračnoj bazi Al-Watiya“.

Obje strane govore o značajnim uspjesima, ali se čini da samo LNA pruža dokaze koje potkrjepljuju njihove tvrdnje.

SOHR također potvrđuje velike gubitke sirijskih militanata koji su iz Idliba prebačeni u Tripoli. Prije borbi koje su eskalirale početkom ovog tjedna je SOHR potvrdio pogibiju 143 borca koje je Ankara iz Sirije prebacila u Libiju.

Prema „skupini“ koju vodi Rami Abdel Rahman u svog stana u blizini Londona, u Libiji je u posljednjih nekoliko dana, do 21. ožujka, ubijeno 14 sirijskih militanata iz Palmire, Salqina, Al-Bukamala i Al-Baba.

„Tako je broj poginulih u redovima proturskih frakcija u vojnim operacijama u Libiji dosegao je 143 borca, od pripadnika Brigade Mutasim, Sultan Murad, Brigade Sjevernih sokolova, Brigade Hamza i Brigade Sulejmana Shah“, navodi se u izvještaju SOHR-a.

Militanti su ubijeni tijekom sukoba s Libijskom nacionalnom armijom južno od glavnog grada Tripolija, u blizini gradske zračne luke, stambenom kompleksu Al-Hadabah i u blizini grada Misrate, dodaje Rami Abdel Rahman na svom informativnom portalu takozvanog „Sirijskog opservatorija za ljudska prava“.

Uz najnovije gubitke u borbama koje su eskalirale u ponedjeljak, 23. ožujka, već se može govoriti o velikim gubicima sirijskih plaćenika, što znači da će Ankara, ako misli obraniti Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, morati regrutirati nove borce.

Slanje novih turskih boraca u Libiju ne dolazi u obzir, jer je 24. ožujka, nakon što se na internetu pojavila snimka njihovih tijela, turski predsjednik Erdogan morao potvrditi pogibiju turskih vojnika na libijskom frontu.

Neki dužnosnici Libijske nacionalne armije su izvijestili o smrti 16 pripadnika turske vojske u sukobima u Misrati na sjeverozapadu Libije, ali ta statistika još nije u potpunosti potvrđena.

S tim u vezi je objavljen videozapis na kojem su navodno leševi turskih trupa u sukobima na sjeverozapadu Libije. U početku se tvrdilo kako su to „sirijski plaćenici“ i nema pouzdanih dokaza da je riječ o turskim vojnicima, a onda su objavljena imena i fotografije iz vojnih knjižica najmanje tri turska vojnika koji su ubijeni u Libiji.

Međutim, ako se Ankara odluči na slanje novih boraca iz redova raznih islamističkih terorističkih frakcija iz Idliba, ovdje nastaju problemi vezani za financije, jer se Turska tek sada počinje nositi s posljedicama pandemije koronavirusa, a svrstana je među „europske“ zemlje s najvećim potencijalnim gubicima, jer BDP Turske uvelike ovisi o turizmu, a na taj sektor se ove godine ne može računati.

Twitter / LNA / South Front / ISW News / Video

libijaLNASOHR
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marshal
3 godine prije

Erdogan se zapetljao kao pile u kucinu…nece mu sve ovo na dobro izaci.

Nil 1
3 godine prije

Ne kaže se džaba turska posla

crna guja
3 godine prije

doci ce vrijeme kad pametni zasute a budale progovore

Mölltaler
3 godine prije

A niko se ne boji korona virusa?

martinivo
3 godine prije

Crna Guja je kriva za sve ovo.

igor🇲🇰
3 godine prije

ooo turci jer imate neku p… za stiskavac hahahahaha 😂😂😂

dulebg
3 godine prije

Ocaj probušeni tenk T-55 u pustinji, mislim da je prikazan ovih dana na Cassad-u kao zaostavština iz rata Libije i Čada.

Borac2
3 godine prije

To je samo takticko povlacenje rekao bi jedan poznati komentator ovjde.

Max
3 godine prije

Sve je manje terorista i kad bi bar tako bilo sa svima koji provode teror nad nekim.

Crveni vuk
3 godine prije

Danas su tu neki Turci…a sutra ih nema 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI